HoochieMan 30 Napisano Mart 6, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Nešto se neobično dešava sa temperaturom, ili očitavanjem iste na mom VFR-u. Normalno, onako kako je bilo do sad, uzmimo primer leti na 35 stepeni, je da se sav zagreje (što je skroz ok i tipično za ovu generaciju), merač temperature stabilno pokazuje neku temperaturu koja nije blizu crvenog. Do 3/4 max, kod drkanja po gužvi. Ventilator se pali, sve fercera. Ono što mi je danas palo u oko je malo drugačije od gore opisanog. Brzo diže temperaturu u mestu, kad u mestu dam gas skazaljka termometra ide dole, pustim gas- opet greje. Na opip je ceo VFR topao kao i uvek, vent koliko vidim radi... A napolju je koliko, 10 do 15 stepeni. U gužvi je bogami došlo do pred crveno. Dam gas, temperatura malo padne. Stanem, za nekoliko sekundi ide gore. Zbunjen sam, štošta mi pada na pamet. Nadam se da je neka banalnost, ali ako je nešto ozbiljnije da sređujem to što pre u roku od odmah. Možete li mi pomoći iz svog iskustva, ili logički, šta bi mogao bili uzrok ovakvog ponašanja kazaljke (ili temperature)? Pada mi nekoliko stvari na pamet, ali ne bih ništa da prejudiciram- puno vas zna mnooogo više od mene, i bio bih zahvalan za putokaz! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6143 Napisano Mart 6, 2009 Svakom po zasluzi, 12443 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Imaš li rashladne tečnosti-antifriza dovoljno? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HoochieMan 30 Napisano Mart 6, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Antifriz uredno napunjen... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forum arhiva 17694 Napisano Mart 6, 2009 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova Prijavi odgovor kao problematičan Antifriz uredno napunjen... Opet provjeri jeli sistem za hladjenje dovoljno zapunjen i ozraci ga, mozda ima zraka u vodenoj instalaciji. ???Druga stvar je ona "nedo Bog"...dihtung glave motora :o Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Mart 6, 2009 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan proveri jos jednom,jel si odrzacio sistem,i naravno,,,proveri termostat..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
igor-ns 96 Napisano Mart 6, 2009 Svrati ponekad, 272 postova Lokacija: NOVI SAD Motocikl: trenutno bez Prijavi odgovor kao problematičan proveri jos jednom,jel si odrzacio sistem,i naravno,,,proveri termostat..... slazem se sa ovim zadnjim. Laik sam, ali to mi je jedino logicno. Pogotovo ako je antifriz slucajno los. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HoochieMan 30 Napisano Mart 6, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Trknuću sutra da ozračim, nisam pipao creva i hladnjak, možda bi to nešto više reklo. Ne znam koliko ima veze "nervozna" skazaljka temperature sa celom pričom, stvarno se jako brzo diže i spušta... Zračim pa javljam kako se ponaša! Hvala na savetima! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6143 Napisano Mart 6, 2009 Svakom po zasluzi, 12443 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ...i pogledaj kontakte kazaljke-instrumenta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6438 Napisano Mart 6, 2009 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Zbog necega ti je ocigledno poremecena cirkulacija rashladne tecnosti, kad das gas pumpa potera brze rashladnu tecnost, pa procirkulise i ohladi motor, kad je pod manjim gasom dise temperaturu jer nema cirkulacije. Tome moze biti uzrok nedostatak tecnosti, vazdusni cep, zaglavljen termostat u poluzatvorenom polozaju, ustinuto crevo ili prljavstina u sistemu. Eliminacijom ovih uzroka ces doci do resenja problema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivan_ZR 7 Napisano Mart 7, 2009 Advanced Member, 791 postova Lokacija: Зрењанин Motocikl: Sv650n Prijavi odgovor kao problematičan meni je nesto slicno radio prosle godine moj. posle 10-15 min se jaaako zagreje,temperatura potpuno poludi i pali ventilator... preporucili su mi wynns preparat za ciscenje sistema. stavi se cela bocica i tako se vozi neki 100-150 km i on procisti sistem. nakon toga se ispusti to i ponovo stavi antifriz. i posle toga uopste nije dizao temp...ima ga na svakoj boljoj pumpi i kosta oko 500 din... pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Mart 7, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan pipni hladnjak GORE i DOLE dal je jednako vruc! Onda krecemo sa daljom dijagnozom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3335 Napisano Mart 7, 2009 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5468 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Druga stvar je ona "nedo Bog"...dihtung glave motora :o Ovo otpada , na davanju gasa nabija kompresiju u sistem i greje se.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzoniboss 1 Napisano Mart 7, 2009 U prolazu, 32 postova Lokacija: Beograd, Konjarnik Prijavi odgovor kao problematičan Druga stvar je ona "nedo Bog"...dihtung glave motora :o Ovo otpada , na davanju gasa nabija kompresiju u sistem i greje se.... Na davanje gasa mu temperatura pada, dihtung nije sigurno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HoochieMan 30 Napisano Mart 7, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Stigoh iz garaže. Pošto ranije nisam ozračivao, pratio sam proceduru Hondinog priručnika- odvrnuo čep hladnjaka i upalio motor. Brzo se nivo antifriza digao do ivice, srećom spremio sam dosta krpa i zaštitio oklope. Po manualu, preporučuju da se drži gas 4-6k tokom nekoliko minuta, što sam posle par minuta rada motora i uradio. Čantrica u koju se uvrće čep se napunila do vrha i izbacio je dosata antifriza, prelivno crevce nije moglo brzo da primi količinu koja bukvalno pokulja vam hladnjaka. Ne znam tačno kako treba da izgleda ozračivanje i da li vazduh koji izađe kroz ovu, najvišu tačku celog sistema može da se nekako registruje, ali znam da pumpa za vodu sigurno lepo radi posao obzirom na pritisak kojim grune antifriz. Posle desetak minuta rada, nivo u čantrici čepa se malo smanjio, na nivo gde je dno čepa, a na dodavanje gasa pokulja. Temperatura je bila sasvim ok. Posle ovoga sam pogledao stvari na koje ste mi ukazali. Creva sistema su masivna, otprilike 5cm dijametra, oba su topla kad se mašina zagreje, mislim da su sigurno ok. Jedino je prelivno crevo tanjušno. Ventilator se uredno palio na pola temperaturne skale. Hladnjak se može pipnuti prstima, ne primećujem da je gornji deo hladniji... Sada, na max temperaturi koju je dostigao radeći u mestu (oko 3/4 skale), nije reagovao smanjenjem temperature na dodavanje gasa, skazaljka je bila mirna kao što i treba da bude. I što je bitnije, nije mogao ni dalje da se zagreje, lepo se nosio sa maltretiranjem u mestu. Moguće da je bio vazduh? Ustvari nadam se, ostaje da vidim šta će biti u vožnji kad stane kiša. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HoochieMan 30 Napisano April 24, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Tema je odstajala neko vreme, a nisam napisao epilog cele priče. Taj epilog nekom može da uštedi dosta truda i živaca, obzirom da je uzrok svega bio potpuno banalan. Kontakti, masa, praktično cela strujna linija je lepo očišćena, pregledana i skockana, i labav kontakt je bio uzrok čudnog ponašanja instrumenta. Arakis je ubo u centar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6143 Napisano April 25, 2009 Svakom po zasluzi, 12443 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Jeeeej! Ja sam slavodobitnik ;D Je l' dobijam čokoladu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HoochieMan 30 Napisano April 25, 2009 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Vala i čokoladu, a ako treba i sve mrmota sa njom ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vukan 4 Napisano April 26, 2009 Svrati ponekad, 167 postova Lokacija: Beograd, Vracar Prijavi odgovor kao problematičan ha, kasno videh temu al sam odma' pomislio na masu - iz iskustva, al vidim da je uspesno resen problem. Elem, moj cale vozio Yuga, ja sa njim u kolima, leto, napolju 35-36C, a on kad god stisne kocnicu - podigne temperaturu motora u crveno! Cale se presekao, kaze, nesto nije uredu sa hladjenjem i posto smo bili na kratkom putu, i da bi smanjili temperaturu motora, on ukljuci - grejanje!!! Na 35C!! Ja mu kazem da nesto nije uredu sa strujom jer reaguje na kocnicu al ne vredi, vozili smo se tako 45 min. Preselo mi. Razlog je bila klema na akumulatoru - nije dobro zategao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano April 26, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan ha, kasno videh temu al sam odma' pomislio na masu - iz iskustva, al vidim da je uspesno resen problem. Elem, moj cale vozio Yuga, ja sa njim u kolima, leto, napolju 35-36C, a on kad god stisne kocnicu - podigne temperaturu motora u crveno! Cale se presekao, kaze, nesto nije uredu sa hladjenjem i posto smo bili na kratkom putu, i da bi smanjili temperaturu motora, on ukljuci - grejanje!!! Na 35C!! Ja mu kazem da nesto nije uredu sa strujom jer reaguje na kocnicu al ne vredi, vozili smo se tako 45 min. Preselo mi. Razlog je bila klema na akumulatoru - nije dobro zategao bar mu je radilo grejanje ;D ;D ;D ;D a zamisli da se to desilo zimi stajali biste pored auta dok nedodje slep sluzba ;D ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...