Jump to content

Moto Zajednica

Super Tenere XTZ 750, 1989 - 1996

Recommended Posts

  • Vlasnik sajta, 5341 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Yamaha Super Tenere XTZ 750, 1989 - 1996

 

supten2.jpg

 

Dajte svoj komentar iskljucivo ako ste vozili ili posjedovali ovaj motorcikl. Niposto nikakve komentare u stilu "cuo sam", "rekli su mi" i slicno. Odgovorite na sledeca pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima bice istog trenutka obrisan.

 

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Navesti tacno godiste motocikla koji ste vozili..

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

"Posjedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Sta mi se dopada:

"Odlicne kocnice i dobra zastita od vjetra." ili "Sjajan za duza putovanja, odlican polozaj vozaca, mala potrosnja" ili neko moze napisati i par pasosa ako zeli, tim bolje.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

"Prednja kocnica ima lose doziranje i slaba zastita od vjetra" ili nesto slicno u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vas mali review. Tu sad moze svasta da se napise, da se detaljnije objasne i opisu stvari iz prethodne dvije stavke i da se jos malo prica o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i moze se dati i neka ocjena i recimo preporuka za kupovinu. Takodje, ovdje bi bilo dobro da onaj ko je proveo vise vremena sa motorm napise na sta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o odrzavanju...

 

 

 

Najlakse vam je da uradite copy-paste sadrzaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vas odgovor:


[b]1. Godiste motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vrijeme provedeno na motorciklu:[/b]


[b]3. Sta mi se dopada:[/b]


[b]4. Sta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bivši vlasnik Super Tenere, Afrike i Varadera, 398 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: ADV 350

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

 

1990, model 3LD

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

 

6 godina

 

3. Sta mi se dopada:

 

Izgled, kvalitet izrade, agragat sa jako dobrim performansama - solidan obrtni momenat, dostupan i ispod 3000 o/min, autonomija - kapacitet rezervoara (26l), udobno sedište, zvuk.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

 

1. Ram - preslaba konstrukcija za offroad namenu. Ko vozi po drumovima, nema šta da brine.

2. Struja. Samo dva osigurača (jedan glavni i jedan za ventilator). Regler sklon crkavanju. Za 6 godina promenio sam 3 reglera. Na kraju sam promenio i alternator (ali nije bilo potrebe). Farovi nisu sprovedeni preko releja, to treba obavezno uraditi da ne bi pregoreli prekidači na levoj strani kormana (modeli do 1990, mozda i koja godina kasnije nemaju ablender - bez veze propust).

3. Potrošnja ulja, boljka svih TDMolikih mašina. Milsilm da je na TDM-u 900 to rešeno.

4. Kočnice prednje, očaj. (stavio sam nove diskove, Nissin pločice, sve ostalo pregledano - džaba). Zadnja, dobra.

5. Viljuška, bez podešavanja, premekana za moj ukus, uvija se. Ipak, navika je čudo.

6. Emulzione tube u karbuaratorima. Ovde se više radi o lošem izboru Mikuni karburatora, nego o nekoj grešci Yamaha inženejra. Rešiv problem, investicija 50 e.

 

5. Moj utisak:

 

Generalno, i pored nabrojanih stvari koje su mogle biti bolje, radi se modelu koji posle lečenja dečijih bolesti može da služi jako dobro i dugo. Moja preporuka svim sadašnjim i budućim vlasnicima je da dobro obrate pažnju na ulje i redovno ga kontrolišu. Ne treba biti paranoičan, ali raditi to u razumnim intervalima. A, struja ko struja - desi se.

ST je jako dobrar motor za putovanje u dvoje, vuče maltene isto solo ili natovaren saputnikom i koferima. Period navikavanja na ciklistiku je možda malo duži nego kod drugih modela, ali to je što je.

Neponovljiv užitak prilikom oslobađanja dubokog zvuka kod odvrtanja gasa u 5-oj od 2000 obrtaja je zaista nešto što samo paralelni twin može da pruži. Motor je toliko elastičan, da često pomislim kako mi je za ST trebao samo jedan stepen prenosa.

Zaštita od vetra je osrednja, može se poboljšati aftermarket vizirima. Nekome smeta širok rezervoar, ja sa time nisam imao problema.

Toliko!

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1896 postova
  • Lokacija: Prokuplje
  • Motocikl: Strom 650 xt

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

 

1992, model 3ld

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

 

1 godina, 10000km

 

3. Sta mi se dopada:

 

Pravi motor za nase uslove. Odlican je kako za auto put tako i za put u losem stanju. Odlicno povlaci cak i iz niskih obrtaja. Ima mesta za 3 velika kofera. Sa 3 kofera i suvozacicom isto ide uzbrdo kao kad sam sam na motoru i bez kofera. Pri brzoj voznji na autoputu motor je stabilan zbog svoje tezine cak i pri bocnom vetru. Registracija je do 750cc. Od ranijih modela istog tipa ST je bez konkurencije u snazi motora i konjazi.

 

 

4. Sta je moglo biti bolje:

 

Svi se zale na prednje kocnice. Meni odgovaraju i ovakve. Prednja viljuska je za moj ukus premekana. Sediste za suvozaca je dosta kratko i pod nagibom je tako da pri ostrijem kocenju suvozac kliza napred. Fabricka svetla su ocaj zivi. Balonke od 35 vati svetle kao fenjer. Obavezno promeniti sijalice i staviti relej. Kod 50% super tenera skripi zadnji amortizer. Razlog ne znam ali tako je i kod mene. 2 standarne boljke su regler i emulzione tube.

 

 

5. Moj utisak:

 

Ogroman i tezak motor i nije za male ljude. Minimum je nekih 180cm visine. Posle ST skoro svaki motor ce vam izgledati kao bicikla kad ga probate koliko god da izgleda mocno. Motor stvoren za udobno putovanje. Imam Givi touring vizir i zastita od vetra je odlicna. Za ovih 10000km nikad me nije ostavio na putu. Hoce da popije ulje i savetujem redovnu kontrolu. Imam cisto putne gume i mislim da je to pravi izbor za ovaj motor. Ko hoce u ozbiljan offroad nek gleda drugi motor. Jeste super tenere dosta puta osvajao dakar ali jedno je podatak sa tv-a a drugo ste vi i izvrnut motor od 230km u nekoj vukojebini.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5392 postova
  • Lokacija: Južna Čukarica / Beograd
  • Motocikl: HTZ 750

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

1989

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

godinu dana, 18500km

 

3. Sta mi se dopada:

Robusnost motora i osećaj da možete svuda sa njim (iako nekad ne možete), pozicija sedenja, višak snage (tj. uvek dovoljno snage). Iako je malo teži, relativno se lako upravlja sa njim, ima linearan rast snage što znači da ga možete voziti kao i auto na malim obrtajima, nedostatak vibracija i svašta nešto ...

 

4. Sta je moglo biti bolje:

Definitivno sitnice tipa ručice kočnice i kvačila nemaju ona sitna podešavanja, korman je malo niži i ručke se povijaju tako da je to zgodno zameniti aftermarket kormanom.

 

5. Moj utisak:

Best value for money... i pored zlog glasa koji ga prati da troši puno goriva i ulja (što se pokazalo kao neosnovano - rešenje sa emulzionim tubama i korišćenjem pravog ulja) fenomenalan motor koji je pravljen u vreme kada su "brodovi bili od drveta a ljudi od čelika" Definitivno će Vam pružiti dosta radosti i neće Vas dovesti u situaciju da mu robujete, održavanja praktično da i nema sem dodataka koje želite sami da stavite

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2457 postova
  • Lokacija: Braunau am Inn (Austrija) - Svilajnac Bobovo
  • Motocikl: CBF1000 SC58 '07, FZ1S '06, SV650N

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

1989

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

Godinu dana 8.000km

 

3. Sta mi se dopada:

Velicina motora je fascinantna, odlican kako za dugacke staze tako i za blazi off-road. Pozicija sedenja koja ne umara, veoma je lagan za manevrisanje, snaga zadovoljavajuca iako ponekad zahvali, sa kranponkama i stelovanim karbovima 185km/h maximalna brzina. Jeftin.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

Dosadan amortizer koji skripi bez prestanka, tezina koja otezava offroad, slaba zastita od vetra sa fabrickim vizirom. Svetla (sijalice balonke) poznatija u narodu kao čičin fenjer nisu za nista. Regler sklon stradanju. Zadnji nosac kofera i blatobrana, krt sklon lomljenju.

 

5. Moj utisak:

Sve u svemu sa njegovom trzisnom cenom dostupan siroj masi, zadovoljava sve aspekte jednog putnika i avanturiste, ali naravno ima svojih bubica koje treba izleciti na vreme.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja