novajlija 2 Napisano Octobar 5, 2006 U prolazu, 77 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Cao drugari! Evo opet mene, posle male pauze(tj nisam ni poceo na forumarim, a vec sam pauzirao), koja je bila utrosena na praksu. Naime, kupio sam prvi motor, o kome sam i pricao ovde, od druga gpz500s... Na pocetku, zent i samo zent. Gde cu , kako cu, sta cu.Smrt pred najmanju krivinu, pred semafor, pre polazenje, pred stajanje. Sve je islo kako valja, polako, postepeno, ali ipak u grcu, sto mislim i da je ok, jer me sacuvalo mnogih precena sebe u odredjenim situacijama. Vec posle nekoliko dana, sve je pocelo da biva lakse, lepse, ulice vise nisu bile toliko uske, vec se panorama mojih vidika sirila, i poceo sam da shvatam da realno ucestvujem u zivotu...Poceo sam da primecujem druge motore, cice, da se poigravam pomalo; prestao je osecaj samoce, koji me pratio kad nocu sam izadjem da se vozam unaokolo kao ker neki koji gluvari. A onda je usledila i prva prijava za nemanje A kategorije, pa je usledilo primecivanje nekih mana doticnog motora(losa prednja guma, kruto kvacilo...), malo grupne voznje, prvi kiksevi(dovoljni, da mi je od njih cuka stala par puta)...dakle poceo sam da uzivam u motoru, bas pred kraj sezone E sada, koja me pitanja muce... Zeleo bih da ucim da vozim , ali ne samo da peglam pravac, jer iako nemam jos skoro ni trunku iskustva, to mi je boring. Da li imate neke linkove, tekstove, sta god, o tehnici voznje, cakama, bilo cemu sto moze da pomogne sticanju sto kvalitetnijeg iskustva?? Gde je granica u sticanju osecaja da je neki motor ovladan, i kada preci na drugi? Mozda je pitanje glupo, ali sta je vama licno bio znak za promenu motora?(ne planiram da menjam, vec se samo interesujem) Kako dalje? HvaLaLAA Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedriic 1 Napisano Octobar 5, 2006 Svrati ponekad, 436 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan E sada' date=' koja me pitanja muce... Zeleo bih da ucim da vozim , ali ne samo da peglam pravac, jer iako nemam jos skoro ni trunku iskustva, to mi je boring. Da li imate neke linkove, tekstove, sta god, o tehnici voznje, cakama, bilo cemu sto moze da pomogne sticanju sto kvalitetnijeg iskustva?? Gde je granica u sticanju osecaja da je neki motor ovladan, i kada preci na drugi? Mozda je pitanje glupo, ali sta je vama licno bio znak za promenu motora? Kako dalje? [/quote'] Sve ovo sto tebe muci je oglavnom u tvojoj glavi i osetices kao i sve ostalo. Mislim da nije moguce procitati pa poceti, sad, "tako" da vozis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
enone 10 Napisano Octobar 5, 2006 Svrati ponekad, 489 postova Lokacija: Kraljevo<->Beograd Prijavi odgovor kao problematičan nijedan link ne mozze da ti pomogne da nauchish da vozish samo izadji napolje i vozikaj se shto vishe... shto vishe kilometara iza sebe to vecce iskustvo... ono shto prochitash mozze samo da ti pomogne da ti ukazze na shta da pazish... eto tako sa sreccom :skuter: :skuter: :skuter: :skuter: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrejp 24 Napisano Octobar 5, 2006 In memoriam, 884 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Gde je granica u sticanju osecaja da je neki motor ovladan Nema je. Motor UVEK MOZE VISE nego ti, zapamti. Najkraci put do pada je ubedjenje da si potpuno ovladao motorom Pamet u glavu i motor pod dupe :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
novajlija 2 Napisano Octobar 5, 2006 U prolazu, 77 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Auuu, al' ste brzi! Svaka cast! Nisam ja ni mislio da naucim voznju sa papira, vec da potpomognem iskustvo, upravo skretanja paznje radi na odredjene stvari. Fala vi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedriic 1 Napisano Octobar 5, 2006 Svrati ponekad, 436 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan Obaska 'fala na 'fala, a paznju treba obratiti na sve. Pogotovu na granicu tvojih mogucnosti i zelja, a to znas samo ti! I ngde ne mozes procitati. Ako se plasis da ne padnes, odma' da ti kazem, pasces! A da te ne uplasim mnogo samo od tebe zavisi koliko ces da padnes. Zato vozi i pazi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Octobar 5, 2006 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Imaš ovde malo korisne teorije, pa proèitaj. Mislim da je ova tema veæ bila, ali nema veze, malo da ponovimo... http://www.motori.hr/cgi-bin/rub.rr?id=17 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Brka 2 Napisano Octobar 5, 2006 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Samo vozi i sve ce doci na svoje mesto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Octobar 5, 2006 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan potrazi na internetu knjige koje je piso Keith Code a mozes i da pretrazis forum linkovi vec postoje. Knjige se zovu "Twist of the Wrist I i II" Druga je zanimljivija od prve ali svehjedno procitaj obe, inace su pune ilustracija i tehnickih objasnjenja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RoaD GunneR 13 Napisano Octobar 5, 2006 Zainteresovan, 528 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Kao prvo moras da znas jedno pravilo sto svi ovde ponavljaju a to je 'motoristi se dele na dve grupe: na one sto su pali i na one sto jos uvek cekaju da padnu!' ovo nebi trebalo da te uplasi nego sam da ti skrene paznju na ono sto ti je andrejp vec napisao zato pamet u glavu i motor pod dupe. Vidi ovako pad moras gledati iz svetlijeg ugla npr. postavis sledece poredjenje asfalt=gabor(mislim na odvratno ruznu devojku) e sad vidi ovako taj gabor neopisivo zeli da ti se priblizi i da te poljubi i gabor to uradi kad se npr. opustis i nacirkas a asvalt kad se opustis i postanes suvise siguran u sebe razlika izmedju ova dva slucaja je sto u prvom ne znas gde udaras a u drugom slucaju uglavnom o asfalt, slicnost je sto sebi greseke necinjene pre udaranja neces sebi oprostiti neko vreme a posle ces o tome pricati sa osmehom na licu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Octobar 5, 2006 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Reci cu ti nesto. Procitaj ovo sa linka koji ti je Cope dao. Zatim sve to vjezbaj potpuno zasticen i na nekom zatvorenom putu. Poslije toga ce ti vremenom te radnje postati refleksne tako da ces u kriticnim momentima raditi pravu stvar. Tu mozes procitati mnoooogo stvari koje NIKADA ne bi mogao nauciti ako budes slusao ljude koji vicu "samo vozi". Siguran sam da niko od njih nije svjestan koliko ne zna. Neke stvari jednostavno ne mozes sam vec ti mora neko objasniti i pokazati. To i jeste najveci problem kod nas! Sto svi misle da ako samo vozis naucices vremenom sve, e pa nije tacno! Najveci problem kod nas je sto nema ko da te nauci! Zato ljudi masovno i ginu. Kada sam dosao na fakultet i upisao smjer, mislio sam da sam iz gomile padova i svakojakih situacija i silnih tih kilometara znao sve i onda kada sam tamo vidio i saznao neke stvari nije mi bilo dobro! NIKADA ali NIKADA to ne bih sam spoznao i naucio pa sve vozio dan i noc! Tako da svoju tehniku voznje i dan danas i svakim danom sve vise, ucim i razvijam u tri koraka: 1. teorija 2. vjezba (poligoni, zatvoreni putevi) 3. cesta (nazalost, jer ovo trece bi trebalo da bude pista) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
novajlija 2 Napisano Octobar 5, 2006 U prolazu, 77 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Reci cu ti nesto. Procitaj ovo sa linka koji ti je Cope dao. Zatim sve to vjezbaj potpuno zasticen i na nekom zatvorenom putu. Poslije toga ce ti vremenom te radnje postati refleksne tako da ces u kriticnim momentima raditi pravu stvar. Tu mozes procitati mnoooogo stvari koje NIKADA ne bi mogao nauciti ako budes slusao ljude koji vicu "samo vozi". Siguran sam da niko od njih nije svjestan koliko ne zna. Neke stvari jednostavno ne mozes sam vec ti mora neko objasniti i pokazati. To i jeste najveci problem kod nas! Sto svi misle da ako samo vozis naucices vremenom sve' date=' e pa nije tacno! Najveci problem kod nas je sto nema ko da te nauci! Zato ljudi masovno i ginu. Kada sam dosao na fakultet i upisao smjer, mislio sam da sam iz gomile padova i svakojakih situacija i silnih tih kilometara znao sve i onda kada sam tamo vidio i saznao neke stvari nije mi bilo dobro! NIKADA ali NIKADA to ne bih sam spoznao i naucio pa sve vozio dan i noc! Tako da svoju tehniku voznje i dan danas i svakim danom sve vise, ucim i razvijam u tri koraka:1. teorija 2. vjezba (poligoni, zatvoreni putevi) 3. cesta (nazalost, jer ovo trece bi trebalo da bude pista)[/quote'] Ovo je, kao i odgovor koji je dao Cope(hvala) i RSVMillenian(hvala too), ono sto me interesovalo! Sve ovo sto si napisao potpisujem, i nema potrebe da ponavljam isto. Znam ja i da cu pasti kad tad, cak sam to iskustvo proziveo ranije stiskom prednje kocaljke na mokroj zebri, i to na tudjoj spravi.Sve opaske stoje, kao i saveti, ali uz solo voznju i samostalno iskustvo, i dalje mislim da ce pravovremeni saveti i instrukcije iskusnijih i onih koji imaju sta da kazu,pomoci sto boljem ucenju. Meni je najlakse da sednem i da vozim,ali definitivno postoje neke stvari koje bi trebalo da se nauce, ako nista drugo, ono radi sto dugotrajnijeg ocuvanja motora i njegove ispravnosti. Grazie! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Octobar 9, 2006 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan e tu ja mogu da ti pricham kolko hocesh jer imam masu iskustva , pocetnik sam i sam i dosta se vozim ne strajem ranije sam isto tako sve mislio grch grch i vozio al to je sve bilo oko 80 100 i onda mi dodje iskusni prijatelj na motoru zvani gasho svi ga znaju, i kaze vidi opusti se ne mozesh da panesh kolko god da spustish motor on moze josh dolje , pod dva kocnica te ispravlja tako da bjezi od nje , i pod tri panut ne mozes da isklizash kao na trkama i tako ja poslusham izbacim malo straha i pocnem da vozim izmedju 120 i 140 i sad tako pola godine i nadam se da cu brze cii probaj vidjecehs extra je meni je pomoglo i uvijek idi iza nekog ko zna put lakse cesh voziti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
novajlija 2 Napisano Octobar 9, 2006 U prolazu, 77 postova Lokacija: BG Prijavi odgovor kao problematičan Hvala i tebi! ...Btw, danas se spustam ulicom pored rudarskog faksa i Arhiva Srbije(iz Bulevara desno, pre Metroploa), koja je cela u pesku, buduci da su neki radovi oko parka ispod hotela Metropol. Ulica je pri dnu(pre raskrsnice sa 27.marta) cela u luku, od jednog do drugog izvicnjaka, a poprilicno je glatka. Spustam se bukvalno 10 km/h, i posto je tada semafor pokazivao crveno, ja lagao prodjem pored automobila, koji su bili na semaforu i kada sam hteo da se pomerim na samom semaforu u desno da stanem na sredinu trake, pesak i lucna ulica, a moja nepaznja ucine da mi motor samo klizne, a ja pokusam da ga zadrzim na tockovima, medjutim morao sam da ga ispustim, kada sam vec desnom nogom bio na kolenu. Motoru apsolutno nista, sem krcnute rucice kocnice, koju vec 20 dana planiram da menjam , jer je motor i kupljen sa s*ebanom ruciom. Ovo je samo prelomilo raniju kupovinu iste. Dalje sam put kuce nastavio samo za zadnjom kocnicom, i osecao sam se u voznji bez prednje, kao da hodam sa stakama. Eto, sticanje iskustva se nastavlja...ako nista drugo bar sam osetio kako je snalaziti se samo za zadnjom kocnicom, i to poprilicno jadnom.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Octobar 10, 2006 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan dobra je zadnja za ulaz u krivine na sm i sl motoirima , heheh stisnesh je okrenesh motor da kliza pred krivinu i samo gas uletish kolko hocesh hehhehehhehehheheh extra za gubljenje glave Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Octobar 11, 2006 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan RSV i Eivil su ti dali odlican savet, moras da kombinujes i praksu i teoriju, samo tako mozes znatno da poboljsas svoju tehniku i dovedes je na zavidan nivo. samo jedno ili drugo ne valja. imas u motomagazinu clanak skola voznje na jednom tocku pa procitaj, ne mislim da pokusas odmah na zadnjaka vec ces videti kako neki ljudi dizu motocikl od 40 konja na zadnji i to pri do jaja malim brzinama, a ovi ludaci na ulici jedva dignu R od 140 konja i umalo ne poginu pri spustanju (uverio se svojim ocima). jos jednom.. ovo nije savet da istrcis na ulicu krenes sa tockarenjem vec da za sve postoji tehnika, kako za one banalne stvari koje `svi znaju` tako i za one malo opasnije i slozenije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...