HoochieMan 30 Napisano Jun 21, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Generalno, veoma volim ovu svoju mašinu i zadovoljan sam onim što mi pruža. Agregat je neuništiv, mehanika radi svoj posao, sve što je trebalo zameniti je zamenjeno, ne žalim da uložim u mašinu koja me nosi ako imam mogućnosti. Ipak, dužina staža koji je motor proveo na putu (model 1990-1993) i broj kilometara iza njega, su neumoljivi prema ogibljenju. Ionako premekan VFR-ov prednji trap (ukoliko se ne varam, fabrički je 0.7kg/mm) je sada već više nego zreo za osvežavanje. Monoamortizer takođe više ne radi u svom idealnom opsegu, tako da opterećen motor "legne" skroz na put, više nego što bi trebalo. Ovde bih zamolio za konstruktivne predloge, sugestije, smernice, savete i pomoć vezanu za ovu tematiku. Viljuške- video sam i čuo puno iskustava i saveta da bi valjalo staviti opruge koje su tvrđe (po net kalkulatoru, za moju nemalu težinu to je oko 1kg/mm). Nude se linearne i progresivne opruge raznih proizvođača, neke imaju podatke o opterećenju a neke ne. Tu su Hagon (drži ih wemoto), Wirth (luis), svašta se nudi. Lično nemam informacije da bi ih uporedio, i treba mi savet iskustnih- linearne ili progresivne, od kog proizvođača (cene su slične), odakle ih poručiti itd. Naravno, svaka sugestija, ili smernica ukoliko sam krenuo u pogrešnom smeru su dobrodošle. Zadnji amortizer- pošto propisno legnem sa suvozačem, dosta više nego što bih voleo, razmišljao sam o podizačima repa. Češljao sam malo internetom, i bilo je dosta kritika da je to samo maskiranje problema, koji je ukratko- dotrajao amortizer (i opruga i ostatak, verovatno). Šta ovde raditi, verujem da je prava j.bada. Originalni amort ne znam koliko ima smisla reparirati i budžiti, i gde i šta mu raditi i menjatii, i koliko bi to moglo da košta. Nov, aftermarket, je opcija. Cene su naravno takve kakve su, opet gledam Hagon bez podataka o opterećenju itd, nisam pametan. Pitao bih za dalje upućenije- za konstruktivan savet šta uraditi u slučaju zadnjeg amortizera- i dalje, ako je rezonski da se menja, koji proizvođač po zemaljskoj ceni, odakle naručiti, kome se obratiti. Neki od kalkulatora na netu (ne znam koji, samo sam sačuvao tekst), za moju težinu i motor izbacio je sledeće: FRONT FORK SPRINGS Recommended Fork Spring Rate for Street: 1.159 kg/mm (use closest available) Stock Fork Spring Rate: .634 kg/mm (stock) REAR SHOCK SPRING Recommended Rear Shock Spring Rate for Street: 18.61 kg/mm (use closest available) Stock Shock Spring Rate: 16.0 kg/mm (stock) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1238 Napisano Jun 23, 2009 Drug član, 2318 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Ako stavis jacu oprugu na zadnji amortizer neces imati problema kada se vozite dvoje ali zato kada si sam neces imati statickog sag-a tako da ces imati probleme kada se sam vozis. Bolje da ti motor malo legne kada se vozite dvoje jer tada i onako vozis opreznije nego kada si sam. Ali zato kada si sam i kad hoces da das gas motor ce se ponasati kako treba. Ako je amortizer propao moze da se uradi reparacija. Ja sam u Madjarskoj radio za kawu koju sam vozio na stazi reparaciju seriskog jer nisam imao love za ohlins. Cena je 150 eura. U tu cenu je ukljuceno sledece. Promena ulja (stavljanje kvalitetnog ulja koje kada se zagreje negubi viskozitet, sto je i najveci problem seriskog), promena semeringa, promena ventila..., dopuna gasa. Posto ti prednja viljuska nije podesiva onda jedino ostaje da probas sa razlicitim viskozitetom ulja.. u zavisnosti da li je sada mekana ili tvrda. Sto se tice opruga sve jedno je da li ces uzeti linearne ili progresivne. Navodno progresivne su bolje ali kada sam ja trazio za trkacki motor iz ohlinsa su mi poslali linearne, jer nisu ni radili progresivne. Od opruga mozes uzeti naravno ohlins ili wp ali isti tako manje poznatu marku, jeftiniju, koja je isto super, a to je HyperPro. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...