Jump to content

Moto Zajednica

Prerada repa - ojačavanje unutrašnjosti - pravljenje fjoke za odlaganje lanca

Recommended Posts

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Prerada repa - ojačavanje unutrašnjosti - pravljenje fijoke za odlaganje lanca - ispod sedišta.

(zakleo bih se da sam započeo ovakvu temu, ali ne mogu nigde da je nađem, pa je moguće da sam čekao da ubacim i slike. Bilo kako bilo - evo je)

Dakle, dragi forumaši, evo pitanja, a svaki dobronamerni savet je dobrodošao...

Naručio sam neku anakondu od lanca (Almax Immobiliser Series III 2m long) - karika je od prilike 135 x 55 x 16 mm.

Baja me iz UK ubeđuje da nema šanse da ga spakujem pod sedište, ali sam ja zaboravio da mu kažem da je rep prerađen, tj da ima mnogo više mesta ispod repa... Sad - ipak ne mogu da zamislim da li će to biti dovoljno... ???

Malo matematike: 2.00m / 0.135 = 15tak karika, pa kada probam da zamislim 15 takvih koamda - možda bi i moglo da čučne ispod sedišta...

Ako ne - idem na plan B: Akumulator premeštam iznad prdnjeg blatobrana - ispod fara ;D ;D ;D

Dakle, ako pođemo od pretpostavke da je izvodljivo fizički ga spakovati pod sedište - nailazimo na sledeći problem:

Težina.

sumnjam da je fiberglas od koga mi je donji deo repa napravljen dorastao toj težini - a dodatni problem je što se taj fiber drži za donji deo zadnjeg rama - sa 4 plastične žabice!

Sad - ne smem ni da pomislim šta bi se desilo kada bi popustio i 10kg lanca palo na zadnji točak i pogonski lanac, pri, recimo brzni od 100+ km na sat... Sumnjam da bi imao sreće kao u mladosti (koga interesuje šta se desilo, neka gugla forum sa ključnim rečima "Uči na tuđim greškama, nemoj na svojim..." posted by me) - nisam baš tolka dileja da se 2x hvalim kako sam bio tupav u mladosti) (nadam se da je tupavost prolazna... ;D)

Dakle:

Čime ojačati "prtljažnik" ispod sedišta, da mogu da držim lanac + katanac težak preko 10kg u toku vožnje? ???

Evo vam i par slikica tek da steknete utisak šta bih da uradim...

CPUaR_090513cbrtail11.th.jpg

54vpB_090513cbrtail07.th.jpg

Z5sW7_090513cbrtail05.th.jpg

ObUQ0_090513cbrtail09.th.jpg

Imam par ideja:

- takođe od fiberglasa da se napravi "obloga" koja bi se oslanjala sa gornje strane na gornju konstrukciju repnog rama

- limena kutija koja bi se slično oslanjala kao prethodni kandidat...

Još bih mogao i da napravim "uši" koje će kao obrnuti U profil da se zakače na ram...

Eto mojih "pametnih" ideja, a sada bih voleo da čujem i druga mišljenja... :)

Hvala unapred

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Sacekaj da ti stigne lanac, pa vidi koliko ti prostora fali, mozes neke limene trake da provuces ispod i zasarafis/nitujes odozgo za ram. Ako ti bude trebalo vise prostora, u sta sumnjam, napravi kuciste od lima  koje se sarafi direktno za rep i novi podrep od fiberglasa.

Jesi ovaj narucio?

• Svrati ponekad, 127 postova

Koliko si platio i odakle narucio ako nije tajna?, jeste skup ali vredi i radi za sve pare....

Nego, bolje sacekaj da ti stigne pa onda lepo experimentisi...

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

Obican Abus je dovoljan za zastitu.Nije bitan brend lanca...bitno je samo da je debeo i od kaljenog chelika.

Ovo na Youtube je cista reklama.Porede 19mm Almax sa 11mm Abusom i ostale svinjarije.

A onda na Abusu koriste 42 incha duhacke sechice , MEDJUTIM na Alamxu nisu koristili proporcionalni alat a to su sechice od 48 incha.

I tako dalje i tako dalje......

Sacekaj da ti stigne lanac, pa vidi koliko ti prostora fali, mozes neke limene trake da provuces ispod i zasarafis/nitujes odozgo za ram. Ako ti bude trebalo vise prostora, u sta sumnjam, napravi kuciste od lima  koje se sarafi direktno za rep i novi podrep od fiberglasa.

Jesi ovaj narucio?

Hm, ideja kao ideja nije loša... S tim što bih ja trake stavio sa gornje strane - iznad fibera, i kada malo bolje razmislim - dodao i parče lima po dnu, preko tih traka... moglo bi da bude dovoljno...

Da. Taj sam naručio. Seriju 3.

Koliko si platio i odakle narucio ako nije tajna?, jeste skup ali vredi i radi za sve pare....

Nego, bolje sacekaj da ti stigne pa onda lepo experimentisi...

Izašao me je oko 200E jer sam naručio na Englesku adresu. Ovako bi samo za poštarinu dao oko 75 funti... Imaš na njihovom zvaničnom sajtu mail adrese i tako počinješ komunikaciju.

Naoružaj se živcima, trebaće ti, jer nisu baš ekspeditivni...

Meni je u London stiglo posle više od mesec dana od prvog maila, mada sam ja bio spreman istog dana da platim...

Obican Abus je dovoljan za zastitu.Nije bitan brend lanca...bitno je samo da je debeo i od kaljenog chelika.

"Grešiš ovaj grešiš silno sine" (nadam se da ću bolje proći od Sofronija) - Ako sam ja dobro razumeo - Almax je (jedini) četvorostruko kaljeni lanac. I bitan je i kvalitet obrade. Nije ista čvrstoća "A" i "B" lanaca kaljenih u različitim fabrikama (ne mislim konkretno na Almax, već na 2 proizvođača uopšte)

Ovo na Youtube je cista reklama.Porede 19mm Almax sa 11mm Abusom i ostale svinjarije.

Druže, oni su uporedili i 16mm Seriju 3. A nisu oni krivi što konkurencija nije napravila deblje lance...

A onda na Abusu koriste 42 incha duhacke sechice , MEDJUTIM na Alamxu nisu koristili proporcionalni alat a to su sechice od 48 incha.

I tako dalje i tako dalje......

Ne znam štad a ti kažem. Ti onda koristi Abus. Ja neću.

Granit extreme plus 59 sam već rešio da naručim preko eBaya, izašao bi me takođe oko 200E, ali sva sreća pa sam postovao na nekom nemačkom forumu da opipam teren, kao "čuo sam da je Abus najbolji" i odmah zatim mi je baja  odgovorio:

http://forum.cbrforum.de/viewtopic.php?p=4646115#4646115

a evo još malo iz svetskih izvora:

http://www.bikechatforums.com/viewtopic.php?p=2142298#2142298

Negde sam po svetskim forumima čitao da su na jakim sajmovima ili bajk "šouovima" javno ponovili demonstraciju...

Vidite i link

http://www.therevcounter.com/motorbike-chat/12577-trading-standards-final-conclusion-sold-secure-28-05-08-a.html

gde baja pokušava da preisita podrobnost "Sold Secure" standarda, koji i šakom i kapom deli sertifikat i onima koji traže i koji ne...

I ako im je verovati, i na zapadu para vrti...

Činjenica je da niko još nije jasno i glasno izjavio da je uspeo da Almax iseče običnim sečicama. A izgleda ni hidrauličnim.

Naravno, moguće je brusilicom i brenerom, ali i za to je potrebno par minuta. Zato nikada ne parkiram motor u mraku, već na osvetljenom, otvorenom, prometnom mestu. + 2way alarm. +...

Ja sam doooooooosta vremena proveo po stranim forumima (negde postovao, negde ne) ali opet: niko nije postovao - t.j. - nisam uspeo da naiđem na post da je nekom maknut bajk koji je bio na osvetljenom mestu parkiran i vezan almaxom.

Mene je to usmerilo ka Almaxu i odlučio sam se za njega.

Ne tvrdim da je najbolji, ni da je svemoguć.

Činjenica je da je debeo i jak, i da bi karika od oko 135x56x16 trebala da odradi svoj posao.

Znam, znam - "ako se profi namerači..." - tako je. Ali - zašto onda zaključavamo kuće, kola i motore?

Kao stepen sigurnosti protiv one većine koja nije krem profesionalaca (a ti najbolji će verovatno krasti mečke i druga koal koja vrede 50000+ E, i najnovije motore koji vrede 10000+ E, a ne moju "bedu" koja pitanjeje da li vredi 4000E i koja ima brdo ogrebotinica i drugih sitnih oznaka tako da bih ga prepoznao pa sve da pola motora zamene...)

Ljudi - ja sam se odlučio i daj Bože da bude dovoljno...

p.s. - na sajmu je baja opušteno tražio 300+ E za Almax G E + 59  - ako sam ga dobro razumeo...  :o

P.p.s - Švaba je negde na forumu napisao da takođe treba da mu stigne Almax i da će od 1 da pravi 2. Seći će ga pa eto malog testa... (da on nije rekao da će to uraditi, ja bih isekao poslednju kariku da vidim da li je moguće i čime...) i naravno - snimao bih. pa Ne daj bože da se ispostavi da je truba, zatvorio bih im radnju (ili bih bar pokušao: postavio bih snima na yutube) - sve pod sloganom "oni su našli sa Srbima da se kače..."  pa da vidim ko će još da im pazari "dobro reklamiran lanac" ;D 

p.p.p.s. - ja sam takođe od onih koji dobro odmere reklamu i razmisle da li je realna. Ali niko nije ni pokušao da ospori one snimke, a na zapadu jedva čekaju klevete pa da do kraja života žive na leđima nesmotrenih... ;D

p.p.p.p.p.p.p.p.p.p.p.s - odo' da spavam

"Grešiš ovaj grešiš silno sine" (nadam se da ću bolje proći od Sofronija) - Ako sam ja dobro razumeo - Almax je (jedini) četvorostruko kaljeni lanac. I bitan je i kvalitet obrade. Nije ista čvrstoća "A" i "B" lanaca kaljenih u različitim fabrikama (ne mislim konkretno na Almax, već na 2 proizvođača uopšte)

Naravno da nije, to se ocigledno podrazumeva.Medjutim svaki kvalitetno kaljeni i bogami debeli  lanac ce odraditi posao.

Medjutim ono sto daje cvrstinu lancu su specijalne metalne legure a ne suva debljina.

Druže, oni su uporedili i 16mm Seriju 3. A nisu oni krivi što konkurencija nije napravila deblje lance...

Ne znam koliko si upucen konkretno u program fabrike ali Abus ima oko 10 sigurnosnih klasa tj kategorija lanca, cilindara, katanaca, brava sve po stepenu sigurnosti.

Na svakom pakovanju imas broj kojim je oznacen stepen sigurnosti, medjutim malo ko od nasih prodavaca ce ti pokazati to pakovanje u kome je stigao lanac i ubedjivace te da je to extra zastita.

Gledao sam ove snimke nekoliko puta i koristili su razlicite debljine lanca i nisu koristili proporcionalan alat.Ove sechice od 42 inca ni ne mogu da uhvate normalno Almaxov lanac u 'makaze' prema tome nije ni cudo sto ga navodno nisu prerezali.

Medjutim ove od 48 inca bi ga prerezale kao nista.Ovi to dobro znaju i zato nisu pokushali napad sa tim sechicama.

Ne znam štad a ti kažem. Ti onda koristi Abus. Ja neću.

Činjenica je da niko još nije jasno i glasno izjavio da je uspeo da Almax iseče običnim sečicama. A izgleda ni hidrauličnim.

Naravno, moguće je brusilicom i brenerom, ali i za to je potrebno par minuta. Zato nikada ne parkiram motor u mraku, već na osvetljenom, otvorenom, prometnom mestu. + 2way alarm. +...

Ja sam doooooooosta vremena proveo po stranim forumima (negde postovao, negde ne) ali opet: niko nije postovao - t.j. - nisam uspeo da naiđem na post da je nekom maknut bajk koji je bio na osvetljenom mestu parkiran i vezan almaxom.

Znam prijatelju ali to ne govori ama bas nista.Koliko si nashao ljudi koji govore da im je najkvalitetniji Abus prerezan?

Ja sam isto tako doooosta gluposti video na tim forumima, tako da necu duboko zalaziti u tu pricu.

U kljucarskom sam poslu oko 7 godina (ja sam vec 3 generacija) a moji oko 40 godina i zbog toga mislim da sam kompetentan da realnije ocenim ovakve stvari nego neki tamo clanovi sa stranih foruma koji samo teoretishu.

Imam redovno iskustvo sa  Abusom koje je pozitivno, narocito sa katancima i cilindrima.

Pedantni Nemci su na sve mislili i dobro odradjuju posao.Duplo punjenje pinova ( 12 umesto standardnih 6-8), granitom ojachani katanci sa silama do 8t izdrzljivosti na izvachenje.Ali i ovde imas po nekoliko kalsa odnosno stepena sigurnosti.

Ovde vazi pravilo  koliko para toliko muzike.

E sada, poenta cele price je napraviti toliko debeo lanac da se ne moze uhvatiti sechicama,a tako nesto ne mora biti Almax, nego bilo koji lanac od kaljenog celika.

Moze se napraviti i lanac debljine 30mm, ali koliko ce on teziti ?!?!

Koliki onda treba biti katanac i anker ?

Ako je neko bas bacio oko i reshio da ukrade odredjen motor......nema mu spasa ma kakvu zastitu imao.

Poenta je da treba naci granice razuma : nesto sto dobro osigurava motor,da  ovi kokoshari ne mogu prerezati sa lakocom ali ne sada preterivati.To sto neki lanac odoli makazama za zicu ne znaci da ce odoleti sechicama za armaturu a cinjenica je da sechice za Alamx postoje, a one nisu koriscene u onoj promociji.

Kada sam na istom 'kolegi'  youtube postavio pitanje zasto nije koristio sechice od 48 incha na Almaxu , uopste se niije udostojio da odgovori jer obojica znamo kakav bi odgovor bio  ;)

Sa druge strane moje licno iskustvo govori, da je kvalitetan (I SKUP ) Abus sasvim dovoljan da osigura motor i odbije potencijalne provalnike.Zapravo, cak i oni jeftiniji lanci ih odbijaju.

Koliko para toliko muzike kao sto rekoh, ali ne padaj na jeftine fore raznih kompanija, kao sto Almax pokushava da sludi kupce.....prikrivajuci istinu.

Sve je to najobicnija reklama, a strah je roba koja se najbolje prodaje.

Ne postoji lanac koji se ne moze prerezati.Onaj ko moze da preseche Abusa moze i Almax i to bez problema.

No, prijatelju posto si svakako reshio da osiguras motor taj potez moram srdacno pozdravit i neka ispadne da si taj lanac kupio za dzabe i da niko ni ne pokusha da pridje motoru.

Zelim ti uspashan projekat i vozi pazljivo ;)

• Svrati ponekad, 385 postova

Auuu,al ste skrenuli sa teme,svako kupuje st amu je volja.Neko babe a neko zabe,koliko se

secam pitanje je bilo kako da napravis box za lanac,a ne koji proizvodjac sigurnosne

opreme je bolji.Predpostavljam da ti je kostur repa aluminijumski,samim tim mozes napraviti

rep u vidu kutije gde mozes drzati lanac.Vidi kako izgleda box kod cbr900rr,pa ces videti nasta sam

mislio.... ;D ;D

Uf, uvek me mangupi pređu pa strčim sa teme... ;)

Ja sam u principu protiv offovanja, ali kada ti neko pišući n atemu ubaci i neki podatak o kome ti imaš drugačije mišljenje, ne mogu da se nateram da otvorim novu temu, a trebalo bi...

Hvala na savetu (i vraćanju broda na pravi kurs ;) ) - moraću da bacim pogled na 900 RRa...

p.s. - nešto mi ne deluje kao aluminijum konstrukcija repa... - gledano sa strane - 2 pravougaona profila od kojih se donji na polovini "ukraja" u gornji - od prilike... - verujem da je čelični...  ???

Predlazem da postavis tj. da oblozis iznutra nekim sundjerom (bez obzira sto je lanac u platnu) da ti bas lokot ne bi izgredao ram iznutra ili nesto slicno.

• U prolazu, 84 postova

citan"Činjenica je da niko još nije jasno i glasno izjavio da je uspeo da Almax iseče običnim sečicama. A izgleda ni hidrauličnim. za hidrauliku SVAKI lanac je grisina radim  sa hid. makazam na poslu koristimo ih za kasapljenje kola prilikom saobracanih nesreca, samo neverujem da nasi lopovi raspolazu istima.

• Svrati ponekad, 127 postova

Ajde p0peye zrtvuj jednu kariku a inferno ce zrtvovati malo vremena na poslu, pa isprobajte dal ce Almax da izdrzi ;)

Ako to prezivi, definitivno vredi te pare...

ma nije meni nikakav problem - 'beš 'ednu kariku. 

Nego ne znam kako vas posle da sprečim da pljujete po almaxu - ako SLUČAJNO popusti pod pritiskom - plašim se da to ne bude "zeleno svetlo" svim lopovima balkana i šire da se koncentrišu ispred moje kuće na Zvezdari, oko mog motora da testerišu i stružu... ;D ;D ;D

Douše - ako obećate da će to da ostane naša tajna - mogli bi da probamo. Samo mora Inferno da potpiše da neće da me tereti da popravljam sečice kada polome zube na Almaxu... ;D ;D ;D

A ako slučajno Almax popusti (nosimo kameru i snimamo - nikako drugačije) - odma' tražim povraćaj novca i naknadu za pretrpljeni stres od "Almax Inc." i naravno -  snimak na YOUTUBE ! ;D

P.s. - Auf. Opet ste me preveslali... Offujem sopstvenu temu. Strašno... :(  ::)

off off off...

Pa 'de ste baš mene našli...

ajd malo i ja da zloupotrebim temu...nadam se da ne zamerate

neki cicica prodavao na vasaru pa kaze brodski lanac (nije ono debeo za vezivanje tankera)

nego bem liga cini mi se da debljina moze da prodje a da ne bude 2 tone tezak ,

10e je po metru,nisam tada uzeo...dal neko ima iskustva sa ovom

vrstom i kvalitetom lanaca?

.

Zameramo.

A i ti bi verovatno dobio neki odgovor da si postavio temu za sebe.

Da li stvarno misliš da neko ko bi da diskutuje na temu "brodski lanac" ima potrebu da klikne na temu "Prerada repa - ojačavanje unutrašnjosti - pravljenje fjoke za odlaganje lanca" i odskroluje do 15tog posta..?

Započni novu temu. (A i poštop već nisi, mogao si u naslovu svoje poruke da izbrišeš "re......" i da napišeš nešto što će asocirati na tvoj off...

Pa koliko je tezak taj lanac?

Opet off... Au bre ljudi, što sam popularan... Baš volite da ćaskate sa mnom... :)

Težak je oko 10 kg.

Evo ti i link na njihove proiizvode:

http://www.almax-security-chains.co.uk

Nego - da se vratimo na temu -  stigao lanac:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=36314.0

i defnitivno će morati dobrano "patos gepeka" da se ojača...

Dajte još neki post - a da nije off... :)

P.s. - e sad se ja loše osećam što sam bio grub prema kolegama koji offuju... A i ja to radim s' vremena na vreme... E al' smo disciplinovana nacija... ;)

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Pa moram da znam koliko je tezak lanac, da bi mogao precizno da ti odgovorim  kako da preradiš rep - ojačaš unutrašnjost - i napraviš fioku za odlaganje lanca, jel...  ;D

Dakle, 10 kg. Jel to sa ili bez katanca?  ;D

<onTopic>

- Uzmes karton (tanki - od kutije od cipela) i od njega napravis tacnu / kutiju koju ces oblikovati ovako nekako '''''|__________|'''''

- ovo sto viri (''''') treba da ti ide preko profila od repa.

- na tome izbusis 4 rupe (kod svakog coska recimo) i kroz iste sa shelnama stegnes za profile od rama (izmedju stavis malo unutrasnje gume)

- Uzmes aluminijumski lim od nekih 1.5 do 2 mm debljine i napravis sve to od istog (za spajanje dijelova od lima koristi nitne)

- kupish shelne

- utovarish

</onTopic>

Ipak je to previse tezak lanac i nepraktican za dnevnu upotrebu. Mozda da ga drzish kod kuce i koristis nocu, ali za nosati okolo je smor.

Toplo ti preporucujem one moje stangice gore, lagane (kilo-dva), kompaktne i prakticne.

Hmmm...

mali off na off...

Čitam svoj post u kome sam prokomentarisao post koji je "zli" napisao, i sada mi deluje kao da sam ja onako prepotentno iskurtonisao čoveku jer on koji nema kinte offuje meni koji sam silne novce dao za almaxa...

Nije druže to u pitanju, smorio bi me i da je baja napisao da 'oće da pazari najbolji, "neprerezivi" lanac... Iz prostog razloga: NIJE TO TEMA. I onda se rasipaju podaci, kada tražiš nešto ne možeš da nađeš - pogotovo s' vremenom kada broj postova osetno poraste... A sam ja puniša ne bih vozio motor '03 godište nego '09... Ali - smatram da je bolje da uložim u što kvalitetniju zaštitu nego posle da kukam... (ova poslednja rečenica NIJE poziv znalcima da izvrše ofanzivu na moju temu postovima tipa "ako se lopov nameračio baš na tvoj motor, džaba ti i naj naj zaštita..." - TO SVI ZNAMO.

Sad kada smo to raSČistili  - da se vratio on-toppic:

GhostMile - svaka čast na predlogu!

Sada kada si ti objasnio predradnju sa kartonskom kutijom, izgleda trivijalno, i rado bih dodao "ma verovatno bih se sam setio u nekom trenutku..." - ali - i AKO bih se setio, pitanje je dal li bi to bilo 2011 ili 2012te... ;)

Odlična ideja, hvala i ostalima, ali ti si mi dao "how to make a chain box - for a dummies" savet ;)

Čim uhvatim vremena - bacam se na posao i šaljem slike... :)

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Ovo ti nece pomoci, ali samo da kazem: ja sam kupio kofer i nosac za isti, pre svega zbog toga da bih mogao svuda da nosim lanac sa sobom, koji je takodje prilicno kabast i tezak.

Ovo ti nece pomoci, ali samo da kazem: ja sam kupio kofer i nosac za isti, pre svega zbog toga da bih mogao svuda da nosim lanac sa sobom, koji je takodje prilicno kabast i tezak.

Ma tu bi tek bilo potrebno grumfovanje - na F Sport ne ide po "default-u" nosač kofera. Jednostavno nije predviđen... Razmišljao sam ja o tome i pre lanca... :)

Ljudi - ne vredi.

Stigao lanac, već mesec(ima) ga cucam po gepeku od kola, ali ja nikako da stignem da napravim "podlogu" ispod sedišta...

Pa evo poslovnog predloga:

Ima li neko umešan ko ima višak vremena i ko bi mogao da napravi?

Za pare, naravo.

Probao sam, lanac knap staje kada se sklupča u krug, dakle trebao bi neko iole iskusan koji bi mogao da maksimalno iskoristi slobodan prostor...

Ne mora lepo da izgleda - niko neće videti sem mene ;) Ipak, ne bih bušio zadnji ram, ako ne mora...

Ne deluje mi ni komplikovano, verovatno bih mogao i sam da ga napravim, ali  ima jedan mali (a ne premostivi) problem: Ne mogu da stignem.

Dakle, ako je neko raspoložen da se za*ebava sa limom i da savija, neka se javi (može i na PP) - pa da pravimo posao...

Naravno, došao bih motorom kod "šnajdera" da mu uzme meru, pa i na probu i na generalnu probu ako treba... ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja