Jump to content

Moto Zajednica

Moto sport vesti za sezonu 2010

Recommended Posts

• Drug član, 3618 postova

Velika cetvorka koju cine Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Casey Stoner i Dani Pedrosa su pred Francuski GP odgovarali na pitanja novinara koja su se uglavnom ticala njihove buducnosti, i svi piloti su bili vrlo oprezni u svojim odgovorima.

x7vpB_topfour.jpg

Cela ludnica je krenula posle samo druge trke kada su pocele da kruze glasine da se Casey Stoner dogovorio sa Hondom i da ce Jorge Lorenzo sledece sezone voziti za Ducati.

Valentino Rossi je povezan sa prelaskom u Ducati ali je on u nekoliko navrata rekao da je 99% siguran da ostaje u Yamahi. Rossi je rekao: "Pravila igre su se mnogo promenila u odnosu na pre pet ili sest godina. Secam se da sam u 2003, kada sam se predomislio i resio da predjem u Yamahu, poceli smo sa pregovorima mnogo kasnije u sezoni."

"Sada je suvise rano, ali ovo je igra. Zasigurno je da ce biti vruce zato sto svoj cetvorici fabrickih vozaca istice ugovor, tako da ce biti zanimljivo da saznamo sta ce se desiti."

MCN dalje pise da bi najveci gubitnik mogao da bude Dani Pedrosa zbog toga sto je Honda odlucna da napravi 'dream team' kojeg bi cinili Casey Stoner i Jorge Lorenzo.

Pedrosa je rekao: "Malo je cudno da se o ovome govori posle samo dve trke. Ali ova godina je izgleda drugacija."

"Nisam jos razgovarao sa Hondom o mojoj buducnosti."

"Uvek sam imao dobru komunikaciju sa Hondom i sa njima sam vec zaista dugo. Potpisao sam zaista mnogo ugovora sa njima, tako da kada dodje vreme za razgovor sa njima, razgovaracu direktno sa Hondom, i nisakim drugim, ni sa Suppom."

Dani je vodio i malu bitku sa Italijanskim novinarom koji je otvoreno posumnjao u sposobnost Spanca da vodi Hondu kao njihov prvi vozac.

"Ne znam odakle vam ove informacije. Imam zaista dobar odnos sa Hondom i nemam problema sa njima sada, i kao sto sam vec rekao, ne znam odakle ste dobili te informacije ".

Casey Stoner je rekao: "Jos na pocetku godine za vreme lansiranja ovogodisnje kampanje su mi postavljana pitanja o buducnosti."

"Ovakva pitanja su obicno bila pokretana za vreme sredine sezone. Cini se da su svi poceli da o tome govore ranije. Nebitno je ko ce potpisati prvi. To nije odluka koju treba olako doneti."

"To je nesto o cemu cemo moj tata, kao moj menadzer i ja razmisljati o tome dosta, pa cemo videti sta se desava."

"Svi pricamo, ali ja zaista zelim da se potrudim i da ponovo osvojim titulu i to mi je trenutno najbitnije."

Dodao bih da GPone prenosi da je Casey danas podsmesljivo prokomentarisao Danijevu izjavu o pregovorima sa Suppom koja je nasmejala prisutne. Casey je rekao:

"Ni ja ne pricam sa Suppom, i ja takodje pricam direktno sa Hondom."

Jorge Lorenzo je bio kratak i jasan: "Mozda je previse rano da se postavljaju pitanja o tome posle samo dve trke."

"Koncentrisem se na sampionat, imam menadzera koji ce da mi resi sledecu godinu."

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

5SFwO_fimlogo.jpg

FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) nas obavestava da ce se od sledece sezone u kalendaru Qtel FIM Endurance World Championship naci nova sesta pista odnosno runda. U pitanju je pista u Bahrainu koja nam je dobro poznata iz F1. Ova trka ce trajati sest sati i bice zakazana nedelju dana ranije u odnosu na zavrsnu trku sezone koja se vozi u Dohi.

Arh6H_bahrainaerial1.jpg

GPone nas obavestava da je FIM preduzeo mere u vezi incidenta koji se desio za vreme trke u Jerezu kada je klizanje Tomizawe prouzrokovalo pad cak 13 pilota. Zastita na dekli ce od sada morati da postane obaveza za sve (kao sto je pronto i napisao) i morace da bude od aluminijuma, kevlara ili karbon fibera.

oTGQx_screenhunter01may212341.jpg

Desila se jos jedna promena. Od sada ce Moto2 timovi moci da koriste 7 prednjih pneumatika po rundi (3 A smese + 4 B smese, ili obrnuto). Od ovih 7, timovi ce dobiti 6 (3 A + 3 B) pre zvanicnog treninga, dok ce se 7-mu dobiti po zavrsetku slobodnog treninga. Tada ce timovi morati da naprave izbor koja ce smesa biti u pitanju.

GPone prijavljuje da je RSM Team Scot Moto2 tim promenio usis za vazduh i on sada izgleda kao 'kljun' i za sada ga koristi Alex De Angelis (koji je bio drugi na danasnjem slobodnom treningu) na svom Scot GP210 prototipu. Medjutim, ako se pokaze kao dobro resenje uskoro bi i Nicolo Canepa mogao da ga dobije.

bEDVu_screenhunter02may212345.jpg

Crash prenosi da se Alvaro Bautista povukao sa Le Mansa. Alvaro je slomio klucnu kost pre oko nedelju dana i jutros je doziveo veliki highside u samo trecem krugu nezvanicnog treninga. Suzuki nece imati zamenu za Bautistu vec ce njihov jedini predstavnik na stazi biti Loris Capirossi.

Visordown prenosi da se pojavila informacija da se Casey Stoner vec odlucio da predje u Repsol Honda tim. Vest su preneli GPWeek.com i Crash.net, kojim je insajder u Ducatiju rekao:

"Sto se tice price da ce Casey otici u Hondu sledece godine, mislim da je to gotova stvar", rekao je neimenovani izvor. "Nemam neku tvrdu informaciju i ne zelim da govorim zvanicno, ali ovo je samo moj osecaj. Mislim da je vec odlucio da ide."

UFS1T_screenhunter04may281811.jpg

Visordown prenosi da se Svajcarski konstruktor Eskil Suter sprema da isproba svoj MotoGP prototip i da bi to najverovartnije moglo da se desi u julu ove godine, odnosno za vreme zvanicnog MotoGP testa u Brnu koji ce se odrzati nedelju dana posle GP-a.

E7BCn_screenhunter05may281811.jpg

"Mislimo da mozemo imati motor na stazi vec u julu", rekao je Suter. "Voleli bismo da bude spreman za drugi MotoGP test u Brnu, sredinom avgusta. Nas vozac ce verovatno biti Roberto Rolfo, koji je vec nas test vozac za Moto2."

Visordown prenosi da Ducati razmislja da 2012 godine kada se predje na 1000cc u takmicenje udje sa potpuno novim agregatom od 900cc. Filippo Preziosi smatra da bi kubikaza agregat od 900 do 930 kubika imao najbolji odnos snage i potrosnje.

"Jos uvek nije jasno da li je 1000cc najbolje resenje, postoji kompromis. 900cc je vrlo moguce, mozda zak i 930. A mozda ce se kubikaza menjati na godisnjem nivou  u zavisnosti od razvoja masine. Kada budemo doneli konacnu odluku, ocekujem da prototip bude spreman za testiranje sredinom 2011."

DdI5t_screenhunter03may281811.jpg

GPone prenosi da Italijanske poreske vlasti su ponovo dale kaznu Lorisu Capirossiju za zaostali porez, tvrdeci da on ne zivi u Monaku kako prica, vec u Italiji. Ova nova kazna koja iznosi oko 2 miliona eura plod je dugog spora Capirossija i poreskih vlasti. Capirossi nije jedini u ovoj prici, setimo se Valentino Rossija, Luciano Pavarottija, Fabio Capello...izgleda da je sve ovo deo jedne velike kampanje da bi se Italijani ubedili da placaju porez.

Gigi Dall’Igna je rekao MCN-u da ce Max i Leon za ovaj vikend koristiti novi agregat kojem su bregaste pogonjene zupcanicima. Od novog agregata se ocekuje povecanje snage za oko 3 konja, dok je primarni cilj izdrzljivost glave cilindra.

"Probacemo ih, ne u subotu, vec u nedelju. Nakon toga cemo doneti odluku da li cemo ga koristiti za trku. Oba vozaca ce ga koristiti, nismo toliko zabrinuti zbog pouzdanosti, ovo je nesto novo za nas tako da je potrebno da proverimo da li radi. "

MfWvk_275716.jpg

MCN nam otkriva da ce tehnicka revolucija biti kompletirana u 2012 kada ce sadasnja kategorija od 125cc porasti u cetvorotaktnu jednocilindricnu 250cc kategoriju. Naziv za ovu kategoriju bi trebao da bude Moto3.

Jos uvek se vode diskusije o ovom pitanju, medjutim, dolaskom Moto2 vrlo je realan neizbezni kraj dvotaktne 125cc koji se u takmicenju nalazi jos od 1949.

MCN saznaje da Honda vec uveliko radi na cetvorotaktnom agregatu od 250cc koji je spakovan u sasiju RS125 masine, i da je testira na svojoj pisti Twin Ring Motegi u Japanu. Prica se da su ove masine uz minimalno razvice sposobne da idu 1,5 sekunde brze od dosadasnjih dvotaktnih 125cc masina.

MCN prenosi da ce Moto3 kategorija biti potpuno otvorena sto proizvodjacima agregata, tako i proizvodjacima sasija. Pogledajte kako izgleda Moriwakijev cetvorotaktni 250cc trkac.

oa6Jz_screenhunter01jun012330.jpg

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Da sad ne vucem citat,samo jedan kratak komentar vezan za novu klasu (250 4t)

Italijani su prilicno zabrinuti za buducnost sopstvenog moto-sporta.Trenutno u klasi 125,vise je nego dominantno prisustvo spanskih vozaca,samim tim i buducnost izgleda da ce biti njihova.

Cinjenica da ce u ovoj klasi ponovo moci da se okusaju svi proizvodjaci ostavlja im malo nade za buducnost.

Za to vreme,organizuju takmicenja na nacionalnom nivou,sa Hondinim modelom NSF100 i masovno regrutuju klince.

Valentinov burazer,Luka (Luca Marini-drugacije prezime jer se mama preudala)vec je signaliziran kao izuzetan potencijal.Kazu ne samo zato sto je Doktorov brat.

Zasto ovo pisem.

Taj motoric (Honda NSF100) je rezultat prvih signala vezanih za revoluciju (cetvorotaktni vrlo slican ovom Moriwakiju) i vec nekoliko godina unazad uz njega mlade nade ostvaruju prvi korak sa svetom moto trka.Sasvim je sigurno da ce kasnije eventualno,sedanjem na jacu masinu,period prilagodjavanja i stvaranja mehanizama biti kraci i uspesniji.

Taj motoric (Honda NSF100) je rezultat prvih signala vezanih za revoluciju (cetvorotaktni vrlo slican ovom Moriwakiju) i vec nekoliko godina unazad uz njega mlade nade ostvaruju prvi korak sa svetom moto trka.Sasvim je sigurno da ce kasnije eventualno,sedanjem na jacu masinu,period prilagodjavanja i stvaranja mehanizama biti kraci i uspesniji.

Evo kako izgleda NSF100 i link za HRC-ov sajt gde mozete videti sve sto vas zanima o ovoj masini.

screenhunter02jun022353.gif

Sa pobedama na prve tri trke ove sezone, Yamaha je nastavila sa slobodno mozemo reci dominacijom u MotoGP kategoriji i priblizila se Hondi u broju postignutih pobeda u cetvorotaktnoj MotoGP eri. Yamahi sada nedostaje jedna pobeda da se izjednaci sa rivalom i imace priliku da to postigne na Gran Prixu Italije u Mugellu.

Nema nikakve sumnje da se odnos snaga drasticno promenio i to najbolje mozemo videti ako gledamo broj pobeda proizvodjaca po godinama:

2010 race wins: Yamaha 3, Honda 0, Ducati 0, Suzuki 0

2009 race wins: Yamaha 10, Ducati 4, Honda 3, Suzuki 0, Kawasaki 0

2008 race wins: Yamaha 10, Ducati 6, Honda 2, Suzuki 0, Kawasaki 0

2007 race wins: Ducati 11, Yamaha 4, Honda 2, Suzuki 1, Kawasaki 0

2006 race wins: Honda 8, Yamaha 5, Ducati 4, Suzuki 0, Kawasaki 0

2005 race wins: Yamaha 11, Honda 4, Ducati 2, Kawasaki 0, Suzuki 0

2004 race wins: Yamaha 9, Honda 7, Ducati 0, Kawasaki 0, Suzuki 0, Aprilia 0

2003 race wins: Honda 15, Ducati 1, Yamaha 0, Aprilia 0, Suzuki 0, Kawasaki 0

2002 race wins: Honda 14, Yamaha 2, Suzuki 0, Aprilia 0, Kawasaki 0

Total race wins since start of 2002:

Honda: 55

Yamaha: 54

Ducati: 28

Suzuki: 1

Kawasaki: 0

Aprilia: 0

Izvor informacija Crash.net.

Autosport prenosi izjavu Jeremy Burgessa koji kaze da Valentino Rossi 'pati' zbog povrede ramena.

Burgess je rekao: "Telemetrija jasno pokazuje na koji je nacin Valentino primoran da vozi ovih dana; primoran je da ulazi u krivine sporije, mora da se privikne na neugodnu poziciju na motoru i poneki put vozi sa jednom rukom, da bi odmorio drugu.

"Valentino pati. Rame je problem. Tako da se ne trkamo u punoj snazi."

Doktor Costa je rekao za Motosprint:

"Situacija sa ramenom je bila ozbiljnija nego sto se mislilo,"

"Valentino nije tip osobe koji trazi izgovore, ali on pati. U stvari, cestitao sam mu videci ga sa takvim borbenim duhom dok ne kuka, to je zaista lepa stvar."

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja