Jump to content

Moto Zajednica

Dizanje zadnjeg kraja motora

Recommended Posts

• Zainteresovan, 730 postova

Postavio sam i temu u sam svoj majstor ali posto se tamo slabo zalazi, da postavim i ovde...

Eh... Da pocnem... Juce sam kupio lak za motor, gitove, smirgl papire... I sad cu skidati sve plastike da se lakiraju, pa kad ih vec skidam htjedoh da i nesto nabudzim. Neki dan dosao covjek iz austrije sa Kawasakijem Ninjom 10-kom 2004godiste. Parkiram ja svoju ragu kraj njega, prednji kraj mog motora veci za lijepih 10cm, a njegov zadnji kraj, cini mi se da bi se prvo morao popeti na moj motor pa na njegov. I tako ja dodjem do ideje da dignem svoj zadnji kraj. Uz to cu i spustiti prednji posto mislim da znam kako, vidjeo sam one drzace prednjih viljuski, oni su ti jedini, onda cu samo morati jos malo rucke dole, ako nisam u pravu prosvjetlite me za prednji kraj.

A za zadnji kraj sam citao ovde dosta, da ima jedan dio kod amortizera, DOG-BONE, tako nesto, pseca kost. Pa kad se to skrati da se motor digne. Pa ako bi mi neko mogao objasniti kako da dodjem do tog djela, jel to komplikovano da skinem, i moze li to neki strugar napraviti novi takav dio bez skracivanaj postojeceg jer sam uo da to nije bas pametno.

Bilo kakav savjet ili sugestija pored ovog je svakako dobro dosao... Pozdrav svim dobrim ljudima...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1342 postova
  • Motocikl: ZX10-R

Moj ti je savet da nista "nebudzis" vec da ostavis taj Lifan onakvim kakav je napravljen.....

Ako se nestrucno cacka po motoru i ogibljenju najveca je verovatnoca da ces nesto da zajebes a sve to u krajnjem ishodu moze samo  tebi da naskodi...sto finansijski i nedaj boze u voznim karakteristikama..... ;)

Sto si me morao demoralisati ;D

Pa sad, vidio sam da to ljudi rade, a i nisu neki strucnjaci. Ne bi ja tu nesto pretjerano, malo dignem, malo spustim i to je to. Sto se tice slabljenja voznih karakteristika, tog se ne bojim, gore biti ne moze :D

U svakom slucaju hvala na savjetu, cucemo sta drugi kazu i ako neko moze da mi objasni o tom dogbone-u kako doci, skinuti...

• Ne silazi, 6558 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ne poznajem Lifan.Prvo,zadnji amortizer mora da bude resen na nacin da uopste mozes da upotrebis "dog bone".Preporucuje se da se uz dizanje zadnjeg kraja,modifikuje i prednja viljuska,jer se promenom visine,kako je receno,menjaju i vozne karakteristike.I ja bih iskreno da se pridruzim kritikama

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Potpuno se slažem s' ovim što je Charuga rekao.  A evo da i podebljam ključni deo koji si i sam napisao: ;)

...

Pa sad, vidio sam da to ljudi rade, a i nisu neki strucnjaci.

...

Dizanje/spuštanje se radi iz krajnje nužde (obično spuštanje, kad je motor nekom previsok), i obično ne za više od 1-2 inča (oko 2,5 - 5 cm). Oba kraja se pomeraju u istom pravcu, dakle ili se ceo motor spušta ili se ceo podiže.  Ovo podizanje jednog a spuštanje drugog kraja ne vidim čemu bi služilo i samo može da pogorša vozne karakteristike.  Jedino ako praviš čopera, pa ti je stalo samo do izgleda a vozne karakteristike da su potpuno nebitne.

• Advanced Member, 791 postova
  • Motocikl: Sv650n

prvo vidi od kakvog su materijala 'koske', pa onda seci ne vise od 1cm. ALI, iskreno ti ne bih preporucio skracivanje jer ako ne daj boze pukne taj var, nahebao si. a i kao sto rece motoholic, ocekuj da se motor skroz drugacije ponasa. na snaznijim motorima dolazi do nestabilnosti pri vecim brzinama, a sta ce biti tvom Lifanu, sam bog zna... u svakom slucaju, srecno  ;)

Nisam ni mislio seci nego odnjeti tokaru da mi napravi isti takav dio samo manji od nekog drugog komada, razumijete. Dozanje i spustanje radim iskljucivo iz estetskih razloga, sta ce biti sa ciklistikom ne znam.

Uradio sam u paintu na brzaka da vidite sta sam planirao.

lifandzija.png

Od ovoga je spustanje rucki i skracivanje nosaca uradjeno. Jos ovo dvoje i mozda malo sjediste modifikujem, zbog te promjene visine...

Gdje se nalazi taj DOG BONE i ne kontam kako se skracivanjem istog dobija na visini???

imas 2 plocice. one ti se nalaze kod amortizera pozadi. ja sam odustao od secenja mojih jer su bile od gusa, pa bi bilo previse rizicno variti to jer bi pukle verovatno... na slici je ne znam ni ja koji motor, ali u principu na svim motorima izgleda isto. imas i u luisu te plocice. malo su skuplje, ali su kvalitetne...valjda  ;D

post-4174-12879045130622_thumb.jpg

Hvala Ivane brate. Vidjecu sta mi je ciniti. Naravno uzecu u razmatranje i savet bajkera iznad, da to ne mjenjam, al opet ko zna sta ce meni pasti na pamet...

ma znam kako ti je druze, i ja sam se pre po' godine zaleteo to da uradim i bio sam potpuno siguran, ali eto  :) ali iskreno bas me zanima kako ce tvoje motorce izgledati sa izdignutim dupetom. sta da ti kazem, idi kod nekog strugara, pa neka ti izradi nove plocice, pa ako ti se ne svidi, menjaj  :)

Hitna pomoc... Ja sam kost vec skinuo, ovo je slikano dok je bila gore... Da li je to, to i da li da ovo nosim na skracivanje, ustvari da mi napravi drugu takvu identicnu samo kracu za 1cm...

Evo i slike

http://cdn.bjbikers.com/images/imported/HV/xVvJh_gal.php?g=dsc02444z.jpg

Da je podebelo jeste  ;D

Cika tokar je to odradio kako dolikuje, malo sam fleksom doradjivao ali sve u svemu zadovoljan sam. Skratio sam za 1cm (da je vise ne bi valjalo ni moglo). Zadnji dio motora se digao. Hvala vam svima na pomoci. Prednji kraj sam spustio i dobio bolji polozaj. Odradio sam testnu voznju i zadovoljan sam, nema vecih promjena osim toga da je zadnji amortizer krut, ali ne smeta mi. Hvala vam, kad sve zavrsim i plastike i sve postavljam sliku da mi kazete jel se isplatilo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja