Jump to content

Moto Zajednica

Honda Cbr900rr cudno zveckanje

Recommended Posts

• U prolazu, 5 postova

Motor ide bez greske kao i sva ostala ponasanja su normalna, ali mi se cuje to zveckanje u samom agregatu. Sta bi to moglo da bude? Nisam bio kod majstora, niti sam se konsultovao sa bilo kim o tom problemu. Mozda neko zna, koje je tezine kvar?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Ne znam ništa od toga, ali možda je lanac bregaste... Ako ta Honda ima lanac bregaste, a ne zupčanike...

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Probaj dok radi u leru mrvicu dotegnuti spaner lanca bregaste nekim malim srafcigerom.

Nalazi se ispod carbova. Ako odmah prestane zveckati, kupis novi spaner i gotovo.

• Svrati ponekad, 432 postova

Po tom opisu rekao bih da je u pitanju lanac bregaste . U svakom slucaju preporuka je da se zameni i lanac i spaner. Ako hoces sam da eksperimentises spaner se nalazi ispod karburatora . za blok motora se drzi na dva srafa koja NE diras . Na zavrsetku spanera se nalazi jedan sraf

6 mm ( kljuc 10 ) kog odvijes i vidis unutra jos jedan sa prorezom za srafciger . Spaner se doteze okretanjem u LEVU stranu .

• Svrati ponekad, 161 postova
  • Motocikl: Honda XLV 750R

Gluposti!

Tvoj CBR 900 , SC 28 model, (kao i svi modeli posle), imaju razvod bregastih na lanac. Španer lanca ti se nalazi na desnoj strani agregata ispod karburatora. Skini desnu stranicu oklopa i vvidećeš ga (k'o što reče Mr. Racer, sa 2 šrafa M6 pričvršćen za blok).

Prvo, moguće da je se lanac istegao, zavisi koliko kilometara ti ima motor (a ima ih verovatno puno), i ko zna kad je i da li je uopšte menjan.

Drugo, španer se sam šteluje i ima unutra jednu oprugu i spiralu koji odradjuju sve to, tako da RUČNO DOTEZANJE ŠPANERA - ZABORAVI.

Postoji varijanta da proveriš koliko ti je lanac istegnut, samo ne znam koliko si vičan sa mehanikom. To možeš da proveriš izmedju ostalog skidanjem samog španera i provere njegovog hoda.

Sve ti ovo pričam jer imam isti motor kao tvoj.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Gluposti!

Tvoj CBR 900 , SC 28 model, (kao i svi modeli posle), imaju razvod bregastih na lanac. Španer lanca ti se nalazi na desnoj strani agregata ispod karburatora. Skini desnu stranicu oklopa i vvidećeš ga (k'o što reče Mr. Racer, sa 2 šrafa M6 pričvršćen za blok).

Prvo, moguće da je se lanac istegao, zavisi koliko kilometara ti ima motor (a ima ih verovatno puno), i ko zna kad je i da li je uopšte menjan.

Drugo, španer se sam šteluje i ima unutra jednu oprugu i spiralu koji odradjuju sve to, tako da RUČNO DOTEZANJE ŠPANERA - ZABORAVI.

Postoji varijanta da proveriš koliko ti je lanac istegnut, samo ne znam koliko si vičan sa mehanikom. To možeš da proveriš izmedju ostalog skidanjem samog španera i provere njegovog hoda.

Ovaj text jeste istinit, ali moze da zbuni. Spaner se dakle moze rucno dotegnuti da se ustanovi da li je do njega. Ako jeste (zveckanje prestane) onda mora da se mjenja, jer se, jel, ne steluje vise sam.

Naravno , spaner se ne doteze , ali operacijom dotezanja spanera dok motor radi na leru mozes ustanoviti da li je zvrckanje uzrokovano lancem , jer kad dotegnes srafcigerom spaner i zvrckanje prestane , moja skromna preporuka je da se zameni i lanac i spaner .

• Svrati ponekad, 161 postova
  • Motocikl: Honda XLV 750R

i još nešto... imao sam slučaj da je drugaru na istom modelu pukla opruga španera, i motor je imao dotične simptome.

Napravio je novu oprugu (u firmi koja se time bavi), ali za nijansu jaču, i evo motor radi besprekorno već treću godinu... ;)

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Pu, sto citah ovu temu. Pocelo i kod mene da zvecka  >:(. Kaze serviser da moze jos ovako (bar do sledece zamene ulja), ali me bas nervira.

Kod tebe je za nijansu drugacije , jer na tvom motoru je hidraulicni spaner koji radi na pritisak ulja i on je jedna od retkih , ako ne i jedina mala boljka

tog odlicnog hondinog modela .

• U prolazu, 1 post
  • Motocikl: Suzuki gs 500

Drugari,moze jedna vrsta pomoci i savet.

Treba da kupim hondu cbr 600 rr 2005 god,prodavac kaze da je motor u fulu i na slikama lici tako..........ALI spaner razvoda lanca (na bregastoj,cini mi se) se cuje na leru ili pri niskim obrtajima....a jos kaze da to kosta 40e i da se to menja za 15 min.Mada ja ne sumnjam da se menja za 15min,ali sumnjam da je taj spaner samo 40evra.

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Ako ćeš iskren savet, pusti priče za malu decu. Taj motor mora da košta par hiljada evra. I sad prodavac kao nema/neće da uloži "40 evra i 15 minuta" da reši lupanje u agregatu nego eto to će kupac začas čim izbroji novce?!? Što ga ne pitaš ako je stvarno to 40 evra i 15 minuta što on sam to ne reši i onda ti proda ispravan motor? Ne kapiram? Kad nešto u motoru lupa onda lupa pa čak i najiskusniji majstori često ne mogu biti 100% sigurni da li je ovo ili ono dok ne raskupusaju mašinu. A to nije 15 mnuta i 40 evra jbg...

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Gluposti!

Da li bi neko bio ljubazan da objasni ovu proveru istegnutosti lanca?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja