novajlija 2 Napisano Novembar 29, 2006 U prolazu, 77 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Interesuje me koliki ste(smo) panicari u kriznim situacijama u saobracaju; tj koliko u nezgodnim situacijama vama prevlada panicna reakcija, koja je najcesce pogresna(grabljenje prednje kocnice, stiskanje zadnje "do koske"...), a koliko ucestvuje racio, tj ono sto ste savladali u teoriji pre sedanja na motor?? Buduci da sam nedavno seo na motor, u svom iskustvu tokom kratkog perioda, i sam imam niz "panicnih" iskustava, koja su mogla od bezazlenih situacija da naprave haos. Ko je raspolozen da podeli svoje iskustvo, ajmo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 355 Napisano Novembar 29, 2006 - enduro sector -, 2147 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan .. imam niz "panicnih" iskustava' date=' koja su mogla od bezazlenih situacija da naprave haos.. [/quote'] To su uprawo te situacije na kojima gradish isqstwo ..lagano . wremenom .. samo pazljiwo .. Uprawo to isqstwo shto je bogatije .. to wremenom swe wishe mehanichki kontrolishesh situacije .. a swe manje panichish Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Najzli 174 Napisano Novembar 29, 2006 Drug član, 1193 postova Lokacija: Bg Motocikl: Africa CRF1000L Prijavi odgovor kao problematičan Panika se eliminiše pripremom. Svako od nas treba da bude svestan da su dve flekice velièine dlana naša veza sa asfaltom. To, na žalost, nije uvek dovoljno da trenje bude toliko da spreèi proklizavanje. Svako od nas treba da bude svestan brzine kojom se kreæe i moguænošæu manevrisanja pri toj brzini. Neke stvari dolaze same, neko je jednostavno roðen sa darom, a neko nije. Ja sam 10 godina vozio auto bez ogrebotine, a onda koèio kada sam trebao da lupim kontru i dodam gas i na kraju se skucao u neki potok. Tada sam prvi put u životu žurio. Ja verujem da bi neko druženje gde bi govorili o teoriji vožnje sigurno pomoglo. Ako ništa drugo, a onda da prièamo o iskustvima. U nedelju u Èaèku sam imao proklizavanje prednjeg toèka na dva mesta u razmaku od 10 metara. Išli smo oko 40kmh, i ja sam morao naglo da koèim, Nataša je bila iza mene. Oba puta mi se motor migoljio, ali sam uspeo da ga obuzdam i ostanem na toèkovima. Kako? Nemam pojma, reagovao sam instiktivno. Sa druge strane, kada sam pao sa KLR-a, opet nenamerno, držao sam volan dok se nisam zaustavio i sjebao rame. Mislim da je vežba prava stvar. Postoji vežba za vožnju bez vozila. To sam gledao u nekoj emisiji o vozaèima trkaèkih automobila. Jedan vid pripreme je vožnja vitrulene trke gde vozaè sedi i žmuri i zamišlja stazu i u glavi obraðuje operacije koje obavlja. Menja brzine rukom bez menjaèa, okreæe volan koji i ne postoji, ali se koncentriše samo na svoje operacije. Treba probati da da se zamisli klizav kolovoz i koèenje i simulirati, u glavi naravno, na koji naèin bi neko reagovao... Ukoliko imate neki put koji dobro poznajete, probajte da provezete tu deonicu u glavi, sa sve menjanjem brzina i koèenjem. Na taj naèin vi upisujete podatke u svoju podsvest koja æe da vam pomogne kada razum ne bude imao vremena da reaguje. Nadam se da nisam smorio. najzli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
okrad 11 Napisano Novembar 29, 2006 Zainteresovan, 577 postova Prijavi odgovor kao problematičan sto najzli kaze, priprema jeste najbitniji faktor. ostatak ide na okolnosti, i na ono ko je kakav. priprema, ali da ne pretera u fanatizam. zavisi od svrhe :!: . ove zamisljene voznje, voznje u mislima, uvezbavanje postupaka do besvesti, dok ne postanu automatizam - moze. ako me posalju u svemir sa zadatkom da spasim covecanstvo i vasionu od unistenja. ako ucim odbacivanje glavnog i otvaranje rezerve. ako se zovem valentino rosi, i skenjao sam ovu sezonu. ako treba jednostavno da uzivam u voznji - NIKAD. ubicu svu draz, i od uzitka cu napraviti dril i J***** vojsku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Novembar 29, 2006 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Opet ponavljam, sve to bi trebalo vjezbati mimo saobracaja. Stalno na parkinzima, poligonima vjezbam iznenadna kocenja, sto prednjom, sto zadnjom kocnicom i niz drugih stvari. Moj moto je: mozda mi to nikada nece zatrebati, ali cu ja svakako biti spreman na to. Evo vam dobar primjer. Godinama sam se pitao zasto svaki trening vjezbamo i ponavljamo iste tehnike kada smo ih vec davno savladali. Pa to je zato sto na turniru u borbi covjek ne moze da razmislja i da se koncentrise na pokret, tamo se sve odvija instiktivno. To visegodisnje ispiranje mozga ustvari usadi kod u vas organizam i tada TO ustvari postaje vas refleks. Dakle, kada dodje do iznenadne situacije vasa prirodna reakcije je prava bez ikakve prethodne pripreme i kocnentrisanja. Vjezba, vjezba i samo vjezba... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Novembar 29, 2006 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Evo ja sam baš nedavno imao dve "situacije", i oba puta sam reagovao smireno i fokusirano, mada nemam mnogo hiljada pod dupetom... Situacije jesu bile relativno bezazlene (brzina kretanja i sl), ali lagao bih kada bih rekao da se nisam usr'o od straha. To ne znaèi da je strah stao na put (koliko-toliko) pravilnoj reakciji, odnosno reakciji koja je održala motor na toèkovima. Tjah. Imao sam sreæe, ali sigurno pomaže smirenost i kalkulisanje. Koliko god opasnost brzo naišla, ljudski mozak (naroèito u kriznim situacijama) radi mnogo brže. Ne mislim sada na varijante "da li æu ovamo ili onamo" i dvoumljenje/neodluènost, ali za neku hotimiènu reakciju ima bar malo vremena. MolEo bih vozaèe koji voze brže da me dopune ovde Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 355 Napisano Novembar 29, 2006 - enduro sector -, 2147 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan .. gde vozaè sedi i žmuri i zamišlja stazu i u glavi obraðuje operacije koje obavlja. Menja brzine rukom bez menjaèa' date=' okreæe volan koji i ne postoji, ali se koncentriše samo na svoje operacije. Treba probati da da se zamisli klizav kolovoz i koèenje i simulirati, u glavi naravno, na koji naèin bi neko reagovao... najzli[/quote'] hheheh chuo sam i ja za to .. ali kada bih to probao kod kuce werowatno bi bojazljiwo prishao neko od ukucana i rekao "ne brini .. stizu chike u belom" hhehehhe Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrejp 24 Napisano Novembar 29, 2006 In memoriam, 884 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Repetitio est mater studiorum - ponavljanje je majka ucenja. Dakle, vezba reakcije u vanrednim situacijama (naravno u kontrolisanim i bezbednim uslovima) je osnovni mehanizam uvezbavanja reakcija u kriticnim uslovima. Sad, nekad cemo se iz teskih situacija izvuci potpuno instiktivno a nekada cemo nazalost, i pored sve pripreme i vezbe, reagovati neadekvatno ili prekasno da bi sprecili nezeljeni ishod (pad). Uglavnom, verujem da je "operativno" iskustvo, odnosno broj predjenih kilometara po mogucstvu na razlicitim motorima jedan od najbitnijih faktora prevencije, odnosno sticanja "osecaja" i "programiranja" telesnih reakcija koje moraju da postanu potpuno automatske. Iz licnog iskustva, prejako iznenadno stiskanje prednje kocnice gotovo uvek kod pocetnika izaziva pad. Ako se prezivi prvih 10.000km, velika je verovatnoca da ce motorista nauciti da pravilno dozira kocnicu, te ce samim tim verovatno izbeci da ubuduce padne zbog toga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 963 Napisano Novembar 29, 2006 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Poastoji poseban , ne bih se usudio da kazem polu tajni program, koji je potpuno isti kao ovo sto je Najzli naveo, a koji koriste vozaci formule 1, gledao sam 2gi put emisiju na Discoveriju, kojim, po naravno odredjenim pravilima, vozaci prolaze segment po segment vozacke tehnike, odnosno deo po deo staze (odredjene naravno), u zamisljenom ambijentu u bolidu.... Sve se vezba i nauci pa tako i padanje i paniccenje. Ono sto ne moze da se izbegne je lucenje Adrenalina i z posebnih zlezda, ali one imaju i funkciju da mozak i misice snabdeju sa vise krvi zbog brzih reakcija, ubrzavajuci ritam srca.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1970 Napisano Novembar 29, 2006 Aktivirao se na času, 3279 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan opet neka teorija zavere... :evil: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1968 Napisano Novembar 29, 2006 Vlasnik sajta, 5376 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Meni se desilo par puta ove sezone da sam bio u situaciji gde mi je prednji tocak pod kocenjem krenuo da kliza u stranu, al sam cisto 'podsvesno' popustio kocnicu i ispravio motor. Jako sam se obradovao sto sam osetio da sam 'stekao' taj refleks... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nidža 160 Napisano Novembar 29, 2006 Svrati ponekad, 380 postova Lokacija: Zvezdara Motocikl: KTM 1090 Adv R Prijavi odgovor kao problematičan Nemam pojma' date=' reagovao sam instiktivno. Sa druge strane, kada sam pao sa KLR-a, opet nenamerno, držao sam volan dok se nisam zaustavio i sjebao rame. [/quote'] Haha...ne mogu da verujem. Moj prvi pad sa motora je isto bio sa KLRa i isto tako nisam hteo da ga pustim ('ma-sta-je-to-180kg-u-zaletu-za-mene-snaznog sindrom'), naravno, stradale su tetive ramena. I rucica kvacila. Mislim da je vežba prava stvar. Postoji vežba za vožnju bez vozila. To sam gledao u nekoj emisiji o vozaèima trkaèkih automobila. Jedan vid pripreme je vožnja vitrulene trke gde vozaè sedi i žmuri i zamišlja stazu i u glavi obraðuje operacije koje obavlja. Menja brzine rukom bez menjaèa' date=' okreæe volan koji i ne postoji, ali se koncentriše samo na svoje operacije.. Na taj naèin vi upisujete podatke u svoju podsvest koja æe da vam pomogne kada razum ne bude imao vremena da reaguje. [/quote'] To sto pominjes je u psihologiji sporta prilicno istrazena tema i nesto sto se uveliko primenjuje (naravno ne i kod nas, nasim sportistima to ne treba :wink: ), posebno u onim sportovima gde motoriku treba podici do nivoa uslovnih refleksa, recimo borilacke vestine. Uglavnom se koristi termin 'Vizuelizacija'. Uostalom, znali vi to i ne, primenjujete te principe svakodnevno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan.p 164 Napisano Novembar 30, 2006 Zainteresovan, 575 postova Lokacija: New York Motocikl: 2018 BMW C650 Sport Prijavi odgovor kao problematičan Interesantna tema, bravo Jovane! Mislim da je ideja teme bila da podelimo naša panièna iskustva, pa su tehnike vežbanja u F1 i moto GP mali off, tako da ja predstavjam svoje: Ja sam zbog "malo" jaèeg stiskanja prednje koènice dva puta pao u mojih prvih 1500 km. Oba puta pri brzinama 10-20 km/h, u sekundi jaèe stisnuo koènicu, prednji proklizao, ja kao pokušao svinju od 200 kg da zadržim.. i æao. Sva sreæa meni apsolutno ništa - malo izgulio koleno ispod farmerki, oba puta kaciga - naravno, na motoru malkice levi dekl i tegiæ, drugo ništa! Jedino što sam se u trenutku strašno iznervirao što se MENI takva glupost desila /tzv. sujeta/. Tako sam stekao neko iskustvo u tim situacijama. Posle sam mnogo bolje reagovao, tako da mi se proklizavanje, na svu sreæu, nije ponavljalo. Èesto i ja razmišljam o tome, tj. da li bi i JA u nekoj opasnijoj situaciji odreagovao, ili bi umesto mene to odradila panika.. Naravno, nadam se da æe razum preovladati, al nikad se ne zna kad æe i u koliko stresnoj situaciji ruka biti brža od pameti.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Decembar 4, 2006 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan evil_zo : TO se zove podsvijest,i jako je bitno u njoj posaditi shto vishe situacija, od nje dobijamo instiktivno ponashanje i sl stvari, zato se slazem da treba ici svo slobodno vrijeme kad ne znate shto cete sa sobom , po poligonima i sl i vjezbajte vjezbajte vjezbajte, i zamishljajte svakakve situacije, i nabacite tone opteme na sebe i nema da brinete Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mlader 251 Napisano Januar 19, 2007 ..., 355 postova Lokacija: Bgd Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC Prijavi odgovor kao problematičan Stvar je veoma prosta: 1. Downloadujes ovu knjigu> http://www.bjbikers.com/books/Keith.Code-A.Twist.Of.The.Wrist.Volume.II.pdf 2. Naucis engleski 3. Procitas je 4. Vezbas 5. Vozis kao zmaj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Januar 19, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Stvar je veoma prosta: 1. Downloadujes ovu knjigu> http://www.bjbikers.com/books/Keith.Code-A.Twist.Of.The.Wrist.Volume.II.pdf 2. Naucis engleski 3. Procitas je 4. Vezbas 5. Vozis kao zmaj Upravo to! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mlader 251 Napisano Januar 22, 2007 ..., 355 postova Lokacija: Bgd Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC Prijavi odgovor kao problematičan E pa Zo, posto me podrzavas, mogli bi da se vidimo neki dan da me malo teorijski preslusas, das smernice i udelis koji savet... Sve to, naravno, ako si raspolozen... :prayer: Inace, na Miseluku sam u subotu doziveo prosvetljenje :idea: i nalozio sam se kao mlad majmun. Juce smo onda bili do Kovina i Bele crkve i posle subote smo vozili krivine kao da su pravci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Januar 22, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan E pa Zo' date=' posto me podrzavas, mogli bi da se vidimo neki dan da me malo teorijski preslusas, das smernice i udelis koji savet... Sve to, naravno, ako si raspolozen... :prayer: ...[/quote']Vazda brate! :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...