Jump to content

Moto Zajednica

Pocetnicka pitanja, molim pomoc!

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 102 postova
  • Motocikl: fazer 600

Nisam sigurna kako novi zakon o saobraćaju predviđa ograničenja u vezi novopečenih vozača. Ovde imaju interesantnih ograničenja u odnosu na dužinu posedovanja vozačke dozvole A kategorije i kubikaže motora.

Pre nego što odlučiš i kupiš motor obavezno ovo proveri da ne bi gladao u svoj motor koji nesmeš voziti.

Мислим да сам прочитао да ће та ограничења имати везе и са годинама, да ће особе преко 24 године моћи одмах да полажу за комлетну дозволу. Прочитао сам то одавно, тако да наравно ипак треба проверити...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 471 postova

Nisam sigurna kako novi zakon o saobraćaju predviđa ograničenja u vezi novopečenih vozača. Ovde imaju interesantnih ograničenja u odnosu na dužinu posedovanja vozačke dozvole A kategorije i kubikaže motora.

Novi zakon ce poceti sa primenom 180 dana od dana usvajanja u skupstini, tako da ako uzme motor u narednih par meseci nece imati problema sa polaganjem a i da ga uhvati novi zakon moci ce odma da polaze za A jer ima dovoljno godina

Koji god enduro da pazaris neces pogresiti jer retko koji ima preko 180kg tezine a sobzirom na tvoju tezinu i visinu neces imati problema sa manevrisanjem i kontrolom motora, a sto se tice sedista, ni na jednom motoru u toj klasi sediste nije savrsenstvo bez mane tako da ti svakako mozes da odneses kod majstora i da ti prepravi sediste po zelji i tako ces dobiti i udobnost.

Posto ti zelis uglavnom da vozis po gradu, moja preporuka da taj motor ima vodeno hladjenje, po mogucstvu 2 cilindra i da je dovoljno visok zbog tvoje visine

e sad takvi motori su ti KLE, Transalp, afrika (nije za pocetnika), vstrom, e sad posto pretpostavljam da si ogranicen sa kesom onda ti preostaju samo KLE i transalp, iako vozim TA preporucujem ti KLE zbog visine motora

Sto se tice opreme, osnovno sto treba da pazaris je kaciga, jakna, rukavice, pojas a moja preporuka je da tu dodas i wind stoper za vrat, mnogo znaci uvece kad zahladi da se ne ukocis, sledece sto bi trebalo da pazaris jeste obuca za motor, istina je da ima ojacanja na raznim mestima i veruj mi mnogo znaci jer ako koristis obicne patike i slicnu obucu unistices ih od menjaca i prljavstine sa ulice

• taraba, 612 postova
  • Motocikl: enduro

hvala na savetima. polako mi se slika razjasnjava. trenutno sam na poslu, u totalnoj frci. za cca 2-3 sata cu biti u dnevnoj sobi i napisati svoja zapazanja, i naravno par novih pitanja.

pozdrav i hvala svima

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

samo da znas da nas ima jos sa tvojim problemima  ;D 192cm 127kg

ja bi ti predlozio da krenes da polazes (ne moras na svom motoru, mozes na motoru auto skole) ja sam uzeo L table i polagacu na Vespi 200e

to sto pre skini sa liste...

za savet za motor ne znam sta da ti kazem posto i ja gledam sta bi kako bi  ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 548 postova
  • Motocikl: Malaguti Madison s200

Pridruzujem se foruamsima koji su ti savetovali da ne ides ispod 500ccm...moj savet je  500-650 ccm enduro tipa KLE, Honda Transalp, Aprilia Pegaso, V-strom 650... ako uzmemo u obzir tvoje godine i podatak da se nisi naprzio na super sport motore nego na enduro, veom ces lako savladati vestine upravljanja, a sa druge strane, dugo vremena ce proci dok ti neki od modela dosadi, odnosno dok ga ne prerastes...to je moje misljenje..

• Svrati ponekad, 365 postova
  • Motocikl: Ferdinand

Baš danas sam čitala u SAT-u izvod iz predloga zakona. Tačno, samo do 24 godine ima ograničenje.

I stvarno bi bilo dobro da polažeš još dok nisu zaoštrili kriterijume. Jer kolko vidim tamo ima dosta izmena i oko samog polaganja.

Za savet oko motora ja ne bih da pametujem, jer nisam vozila ništa veće. Ljudi koji duže voze znaju pa je dobro čuti šta kažu.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Baš danas sam čitala u SAT-u izvod iz predloga zakona. Tačno, samo do 24 godine ima ograničenje..

Sorry za off. Ja punim josh malo 23. Mene ne hvata to sranje za 24 godine? Poshto sam pre 2 i po godine polozio.

Baš danas sam čitala u SAT-u izvod iz predloga zakona. Tačno, samo do 24 godine ima ograničenje..

Sorry za off. Ja punim josh malo 23. Mene ne hvata to sranje za 24 godine? Poshto sam pre 2 i po godine polozio.

ne hvata, svi koji su polozili imace full verzije (znaci A1 i A2 i ne znam kako su ih oznacavali) tako da je sada idealno vreme da se napravi investicija i ispolaze sto vise od abecede... ako ne razmisljam da pojurim nesto i za C ...

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Ja razmishljam za taj C.... A znam u praksi sve tako da bih brzo polozio.... Do koliko ce vaziti obuka i polaganje "po starom"?

Izvinite za off, ne mora ovde odgovor moze na PP... ;)

pa po starom ce da bude dok ovo $#%@%@#$% ne prodje u skupstini i ne izglasaju ga kao zakon (zasta se nadam da jos ima nade da se neke stvari izmene) a onda jos 180 dana do pocetka primene. Ali racunaj da cim se izglasa auto skole ima da poskupe i zakomplikuju jel ce biti povecana potraznja...

da ne offujemo coveku... u zavisnosti od $$$ ide i izbor... ukoliko mozes da generises 2000 eurea i vise onda nemas problema... KLE ili Transalp bi ja uzeo .... e sad ukoliko nemas para (ja sam u procesu skupljanja i nadam se da cu u dogledno vreme sa pozajmicama uspeti da preskocim 1000 eurea) opcije su ti novi kinezi (ne mora iz prodavnice-najbolji su stari godinu dana-prethodni gazda je sve vec dotegao i sredio) od 150-250 ccm ili nesto juznije... ili ti neki japanac star par miliona godina... 

kad mi se neki model ucini zanimljiv ja odem na bikepics pa pogledam kako izgleda sa ljudima na njemu tj. posto nemam iskustva da ne bude smesno kad sednem  ;D

• Svrati ponekad, 446 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R

Odlicna tema, pomno pratim sve sto pisete ovde, jer sam i ja skupila neku kintu i sad gledam sta bih mogla da pazarim.

Inace, svidja mi se enduro i sm, mnogo mi se dopala na Sajmu Yamaha XT125X, ali nemam toliko $$$$.

• Enduraš, 6382 postova
  • Motocikl: CRF300L

Za ono sto tebi treba, Afrika nije, narocito ako je prvi motor. Prevelika je i preteska za ucenje, a nije bas ni za grad. Moze, ali ima mnogo boljih motora za to. Moja preporuka je KLE.

• taraba, 612 postova

evo me. danas je u gradu bilo ludilo u saobracaju, a ja i dalje bez motora. dodje mi da svisnem, ali ok, strpljenje je majka.

hvala katerini na infu o predlogu zakona. ja jos nisam stigao da ga procitam. sto se tice popsy-jeve opaske, cini mi se da je sasvim na mestu. mozda bi mogao u skolu odma posle ovih praznika. nisam znao da to moze i na njihovom motoru. raspitacu se, tj pronaci cu neku najbolju kod mene u kraju.

e sad, evo ga tok mojih misli i nacin zakljucivanja. mozda je neispravan. ukoliko je tako, vi me ispravite:

malopre neko napisa (cini mi se herodikus) da je kawa kle teska oko 170 kg. afrika je teza nekih 20ak kila (takodje info procitao ovde na forumu. ne znam ko je tacno postavio topic, uostalom nije ni bitno da sad cepidlacimo u gram). uopste mi nije jasno kako je moguce da kle jeste a afrika nije za pocetak kada ih deli samo par desetina kgrama. naravno, svestan sam da je afrika veca, ali ne vidim u tome neki problem. uostalom naviknut sam da se po gradu provlacim i sa dosta dugackim automobilom. znam da to nije isto kao i auto, ali gabarit mi se cini da je stvar na koji mozemo da se naviknemo. dodushe, u zadnje vreme sam poceo zestoko da se gojim (ostavio sam cigare. trenutno sam na cca 100-105 kg). ovaj porast kilazhe mi samo ide u prilog prici o africil. e sad, dilema ide dalje u smeru finansiranja. koliko sam shvatio kle moze da se nadje za oko 2k eur, a afrika je cca 3.5-4k eur. naravno da ovo nije zanemarljiva razlika u ovo zlo doba (ja npr nisam imao skoro ni jednu konkretnu sljaku od decembra. valda ce i to da prodje). sta uostalom znaci to "tezak motor''. pa moje kapiranje pocetnicke voznje motora je ovo: ponasaj se kao da si kolima, dakle imaj svoju traku, lepo u koloni. ne provlaci se izmedju pri jakim brzinama. to mi je ok dok svi stoje (kao pre par sati na brankovom mostu), onda mi i ne deluje strasno da se promuvavash kroz redove cak i sa nekim vecim bajkom. jedina rampa su mi finansije, ali i tu sam nashao objasnjenje: zasto sada da kupujem nesto manje, kada cu sledece godine sigurno kupiti nesto vece. to neminovno iziskuje vishe energije. bicu obavezan prvo prodajom postojeceg, pa tek onda cu moci da kupim novi.... ne znam, meni sve ovo sto sam napisao deluje logicno. ok, a srce ce biti na mestu. mozda neke stvari jednostavno ne kapiram iz ove perspektive.

imam i sijaset pitanja apropo pratece opreme (odeca/obuca/kaciga...) ali mi se cini da je za tako nesto bolje otvoriti novu temu. Ok, u narednih par min cu vam pustiti link te nove teme iz razloga sto mi se cini da ce to na neki nacin biti tematska (pocetnicka) celina. Ukoliko gresim, molim nekoga (ili admina) da me ispravi.

srdacan pozdrav!!!!!

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Koliko para mozes da izdvojis za motor? Ako mozes da se protegnes do 3000 evropljana, pogledaj ovo, deluje mi kao ok motor za te novce. ;)

P.S. Ja vozim ovakvu Yamahu, samo noviji tip, ali su jako slicne po gabaritima. Visok sam 189cm i imam preko 110kg, tako da ti velicina nece biti problem. U slucaju da ti ovo ne odgovara, bilo zbog cene ili neceg drugog, onda ti ipak pogledaj Kawasaki KLE, Apriliu Pegaso ili Hondu Transalp. Zamalo da zaboravim link... :)

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=32482.0

• taraba, 612 postova

Zeljkamp, jel to u prevodu znaci da su kle, pegaso i t.alp jeftiniji od ove jamahe? iskreno, jos nemam konacan stav. Jos uvek sam u fazi preracunavanja, pa cu da vidim koliko je "cebe dugacko". Cini mi se da je u ovom momentu tih 3k moj maximum. Ali, to ne mora da znaci da je zakucano. Ovih dana cu se vrzmati po mestima gde se okupljaju bikeri, pa cu da snimam situaciju. Najbolje je kada sve te mashine vidim uzivo.

Hvala ti.

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova

Ako mozes da izdvojis 3000e onda bih ti preporucio da odes i pogledas ovaj motor. Ostale koje sam ti preporucio su malo jeftiniji ali su i stariji, mada to ne mora da znaci, sve zavisi u kakvom su stanju. Sto se tice Yamahe, ako je sve tacno kako je prodavac naveo, onda mislim da ne treba da bezis od tog motora jer ce ispuniti sve tvoje zahteve. Za uzvrat dobijas relativno mlad motor, sa malo kilometara na satu (ako je prava kilometraza), pouzdan agregat, lako se vozi kako na otvorenom putu, tako i po gradu, da ne nabrajam sve sada. Mozemo da se nadjemo da pogledas i sednes na moj motor i onda ces znati da li ti ovako nesto odgovara?!

P.S. Nemoj da zaboravis da pored motora moras da kupis i jos neki komad opreme. Ovde mozs da procitas nesto vise o Fazeru, kao i da vidis jos neke slicice. ;)

http://www.bikez.com/motorcycles/yamaha_fzs_600_fazer_2002.php

• Drug član, 2265 postova

Nije li puno 100konja za prvi motor?

Meni je i 250ccm bilo, necu reci puno, ali blago zastrasujuce u nekim momentima dok nisam navikao na njega i naucio da kontrolisem gas u prvoj na manjim brzinama, i kreni-stani voznji.

Sada mi to nije nista posebno, ali opet sasvim dovoljno i ne mogu reci da mi je dosadio.

Spomenuli su se i kinezi, ako bi se slucajno opredelio za jednog, najbolji izbor bi po meni bio Sprint Apollo. 250ccm supermoto, za one ispod 180cm problem je dodirivanje zemlje, vodeno hladjenje, liveni ram, trebalo bi nesto preko 20ks, sa kilazom od 110-120kg. Ono sto je u neku ruku mana je sto je radjen po uzoru na "stazu" pa su amortizeri i sediste veoma tvrdo. Cena mu je oko 1700e nov. Postoji jos jedan model koji je bio na sajmu, malo je cudan i ne previse lepe zavrsne obrade.Namenjen je za krupnije ljude,  ali nije enduro nego naked, ili neka kombinacija ova dva. On bi trebalo da bude oko 1900e, ima 350ccm, dva cilindra, vodeno hladjenje, max brzina je valjda 145kmh, staje u njega 28L corbe i izuzetno je udoban.

Prednosti kineza su sto su novi, i nisu kradljivi, mozes da ga parkiras gde hoces bez preterane brige, a mana bi bila pad cene ukoliko bi ga ubrzo menjao, (mada razlika ima potencijal da bude manje izrazena ukoliko ih ispustis ili daleko bilo padnes, jer su jeftini delovi za njih), kao i losiji kvalitet izrade.

Sa svojih 175cm oba drzim na prstima, u slucaju supermota samo jednom nogom pojedinacno, mislim da sa obe tek mogu da dodirnem zemlju.

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova

Nije li puno 100konja za prvi motor?

Naravno, da je kolega mladji, svakako mu ne bih preporucio motor od skoro 100ks. Posto kolega ima 35 godina, mislim da je dovoljno zreo da sedne i na 150ks, bez obzira na iskustvo koje ne poseduje. Motor se vozi glavom a ne srcem, tako da mislim da mu 100ks nece predstavljati problem, plus sto u skorije vreme nece morati da menja motor i da se muci sa prodajom i kupovinom drugog. Ako bi kupio Fazera, mislim da za 2 godine ne bi izgubio vise od 500e, mozda cak ni toliko, sve zavisi kako ga bude odrzavao, dok sa kineskim motorima to nije slucaj. Nemoj pogresno da me shvatis, ali mislim da je ovaj motor bolji od bilo kog novog kineza. ;)

• taraba, 612 postova

danas sam se raspitivao za A kategoriju. Nasao sam kod mene u komsiluku skolu koja daje/ustupa svoj motor (ajd necu da pominjem koja je skola, cisto da ne reklamiram). Celo zadovoljstvo kosta cca 200 eur. Mozda je najboje da za start krenem u uzimanje voz. dozvole. Ustvari, to cu uraditi najdalje do pocetka maja (da sacekam platu).

Dotle cu da se pozabavim pronalazenjem kacige, i eventualno pronalazenje nekog motora za trening. Cini mi se da je ovakva postepenost neminovna. Tek kada uzmem dozvolu, videcu gde sam sa cash-om, pa da razmisljamo o konkretnom modelu mashine. U svakom slucaju hvala zeljkamp-u na ponudi. javicu ti se ovih dana, pa mozemo da sednemo na kafu/pice pa da prodiskutujemo sve to uzivo.

Jos uvek nisam shvatio zasto je afrika greska. jel jedini razlog gabarit? kilaza sigurno nije. ili je nesto trece?

pozzdrav

• Svrati ponekad, 471 postova

Afrika nije greska ali za pocetnika je jako nezgodna, i da jeste zbog svojih gabarita, znam da bi odma da sednes na afriku ali jednostavno nije resenje za pocetnika, da si vozio bilo koji motor ranije mozda bi i mogao ali posto ti je prvi motor cilj da krenes od nekog malo lakseg motora, a inace afrika koja bi tebi odgovarala po gabaritima je RD07 koja je dovoljno visoka.

bolja varijanta za pocetak ako hoces nesto slicno africi je transalp, malo je laksi i malo manji i laksi ali opet to je ujedno kao i KLE

Fazer koji ti preporucuje zeljkamp je jako dobar model motora mada ali dosta si visok i tezak mada ni on nije nista laksi od tebe :D ali opet ga ne bi preporucio jer ipak zelis enduro motor

• taraba, 612 postova

Reci nam koji motor ima auto shkola? Yamaha YBR 100%:) ili neshto na tu foru ;)

imaju vespu 125 ccm. Inace vlasnika skole sam zapazio da je clan foruma. Kod fontane je na NBG.

pozdrav

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

Jos uvek nisam shvatio zasto je afrika greska. jel jedini razlog gabarit? kilaza sigurno nije. ili je nesto trece?

pozzdrav

Vec se nazire buduci AT sektas  ;D

Buduci kolega,sad kad su poceli ovi lepi dani(fala bogu) cesto svracamo na usce,a ti posto si u blizini..svrati,pa mozes odmah sesti i na fazera i na afriku i na tebi zanimljive motore..pa iz prve ruke oceniti bar nesto.A imas u profilu vecine nas i msn,pa mozemo se u krajnjem slucaju dogovoriti kad da naletis a da smo tamo ;)

• taraba, 612 postova

jimmy brate,

fala na razumevanju. naravno, hvala svima vama.

inace (koincidencija) upravo sam sa suprugom krenuo ka uscu u setnju. Pretpostavljam da tamo ima nekoga u ovom momentu. Idem u malu setnju (onako lagano, posle rucka), pa cu da voajerishem iz prikrajka.

Hvala na pozivu za msn dogovor. Ovih dana cu se javiti, pa da se tamo i vidimo uzivo.

jos jednom ciao!!!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja