Jump to content

Moto Zajednica

Hot pixeli na novom apartu - sta da radim?

Recommended Posts

• Drug član, 903 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650 '10; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83

Odavno se nisam ovako smorio kao danas...  :-[  :'( Naime, posto sam se u poslednje vreme poprilicno zagrejao za fotografiju, a posle citanja mnogih testova, poredjenja modela i slicnih akrobacija odlucim se da kupim Canon SX 20 IS, i to ne ovde, vec u Kanadi, jer sam imao takvu mogucnost, a razlika u ceni nije zanemarljiva. Od trenutka kupovine pa dok mi je aparat konacno stigao proslo je skoro mesec dana, i konacno juce moj sreci nije bilo kraja, ali ne zadugo...  :-\

Uvelicavajuci jednu od fotografija uocio sam potpuno beo piksel na braon pozadini. To mi nije dalo mira pa sam pregledao celu fotografiju kao i jos par njih i uocio sam da se na svakoj nalaze po cetiri bela piksela na indenticnim mestima.  >:( Malo sam pretrazivao po netu, i koliko sam shvatio u pitanju su hot pixeli, jer su uvek bele boje, za razliku od dead i stuck pixela. Nasao sam i resenje kako ih ispraviti, ali samo za DSLR aparate, za moj se nista ne pominje, niti ja imam takvu opciju, tako da nista od toga... 

I sta sad da radim?  ??? Da li je ovo uopste moguce samostalno popraviti, ili aparat mora u servis? Ako mora u servis da li mi ovdasnji Canon zastupnici priznaju kanadsku garanciju? (ovo je pitanje ocajnika, mada unapred znam odgovor) I na kraju ako ga i vratim u Kanadu na servis ili zamenu hoce li uopste prihvatiti reklamaciju, mada bi trebali, jer je neispravan CCD senzor?  ???

Evo i dve fotografije na kojima sam zaokruzio felericne piksele, da vidite u cemu je problem.

Unapred hvala na odgovorima, nadam se da ce me neko od vas prosvetleti...  ;)

0A445C00-05FB-2644-9768-01B8DABBE3EC_thumb.jpg

0A94A422-7192-CA41-878A-9CB63946E4FF_thumb.jpg

(Powered by frubar.net)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

Pretpostavljam da ti nece priznati medjunarodnu garanciju, a sto se tice servisiranja, koliko ja znam, ne vrsi se niti zamena niti neka konkretna popravka, vec "remapiraju" hot piksele, tj. samo tim pozicijama dodele srednje vrednosti okolnih piksela (tj. isto to bi i sam uradio na svakoj slici na kojoj primetis) :)

Ja se time ne bih opterecivao, ako ti bas smeta, odnesi u servis, ali imam utisak da na 99% slika ne bi ni primetio hot piksele da ih ne trazis.

• Svrati ponekad, 225 postova

Drugaru je crkao Canon koji je kupio preko e-baya. Odneo ga je u servis i popravili su ga besplatno jer je u pitaju bila neka greska koju je Canon proglasio za fabricku, iako nije imao nista od papira.

Odnesi u servis, nista te ne kosta, pogotovo ako na garanciji pise da je internacionalna.

Pozdrav, Nebojsa

• Drug član, 903 postova

Hvala vam na odgovorima, i ja sam se malo ohladio, danas sam fotkao da vidim kako aparat radi u realnim uslovima i u principu ti hot pikseli se i ne primecuju osim ako se bas ne traze i pri tom slika zumira, ali me i dalje jako nervira sto znam da su tu...  ::)

@zzz

Koja je procedura za remapiranje ostecenih piksela u kucnoj radinosti, za slucaj da se odlucim da ga ostavim ovakvog kakav je sada? Imam Photoshop CS3 i nemam pojma da ga koristim.  ;D

@Neboisha

Zvao sam danas ovlasceni servis, rekli su mi da ne priznaju garanciju jer je US & Canada only, ali da mogu da ga donesem kod njih da vide u cemu je problem. Jos uvek nisam nacisto sta da radim...  :-\

I jos jedno pitanje - koliko je ucestala pojava ovih ostecenih piksela na digitalnim aparatima? Po nekim teorijama (mada na internetu svako moze da pise sta hoce  ;D ) oni su prisutni na svakom aparatu, samo sto nemaju svi oko sokolovo da ih nadju kao ja?!?  ???  ;D Ako je vec tako, ili bar priblizno tako, da se ne cimam bez veze...  :-\

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Garanciju ti nece priznati. Garancija imkod nas ne vazi za Evropu nego za region. Kanadska sigurno ne vazi.

E sad, nije lose da poneses tu garanciju ipak, cisto da se zna da je aparat garancijski a ne neki ko zna odakle.

Moj savet ti je da prvo pises Canonu. Iskopaj mail podrske za Canon Europe, Canon adria, Canon Canada. Isti mail sa CC posalji na sve tri adrese i pitaj kako da postupis. Skeniraj garanciju i prilozi u mail.

Kod nas u firmi takodje ne priznajemo odredjene garancije za Dell, IBM, Lenovo,... ali par puta se desilo da na neki proizvodjac da otvorena vrata da odradimo servis necega posto ih je korisnik kontaktirao (samoinicijativno pre nego sto se nama obratio). Takvo odobrenje (preporuku) ce izdati samo u slucaju da je opste poznat kvar ili ukoliko kvar nece povlaciti troskove koji se medjuregionalno ne mogu refundirati,...

Odredjene popravke svaki servis mora da odradi bez obzira na garanciju, ali da je o tako necemu rec vec bi sigurno nasao taj info na netu.

A ovlasceni servis za Canon foto opremu je pixel plus u bgd.

• Skuteras, 3710 postova
  • Motocikl: T-Max 500

govorilo se vec negde u nekoj temi o kanon servisima kod nas. Ako je CCD u pitanju sigurno ce da ti zamene bilo gde da je kupljen aparat, posto je to bila njihova greska

• Drug član, 903 postova

@Stefan

Da mi nije ovakvih problema ja bi do sad tri fakulteta zavrsio!  ;D Moracu definitivno da izadjem na ispit sad u aprilu...  ;)

@quassar & muljaz

Na kraju cu tako i da uradim, da im napisem pismo pa da vidim sta ce oni da kazu na sve to. U medjuvremenu mi je i Skols poslao fotke posto ima isti aparat pa cu da ih uporedim sa mojima, da znam ima li svrhe buniti se...  :-\

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja