Jump to content

Moto Zajednica

EX-UP honda cbr 1000 rr

Recommended Posts

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Prvo,tesko je spojiti termin EXUP (Exhaust Ultimate Power Valve) sa Hondom.Taj je sistem,bolje reci pod tim imenom,ugradjivan iskljucivo na Yamahu.Ovako nesto postoji i na drugim motociklima ali pod razlicitim imenom.Princip rada je manje vise slican.Zbog problematike vezane za patente i zastitu intelektualne svojine htedoh eto da pojasnim i to.

Sto se tice nacina rada,stvar i nije toliko komplikovana.Sistem ima elektro (servo) motor kojim komanduje "mozak".Na predefinisanom broju obrtaja motor dobije komandu da putem sajli manje ili vise otvori izduvni kanal u auspuhu.

Kao sto vec pomenuh,ovako nesto imaju i drugi motocikli.Na Suzukiju se to zove SET (Suzuki Exhaust Tuning),na Hondi H-VIX (Honda Variable Intake/eXhaust).Ima nekih konstruktivnih razlika,ali je uloga ista.Poboljsati sto je moguce vise krivu momenta,tj. dodavanje gasa bez takozvanih "rupa".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 88 postova
  • Motocikl: SC 57

Da na Hondi nije EXUP vec EGCV...ista stvar samo ljudi najlakse pamte ovaj prvi zbog jamahe koja je izmislila celu stvar...Znam teoretski sta se desava.Zanima me ako neko ima konkretno iskustvo sa bilo kojom  r hondom novije generacije...

1.Da li EGCV radi  na leru?

2.Da li je neko skinuo EGCV  ili blokirao i kako se ponasa?

3.Da li kad se ubaci u brzinu pocinje da radi i do 5000 o/min otvoren je 50%,do 6000-75% i preko 6000-90%?

• Svrati ponekad, 228 postova
  • Motocikl: cb600 Hornet

Da na Hondi nije EXUP vec EGCV...ista stvar samo ljudi najlakse pamte ovaj prvi zbog jamahe koja je izmislila celu stvar...Znam teoretski sta se desava.Zanima me ako neko ima konkretno iskustvo sa bilo kojom  r hondom novije generacije...

1.Da li EGCV radi  na leru?

2.Da li je neko skinuo EGCV  ili blokirao i kako se ponasa?

3.Da li kad se ubaci u brzinu pocinje da radi i do 5000 o/min otvoren je 50%,do 6000-75% i preko 6000-90%?

Ja sam skinuo EGCV ventil i izbacio katalizator,nisam se bas vozio posto sam ga sad uzeo,ali mi se cini kao da sad lakse radi.

Mozda ce biti bolje,videcemo ;)

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Definitivno korisna funkcija za sport street motorcikle ako izuzmemo trke.

ECM kontroliše rad i trik je da reguliše podpritisak u prednjem i zadnjem delu auspuha i tako lakše izduva gasove pa se dobija na pokretljivosti motocikla u celom režimu do visokih rpm.

Takođe delimično smanjuje broj db da bi se ispunile norme mada to nije primarna funkcija.

Ako se ovo izbaci nisam siguran kakav je efekat na serijskom motoru, kod mene je on otišao zajedno sa CAT i auspuhom ali je motor tjuniran na Dynojet Tuning Link softveru pa nemam utisak da sam nešto izgubio dole

Da jesam sve bih vratio na serijanu

Povremeno treba kontrolisati rad sajli a ponekad ako motor nije dobro podešen može da se razvije velika temp. pa da ventil blokira, zaglavi i slično.

Proveravajte hod sajli da bi se ventil korektno otvarao i zatvarao, reperi postoje na samom ventilu na auspuhu

• U prolazu, 88 postova

Hvala ali vec sam citao ovaj post....skinuo sam i auspuh i ventil imam service manual....zanima me kako radi da bih ustanovio da li je ispravan,sam motoric radi ali logika otvaranja mi nije jasna...

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Hvala ali vec sam citao ovaj post....skinuo sam i auspuh i ventil imam service manual....zanima me kako radi da bih ustanovio da li je ispravan,sam motoric radi ali logika otvaranja mi nije jasna...

Ako imaš Service manaul, pretpostavimo servo motor ti radi korektno i imaš ispravne sajle samo podesi luft u sajlama prema manualu i proveri inicijalnu poziciju koju kontroliše ECM.

Dodaj malo gasa da vidiš da li osovina rotira i to je to

Način rada ventila ne možeš da menjaš

• Drug član, 3000 postova
  • Motocikl: FleXeR

Ima veze NEUTRAL tj. LER!!!

U leru  bi trebao da bude stalno na 50% otvoren, bez obzira na broj okretaja!!!!

Tako da kod tebe verovatno nije bio u dobrom polozaju, postoji vanjski REPER za taj polozaj!!!!

A u brzini na ler gasu vec na 80%

Na 5000-6000 rpm na 75-90%

Preko 6000rpm 90%+

Time smanjuje buku na merenjima koja se vrse na LERU, a u brzini pegla rupe u snazi kroz razlicite radne rezime!

Podaci koji sam pronasao odnose se na 2004 godiste!!!!

Na slikama polozaj, smestaj i sama jedinica izgledaju indenticno onom sto sam video na tvom motoru!!!

Tako da bi ja motoric prikacio, upalio motor i kad usaltas u brzinu AKO POMERI TO JE TO!!!

Onda samo da se vrati, podesi STARTNI polozaj po reperu i fino dosteluju sajle ako su rastegnute ili razdesene!!!!

Zovi ako treba DRUSTVO da to odradimo, BOBAN!!!!

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Iako nisam nikakav expert za CBR odgovorno tvrdim da je model 2005 isti kao i 2004.Jedina je razlika u bojama.

Da se vratimo malo na problematiku,ja bih da postavim jedno pitanje,nadam se konstruktivno.

Znaci ovako.U trenutku kad se okrene kljuc u bravi,cuje se famozno zzzzz od pumpe,dogadjaju se razne druge kontrole,trebalo bi da se pomera i ventil,zar ne?

U slucaju da postoji nekakav problem,lampica koja sluzi za indikaciju kvarova,blinka zar ne?Treba samo naci,tj. protumaciti interval.Primer-lupam.dva put kratko,triput dugo-pritsak u pumpi itd...

Ako nista ne zmiga,problema ne bi trebalo da bude,vec je pitanje stelovanja,zar ne?

• Drug član, 3000 postova
  • Motocikl: FleXeR

Iako nisam nikakav expert za CBR odgovorno tvrdim da je model 2005 isti kao i 2004.Jedina je razlika u bojama.

Da se vratimo malo na problematiku,ja bih da postavim jedno pitanje,nadam se konstruktivno.

Znaci ovako.U trenutku kad se okrene kljuc u bravi,cuje se famozno zzzzz od pumpe,dogadjaju se razne druge kontrole,trebalo bi da se pomera i ventil,zar ne?

U slucaju da postoji nekakav problem,lampica koja sluzi za indikaciju kvarova,blinka zar ne?Treba samo naci,tj. protumaciti interval.Primer-lupam.dva put kratko,triput dugo-pritsak u pumpi itd...

Ako nista ne zmiga,problema ne bi trebalo da bude,vec je pitanje stelovanja,zar ne?

I ja sam mislio da treba da se pomera pri davanju kontakta, jer na primer na SUZUKIJU se pomera!!

Ali kod HONDE nije slucaj... ;D

Srecom ni ne daje nikakvu indikaciju GRESKE!!!!

Inace motor je dugo stajao tako da mislim da samo podesavanje ce da zavrsi posao!!!

Greska je nasa bila sto smo pratili rad na leru, a on ga tad NE pomera!!!!!

Imace te informaciju u nedelju sta smo uradili!!!!!

• Svrati ponekad, 309 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600

Da li moze da se ukloni exup entil sa thunderace i sta bi se i da li bi se sta desilo u radu i voznji motora, moj je verovatno dotrajao jer gadno radi tj. cuje se kako klepece...

• U prolazu, 88 postova

Ako lupa verovatno su ti sajlice labave ,tako da najverovatnije i ne radi kako treba.Najbolje da raskacis sajle i da ga fizicki blokiras u otvorenom polozaju i probas kako se ponasa u voznji.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja