Jump to content

Moto Zajednica

Konkurentniji Hondini sateliti

Recommended Posts

• Drug član, 3618 postova

Jos od pocetka Moto GP ere, Honda je nosila najveci teret odrzavajuci  grid odnosno broj motorcikala na stazi, sa nikad manje od 6 masina. U eri legendarnih 990-ica, svaki od tih motorcikala, bili oni satelitski ili fabricki, su bili sposobni da se bilo kada popnu na podijum. Sve se to promenilo prelaskom na 800cc. HRC se preracunao u pravljenju masine koja je trebalo da bude pobednicka, a satelitski timovi koji su bili redovni na podijumu, bili su opravdano odsutni...

Sve bi to trebalo da se uskoro promeni. Sef LCR Honda-e Luccio Cechinello je otkrio da Honda razmatra da ponudi satelitskim timovima motorcikle skoro pa factory-spec RC212V, koje bi im omogucile da odmah budu konkurentni na pocetku sezone, sto bi im omogucilo vise sponzorstva.

Trenutno, satelitski timovi su snabdeveni motorciklima koji su blizu po specifikacijama fabrickih masina sa kraja prosle sezone (da, dobro ste procitali), znaci,  razvijanje koje novi fabricki motorcikli dobijaju preko zime znaci da su satelitski timovi nekonkurentni na pocetku sezone (zato sto ih sateliti dobiju mnogo, mnogo kasnije), samo dobijaju nesto na brzini kako sezona odmice. Gresini tim je pravi primer ove price, i Alex De Angelis i Toni Elias su imali ocajne rezultate u prvom delu sezone i njihova voznja i naravno dobri rezultati su dosli negde na sredini sezone kada su dobili nove delove. Od tada su obojica bili na podijumu, odlicno voze i ne zaostaju mnogo za najbrzima.

Ovu ideju je predlozio podpredsednik HRC-a Shuhei Nakamoto i po njoj bi satelitski timovi trebalo da plate od 10% do 20% vise nego sto sada placaju zakup, a zauzvrat bi dobili motorcikle koji bi bili veoma slicni fabrickim masinama odmah na pocetku sezone. Novi delovi ne bi stizali tako brzo kao fabrickom timu vec bi kasnili samo par trka. Taj ekstra trosak - na masine bi iznosio izmedju 110.000 i 270.000 eura i - ne bi bio problem za satelitske timove da ga pokriju.

Ovaj, samo predlog  za sada, bi odveo Honda-ine satelitske timove tamo gde je Monster Tech3 Yamaha sada. Tech3 motorcikli zaostaju oko cetiri trke za fabrickim Yamaha timom, a Colin Edwards cele sezone pruza odlicne rezultate na M1-ici koja kasni samo nekoliko trka.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Sledece godine bi trebalo da bude 8 Hondi na stazi. LCR bi trebalo, kako Lucio Cecchinello kaze da dobije jos jedan motorcikl i Scot Racing Team jos jedan. Zna se da Cecchinello pokusava da zadrzi Randy De Puniet-a i jos uvek se ne prica nista o drugom vozacu, sto je i normalno jer se ceka potvrda. Randy-jev novi kolega bi mogao da bude Toni Elias ili sada cesto spominjani Alex De Angelis. Novi kolega Gaboru Talmacsi-u u Scot Racing Team-u bi mogao da bude Hiroshi Aoyama kako se i pre mesec dana spekulisalo.

• Integrisan, 13048 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Pa Scot se bas nece nesto proslaviti sa ekipom vozaca. Ostavljam samo malu sansu da se Aoyama povampiri mada mislm da nije on taj kalibar.

Pa nije ni Scot neka marka. Treca liga.

Fascinantno mi je da se Hiroshi Aoyama toliko brzo privikao na RC212V, mnogo brze nego Marco Simoncelli, sudeci po rezultatima postavljenim na Malezijskoj stazi Sepang. Sve u svemu obojica sledece godine obojica pocinju od nule jer ce morati ponovo da se upoznaju sa novim vesanjem. Naslov ove teme me je naterao da je ozivim, pored postignutog vremena Hiroshi Aoyame na stazi Sepang koje je dve desete sporije od rekorda staze koje je postigao Casey Stoner na trci 2008. Pravo pitanje je, da li su ova vremena samo plod dobrog podesavanja ili se naslov ove teme polako sprovodi u delo?

• Ne silazi, 5473 postova
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Pa mislim da li je moguce da najmocnija fabrika motocikala na svijetu nema smisla za vodjenje posla u Moto GP. Ili ako su svjesni toga da su papani i da ne mogu sami da smisle, sto ne prepisuju od Yamahe koja ima skoro pa duplo manje motora na stazi, a sopa titule konstruktora. Pa pogurajte malo vise i brze te satelite, jer je bijedno gledati da su i Yamaha i Ducati ispred HRC-a.

Pa ce poslije da kukaju kod celavog cike sa cvikama, Yamahu treba izbaciti iz takmicenja, ne smeta nam sto nas dere kao magarce, nego mislim da je poluga mjenjaca kraca za 0.0002mm, sto je nedopustivo. Ducati, pa mislim zar Vi cika celo ne vidite koje je boje, jos na suncu, prosto je nepodnosljivo da se vozi sa njima. Suzuki je za sada u redu, ali ako ona plava boja bude neke jace nijanse, treba ih momentalno diskvalifikovati.

Morali bi da se bore za 5. mesto sa satelitskim timom da bi cela stvar dobila smisla. Tu je Melandri da im vadi fleke ako Aoyama i SIC

ne budu dovoljno napredovali u 1. sezoni. A ima i nešto sumnjivo i njihovom oddnosu prema sat. timovima. Kao da se plaše da će

vozač iz sat. tima da bude bolje plasiran od jednog od "repsola".

Morali bi da se bore za 5. mesto sa satelitskim timom da bi cela stvar dobila smisla. Tu je Melandri da im vadi fleke ako Aoyama i SIC

ne budu dovoljno napredovali u 1. sezoni. A ima i nešto sumnjivo i njihovom oddnosu prema sat. timovima. Kao da se plaše da će

Repsol pod hitno trazi neke rezultate, smanjio je sumu koji je ince davao i potpisao jednogodisnji ugovor sa HRC-om, sto je cudno sa obzirom da je dasadasnji obicaj bio uvek sponzorstvo na dve godine. Mozda je ovo odgovor na tvoju konstantaciju?

Razmisljam nesto, Livio Suppo je majstor da obezbedi sponzora (Ducati je jedini tim koji svoj budzet puni u potpunosti novcem sponzora sto je direktna zasluga Livio Suppo-a), a i pored toga,  njegovim dolaskom ce se lakse stupiti u kontakt sa Casey Stoner-om. Tako da je njegova uloga dvostruka.

Kada smo kod satelita, HRC je rekao da bi mogao da obezbedi jos dva RC212V ako bi se pojavio interesent. Opet samo razmisljanje - sta ako taj drugi tim bude vodio Livio Suppo sa nekim novim sponzorom, a taj tim bude imao istu podrsku kao fabricki, a za njega bude vozio Casey stoner? Nije nemoguce, zar ne?

Repsol pod hitno trazi neke rezultate, smanjio je sumu koji je ince davao i potpisao jednogodisnji ugovor sa HRC-om, sto je cudno sa obzirom da je dasadasnji obicaj bio uvek sponzorstvo na dve godine. Mozda je ovo odgovor na tvoju konstantaciju?

Razmisljam nesto, Livio Suppo je majstor da obezbedi sponzora (Ducati je jedini tim koji svoj budzet puni u potpunosti novcem sponzora sto je direktna zasluga Livio Suppo-a), a i pored toga,  njegovim dolaskom ce se lakse stupiti u kontakt sa Casey Stoner-om. Tako da je njegova uloga dvostruka.

Kada smo kod satelita, HRC je rekao da bi mogao da obezbedi jos dva RC212V ako bi se pojavio interesent. Opet samo razmisljanje - sta ako taj drugi tim bude vodio Livio Suppo sa nekim novim sponzorom, a taj tim bude imao istu podrsku kao fabricki, a za njega bude vozio Casey stoner? Nije nemoguce, zar ne?

Ti bi da mrkneš tog Stonera po svaku cenu.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

:)

On mi je najomiljeniji vozac (uz Dani Pedrosu, naravno), a i sve nekako vuce ka tome.

Da se ne otimamo sad... Ja naravno navijam za Stonera, a sad imam i backup u Benu Spiesu, koji je sad, na zalost, na Yamasi. :)

On mi je najomiljeniji vozac (uz Dani Pedrosu, naravno), a i sve nekako vuce ka tome.

Jesi ozbiljan za Pedrosu?

Jesi ozbiljan za Pedrosu?

Kao srcani udar.

Zvuci ludo ali od njega ocekujem mnogo. Ako se poklope kockice, ko zna?

Pazi, čudno mi je a ja navijam za Biaggija već 15 godina samo zato što je looser. Ostalo mi od Mamole.

edit: pre će biti 12 nego 15

Nikad nisam voleo pobednike izuzev Michael Doohan-a, on je moj prvi sampion. Njega sam prvog gledao, i do sada mi ga niko nije zasenio! Od kada se on povukao uglavnom navijam za kako ti kazes looser-e! Takav sam, veciti kontras.

Valentino Rossi-ja nikada nisam mogao da svarim, cak ni kada je vozio za HRC i mahao Honda-inom zastavom, koju je posle na moju radost zamenio Yamaha-inom.

Meni se od Doohana dizala kosa na glavi koliko nije bio looser. Kao dete navijao za Sheena i Robertsa

a od puberteta jedino za Shwanza od prvaka. Ostalo, do Spiesa, sve gori od gorega. Mislim - navijao sam

za Haydena, Stonera i Lorenza protiv Rossija ali to je protiv Rossija.

Da se vratimo na hondine satelite. Ja tipujem na Melandrija!!

Bice strasan, tu nema price. Voleo bih da on bude top Honda satelit ali mi je isto toliko simpatican i Randy de Puniet kao i Hiroshi Aoyama. Ne mogu da se odlucim  :D.

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ja sad malo da vratim temu malo na pocetak.Videli ste sigurno tokom sezone da su vrlo cesto ti tzv. sateliti bili bolji od fabrike.Na kraju se ispostavilo da su u pitanju amortizeri.

Mislim da je o tome vec pisano,al' nije vazno,moram nesto da pisem  :D

HRC paket podrazumeva,barem do sada je tako bilo,motor i ram Honda i Showa amortizaciju.Posto privatnjaci na to nisu pretplaceni,ljudi se snalaze i uzmu motor (samo) a za ostalo....

I gle cuda! Dogovore se sa Ohlins-om i Honda se preporodi.DePuniet samo Puniet svoju Hondu,a Dovi (narocito on) samo gleda u Termignoni-ja  ;)

Onda naravno stupa na scenu banda Puig,i oficijelna Honda odjedanput montira Ohlins,a svojim drugarima iz Showe,shut u naj nizi deo ledja

Da nastavimo sa pricom odnosno temom. Italijanski GPOne nas informise da ce Hondine fabricke i satelitske masine biti gotovo identicne, izuzev elektronike, koja kontrolise performanse masine do odredjenog stepena.

Ovaj potez govori o velikoj promeni u Hondinoj politici, zbog cega je uostalom i otvorena ova tema. Prethodnih godina, HRC je imao dva tipa masina: fabricku ili tzv. 'factory spec.' RC212V kojeg su posedovali Repsol Honda tim, odnosno fabricki tim i nekoliko izabranih satelitskih vozaca; i drugu, satelitsku masinu odnosno tzv. 'satelite spec.' RC212V za ostale satelitske timove. Razlike izmedju ove dve masine su bile ogromne, i one su bile u svemu, preko agregata, sasije, oklopa i izduvnih sistema. Naravno, cak ni fabricke masine nisu bas bile iste, RC212V masina Repsol Honda tima je uvek imala novu evoluciju dok su je sateliti dobijali nesto kasnije.

Ovim potezom, gde fakticki ista RC212V masina ima dva razlicta paketa elektronike ( a samim tim i performanse), HRC je smanjio troskove i povecao efikasnost u proizvodnji i odrzavanju ali jos uvek kontrolisao performanse satelitskih timova kroz elektroniku. Vec sada svaki vozac ima specijalistu iz HRC-a za elektroniku, tako da se uobicajeni nacin rada nece mnogo menjati.

Kazuhiko Yamano, direktor Repsol Honda tima je ovo potvrdio na konferenciji za stampu tokom testa na stazi Sepang:

"Istina je, svi motori su isti. Fabricke ekipe ce imati fabricke motore, koji koriste drugaciju elektroniku. Ako sve bude islo dobro, satelitski timovi ce takodje dobiti ovo kasnije u sezoni. Koliko brzo i ko ce ih dobiti prvi tesko je reci, a zavisice od situacije."

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja