Jump to content

Moto Zajednica

1000 ccm, 130 i kusur konja za mlade

1000 ccm, 130 i kusur konja za mlade  

75 članova je glasalo

1. 1. 1000 ccm, 130 i kusur konja za mlade

• Nikako
      56
    • Da sa odredjenim iskustvom u vidu vise desetina hiljada km
      21

Recommended Posts

Guest diRRty

Voleo bih da ovde ozbiljno prokomentarisemo na ovu temu, pa ako ovim putem spasimo i jedan jedini zivot mnogo smo ucinili.

Dakle , normalno je da klincima nemozemo ni objasniti ni docarati opasnost od ozbiljnih motorcikala, ali njihovi roditelji mogu debelo da urade na tome da im za prvi motor ne kupuju nesto sto ce ih ne daj Boze odvesti na poslednji put.Cast onima koji sa 20 godina mogu vec sami sebi da priuste takav motorcikl oni su prepusteni sami sebi na odluku

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Rashodovani bajker, 1731 postova

trebalo bi to zakonski regulisati kao u Nemackoj - za pocetnike ogranicenje 2 god. na 25kW/34ks , pa jos par godina ogranicenje na 70kW/98ks , pa tek onda mozes da jases one azdaje od 180 konja...a mnogi bi za to vreme i sami shvatili da im i ne treba motor sa vise od 100ks...

• Svrati ponekad, 375 postova

odlicna tema...svi smo svedoci toga svakodnevno...godine i snaga motora???ja to gledam ovako...prvo biciklo...pa kad nauci da vozi od bandere do bandere na zadnjaku onda moze automatik?....i to taman do 20god...posle skuter do 23..naravno do 49cm3...e tek onada malo jaci skuter...do 250cm3..utom ima vec 25 god i nije vise zelen i neiskusan...vise misli o sebi..dalje neka kupuje sam...po zelji....

• U prolazu, 94 postova

Koliko ja znam na zapadu je to vec odavno reseno,ogranicenje na konjske snage(kilovate) u zavisnosti od starosti vozacke dozvole.Moji predlog je ogranicenje prve dve godine 34 konja,druge dve godine 50 konja,trece dve 100 konja(98 konja) a posle mislim da nema potrebe za ogranicenjima.Jer ako neko stvarno voli motore od preko 100 konja vozice slabije 6 godina a onda sportski od 1000cm3.

• Zainteresovan, 565 postova
  • Motocikl: Voge SR4 Max

Nije moje da nesto ke*am, ali mislim da pitanje nije dobro definisano. A to cu da obrazlozim tako sto se ova druga solucija (DA sa vishe desetina hiljada km pod guzicom) moze protumaciti na mnogo nacina i ona ostavlja najvecu nedoumicu sta se u stvari podrazumeva pod tim predjenim kilometrima? na kom motoru,sa koliko godina? Ko se uopste i svrstava medju mlade? koja je to granica po godinama?..ima mnogo pitanja koje bih mogao da postavim pre nego sto izaberem odgovor..

Guest diRRty
Nije moje da nesto ke*am' date=' ali mislim da pitanje nije dobro definisano. A to cu da obrazlozim tako sto se ova druga solucija (DA sa vishe desetina hiljada km pod guzicom) moze protumaciti na mnogo nacina i ona ostavlja najvecu nedoumicu sta se u stvari podrazumeva pod tim predjenim kilometrima? na kom motoru,sa koliko godina? Ko se uopste i svrstava medju mlade? koja je to granica po godinama?..ima mnogo pitanja koje bih mogao da postavim pre nego sto izaberem odgovor..[/quote']

Ponudio sam dva odgovora, a ti slobodno postavi pitanja u topicu o kojima cemo polemisati

• Zainteresovan, 565 postova
  • Motocikl: Voge SR4 Max

Za pocetak bi trebali da definisemo koja je to starosna granica da bi nekog smatrali mladim? (ako uopste i moze da se meri to po godinama kada su motori u pitanju) ;)

po meni, mlad je i onaj sa 35 godina ako je sa 34 prvi put seo na motor!

• Drug član, 4558 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

ja se slazem da treba imati neko iskustvo pod dupetom sto se tice predjenih kilometra i to naravno poceti od nekih manjih kubikaza,a ne odma sesti na nesto kao hayabusa i to ti je prvi motor ili jos gore na nesto od 600ccm koje je besno na gasu i lako dase vozi .........

• In memoriam, 884 postova

Mislim da zakon ovde moze samo delimicno da utice na nesretne dogadjaje... pa pogledajte koliko se nelegalnih i neregistrovanih motora vozi, upravo od strane mladih momaka koji su puni sebe, a zapravo pojma nemaju gde su suplji.. ako pare nisu problem, taj neko ce vec nekako naci nacina da zaobidje zakon i da ipak zajase motor od sto-i-ko-zna-koliko konja... tako da mislim da to zapravo i nije pitanje zakona vec pre obrazovanja i sok terapije...

sta mislim pod ovim? Ako bih trebao da izdvojim jednu stvar koja je uticala na mene da ne pocnem da vozim kao idiot, onda je to svakako bila jedna jeziva fotografija momka koji je nastradao na motoru i pri tome izgubio pola lica (!) odnodno otkinuta mu je cela donja vilica.. neopisivo jezivo... a pri tome je jos i slikan u prijemnom odeljenju Urgentne (ne znam gde), potpuno svestan i gleda u kameru... na mene je to delovalo tako snazno da se uvek setim toga pre nego sednem na motor... tako da mislim da bi trebalo svim mladjima pokazati skoro necenzurisane slike kako to izgleda kada se padne sa motora bez opreme.. mozda nekome pozli, ali mozda bas zbog toga ostane ziv.

Druga stvar, mislim da je kljuc u sistemu obuke za motor, a ne u snazi motora. Ko je od nas kao obavezno vezbao iznenadno kocenje, ko je vezbao izbegavanje prepreke, ko je bilo sta vezbao u auto skoli (sem osmice, a i to je pitanje)? Niko!! A pogledajte kako se uci voznja u EU zemljama...

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Postoji razlog zasto su maloletnima uskracene odredjene slobode (voznja automobila, alkohol, cigarete, glasanje pa i voznja velikih motora) Razlog za to je da VECINA nije dostigla potreban nivo svesti da donese trezvenu odluku o odredjenim stvarima... Znam koje sam ja gluposti radio u mladim godinama, jos i da sam imao motor, ne verujem da bih prosao bez posledica...

Mada se meni kod nas i ne svidja zakon... pre 18 godina ne mozes voziti automobil, ali mozes motor do 125ccm a ima motora od 125ccm koji su brzi od vecine automobila koji se kod nas voze a da ne pominjem opasniji...

Koliko ko ima kilometara pod guzicom nije merljivo u ocima zakonskih normi? Ako ovde pricamo o zakonu? Ako je opsta prica da li jaki motori za mlade, onda je mnogo generalizovana... jer ima mladih koji stvarno odgovorno i dobro voze a sa druge strane ima starijih...

Po meni bi resenje bilo ogranicenje snage svih motocikala (iako ce se mnogi pobuniti) a ko zeli da ima JAK motocikl, moze ga na prikolici auta dovesti na stazu i tu ga voziti... Ali to je jos uvek daleko u nasoj zemlji...

• , 1322 postova

glasao sam za "NIKAKO" iako sam si sam sa 17 godina i bez vozacke kupio novu Yamahu Super Tenere 750

ipak mislim da je sve u samokontroli

znam da sam pogrijesio ali nije mi zao ni malo i sva sreca da nisam imao neko lose iskustvo

• U prolazu, 13 postova
glasao sam za "NIKAKO" iako sam si sam sa 17 godina i bez vozacke kupio novu Yamahu Super Tenere 750

ipak mislim da je sve u samokontroli

znam da sam pogrijesio ali nije mi zao ni malo i sva sreca da nisam imao neko lose iskustvo

Da ali si ti vozio 50cc pre njega, pa presao na 250, pa tek onda na 750...

S' druge strane ja nemam prava da o ovoj temi komentarisem jer moj prvi, trenutni bike ima 750cc

I ako on nije toliko agresivan, opet pre njega nisam nista vozila :?

• Svrati ponekad, 216 postova

Glasao za nikako! Mislim da je sve u glavi vozaca, ali takodje glave, po starosnij dobi, mladjih vozaca nemaju dovoljan nivo zrelosti da kontrolisu snagu koju jasu! Prvi motor koji sebi hocu da kupim ima 70ak konja pa se i dalje mislim da li je to prejako za mene, iako sam do sada vozio 125/250ccm

Na kraju ne znam sta sam ovim htjeo da kazem, al' u svakom slucaju nece da skodi! :lol:

• Svrati ponekad, 118 postova

"Razlika izmedju decaka i muskaraca je u lekcijama koje su naucili"

Ne verujem u ono 'stariji - pametniji', ima toliko nezrelih 'odraslih' osoba da se prosto najezim.

Prava mudrost i pamet se prepoznaje, i te ljude postujem, nevezano za starosnu dob.

Realnost: Mislim da je sve pitanje svesti ali, nazalost, procenat mladih koji su spremni i odgovorni je, kod nas, uzasno mali...

Ako moram da biram izmedju ove dve ponudjene opcije, izabracu drugu jer ona (u odredjenim uslovima i jednim delom) daje utisak da se radi o iskusnijem vozacu koji je mozda bolji od nekog 'starijeg'.

• I N S T R U K T O R, 1217 postova
  • Motocikl: R 1200 R
Glasao za nikako! Mislim da je sve u glavi vozaca' date=' ali takodje glave, po starosnij dobi, mladjih vozaca nemaju dovoljan nivo zrelosti da kontrolisu snagu koju jasu! Prvi motor koji sebi hocu da kupim ima 70ak konja pa se i dalje mislim da li je to prejako za mene, iako sam do sada vozio 125/250ccm

Na kraju ne znam sta sam ovim htjeo da kazem, al' u svakom slucaju nece da skodi! :lol:[/quote']

Vrlo zrelo razmisljanje, mada kad adrenalin udari u glavu tesko se mozemo kontrolisati. Trebalo bi da svako znajuci sam sebe,postavi sebi razna ogranicenja, recimo u vidu izbora snage motora,te da koliko toliko smanji mogucnost za los zavrsetak voznje.

Mislim da enduro i slicni motori koji imaju visi polozaj vozaca u sedistu,te bolju preglednost saobracaja,te zahvaljujuci i manjim ubrzanjima, imaju mnogo vise vremena zareakciju na iznenadjenja koja nam ostali ucesnici u saobracaju svakodnevno priredjuju.

Ali kad se situacija skocka,ni Valentino se iz nje ne izvuce, e sad sto je brzina kretanja prilagodjenija okolnom saobracaju( npr. grad ) veca je sansa da se iz svega jeftinije,sa sto manje posledica izvuces.

I moras misliti na mnogo vozila oko sebe, i uvek imati lepu dozu pametnog STRAHA, jer namotoru smo mnogo,mnogo ranjiva bicca.

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Polemika je na mjestu i te kako, cak smatram da eventualne zakonske korekcije, ako do toga i dodje, i treba da budu inicirane od interesne grupe gradjana, odnosno vas (nas).

E sad, ja sam glasao za NE. Sve ima neku svoju evoluciju, kako sazrijevanje licnosti, tako i relevantno iskustvo. Tako mi je nekako logicnije i sigurnije i necu dalje o tome. Ja licno imam paradoks sopstvenog iskustva, jer sam svoj prvi motor Tomos kupio sam kad sam imao 14 god (tako sto sam 6 mjeseci preskakao skolski dorucak i stekovao pare), i bio kivan na mog oca sto mi on nije tada kupio motor i sto me ne razumije. Sad imam sina, i nisam siguran da li bih mu kupio motor, cak ni da li bih volio da ga ikad vozi?!

Samo jedno pitanje: na koji se to dogadjaj iz Bosne vi pozivate, nisam u toku...

• Aktivirao se na času, 3281 postova
  • Motocikl: Tamić XL-1000V

Bolje spreèiti nego leèiti! Zakonski ogranièiti snagu ,do 18god, 18-21god, 21-27god itd itd kao na zapadu. Rigorozna obuka po kategorijama željenog motocikla, da ne ostavimo ni MOGUÆNOST da se neko pravi pametan sa 17god.(svedoci smo). Nauèi, položi, pokaži se na poligonu, strpi se koju godinu, 3 godine bezt kažnjavanja u saobraæaju... ispeci zanat na 2 toèka, pa tek onda na zver (ako ti još bude do toga)!!! BEZ protekcije, BEZ izuzetaka!

• bez čvaraka, 1212 postova
  • Motocikl: Naked u najavi
Bolje spreèiti nego leèiti! Zakonski ogranièiti snagu ' date='do 18god, 18-21god, 21-27god itd itd kao na zapadu. Rigorozna obuka po kategorijama željenog motocikla, da ne ostavimo ni MOGUÆNOST da se neko pravi pametan sa 17god.(svedoci smo). Nauèi, položi, pokaži se na poligonu, strpi se koju godinu, 3 godine bezt kažnjavanja u saobraæaju... ispeci zanat na 2 toèka, pa tek onda na zver (ako ti još bude do toga)!!! BEZ protekcije, BEZ izuzetaka![/quote']

Nazalost mogucnost uvek postoji jer veliki broj klinaca koji poginu nemaju ni "D" od dozvole.

• Vlasnik sajta, 5389 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Meni se cini da umesto da pametujemo (iako sve sto ste rekli itekako stoji), da treba samo da pogledamo kako je to sve reseno u drugim drzavama koje su daleko ispred nas bar sto se saobracaja i zakona vezanih za to tice.

Dakle, danasnjih 600cc (a kamoli 1000cc) su jako opasni i nisu za 'mladog' vozaca, bilo mladog po kilometrima ili po godinama. Steta je velika sto kod nas ne postoji sigurna staza, gde bi mladi zeljni adrenalina mogli voziti trke kroz takmicenja i time se ispraznili.

Secam se neke emisije na italijanskoj televiziji, gde su prikazali devojku od 17 godina koja vozi formulu u italijanskom takmicenju, a zakonski jos uvek nema dozvolu da vozi auto po gradu!

Dakle, stvari se moraju resiti na daleko visem nivou od ovoga... Doduse, jako je bitno da se barem medju nama dodje do pravilnog zakljucka o ovome, pa da se barem mi medjusobno sacuvamo jer bas medju nama su ti momci koji su veci od zivota i sa manje od 20 godina...

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
trebalo bi to zakonski regulisati kao u Nemackoj - za pocetnike ogranicenje 2 god. na 25kW/34ks ' date=' pa jos par godina ogranicenje na 70kW/98ks , pa tek onda mozes da jases one azdaje od 180 konja...a mnogi bi za to vreme i sami shvatili da im i ne treba motor sa vise od 100ks...[/quote']

Glasao sam za nikako i ovo je i moja ideja. Morao bih da priznam da bi se tu i tamo pojavio i po koji klinac koji bi svojom svijescu i mogao da sjedne odmah na veliki motor, ali takvih je jako malo tako da oni u ovom slucaju pate ali ostali su zato mnogo bezbjedniji. Poenta je u stvari da se motorciklu NIKAKO ne smije prici samo ADRENALINSKI! Ko motoru pridje iz razloga UZIVANJA (u ovom slucaju brzina nije ono sto ovakvi korisnici traze) ili RAZVIJANJA VJESTINE SPORTSKE VOZNJE (posmatranje je zrelo i sa odredjenim planom i ciljem) nema cega da se boji. Dakle adrenalin nikako, svijest i koncentracija svakako.

• In memoriam, 884 postova
uzmite recimo Gold Wing od 120-130 konja i NSR od 30 konja, koji je opasniji

I to je pitanje... NSR moze da razvije vecu brzinu i ubrzanje, ali Gold Wing je toliko tezak da pri svakom padu moze da smrska nogu vozacu, ili da gadno unesreci recimo kola sa kojima se neko ne daj Boze sudari... sve je to pitanje sklopa dogadjaja, srece, i sto drugihg faktora...

• Svrati ponekad, 136 postova

I ja sam protiv toga da neko ko nema dan staza na motoru odmah sedne na neku zver, bez obzira koliko godina imao. Motore vozim od malena i poceo sam sa 50ccm, zatim 250, 500, 750 i sada vozim 1000, i tek sad razumem zasto je potrebno iskustvo sticati na slabijim motorima. Nije potrebno da je neko samo svestan opasnosti i da ima samokontrolu, potrebno je i iskustvo da odreaguje u pojedinim situacijama koje ma koliko bili oprezni ne mozemo da predvidimo, a to se upravo stice sa slabijim motorima koji nisu toliko zivahni na gasu niti su teski za upravljanje. A sto se tice komentara da su NSR i slicni motori opasniji od nekih vecih mogu reci samo da blokada koja se fabricki postavlja na njih (a koju kod nas svi skidaju) nije postavljena bez veze.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja