Bobni 880 Napisano pre 8 sati Zainteresovan, 674 postova Lokacija: Nis Motocikl: Apn 6 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav bajkeri i putnici namernici!Reših da podelim sa vama utiske sa jedne intenzivne, hirurški precizne petodnevne ture koju sam odvezao sa kolegom. Učesnici u saobraćaju: moja malenkost na novoj Hondi NX500 (praktično tek razrađenoj, na satu oko 4.500 km) i kolega na fotelji na točkovima – Suzuki Burgman 400. Honda je za ovu priliku bila u ful turing "ratnoj opremi": sva tri SHAD kofera, tank torba i povišeni GIVI vizir.Plan je bio sjajan: krug oko Balkana, po dve noći odmora na dve vrhunske destinacije i povratak kući u Niš. Usput nas je pratila ozbiljna, velika vrućina, a kroz sve nepoznate rute, gradove i države pouzdano nas je vodila Waze navigacija koja je odradila vrhunski posao. Spoiler alert: sve nas živo boli, desni palac mi i dalje bridi od gasa, ali vredelo je svakog kilometra! Dan 1 (Petak): Niš – Kopaonik – Dobre Vode (Crna Gora)Kretanje iz Niša u ranim jutarnjim časovima po već ozbiljnom plusu. Da biosmo izbegli monotoniju klasične magistrale, biramo rutu preko Kopaonika. Put preko planine čist užitak za Hondu – motor se sa tri kofera ponaša neverovatno stabilno u krivinama, ciklistika je odlična, a Burgman nas prati u svom prepoznatljivom, udobnom ritmu.Nakon spuštanja sa planine, hvatamo pravac ka Crnoj Gori preko prelaza Špiljani. Klasična turing vožnja, krivine, menjanje brzina i borba sa vrelinom. Predveče stižemo u Dobre Vode kod Bara i pakujemo motore. Smeštaj smo imali unapred ugovoren i cena je bila 40 evra za noć. Dan 2 (Subota): Kupanje i punjenje baterija u CGSubota je bila rezervisana za čisto hedonisanje na plaži i spas od vrućine. Pošto smo u Dobrim Vodama spavali dve noći, ceo dan koristimo za kupanje, kuliranje i odmor. Motori su mirovali na sigurnom, a mi smo skupljali enemgiju za ozbiljan kilometarski udarac i prelazak preko Albanije koji nas je čekao u nedelju.Nautička napomena za kolege sa foruma: Ako nekom treba ekstra smeštaj u Dobrim Vodama, javite mi se slobodno preko privatne poruke (PM) pošto lično znam vlasnika. Smeštaj je blizu plaže i, što je nama najvažnije, ima odličan i siguran parking za motore. Dan 3 (Nedelja): Dobre Vode – Albanija (Ksamil) – Parga (Grčka)Ustajanje rano i pokret ka crnogorsko-albanskoj granici. Na graničnom prelazu Sukobin - Murićan jedino smo zapravo i čekali – i to svega desetak minuta, što je na ovoj vrelini i u jeku sezone bilo pravo olakšanje.Što se tiče same Albanije, plan je bio jasna tranzitna taktika: "pregazili" smo je po najvećem suncu bez ikakvog zadržavanja. Putevi su im skroz okej, asfalt je dobar i nismo imali apsolutno nikakvih problema u saobraćaju niti sa policijom. Ipak, moram da budem iskren – ostatkom Albanije nisam nimalo oduševljen. Međutim, kada se spustite na sam jug, priča se menja za 180 stepeni. Svratili smo u Ksamil, i to mesto je bukvalno druga dimenzija u odnosu na ostatak Albanije. Prelepe plaže, tirkizno more, kafa sa pogledom i potpuno drugačiji osećaj.Nakon Ksamila, hvatamo pravac ka Grčkoj preko graničnog prelaza Mavromati (Ćafe Bote). Na svim prethodnim rampama – klasika. Carinici i graničari vas gledaju prilično namrgođeno i bez ikakvog oduševljenja čim vide natovarene motore, dokumenta i opremu na onom suncu. Ali zato na grčkoj granici – potpuni šok i sušta suprotnost! Jedino smo na grčkoj granici imali toplu dobrodošlicu. Grci nasmejani, odmah su počeli da se šale sa nama, poželeli nam srećan put i ugodan boravak u njihovoj zemlji. Svaka im čast za domaćinski mentalitet.Predveče stižemo u prelepu Pargu i smeštamo se u Tsanis Rooms po ceni od 60 evra za noć. Gazdarica je izuzetno prijatna žena, smeštaj za svaku preporuku. Sa druge strane, debela preporuka da izbegavate Spiros Studios – lik je bukvalno pokušao da nas odere na licu mesta tražeći nam suludih 130 evra za noć! Dan 4 (Ponedeljak): Uživanje u PargiJoš jedan pun dan za punjenje baterija, ovog puta na Jonskom moru. Parga je prelepa, ostrvce Panagija preko puta gradske plaže i skrivene uvale izgledaju nestvarno. Iskoristili smo i ova dva noćenja u Grčkoj maksimalno – prošetali starim gradom, okupali se, odmorili leđa od vožnje i pripremili se psihički za povratak kući. Dan 5 (Utorak): Parga – Niš (665 km u cugu!)Dan povratka i pravi, muški ispit izdržljivosti po tropskoj temperaturi. Ruta Parga – Niš preko Severne Makedonije i prelaza Preševo, ravno 665 kilometara u jednom cugu.Krenuli smo rano ujutru iz Parge i odmah na polasku je bilo toplo, taman za letnju mrežastu (mesh) opremu. Međutim, kada smo izašli i dokopali se grčkog auto-puta (Egnatia Odos), usledio je ozbiljan temperaturni šok. Rano ujutru na tim visinama i prevojima postalo je opasno hladno za mrežaste jakne, pa me je bukvalno spasilo kišno odelo koje sam navukao preko kako bih zaustavio vetar. Dobra lekcija za ubuduće.Nakon Grčke, ulazimo u Makedoniju i tu moram odmah da naglasim da je put bio baš loš. Ima dosta radova na deonicama dok se ne dokopate glavnog auto-puta (nekadašnjeg "Bratstvo i jedinstvo", danas "Prijateljstvo"), koji ruku na srce takođe uopšte nije na nekom zavidnom nivou. Talasi, kolotrazi i zakrpe prilično kvare ugođaj vožnje po onoj tropskoj vrućini koja je ponovo upekla tokom dana.Pored lošeg puta i temperaturnih skokova, ovde na scenu stupa i surova realnost aerodinamike. Do nekih 110 km/h Honda plovi, ali preko 110–120 km/h moj povišeni GIVI vizir u kombinaciji sa tri SHAD kofera počinje da pravi ozbiljne turbulencije. Vetar mi je tako kovitlao vazduh oko kacige da su mi vratni mišići nakon par sati bili u potpunom tonusu. Zbog te borbe sa vetrom nesvesno sam toliko krvnički stezao ručicu gasa da mi desni palac i danas bridi i utrnuo je na dodir (reaguje samo na pritisak).Stigli smo u Niš kasno uveče, umorni, skuvani od vrućine, iskrivljeni i ukočeni, ali sa ogromnim putnim iskustvom i osmehom na licu. Zaključak o motoru (Honda NX500):Nakon ovog maratona, moram da skinem kapu Hondi. Za motor ove klase i kubikaže, NX500 je ozbiljna putna sprava. Potrošnja smešna, motor povlači linearno, sedište je korektno, a stabilnost pod punim teretom kofera je vrhunska. Jedine stavke koje moram hitno da rešim pre sledeće duže ture su:Dodavanje deflektora (spojlera) na GIVI vizir da mi ne kida vrat na auto-putu preko 120 km/h.Kupovina Cramp Buster-a (plastičnog dodatka za gas) da odmorim desnu šaku i sačuvam nerve u palcu.Burgman 400 je takođe odradio posao muški, fotelja je opravdala svoju reklamiranu reputaciju na ovih 1.500+ kilometara. Balkan je pregažen, Parga i Dobre Vode "štiklirani", a mi idemo na zasluženi oporavak uz magnezijum! Ako sam neki detalj zaboravio da pomenem, slobodno pišite ovde u temi. Ukoliko nekog bilo šta dodatno zanima oko rute, smeštaja, cena ili ponašanja motora – pitajte slobodno, tu sam da pomognem!Pozdrav i vidimo se na drumu! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bobni 880 Napisano pre 8 sati (promenjeno) Zainteresovan, 674 postova Lokacija: Nis Motocikl: Apn 6 Prijavi odgovor kao problematičan Evo malo slika Promenio pre 8 sati član Bobni 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tumbe 6359 Napisano pre 1 sat (promenjeno) Drug član, 566 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: KTM 690 enduro, BMW R1250RT Prijavi odgovor kao problematičan To kolega... Pa nećemo za svako putovanje pisati umetničko delo nego putopis sa informacijama... Koga interesuje više, može da kontaktira putopisca. Nego, fotke su super, kači slobodno sve što imaš... A i počinjete @Blackened i ti da nam pravite problem sa tim Hondama. Samo vozite, ništa da zamerite. Zezam se, srećno i samo cepaj... Promenio pre 1 sat član Tumbe Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...