Jump to content

Moto Zajednica

RUMUNIJA 2009 - 3033km- duga ovogodisnja tura

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Posle pet godina kada sam se zadnji put vozio po Rununiji, doduše u skraćenoj verziji rešio sam da ponovim vožnju, ali sada mnogo dužu i zahtevniju.

Planirana je maršuta : Kraljevo, Vršac, Temišvar, Deva, Hunedoara, Sibiu, Transfaragasan, Bran, Brašov, Sigišoara, Jaši, Konstanca, Bukurešt, Snagov, Sinaja, Krajova, Drobreta Turnu Severin, Bor, Kraljevo. 2857 km po AutoRouth 2002.

Nekako sam pribavio pozivno pismo radi dobijanja vize. Pasoše smo predali na viziranje u Vršcu i tu smo se sa ljubaznom refernticom dogovorili da pasoše preuzmemo na dan kada polazimo na voznju, da ne bi smo bezveze palili dva puta do Vršca. Planiran je polazal 18.06.2009.godine i  da voznja traje deset dana.

Na vožnju su krenuli :

1. Slobodan Suša, Moto Guzzi

2. Ratetić Miljko, BMW K 100LT

3. Aleksandar Ilić, BMW K 100 RS

Prvi dan.Kraljevo, Vršac, Temišvar, Fađet.

Polazak u 8,oo čsova ispred radonice majstora Suše. U Vršac stižemo u 10, 45 i preuzimamo pasoše u konzulatu. Odlazimo na kafu u centru grada, gde srećemo bajkere iz Vršca. Tu upoznajemo lika na zalost zaboravio sam kako se zove koji je sa svojim frendom vozio Latnisku Ameriku, obrnuti smer od Čegevare. On nam je dao informaciju daje bolje da ne spavamo u Temišvaru , nego da produžimo još jedno 30km u mesto Fađet, socrealistički hotel cena smeštaja oko 7 eura. Nako espresa i razgledanja BMW spremljenog za trke oldtimera i čopera u izradi krećemo put graničnog prelaza Vatin. Oba granična prelaza prolazimo bez zadržavanja. U Temišvar smo stigli oko 15,00 časova po najvećoj vrućini i saobraćajnoj gužvi. Obzirom da sam GPRS zadao centar grada, on nas je odveo u jedan od centar, gde smo u prvom kafiću seli da pijemo kafu i vodu. Malo smo se vozili po gradu ali na žalost zbog velike saobraćajne gužve nisam napravio slike grada. Uputili smo se ka Faget-u, gde smo stigli oko 18 časova. Put je bio osrednjeg kvaliteta. Cena benzina 0,92 eura. Na pumpama ne primaju eure, idu kartice. Na većini pumpi idu samo domaće, Rumunske kartice.Hotel je pored puta i baš je onakav kakvu smo dobili informaciju – napravljen kasnih 60 tih. Dvorište Hotela uređeno , puno cveća. Sobae čista, kupatilo i WC na kraju hodnika. Zadnji put sam se tuširao u ovakvom kupatilu kada sam bio sa školom na moru u Kumboru 1969 godine.( doduše i vojsci 1980 je bilo isto) Iza hotela je kafana gde smo uveče smestili motore. Posle 22 čača na ulici nema nikoga i nijedna kafana prodavnica ne radi.

post-3510-12879044328551_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Drugi dan. Fađet, Deva, Hunedoara, Sibiu.

Ujutru smo krenuli ka Hunedoari, gde stižemo oko 12 časova. Put je lošeg kvaliteta. Pored puzta vide se ostatci nekadašnjih velikih fabrika, koje su sada napuštene.Doručkovali smo na OMW pumpi.Kroz grad nas je proveo jedan ljubazan čovek, odnosno kolima nas je dopratio do Corvin zamka. Do zamka smo došli kao i njegovi osnivači na konjima doduše metalnim. Zamak izgleda kao da je napravljen pre 20 godina a ne pre nekoliko vekova. Ulazak u zamak se plaća mislim oko 5 eura. Došlii smo do zaključka da se najbolji opanci prave u Rumuniji. Treba na ovim kulama zameniti crepove.

Posle višečasovnog obilaska zamka, krenuli smo ka Sibiu. Smeštaj smo rezervisali u Chess hostelu. Smeštaj 12 eura. Grad je fantastičan, spoj stare, socrealističke i moderne aritekture.

post-3510-12879044329153_thumb.jpg

post-3510-1287904432982_thumb.jpg

post-3510-12879044330357_thumb.jpg

post-3510-12879044356845_thumb.jpg

post-3510-12879044357765_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Treći dan. Sibiu, Transfaragašan road, Bran

Posle doručka krećemo na najznačajniji deo puta. Do podnožja Karpata smo brzo stigli. Stigli smo sa severne strane. Počinjemo da se penjemo, po asfaltu koji je priolagođen zimskim uslovima, dobrog jr kvaliteta bez rupa ali je dosta izbrazdan radi boljeg prijanjanja guma u zimskim uslovima vožnje. Na otprilike polovine puta stajemo radi fotografisanja. Odjedamput veliki broj muva počinje da se skuplja oko motora. Kada sam se udaljio svega 20cm nije bilo niti jedne. Ukapirao sam, skupljaju se da se greju, odnosno oko agregata motora. Pogled je veličanstven. Na samom puru je veliki broj motocikla i kola. Uglavnom svi voze lagano i uživaju u predelima. Nastavljamo vožnju do vrha 2044m. Na samom vrhu postoji malo jezero odmah do parkinga, veliko jezero i tunel dužine 1km. Na obrocima iznad velikog jezera ima još uvek snega tako da smo posmatrali entuzijaste koji su se peli i spuštali sa skijama. Posle prolaska kroz tunel počinje nizbrdica sa puno krivina. Nailazimo na dva vodopada, od kojih nam je jedan oduzeo dah. Put je još uvek dobar. Kada smo se spustili u nizinu put postaje katastrofa. Maksimalna moguća brzina je 30km/h. Do Vidaru jezera a to je jedno 60km vozili smo dva sata . Imao sam utisak da će plombe da mi poispadaju. Pauza na Vidaru brani i kontrola motora da se nesto nije rasšrafilo. Miljku je pukao nosač vizira. Na sreću sve plombe su tu. Ova deonica puta je kao stvorena za Doktora. U gradiću Kurte arđeš nalazimo po preporuci vrščana Srpsku kafanu.

Psdle odlične karađorđeve krećemo ka Branu. Ovaj deo puta mi je poznat odranije. Ponovo se penjemo uz Krpate. Prepoznajem kolibu u kojoj sam i pre 5 godina kupio odličan kozji sir, što sam učinio i ovaj put. U Bran stžemo oko 22,30 časa i užurbano tražimo smeštaj, jer nije preporučljivo da ostane napolju, obzirom da je tu negdeDracula.

Našli smo smeštaj uz pomoć jednog taksiste za 12 eura po osobi.

post-3510-12879044363791_thumb.jpg

post-3510-12879044364681_thumb.jpg

post-3510-12879044365207_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Četvrti dan. Bran, Sigišoara

Ulazak u zamak grofa Dracule je 8 eura. Zamak se uopšte nije promenio za ovih 5 godina. Drakulu nismo sreli iako smo ga tražili svuda po zamku. Novina je ta da su sve sobe i eksponati obezbeđeni alarmnim uređajima. Osobe preko 187 cm moraju da vode računa da ne udare glavom o plafon i prolaze na vratima. Tri puta sam zažalio što nisam poneo kacigu.

Posle doručka nastavljamo put ka Sigišoari. Ponovo se penjemo uz Karpate, pa silazimo, pa se ponovo penjemo pa silazimo. Ova deonica puta je odlična. Asfalt je odličan, krivine dugačke i pregledne. Ponovo smo negde na oko 1800m nadmorske visine.

U sigisšoaru stižemo oko 14 časova.Grad u kome je živeo dve godine Dracula.Smeštaj smo rezervisali u hostelu Natans Vila 10 eura.Grad je pod zaštitom UNESKA. Pored straog grada, gde je dominantna Sat kula, kuća Dracule izgrađena je ogromna crkva.

O samom gradu neću nista da pišem kao što nisam piaso ni podatke o ostalim gradovima i zamkovima jer je sve već više puta pisano, na internetu ima sve pa koga interesuje neka isčita, a na kraju krajeva fotografije govore sve.

Lf0p3_bran1.jpg

qzucH_bran2.jpg

PUQRW_bran3.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Peti dan. Sigišoara Jaši.

Ponovo se penjemo uz Karpate. Put je sasvim solidan. Dolazimo do Lacu Rosu. To je jedan kanjon koga na žalost nisam uspeo da slikam, jer je gužva na putu bila tako velika da nisam imao gde da stanem a kamoli da se parkiram. Po izlasku iz ovog mesta takve su lakat krivine da kada ulazišu krivinu imaš utisak kao da upadaš u bunar. Autobus koji se peo uz krivinu zadnjim delom – branikom je udarao u asfalt. Iskreno rečeno jedva sam čekao da se izvučem iz ove klisure, obzirom da je i put postajao sve lošiji, sa puno rupa i dubokih kolotraga.

Pjatra Namet je grad čiji je zaštitni znak medved. Tu smo popili najgori espreso.

U Jaši stižemo oko 17 časova. Dolazimo u centar grada na parking, a na parkingu jedno šestorica dečkića duvaju kesu a u kesi bronza. Niko ih ne dira.GPS je zatajio jer ima bulevar i ulica sa istim imenom pa smo morali da angažujemo taksistu da nas odvede do hostela Orion. U jašiu niko ne zna engleski pa sam morao na skromnom italijanskom da se sporazumevam. Recepcionarka mi je rekla da je cena smeštaja po osobi 25 eura. Kako smo bili mokri od znoja i umorni od puta prihvatili smo cenu iako nam je rečeno kada smo rezervisali smeštaj da je cena 10 eura po osobi. Soba je posebna priča. Uđeš u hodnik od sobe, sa desne strane je WC, a sa leve strane u hodniku najmodernija tuš kabina. Soba je inače trokrevetna, sa TV i klimom.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Šesti dan. Jaši Constanca

Ujutru odlazimo do mitropolije, gde se nalazi i  crkva Tri Jerarha, u kojoj se nalaze mošti Svete Petke ili kako je zovu u Rumuniji Paraskeva. Jaši je veliki grad sa puno crkava. U svim gradovima postoje case de kultura, ali mislim u Jašiu da je najveća. Svi gradovi pa i Jaši su veoma čisti i prepuni su cveća. Cveće možete naći na klupama, mostovima, banderama.

Posle obilaska grada i verovatno zbog izostanka dogovora između recepcionarki smeštaj sam platio samo ja i to 25 eura, tako da smo taj dan uštedeli 50 eura.

Od Jašia do Konstance put je odličan. Konačno malo ravnice. Celom dužinom puta od jedno 250km sa leve i desne strane puta prostiralo se žito i nisam uspeo da mu vidim kraj dokle se prostire. U Braili smo napravili pauzu za espreso.Vlasnik kafića je bajker i on nam je preporučio dalji put do Constance. Prešli smo Dunav dereglijom. U Constancu smo stigli oko 17 časova, ali smo po preporuci vlasnika kafića iz Braile smeštaj našli u kampu između Mamaie i Navodaria. Uzeli smo drvenu kućicu za dva dana 25 eura po osobi.

post-3510-12879044371868_thumb.jpg

post-3510-12879044372676_thumb.jpg

post-3510-12879044373215_thumb.jpg

post-3510-12879044373749_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Osmi dan. Constanca Sinaia.

Posle doručka palimo za Bukurešt. Put odličan. Prelaz preko mosta u Fetestiju se plaća 1 euro. Auto put se ne plaća. Bukurešt slikanje ispred casa de populoi i naravno trijumfalne kapije. Inače Bukurešt zovu mali Pariz. U principu velike gradove na ovakvim turama treba izbegavati ukoliko nemaš nameru da ostanes nekoliko dana da bi ga koliko toliko upoznao.

Stžemo i na jezero Snagov, gde je sahranjen Drakula, ali nismo uspeli da nađemo čamac koji bi nas prevezao na ostrvo gde se nalazi crkva gde je sahranjen.

Posle slikanja i presvlačenja majici krećemo ka Sinaia. Ponovo smo na hiljadu i nešto metara nadmorske visine. Posle ručka u srpskoj kafani uz pomog kuvara iz Leskovca nalazimo smeštaj za 8 eura po osobi.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Deveti dan. Sinaia Drobreta Turnu Severin.

Ujutru ponovo odlazimo do srpske kafane gde parkiramo motore. Odlazimo do savremene godole kojom se penjemo na 1600m. Tu presedamo na staru gondolu i izlazimo na 2500m. Temperatura na 1600m je 21stepen, na 2500m, 11 stepeni. Oblaci su se spustili tako da se ništa nije moglo videti. Na povratku se malo razvedrilo tako da se mogao videti zamak Peleš. Obišli smo zmak Peleš i ostali bez daha.

Posle doručka koji nas je častio vlasnik srpske kafane, krećemo put Drobreta Turnu Severin. Smeštaj smo našli u hostelu 8 euras po osobi. Inače u gradu već tri dana nije bilo vode zbog pucanja glavne vodovodne cevi. Mislim da je vlasniku hostela bilo potrebno jedno tri dana da izluftira sobu.

Grad veoma lepo sređen. U parku spomenik Decibelu, tako da nismo pravili nikakvu nepotrebnu buku. Ogromna fontana i normalo casa de kultura. Definitivno karakteristika svih rumunskih gradova su cveće i fontane.

post-3510-12879044387742_thumb.jpg

post-3510-1287904438807_thumb.jpg

post-3510-12879044388721_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 181 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V Strom

Deseti dan. Drobreta Turnu Severin, Kraljevo.

Ujutru smo popili kafu u Ada Kale, autentičnoj turskoj kafani koja se nalazi u prizemnju zgrade gde je hostel. Prelazimo ponovo preko Dunava sa brda nas pozdravlja znak TITO. Preko Kladova , Bora, Paraćina do Pojata na tradicionalni espreso pa kući. Na kontrolnom sаtu je ubeleženo 3.033km.

Ima još mnogo toga što smo videli i doživeli ali ne možeš svega da se setiš. Od ulaska u Rumuniju pa skro celom dužinom puta pratili sun as znaci upozorenja da su radovi na putu u toku.Utisci sa vožnje su fantastični i najverovatnije će mo za par godina ponovo napraviti sličnu ili istu turu.

post-3510-12879044397007_thumb.jpg

post-3510-12879044397563_thumb.jpg

post-3510-12879044398128_thumb.jpg

post-3510-12879044398636_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja