Jump to content

Moto Zajednica

Avalski put, 1000 ruža, 29.04.09.

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Juče oko pola sedam popodne, vraćajući se sa puta po Srbiji, na pomenutoj lokaciji naiđem na udes. Kombi koji se kretao ka Avali je prešao u levu traku kojom je nailazila grupa od tri motora iz Slovenije, na svom proputovanju kroz Srbiju. Kombi koji je zauzeo pogrešnu traku je pokupio levi kofer Srećka, vozača prvog motora u koloni, i bacio motor u jarak pored puta. Srećko je u skladu sa svojim imenom, srećno završio na asfaltu bez ogrebotine, uprkos svojim velikim gabaritima.

U razgovoru sa kolegama sam saznao da su vozili 50-ak km/h, da su na višednevnoj turi kroz Srbiju u koju dolaze svake godine. Motor je bio veliki turer, BMW R1200, koji je po ulasku u jarak svojim bokserom riljao meku zemlju jarka i zaustavio motor tik pre betonskog mostića preko jarka. Slika me podsećala na užasnu situaciju iz crne hronike od pre neki dan, pa sam se oduzeo kad sam je ugledao, dok nisam saznao da su svi ok. BMW je praktično neoštećen, u voznom je stanju, šteta su retrovizori, kofer, zadnja svetlosna grupa, par ogrebotina. Policiji, koja je došla na uviđaj, vozač kombija je ispričao svoju verziju, koja je da se prekrstiš i levom i desnom, i neću se truditi da je reprodukujem. Nakon uviđaja, izvukli smo ga iz jarka i grupu ispratili ka Pančevu.

Srećku, koji je inače i posetilac BJB foruma, i njegovim kolegama, želim srećan nastavak puta!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 218 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Taj put je mnogo opasan,a ima mnogo dvotočkaša. Ja sam često dok sam trenirao išao biciklom na tu stranu i imao hiljadu nepredviđenih situacija,do bežanja u livadu biciklom,recimo. Užas,četvore oči su potrebne!

• Drug član, 1737 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Drago mi je sto je Srecko opravdao nadimak  :D

Takodje sam ponosan i na tebe sto si im pomogao da izvuku cudo i nastave put dalje  ;)

Ono sto je strasno je taj put koji je ko stvoren za motoriste, ali i za budale koji nas pecaju po krivinama

i gaze ko zeceve  ??? Ja se trudim kad god je moguce da taj avalski put zaobilazim u sirokom luku  ::)

Takodje je kao stvoren i za bicikliste,ali kad sam ja vozio bicikl,devedesetih,bilo je mnogo manje vozila,a posebno cetvorotockasa..

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ja sam poceo da obozavam avalski put, ali je svakako esencijalna vrhunska paznja i 16 pari ociju, posebno kod 1000 ruza i u podnozju Avale.

Avalskim vozim iskljucivo sredinom i uz levu stranu svoje trake  8)

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Ja sam poceo da obozavam avalski put, ali je svakako esencijalna vrhunska paznja i 16 pari ociju, posebno kod 1000 ruza i u podnozju Avale.

Avalskim vozim iskljucivo sredinom i uz levu stranu svoje trake  8)

Ja bih cak preporucio krajnju desnu stranu svoje trake, ulazi se iz nepreglednih krivina u nasu traku, narocito zene. Jako jako lose iskustvo sa prosle voznje za Ralju i to kolima, preko Avale , zaista otvoriti 16 oro ociju.. :(

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ko je rekao da ne ulazim u ostre krivine krajnjom desnom stranom moje trake?  ;) Uostalom, od onolikog dima iz auspuha, nema sanse da me neko od pozadi ne primeti, makar mogu da pomisle da se zapalila suma  ;D pa instiktivno da uspore :D

Ne dam se preteci, pa se cesto iza mene napravi kolonica, ne jbm nista, nek me preticu u pravcima...tad se samo malko sklonim u desno.

Tako me jedan 'opasan' lik u kabrioletu pratio od 1000 ruza sve do posle skretanja za Zuce, obisao me sa 100 000rpm, koliko je popizd**

• Svrati ponekad, 479 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600E

Video sam 3 motora iz Slovenije kad su pravili pauzu u Ustaničkoj to su verovatno bili oni. Drago mi je da je sve prošlo OK.

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Africa twin CRF 1000L

Prepoznao sam pricu jer sam ih i ja video mislim u cetvrtak u Kneza Milosa... Zao mi je sto se tako nesto desilo, dugo mi se nije desilo da mi neko klimne glavom... vidi se da su ljudi korektni, zaljubljenici... Kultura na nivou!!! Zelim im dug i srecan put a da ono sto im se u Srbiji desilo brzo zaborave

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Vratih se upravo sa četvorodnevne ture. Video sam se sa trojicom putnika veče posle udesa u Pančevu na večeri (bili su gosti kluba kojoti) , osposobili su potpuno motor, a veče posle su stigli kući u Ljubljanu.

Kao što ste svi primetili, to je jedna fantastična ekipica veoma živopisnih ljudi, koje mi je bilo zaista čast, i drago upoznati!

• U prolazu, 12 postova

Najprije za sve pozdrav od Srečka od onoga, koji se je ponovo rodio sad več treči put 29.4.2009 izpod Avale. Baš sam se potrudio i kucao dva sata i stavljao fotografije da objasnim par stvari, zaboravio da me je logovalo za 60 minuta inače gost. Gost  bez prava. I ode sve. Ništa sutra ču još jedan put.

• U prolazu, 1 post

Još jedan pozdrav svima, evo ja sam jedan od treh članova grupe u kojoj je vozio Srečko. Da stvarno je opravdao ime Srečko, izgledalo je strašno ali hvala bogu sve dobro završilo, sredili Srečkotov motor i sretno došli kuči. Zahvaljujem Vladotu za pomoč koju je nudio i dečkima koji su se kasnije s njim vratili i pomogli, da izvadimo motor. Hvala svima, i kad god naišli v Slovenijo ne stidite pozvati.

Još jednom hvala.

• U prolazu, 12 postova

Još jedan put sam seo za kompjuter da napišem ono što sam več pa se pobrisalo. Ne pišem puno na forum BJ Bikers, a ovog puta sam odlučio, da napišem malo više o onome što se desilo meni izpod Avale.

Samo predstavljanje mislim, da više nije potrebno. Biker sam od mladih godina, član MK VAŠKI BOYSI Domžale. To je grad istočno 10 km od Ljubljane.

Svake godine naša mala grupica ( tri motora, šest osoba) za vreme prvomajskih praznika posjeti krajeve bivše Juge. Jebi ga, svi smo djeca socializma imamo lepe uspomene na vreme, koje je prošlo. Vreme, koje se neče nikad više vratit i vreme, u kojem smo se družili bez granica. Naša djeca zapravo nečejo nikad znat kako nam je bilo ljepo u ovim vremenima. E, tako je počelo i ovog puta. Razlika od prošlih godina je bila jedino ova, da ove godine moja žena nije mogla dobit zajedno 8 dana slobodno na poslu i zbog toga sam na put otišao bez nje, što je i sreča. Na kraju uvjek prave se neke analize. Ovaj moj nesretan slučaj, koji sam ja imao na putu kroz Srbijo, pokaziva da me stvarno prati sreča. Sve osim saobračajne velik dio je bila sreča, dobro i iskustva, koja sam dobio godinama vožnje sa motorom su odradila svoje. Nadam se da me sreča neče napustit.

Obično sam ja vođa ove grupe. Tako je na meni, da napravim planove, kde čemo, kako i šta treba vidjet i kdje. Naravno da se svi suglasimo sa planom i da ima ko još koje želje, da se i to uključi u plan. Svak u našoj grupi ima neko zaduženje. Tako zadni vozač u grupi ( na ovom forumu CBF1000), zadužen je da napravi što više fotografija, njegova suvozačica ( mi zovemo naše suvozačice Vještice i oni koji jih znajo znajo zašto jim je tako ime) zadužena je za kamero. Na svakom putovanju se snimi film dužine oko sat,  sat i po kojeg uz pravo muziko zmontira CBF1000, tako da zimi, kad se družimo u klubu ili privatno si pogledamo ove filmove, u kojima ima puno humora i lepih uspomena.

Odlučili smo da budemo za vreme ovih praznika osam dana na putu. A plan nama je bio sledeči:

U jutro krenemo iz Ljubljane prema Celju, onda prema Ptuju, preko Varaždina, Osijeka do Vukovara, gde ima par punktova, koje treba posjetit, spavanje - Bačka Palanka. Drugi dan bi trebali preko Fruške gore ( ogled manastira) do Novog Sada pogledati centar mjesta, Petrovardin, muzej grada Novog sada i krenut prema Beogradu, gde sam bio dogovoren sa prijateljem, da me sačeka na Aerodromu, da si tamo pogledamo neke interesantne stvari, pošto nas interesuje tehnika i vazduhoplovstvo. Tog dana spavanje u Pančevu, gde bi trebali ostat tri noči na spavanju. Za ovo vreme trebamo si pogledat 15 punktova u Beogradu i van njega u okolini. Peti dan bi trebali krenut iz Pančeva prema Požarevcu i onda prema Đerdapu, po Đerdapskoj magistrali ( ovde ima isto nekoliko ineresantnih punktova da se vidi) do Negotina ili Zaječara – spavanje. Šesti dan bili smo dogovoreni sa drugo grupo našeg kluba, koja je dolazila u Srbijo na moto susret u Sremsko Mitrovico, da se dobijemo u Užicama kod MK ERE, prespavamo tamo te onda bi mi svi zajedno sa Erama krenuli na motoskup MC SREM u Sremsko Mitrovico. Poslednji dan povratak u Slovenijo.

Na tugu baš u ovo vrijme je preminuo član MC Srem Novoselac Zika, koji je bio dobro poznat našemu klubu. Tužna vijest nas je dostigla baš onaj dan, kad sam ja imao sudar na putu izpod Avale. Motoskup je bio odkazan, tako da smo menjali plan, da se dobijemo sa drugo grupo u Užicama i tamo ostajemo zajedno sa Erama sve do povratka u Slovenijo.

I tako je došao onaj nesretni dan, kad se je kombi sudario sa mnom. Zadnja tačka posjete tog dana je bila Avala. Pogledali smo si mesto pada ruskog aviona, spomenik neznanome junaku kipara Meštroviča, novi Avalski toranj, koji je bio baš na taj dan 1999 godine srušen. Popili piče u hotelu i polako krenuli putem niz Avale. Put je bio klizak.  Kad smo došli do raskrsnice sa glavnim putem, skrenuli smo desno prema Beogradu. Vozili smo polako u cik cak poziciji možda jedan kilometar nekde oko 45-50 km/sat. Tamo je naselje i može svašta da uleti na put izpred motora. Kada odjednom iz suprotnog pravca u levoj neproglednoj krivini ( žbunje) uleti direktno na mojo traku kombi, koji je prešao punu liniju za čitavo sirino kombija direktno u mene. U zadnjih 24 godine nisam imao saobračajne nesreča, svake godine prelazim motorom preko 20000 km i još 50000 km sa avtom. Da bi bila krivina progledna možda bi još šta učinio, da izbegnem sudaru, a u ovom slučaju sam imao vremena samo onoliko da okrenem glavu stran od avta, da me ne udari direktno u glavo, pošto sam bio u levoj krivini. Udara u avto se ne sječam, sječam se samo kako klizim po putu i motor izpred mene, kad motor upadne u kanal, koji je izkopan uz put. Polako se dignem, psujem……gledam se. Roka radi, druga isto……ne mogu povjerovat isto kao ljudi koji so došli. Meni ništa. Baš ništa samo odjelo izcepano i kaciga je dobila udarac, kad sam klizio po putu.

Nakon dvije minute več stane pored mene prvi biker – Vlado ( ovih iz moje grupe nisam brojao). Izmenjamo par rječi. Vidi da je sa mnom sve  u redu. Ostaje negde oko 10 minuta. Oprosti se, da ima neke obaveze da treba ič ali da se če sigurno vratit za koji sat. I vratio se je još sa par svojih kolega. Čekamo policijo, sat, dva sata, tri sata, evo jih tek nakon tri sata oni došli.

Iskoristio bi ovu priliko, da se zahvalim onima, koji so mi pomogli  da uredimo neke stvari oko moje saobračajne nesreče:

1.) Prvo treba da se zahvalim mojoj grupi, koja je u momentu saobračajne nesreče osigurala mesto nesreče. Promet je bio jednom trakom zatvoren. Izmjenično su moja dva prijatelja propuštala promet i sa znakovima obaveštavla vozače, koji so dolazili, da su smanjili brzino, da ne bi slučajno došlo još do naleta više vozila. Posebno bi se zahvalio kolegi CBF1000, koji je napravio puno fotografija, koje prikazuju, kako je uopšte došlo do nesreče i posledice. Naravno zahvala i ostalima u grupi, koji su se tokom idučih dana pobrinuli za moje ozljede na levoj ruki. Ruka mi je drugog dana dobro natekla.

2.) Zahvalio bi se bikeru Vladi, koji mi je bio stvarno u veliko pomoč, kad mi je bilo najgore. U prvim momentu neznaš ni kde da se obratiš, koji ti je broj policije, težko čitam kao stranac cirilico, treba je napisat izjavo, a tamo sve cirilica. Ja čitam, ali polako. Da ne zaboravim na njegove drugare: Mareta, koji je prvi put vozio BMW-ja ( žao razbijenog ) i isterao mi ga van iz kanala po daski, Mirzi i još jednome Vladi.

3.) Dušanu. Žao u onome momentu sam zabeležio samo njegov broj telefona. Skroman momak. On je došao možda desetak minuta nakon sudara, bio sa mnom tri sata, dok smo čekali policijo. Neznam kde, ali on je usred noči našao dasku dugačko 4 metra po kojoj smo isterali BMW-ja iz kanala. Kako je tiho Dušan došao tako je i otišao. Tokom razgovora sa njim sam saznao, da nije član nikakvog MC ili MK kluba, ali da ga poznaju člani MK ARHANGEL. Zato bi zamolio članove MK ARHANGEL da ga pozdrave i se zahvale još jednom u mome imenu. Dušan je pravi biker. Prepoznat če ga: malo manji, čelav, kad sam ga upoznao nosio je kožno jakno smeđe boje. Vozi motor BMW stariji tip, boxer motor.

4.) Puno podržko tekom popravke motora smo imali takođe u MC COYOTE - Pančevo. Kod njih smo imali svu logističko podržko za sve što se tiče organizacije spavanja i ostalih stvari, koje su nam bile potrebne za popravko motora i neke postupke u vezi osiguranja. Zato sva zahvala legendama ovog kluba : Peri – presidentu, Gagiju, Rokiju, Pepsiju, Ireni, Smilji……i ima jih još da ne nabrojavam. Svi su brinuli o nama, tako da smo sredili motor i krenuli na put prema kuči.

5.) I na kraju da ne zaboravim još mojih bikera MK VAŠKI BOYSI. Kad so čuli, da sam imao saobračajno izpod AVALE. Umjesto da krene u Užice, promjenili so ruto i došli u Pančevo da vide dal je stvarno sa mnom sve u redu, dal mi treba još kakva pomoč, dal ču moč da vozim motor kuči. Posle podne su krenuli iz Ljubljane, vozili su preko 400 kilometara po kiši, u Slavonskom Brodu je počeo čak il led da pada sa neba. U Pančevo su stugli oko 23 časova u noč. Lepo je biti član ovakve familije. Kako je kad ti dođu prijatelji tako daleko i vode brige o tebi, zna samo taj, koji je to doživeo.

Pored svih ovih svetlih tačaka ima i tamnih, koje ču sad nabrojat:

1.) Dvije crne tačke dobije policija. Prvo dobije zato što jim treba tri sata da dođu na mjesto nesreče, za ovo vreme bi se moglo desit još svašta. Drugo crno tačko dobije patrola, koja je došla na mjesto saobračajne nakon jedog sata. Oni su kao lokalni policajci. Umjesto da stane i zamjene moje kolege, koji su za ovo vreme stali pored puta i obaveštavali vozače na sudar s znakovima. Malo su bacili oko ljevo i desno i otišli neznam kde. Niso se pobrinuli ni za trokute na putu, nit jih nije interesovalo ništa, mogli bi barem stat i upalit plava svetla, da se bolje vidi. Dok smo čekali policijo pala je noč i stvarno je bilo malo svetla da se vidi. Najbolje što smo imali u tom momentu so bile baterije iz naših motora. Što se tiče patrole, koja je došla nakon tri sata na uvid saobračajne, mogu rečt, da so bili momci veoma profesionalni, korektni i obavili postupak uvida po propisima. Niso oni krivi za ova tri sata.

2.) Crno tačko dobije vozač kombija. Ne zato što je uletio u moju traku i me oborio. To sam mu oprostio. Za ovo vreme, u kojem su članovi iz moje grupe brinuli za promet, pomerio je vozilo na sredinu svoje trake i nazad za barem 40 metara. Kad je došla policija, počeo je da laže, kako sam mu ja uletio u njegovu trako. I pored toga na samo da laže. Gore me gleda u oči i dole mi sere u ruku. Svako djete zna, da bi ja ako bi uletio u njegovu traku, prvo udario u kombi prvim krajem motora i ne zadnjem. I onaj ko pozna vozače motora zna da bikeri nikad ne sječemo krivine kao oni u avtu. Mi imamo sasvim drugačan put kretanja kroz krivino ko avto.

U prilog ču stavit fotografije, koje so iz mog arhiva i iz arhiva CBF1000. Fotografije kažu više od hiljadu riječi. I još nešto, moj srpski nije najbolji, pa može da bude između i koja slovenska rečenica, ali ja mislim, da čete shvatit u čemu je riječ.

Bikeri čuvajte se! Nosite zaštitno odjelo i kacige. Video sam puno bikera koji se voze bez. Nije kaciga za okras. Prvo udariš sa glavom u tla, razbiješ zube, čeljust i ima još. Mene je kaciga spasila od udara sa glavom u tla i  u mom primeru, razbio sam staklo na avtu, tako da me je spasila i od stakla, koji bi mi  uletio u obraz i u oko.

Pozdrav svima na forumu BJ Bikers, za one koji ste nas sreli na putu. Baš je ljepo čitat o sebi, kako ljudi razmišljaju? Šta pišu ljudi o tebi, koje uopšte ne poznaš. Ali, mislim, da če bit još prilike da se upoznamo. Ja se vračam u Srbijo. Ovaj događaj mi nije pustio nekih loših iskustva. Dobro, ostavimo ludake na putu. Ima jih svugdje. Dobro sam se osečao, bilo gdje smo došli, dobro smo bili primljeni. Kad posjetite Slovenijo i Domžale sjetite se MK VAŠKI BOYSI. Dođite kod nas u naš klub house da kažemo kakvu bikersko riječ. Što se tiče našeg klubskog života možete vidjet fotografije, putopise…….na našome sajtu:

http://www.vaski-boysi.com/forum1/

A ono što se dešavalo na putu ovog puta več je kolega TomoB dao link.

Srečko

Pa da li je moguce da je taj vozac kombija takav smrad?? Pazite se,ko  zna kakav su uvidjaj napravili panduri,mozete vi jos ispasti krivi!

• U prolazu, 12 postova

E Jezda, može bit svašta. Motor ide početkom iduče sedmice u ovlašteni servis na popravko u Ljubljani. A za to ko je kriv videčemo šta čejo policajci da napišu u izveštaju. Svakako ču da napišem na forum, šta su napisali. Izveštaj očekujem 15 dana nakon udesa da mi ga prijatelji preuzmu na osiguranju Dunav u Beogradu. Da ne bude kako treba: ja ču motor popravit bez brige. Ali hoču istino. Znam da istine nema na sudu. Ali svakako ču pokušat sa advokatom i neznam kako se kaže na srpskom stručnjaku, koji je specializovan za stručne izveštaje, kako je došlo do sudara, kdje..... Iz ovih fotografija se tačno vidi. Dobro resolucija na forumu nije baš nešto, a ono šta ja imam, kad se uveča tačno se vidi na kombiju pot kretanja kofera, volana motora, kde sam ja udario sa zglobom ruke i ima još.

Lep vikend želim bikeri i vozite po desnoj. Srečko

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja