Jump to content

Moto Zajednica

Balkanska i Nemanjina u Beogradu, pre 13h, Sachs i Volkswagen

Recommended Posts

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Sinoć se ja vraćao iz Zrenjanina, pre Pančevačkog mosta, 2 trake u jednom smeru. Ide neki Audi, prođe me, ja na semoforu prvi i tako par puta, zna da sam mu tu negde. I u jednom momentu ja u levoj traci  na jedno 5 m iza Audija jer je bus stao. Majstor levi migavac i ispred mene, ja sirenu, ablend i "majstor" se povuče nazad. U sitaciji kad ste pored auta, bežite dalje od granične linije sa njim tako da imate vremena da reagujete bežanjem i kočenjem. Ako ste mu preblizu boka, njegovo mrdanje da izbegne rupu može nas udariti. Takođe je većina mrtvog ugla upravo uz sam zadnji bok auta i retko ko vidi kako treba.

Zato je sirena iz raja izasla... Ljudi, trubite cim vam se ucini da ce neko da uradi nesto sumanuto, i glasno po mogucstvu...

Bez blama, sirenu, ablend i po savetu Pabla, blago vijuganje koje je praktično mahanje ispred očiju vozača koji nas ne vidi. Uvek ih podsećajte da ste tu da ne učine neki iznenadni manevar ko ovaj kad god postoji mogućnost da se sretnete bez obzira na pravila saobraćaja jer se ona krše. Ne važi ono, "valjda neće" uvek je bolje smatrati " uvek hoće".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Ma nek se ljute koliko hoce, meni se draza moja glava, nego njihove usi...

Ma nek se ljute koliko hoce, meni se draza moja glava, nego njihove usi...

Samo je kod nas a nigde u svetu, sramota svirati i davati žmigavce. Čak na zapadu se vozači zahvale što ste im svirnuli ili izvine što ste su vas stavili u položaj da ste morali da im svirate jer znaju da to niste iz zabave već zato što su se oni  ponašali, postavili... tako da su izazvali strah i sumnju u mogući eksces.  Samo ovde mi sve gledamo naopako.

• Drug član, 1015 postova
  • Motocikl: Honda CBR 900 RR

Ajde, ajde bas lepo sto si sad sa nama pa mozemo da procitamo sta se tacno desilo. Pisi!

• Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Pretvorili smo se u uvce... ;)

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Baba gluva sinko, ne čuje, ili samo žvaćeš žvaku. Piši brate, cenim tvoje iskustvo i imaću ga negde u podsvesti.

• U prolazu, 20 postova

e posto ste se svi lepo nacekali da probam da odgovori na sve zagonetke koje sam zapamtio iz ove teme

pocecemo par dana pre udesa ,iz neke dosade uzmem i otvorim auspuh ipromenim par stvari unutar prigusivaca , dobijem na zvuku ,ali performanse nikako da proverim zbog obilnih padavina u proteklim danima.

svanuo 16. april kasnim u skolu i onako nerasanjen sedam na motor ik krecem i tek nakon nekih pet minuta shvatim da nije bilo lepseg dana proteklih 6 meseci ,pomislih u sebi da vidimo koliko sam  zasrao motor sa otvaranjem lonca.

malo brzom voznjom nego inace priblizavam se skoli , stizem do raskrsnice sarajevske i nemanjine ,naravno prvi na semafo (motor urla ,sunce przi ,a ja se primio na gas kao da sam juce otkrio tu rucicu).krecem sa semafor ,u zutoj traci stoje ili se jako sporo krecu kola ,nisam siguran,pre mene srednjom trakom prolaze jedna kola ,golf u zutoj traci drzi upaljen levi migavac vec duze vreme,ocekujuci da me je video posto sam bio iza onih kola koja su prosla pored njega pocnem da se pomeram u levu stranu puta i dodajem gas ocekujuci da cu samo da ga obidjem , ali djoku ja sve vise levo golf sve blizi ......................tras i i jedan kraci let dok me nisu zaustavila parkirana kola

• Drug član, 1015 postova
  • Motocikl: Honda CBR 900 RR

Gde si ga tacno stigao u kojoj traci u kom delu iste a i gde si ga udario? A i sta kaze zakon u ovom tvom slucaju ako imas neku informaciju ili je vec doslo do raspleta sa sudom!?

• U prolazu, 20 postova

oodprilike moj prednji tocak je bio 2m od njegovog zadnjeg kada je on poceo da skrece .a ja da bezim u levu.

a sto se suda i zakona tice to je zavrseno stetu sam naplatio ,sastavi motor i sad se sretno vozim dok se ponovo ne pojavi neki kreten

Srecan kraj, koliko, toliko... ;)

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Hrabro...na zmigavac juris.  ;D

Ako vec ides u boj sa upaljenim zmigavcem, onda si trebao bar da svirnes.

On u principu ne smije da da zmigavac dok god nije cisto, a s obzirom da ga je dao,

onda treba svirati. Mada s motorom je pametnije stati, jer je sansa 1% da je u tom autu neko normalan/pazljiv/.....

Ja dajem migavac dosta ranije, da svi oko mene znaju moju nameru a kad nekom vidim da nekom  on radi duže vreme, iako zaključim da je zaboravio, pristupam polako i sviram dok onaj ne ukapira da njemu trubim, ne primičem mu se.

Naravno da trebas dati zmigavac ranije, ali samo kad je "cisto". U ovoj situaciji je to prekrsaj.

Naime, zabranjeno je ometati druge ucesnike u saobracaju (citaj one sto imaju prednost). Golfov zmigavac u ovoj situaciji,

ometa kolegu glumca, te ovaj mora da koci iako ima prednost. Jer ako ne zakoci, rizikuje ovo o cemu razglabamo.

Nisi baš u pravu. Migavac se daje pre radnje a ne neposredno, kad se hvata za volan. Davanje žmigavca ne označava automatski i odpočinjanje radnje već obaveštava samo o nameri, a ona će se izvršiti tek kad to bude moguće, bezbedno i bez ometanja ostalih učesnika. No, po shvatanju mnogih, migavac se il ne daje ili tek kad otpočne radnja, tj. skretanje. Davanje žmigavca nije isterivanje prednosti i primoravanje nekog na kočenje, jednostavno, žmigavac je znak obaveštenja a ne radnje. I lično, uvek volim da vidim migavac mnogo ranije, nego da ga neko da kad krene iznenada u akciju predhodno zaključivši da je čisto, a često nije, nego  kobno po nekog.

• U prolazu, 20 postova

sto se migavca tice nije narucito bitno jer i da nije dao migavac i poceo da skrece ja bih isto postupio.problem je u tome sto on nije postupio kako sam ja ocekivao ,a sto je n,nadam se i normalno za ocekivati kad vidis migavac da ce preci u susednu traku.

a sto se sirene tice tada nije radila kao ni sada inace vrlo radobih svirao u toj situaciji i jos mnogo drugih , ali kinesko govno nece da radi pa to ti je

Uvek mora da stoji pretpostavka, ma budala hoće, a nikad ma valjda neće. Ne valja suditi po sebi jer je grad postao ludaja. Koliko sam shvatio, tip se vozao žutom trakom, izbacio migavac u nameri da izađe iz nje i uđe u srednju traku, znači u levo, i pošto je gužva nije uspevao da se prestroji i dugo se vozao tako,  ti naišao, on te nije video zbog mrtvog ugla, ne gledanja u retrovizor, ne osvrtanja preko ramena... Opet moram da se pozovem na nemački bon ton. Tamo, kad se da žmigavac u ovakvoj sitaciji, odmah bi neko oduzeo gas, usporio malo i napravio mesta ovome da se uključi i time ga izvadio iz potencijalno opasne sitacije,  kao što je na kraju i ispalo.

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Slažem se, u Nemačkoj je tako, ali to nije slučaj u Italiji. Holanđani su tek čudo, dobili su epitet NL=Never Look.

Nisi baš u pravu. Migavac se daje pre radnje a ne neposredno, kad se hvata za volan. Davanje žmigavca ne označava automatski i odpočinjanje radnje već obaveštava samo o nameri, a ona će se izvršiti tek kad to bude moguće, bezbedno i bez ometanja ostalih učesnika. No, po shvatanju mnogih, migavac se il ne daje ili tek kad otpočne radnja, tj. skretanje. Davanje žmigavca nije isterivanje prednosti i primoravanje nekog na kočenje, jednostavno, žmigavac je znak obaveštenja a ne radnje. I lično, uvek volim da vidim migavac mnogo ranije, nego da ga neko da kad krene iznenada u akciju predhodno zaključivši da je čisto, a često nije, nego  kobno po nekog.

Ja licno, mrzim kad idem 200, a auto ispred mene u desnoj traci da lijevi zmigavac. ;)

Ne moze da se prestroji pa upali zmigavac i ceka dok ga neko ne pusti = da mu prednost koju nema.

Mozda je to stvar kulture, ali ne zakona.

ps. NL je u Njemackoj Nur Links  8)

Nije  Zakonom zabranjeno da se da ranije, odnosno je čak obavezno, terminom blagovremeno. To što ti, mi, ajd ja ne još, ideš 200, to je tvoj problem i tvoj razlog lični da mrziš, al generalno nemaš pravo da prilagođavaš situaciju sebi i svojoj vožnji, već bi trebalo obrnuto i uvek na umu da za volanom voze i neki ispod proseka i ne vični. Davanje i migavca i čekanje da se prestroji levo nije isterivanje prednosti niti je mimo zakona da je neko iščekuje ili ustupi. Ovo je opšti manir u Nemačkoj, ne samo dok se kreću vozila, nego i dok se stane, uvek će biti pušten onaj koji je primoran da čeka na prolaz, sporiji, slabiji. Kod nas je obrnuto, kad neko da žmigvac da bi se prestrojio, obišao...mi odma iz inata dajemo gas, često sviramo i psujemo tog, umesto da malo oduzmemo i pustimo nekog da prođe i dobijemo zahvalnost, odnosno iživljavamo se na trenutno slabijem dokazujući svoju umišljenu premoć. To se preslikava u loš odnos i prema dvotočkašima, a mi smo ti koju uglavnom iščekujemo da nam se dodeli prednost. 

Žao mi je svakako što se ovo desilo Glumcu, al da je usporio, svirao, i sačekao da se auto prestroji ispred njega umesto po gasu, ne bi došlo do nezgode itaj bi mu se verovatno zahvalio i pomislio, pa nisu ovi motori tako loši.  Ovako, svima kako ne trebe i džabe ko je u pravu a ko ne.

Ja uvek navodim primer koji je pozitivan i ne vidim zašto uošte treba nešto da se pravda poređenjem  lošim navikama koje evidentno postoje. Jel treba da se ugledamo po zlu il po dobru.

• 侍, 671 postova
  • Motocikl: Honda XRV 650

Kada sam polagao za "B" instruktor mi nije dozvoljavao da dam migavac ako nemam čistu situaciju i mogu da se prestrojim. Pa mi je i objašnjavao kako ne možeš da daš migavac pa da se guraš - dakle sa strane zakona je 0k.

Naravno, po gradu je toliki haos da ne možeš da čekaš čistu situaciju nego daš migavac i čekaš da te neko propusti. Iskreno ne volim kada sam na motoru i neko to radi... Kolima uvek propuštam.

Instruktora ima raznih. Juče sam gledao juče na Banjici auto škole, od 6 auta koja su radila polukružno između automobila koji prolaze tuda, samo je jedan davao migavac. Čak sam jednog i opominjo, ma jok i dalje učenica ide bez. Taj instruktor te je loše podučio. Ponavljam, davanje migavca nije radnja već obaveštenje ostalim učesnicima o nameri i nije nikakva guranje, po čemu tek to. Guranje je ako se krene na silu i bez žmigavca, a čekanje sa upaljenim nikako ne može tek biti. U zakonu stoji da ga treba dati blagovremeno da bi ostali učesnici bili upoznati, znači što ranije. To davanje na čisto je obično iznenada, znači gledam dal mogu, mogu, okrećem volan i izlećem i u tom momentu dajem žmigavac, ako ga nisam zaboravio u žurbi. Ne, to ne valja. Uvek je migavac ranije prilika da se neko upozori, prilagodi i pripremi a i da se da ustupak onom ko ga je uključio.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja