Jump to content

Moto Zajednica

Ulje,sta sipati,pomoc?

Recommended Posts

• U prolazu, 92 postova
  • Motocikl: Suzuki DL1000 K4

Pozdrav ljudi,

Treba mi savet oko ulja za kawu zx6r iz 2000-te godine model zx600j do sada je sipan motul 5100 nije ga trosio lepo je radio, i menjac radi kao zmaj  e sad

me kopka da li da sipam 300v i koju gradaciju u User manualu pise SAE 10w40,10w50 or 20w40,20w50  pa vise nisam pametan,ovo mu je kod mene prva promena ulja,ne znam koju je gradaciju sipao prethodni vlasnik,svi predlozi su dobro dosli,kako na gradaciju tako  i na prozivodjaca ulja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 88 postova
  • Motocikl: SC 57

Ako sipas 300v sipaj 15-50...mada moze lako da se desi da motor pocne da ti trosi ulje jer je full syntetic prilicno redak+postoji mogucnost proklizvanja lamele.Sipaj ovo ulje samo ako si siguran da ti je motor malo presao i ako je u fabrickom stanju...Ako nisi siguran nemoj bacati pare uzmi neku polusintetiku kao taj 5100...

• Svrati ponekad, 180 postova

moze 300v ali samo ako je kupljeno u MASS kompani(zato sto se pojavilo fals a u mass-u je sigurno) i drugi su preporucili neko IPON-ovo ,mada ga ja nikada nisam koristio! a sad za kustocu... to neka se javi neko ko se bolje razume!

• U prolazu, 92 postova
  • Motocikl: Suzuki DL1000 K4

Cuo sam da se pojavio flas zato vise nisam siguran ni sta i gde da kupim,pa rekoh verovatno neko ima informaciju iz prve ruke,pre ovog imao sam Kawu zxr6 iz 97 godine agregat je bio kao casa nije trosio ulje nista,ali kada sam sipao 300v pocela je da mi proklizava lamela iako pre toga nisam imao taj problem a sipan je mislim Ipon,mada ni ovaj motul nije trosio ali je proklizvao,pa se bojim da se i kod ovog to ne desi,mada je i na ovom agregatg prva liga.

• Zainteresovan, 830 postova
  • Motocikl: XTZ 660 Ténéré

Ja bas zbog falsa Motula, uzeo ELF, jeftiniji je upola, a verujem da je bolji od ne proverenog ulja.

Nego, imam pitanje, posto mi ostala jedna litra Motula , da li mogu da ga mesam sa Elfom? Oba su polu-sintetika.

• Svrati ponekad, 299 postova

"nikad ne menjaj tim koji pobedjuje"

ako si do sada sipao 5100 i svidja tyi se kako sve radi tako i nastavi.polusinteticko ulje je za motore koji su malo presli i za nove motore koje kad kupis sipas sintetiku i ne menjas nikada.ovako ti si kupio polovan,nisi siguran ni koliko je stvarno presao nista...treba da vodis racuna o lamelama,potrosnji ulja....bespotrebno mucenje i izlaganje trosku ako si vec sa ovim prezadovoljan.

Elf je duplo jeftiniji , tako da navijam za njega sada, probacu ga, uvek mogu da se vratim.

Nego jel mogu da mesam ili ne?

jbg razlika je izmedju tvog dominatora i njegovog kawasakija,vrti na dosta vise obrtaja od dominatora,brze razbije ulje...itd itd...ipak bolje malo kvalitetnije da sipa (psiholoski efekat  >:( >:(>:( )

nisam te razumeo sta da mesas?

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

ja bas danas bijo da vidim za ulje i odem kod generalnog zastupnika (sa sertifikatom) CASTROL i oni mi kazu da ako ne znam sta treba da sipem dam im model i marku motora i oni to salju u sloveniju pa oni tamo daju ulje koje je idealno za odredjeni motor..

Inace oni ulje koje je recimo za Volvo ne sipaju u Mercedes...

Ulje SAJ 80 koje mi treba za menjac je 1850din 2 L..(malo li je na ovu skupocu) e a imaju i Amotrizol  ;)

Za obican menjac ti je obicno sae80 sasvim ok,a platices 2l mozda 500din

ma moja masina je neka fenserka teska  ;D nece da nosi jeftine stvari pa bog  ;D ja pricam ali nemam kome  ;D nisam toliko bogat da sipem jeftino ulje  ;D

• Drug član, 1702 postova

ma moja masina je neka fenserka teska  ;D nece da nosi jeftine stvari pa bog  ;D ja pricam ali nemam kome  ;D nisam toliko bogat da sipem jeftino ulje  ;D

Ma da,zajebani su menjaci na bmw-u,vrti se to mnogo i greje,nisu ovi iz castrola ludi,to je  specijalno ulje  bas  za tvoj model.

Ma da,zajebani su menjaci na bmw-u,vrti se to mnogo i greje,nisu ovi iz castrola ludi,to je  specijalno ulje  bas  za tvoj model.

ma i loz ulje da mu sipam ima da radi i da ide ali ajd sad...

Aj sad ozbiljno  :D ,sto mislis da mora to castrolovo?  Imas li njegove karakteristike,standarde i to?

Pa BMW Je oduvek preporucivao Castrol (mada su sada izmislili neku svoju marku za motorcikle "BMW OIL")a oni su mi dobri jer se ne kopiraju mnogo a niko sa njim nije imao lose iskustvo (dobra im je cena pa je valjda takav i kvalitet). do sada sam koristijo Valvoline i on mi je bijo dobar ali bi sada poslusao fabriku bmw pa da vidim razliku...

A u moj motor i da sipem traktorsko SAJ 30 on ima da sapuce jer ima smesan br,obrtaja.i nema neku vleiku krajnju brzinu...

a sto se tice tih karakteristika i to, video sam u radnji fantasticnu tablicu sa svim mogucim testovima i karakteristikama i objasnjenjima o viskozitetu koji odaberes

npr: 15-50  -40celzi..  do  +120 celz...i jos mnogo toga

I da ..kazu mi da se mnogo razlikuje kad kupis u radnji i kod sertifikovanog zastupinka....ovi zastupnici kao imaju neka sasvim druga(kvalitetnija) nose neke druge oznake/

1.3l motula i 1l elf ulja, to bi mesao, da se ne baci motul.  :)

P.S. Elf sigurno nije krs ulje, samo nije izvikan kod nas. ;)

ulja kad mesas bitno je da budu iste baze (sintetika,polusintetika,mineralno..) a gradacija je nebitna ona ce se menjati mesanjem,povecati ili smanjiti.ja iskreno ne bih mesao ze ne neku ogromnu razliku u novcu,lakse ti je da naspes svo isto,doduse u svakom slucaju ces ti pomesati ta dva ulja jer u samom motoru uvek ostane prilicna kolicina ulja tako da....

• Enduraš, 6408 postova
  • Motocikl: CRF300L

1.3l motula i 1l elf ulja, to bi mesao, da se ne baci motul.  :)

P.S. Elf sigurno nije krs ulje, samo nije izvikan kod nas. ;)

Mesaj slobodno. Ja sam mesao sve i svasta i nikad nikakvih problema sa tim. Naravno, nisam mesao mineralno i sinteticko, ali ulja razlicitih proizvodjaca i gradacija jesam.

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

IZgleda cu ipak sipati Motul 5100 15w50,jel sipao ko Ipon katanu iskustva?

Kakva su tvoja iskustva sa ovim uljem ?!?!?! Ima li mnogo falsifikata?!?!?!

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Aj sad ozbiljno  :D ,sto mislis da mora to castrolovo?  Imas li njegove karakteristike,standarde i to?

Pa BMW Je oduvek preporucivao Castrol (mada su sada izmislili neku svoju marku za motorcikle "BMW OIL")a oni su mi dobri jer se ne kopiraju mnogo a niko sa njim nije imao lose iskustvo (dobra im je cena pa je valjda takav i kvalitet). do sada sam koristijo Valvoline i on mi je bijo dobar ali bi sada poslusao fabriku bmw pa da vidim razliku...

A u moj motor i da sipem traktorsko SAJ 30 on ima da sapuce jer ima smesan br,obrtaja.i nema neku vleiku krajnju brzinu...

a sto se tice tih karakteristika i to, video sam u radnji fantasticnu tablicu sa svim mogucim testovima i karakteristikama i objasnjenjima o viskozitetu koji odaberes

npr: 15-50  -40celzi..  do  +120 celz...i jos mnogo toga

I da ..kazu mi da se mnogo razlikuje kad kupis u radnji i kod sertifikovanog zastupinka....ovi zastupnici kao imaju neka sasvim druga(kvalitetnija) nose neke druge oznake/

Nikad nisam previse vjerovao da postoji neka velika razlika u uljima dok nisam posle vise razlicitih (skupljih ) ulja u BMW boxer nasuo BMW ulje ,mislim da je 20 /50 bas za R modele_ pola zvukova iz motora je nestalo i poznati ruzni zvuk pri hladnom startu skoro da je skroz nestao.Posle 5000 motor je radio tise nego sa novim Motul,Valvoline i drugim koje sam prije sipao. Inace cijena je oko 12e i moze se naci kod BMW dilera.

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Ja sam pricao o uljima za menjac.

Motorna su druga stvar...

Znam ,ali kad ste vec pomenuli BMWulje ,nepoznato kod nas mislio sam mozda nekom pomogne...

• Drug član, 1702 postova

Slazem se

Moj majstor u servisu gde inace idem na praksu,a radimo dosta bmw nove masine,kaze da je potrosnja castrola dosta manja...  Vecinom sipamo magnetic...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja