Jump to content

Moto Zajednica

Preporuka auto škole/instruktora | Beograd | (Potpuni početnik)

Recommended Posts

• U prolazu, 3 postova

Zdravo svima! Ja sam još uvek daleko od bajkera, ali imam popriličnu želju da to promenim, pa rekoh da postavim par pitanja ovde. :)

Pre svega, potrebna mi je preporuka za auto školu ili instruktora koji imaju iskustva sa apsolutnim početnicima. Pošto za svojih 30 godina nisam imao prilike da vozim ni motor ni skuter, tako da bukvalno krećem od nule. Video sam da neke auto škole očekuju da kandidat već ima određeno iskustvo, pa bi mi značilo da nađem nekoga ko je stvarno spreman da početnika nauči od samog početka.

Druga stvar koja me je do sada kočila jeste visina. Visok sam 167 cm, pa me zanima koliko to može da predstavlja problem prilikom obuke i polaganja. Ne znam kakvi su motori u auto-školama i koliko su visoki.  Jasno mi je da kasnije mogu da biram motor koji mi više odgovara po visini, a verujem i da se sa iskustvom čovek mnogo manje oslanja na samu visinu, ali me zanima koliko je to problem baš na početku i prilikom obuke?

Pretpostavljam da ovde ima i drugih nižih vozača, pa bi mi njihova iskustva i saveti posebno značili. Takođe, da li biste preporučili da idem redom od AM do A kategorije ili nema potrebe i mogu odmah da polažem za A?

Što se tiče lokacije auto škole, kod Šumica sam, pa mi odgovara sve u okolini, ali ako imate baš dobru preporuku, nije mi problem da se cimam kolima i preko grada.

Hvala unapred svima na savetima! ✌️

• Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 716 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175

Za koju kategoriju?

Edit, videh da si napisao. Pocetnik si, idi redom A1 pa A2, pa A kategoriju.... Mani se prica, "odmah veliko A" proces dolaska do A neka bude period od min 2 godine, minimum, godina tj 10.000 km za A1, pa 10.000km za A2, pa tek onda A...... 

Da odes u streljanu, ne mozes pucati iz automata ako ni iz vazdusne nisi pucao... To je vestina koja se gradi godinama.... Gradi je...

Promenio član tibor

• U prolazu, 3 postova

@tibor

pre 6 minuta, tibor je napisao:

Za koju kategoriju?

Za A sam prvobitno planirao, ali baš zbog toga što nemam nikakvog iskustva, postavio sam pitanje da li je bolje da prvo polažem za neku manju kategoriju, pa postepeno dođem do A, ili mogu odmah na A.

• Drug član, 599 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Nisam nikada čuo da neko traži prethodno iskustvo. Važno je da umeš bicikl da voziš, a poželjno je da već imaš B, čisto da bi znao kako saobraćaj funkcioniše i šta možeš da očekuješ, pogotovo u Beogradu.

Polaži direktno za A, dobićeš verovatno SV650 da voziš ili NC750. Posle kupuj šta ti je volja, motor od 125 kubika ako želiš. 

Ako imaš B i voziš na manuelni menjač onda slobodno motor uči i na automatiku, ako samo to imaju. Lako se nauči korišćenje kvačila na motoru rukama, ako već to umeš nogama da radiš.

Za visinu i školu nemam specijalnu preporuku, vidi šta ti je najbliže.  Ionako se uče osnove, koje moraš obavezno da nadogradiš kada izađeš iz škole i kupiš svoj motor.

Za časove kupi potkapu, jer ćeš deliti kacigu sa drugim polaznicima.

Javi šta si odlučio i obaveštavaj nas kako napreduju časovi. 

I samo opušteno, sve će biti kako treba 😊

Dobrodošao u ekipu ✌🏻

Promenio član markommarko
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 369 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

Polazi za A, ja sam polagao na MT07 koji je lagan ko pero, ne verujem da bi mi ista lakse bilo sa 125cc. Posle kupi motor koji hoces, al po meni posto nisi klinac i verovatno imas iskustva sa autom, nije lose gledati te 650-700cc dvocilindrase. Njihova visina ti nece biti problem, mislim da su oni pravljeni za oko 170cm.

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 3679 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Kakao crno A1 i A2, puno A, mnogo to kosta da bi se islo redom, jedino ogranicenje je u glavi a papir nije.

Evo mi trenutno u garaži A2 motor, to ludo skroz, ide pa skoro isto ko moj ako ne i bolje. 

Imas na Nbg dve skole, ViR, to nam je kolega @jasminko VIR i ima Pravo, ja sam u Pravo, rekoh isto sto i ti, nikad vozio, dali mi prvi dan neki 125  znaci mozes da ga nosis, kad su videli da je ok sve sledeci cas mt 07, kontam da je bio i ustrojen, treci cas sam do kraja Nc750x. 

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 3 postova

@markommarko Hvala na detaljnim savetima i na dobrodošlici, stvarno dosta znači. :)  ✌ 
Da vozim auto na manuelnom, tako da što se saobraćaja tiče i brzina, nema problema.

Inače na sajtu jedne auto škole sam video ovo, pa sam zbog toga naglasio da jurim školu gde nije neophodno prethodno iskustvo :)

Za upis u obuku za A kategoriju potrebno je:
...
...
- da poseduje osnovno iskustvo i stabilnost u upravljanju motociklom.

Promenio član samogledam1

• Никад не једи жути снег!, 1056 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)

И мој глас за господина @jasminko VIR и за пуно А па после полако.

Него, ово ме подсети, човек тражи ауто-школу и тамо ће да научи правила и прописе и положиће, све ОК, али, ми немамо мото-школу. Ауто школа те не учи многим стварима. Рецимо како се улази у кривину, где се гледа, како се гледа, зашто се благо савијају руке на корману, зашто да стегнеш мотор коленима, зашто да не стежеш рукама корман као сивоња већ као кад девојку ухватиш за груди, не јаче, и сл.

То што ћеш да положиш, не значи да знаш да возиш, то је моја поента. Зато, само полако, опрема увек па и по највећој врућини, памет у главу, не жури никад и нигде и запамти главно правило број 1: На путу те нико не види, без обзира колико магленки додао на мотор и шта обукао. Ту долазимо и до главног правила број 2: Види правило број 1!

едит: стварно би требало да отворимо тему и да попишемо нека златна правила и мудрости...

Promenio član Влајко
  • Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja