Jump to content

Moto Zajednica

BMW K75 - (Ne)planirani projekat

Recommended Posts

• Slow rider, 1016 postova
  • Motocikl: Honda NX500 2026, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987

Ovu temu sam prvobitno otvorio sa potpuno drugačijom namerom – bila je tema o reparaciji pumpe na BMW K75. Međutim, kao što to obično biva sa starim motorima, jedna stvar je povukla drugu i vrlo brzo je postalo jasno da nema mnogo smisla stati samo na pumpi. 🙂

Motor je BMW K75, 1986. godište, koji sam kupio u Avgustu 2024. Ideja je prvobitno bila da se uradi svojevrsna „restauracija“ i da se motor dovede u što bolje „mint“ stanje, odnosno da izgleda što bliže fabričkom stanju, ali maksimalno očuvan i sređen.

20240825-135559.jpg

Dan kad sam kupio motor i dovezao ga kući

Nakon reparacije pumpe za ulje i vodu i nekoliko provozanih kilometara, motor se vraća u radionicu i kreće ozbiljnije rasturanje. Ideja je bila da se što veći broj delova skine, pripremi i pošalje na farbanje, pa da se polako krene sa kompletnim sređivanjem motora. U tom trenutku još uvek nisam ni slutio koliko će se prvobitna ideja o „restauraciji“ promeniti...

IMG-0267.jpg

Prvo je trebalo skinuti sve obojene delove. Tokom rastavljanja napravio sam gomilu fotografija, praktično beležeći svaki detalj koji bi kasnije mogao da bude bitan. Ideja je bila da napravim što bolju arhivu, jer sam znao da će kad-tad doći trenutak sklapanja kada ću se pitati „kako je ovo beše išlo?“ — pa da ne moram da se oslanjam na sećanje.

U toku demontaže se ispostavilo da je stanje motora zaista veoma dobro. Posebno me je obradovalo što je instalacija praktično bila netaknuta i bez nekih improvizacija koje često mogu da se nađu na ovako starom motoru.

Jedino što sam pronašao bio je jedan prilično čudan kabl, za koji pretpostavljam da je nekada služio za napajanje stop svetla na koferu ili nešto slično. Bio je izveden samo jedan dvožilni kabl, bez potrebe za njim u budućoj konfiguraciji motora, pa sam ga odmah uklonio.

IMG-0277.jpg

Skinuto sedište, bočne plastike i ceo zadnji kraj

IMG-0285.jpg

U medjuvremu sam sa Motorworks poručio ralicu. To je jedino mesto gde je bilo moguće da se nadje ralica za K75. Od početnih 150e, na kraju me je izašlo preko 300e sa sve carinama i porezima. Šta je tu je, zajebah se... Probam da vidim kako će da stoji:

IMG-0303.jpg

Sledeće će biti skidanje rezervoara...

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 8806 postova
  • Motocikl: TDM 900

Mnogo je lepo da se ovako nešto vrati na drum i aktivno se vozi.

Ja nisam neki fan BMW ali moram da napišem da je K75 izuzetno kvalitetan motocikl. To kako je urađeno, danas gotovo da nema više da se kupi novo. Agregat, izuzetan, mnogo lepo radi sa potencijalom da pređe preko pola miliona a imalo je i takvih primeraka.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja