Jump to content

Moto Zajednica

Bliski susret sa crnom hronikom

Recommended Posts

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Steeler ipak si dobro prosao kako je moglo da bude. Ja sam skratio na mom motoru zadnju viljusku 5 cm, zato se dize kao R1, ali sad bas imam dosta problema sa upravljivoscu, ugradio sam stabilizator i dosta se smirio ali ipak voli da buder nemiran ;D kad ga vozim i naidje i na najmanju neravninu redovno trese tako da sam se navikao na to, nije to bas toliko strasno kao sto izgleda  ;D mada sam imao situacije kada je bilo ili pad ili voznja  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Mozda si imao srece sto si isao tako brzo, sto se povreda tice,  da bacimo vodu na drugu vodenicu, jer si isao u klizanje umesto da te poklapa motor.  Sta bi bilo kad bi bilo, iliti  - u gradu, bilo bi pogubno, sa milion trotoara i bandera i vozila, ovako, to je idealno mesto gde je ovo moglo da ti se desi, ako je bas moralo prvi put;) ... mnogo srecnija okolnost. Iliti dvoje drugara sa ovog foruma se izlomilo, jedan sa 30 na sat zavrsio u urgentnom sa opakim posledicama zbog proklizavanja na sljunku, a drugi sa 200 na sat klizao 200m i otisao kuci (do danas doduse nije seo opet na motor  ;D )... Cisto jedna druga dimenzija, koja nema dir. veze sa uzrokom nesrece.

Sa wobblom nisam imao na srecu iskustva cak ni kada sam terao XT 160kmh a ni laku trkalicu, ali se nadam da cu ga preskociti i u buducnosti na toureru. Koliko sam shvatio iz nekih vremena od ore par godina kada sam mnogo vise citao o motorciklima, najcesce se javlja kod trkalica i preradjenih street fightera i ima veze sa konstrukcijom i ogibljenjem, tj gumama i tezinom motora, sve kao sto rekose drugari,,,.) Licno ne znam za situacije da su endurasi prolazili kroz wobble osim kolege koji je u nekom prethodnom postu prijavio.....

Drago mi je da si podelio iskustvo , i ostali koji su se nadovezali, iskustvo i znanje, prava tema!!! ;)

I naravno, oprema majka, jer bi ovu temu da je nisi imao pisali tvoji drugari ili "Blic"...

Uzdravlje..

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Evo jednog glupog pitanja: Jel moze na Kruzeru da se desi Wobble? Meni se nikad nije desio a chesto pushtam volan na nekoj nizbrdici ilipred semafor malo ruke da odmorim... Ja mislim da tezina motorcikla kruzerima igra glavnu ulogu. I tezishte...

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

bigdad86,

Biće da niže težište to na neki način kompenzuje. Meni se na VT600 nikada nije desilo da se volan zadrmusa, a na RD03 mi je bogami prošli put pošteno zaljuljao kada sam pustio obe ruke! Uplašio sam se i uradio isto što i Severian. Stisnuo kvačilo i usput pomalo kočio zadnjom. Motor se smirio. Pokušao sam i da reprodukujem drmanje i uglavnom bez problema mogu da nateram volan da pleše. Neki put neće pa neće. Stoji ravno i ne ide nigde. U glavnom uspe na taj način da se vozim npr. 50-60 km/h i pustim volan. Malo ga gurnem u jednu stranu (bukvalno ga blago ošamarim) i ples počinje. Prvo malo, a posle sve jače i jače! Ukoliko u roku od 3-4 sekunde ne uhvatim volan, verujem da bi pao. Meni su gume gotove skroz, pa verujem da je to i glavni uzrok mojih problema..

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Najlaksa reprodukcija je doci u malo visim obrtajima na jedno 70-80 i onda samo sve pustiti.

Ja sam danas testirao (nakon promjene lezaja) i zamalo nisam zveknuo.

Bila kratka ulica pa sam ga nabro na jedno 70 i odmah sve pustio....brrrr, jedva sam ostao na motoru.

Sigurno je do prednjeg tocka jer ih imam 2 (zimski i ljetni). Sad sam stavio zimski sa novom novcatom gumom i desava se to sto se desava,

a do juce ni pod razno (sa ljetnom felgom).

Mozda su diskovi krivi na zimskoj felgi ili je guma (AVON Road Runner) u pitanju. Na ljetnoj je Michelin Macadam.

Profil gume tu definitivno igra ulogu, a ovaj Avon moze da se koristi i napred i pozadi.

Jbga, do ljeta vise ne pustam korman.  ;D

• Dukags, 291 postova

Koliko nezgodan moze biti izgreban asfalt saznao sam jedne godine spustajuci se Jadranskom magistralom od Rijeke prema Dubrovniku, motorom to je bila nocna mora. Taj isti izgrebani asfalt sam u povratku prelazio kolima i skoro da ga nisam ni primetio.

Drmanje ili igranje motora mi se desavalo najcesce kada gume nisu bile propisno naduvane a ja pri tome jos zamisljao da sam Rossi i zbog brzine pred krivinama (narocito onima nizbrdo) morao jace da kocim, pa od straha pocnes da stiskas i zadnju kao pride na sve... Rezultat je bio da sam posle shejkera od straha ostale krivine prolazio sporije nego sto bi ih prolazio kada vozim normalno.

Sve u svemu kad podvucem crtu, treba prilagoditi voznju motociklu i uslovima puta (bolje 20 minuta kasnije nego 20 godina ranije) a razna drmusanja i igranja mi se nikad nisu desavala sama od sebe na ispravnom motoru iako mi i do dan danas neka nisu jasna i sta je bio pravi razlog za to samo zato jer je bilo vise mogucih razloga.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja