Ivanhoe 392 Napisano Avgust 20 (promenjeno) Svrati ponekad, 225 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS Adventure LC / Triumph Tiger 1200 XCA Prijavi odgovor kao problematičan I nema nešto mnogo pisanija na forumu o putovanju na daleki ali nama bratski Baltik ha ha. Pošto polazimo na 4.800km dug dvonedeljni put u nedelju 23.08. nadam se da ćemo se smilovati supruga i ja da ponešto uslikamo i napišemo, a svakako ćemo biti na raspolaganju forumašima za neophodne informacije ako nekome ustrebaju. Evo nesrećni AI je iz 5. puta izradio (netačnu) mapu puta pa ću je okačiti ovde za početak. Bar su gradovi koje ćemo posetiti i redosled tačni. Promenio Avgust 20 član Ivanhoe 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 17994 Napisano Avgust 20 Integrisan, 8788 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Talin, stari grad je lep. Ako imate vremena, iz Talina možete kruzerom do Finske i nazad. Mislim brodovi idu svakodnevno. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 392 Napisano pre 4 sati Svrati ponekad, 225 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS Adventure LC / Triumph Tiger 1200 XCA Prijavi odgovor kao problematičan Evo nas u predivnom Vroclavu na Odri, a razmišljam šta uopšte da napišem, a da ne zvuči glupo ili još gore prepotentno o ovom našem putu na Baltik. Osim gradova, koje smo obišli od kojih su neki zaista prelepi, sami putevi su za motocikliste pa čak i za vozače automobila blago rečeno za pad u debelu depresiju. Tolika ravnica bez i jedne jedine krivine. Ako izuzmemo Visoke Tatre na izlazu iz Slovačke prema Poljskoj sve je kao kada bi ste spojili jedno 50 Vojvodina i tako vozili danima i danima. Pravci stotinama kilometara kroz nepreglednu ravnicu, pašnjake i po koju šumu. Baltičko more smo videli par puta iza četinara, a ciljano smo morali da se uputimo do same obale da bi videli more... Sutra Bratislava pa nazad u svakodnevnicu ... P.S. Neko jednom možda i na forumu napisa da Poljaci kao da su dobili na LOTO, pa nije kao u poslednjih 20 godina im je EU direktno dala 245 milijardi evra i sama zemlja izgleda moderno, lepo i uređeno, a kuće i vozila ko Švajcarska. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tedybear 1735 Napisano pre 3 sati Zainteresovan, 374 postova Lokacija: Bled, SLO Motocikl: Stelvio. Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Ivanhoe je napisao: P.S. Neko jednom možda i na forumu napisa da Poljaci kao da su dobili na LOTO, pa nije kao u poslednjih 20 godina im je EU direktno dala 245 milijardi evra i sama zemlja izgleda moderno, lepo i uređeno, a kuće i vozila ko Švajcarska. Nije baš tako. EU ne daje samo tako, nego moraš pripremiti projekte, biti najbolji na konkursu, imati i jaki sistem lobiranja itd.... I sve to su Poljaci dobro izkoristili. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 392 Napisano pre 3 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 225 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS Adventure LC / Triumph Tiger 1200 XCA Prijavi odgovor kao problematičan pre 18 minuta, Tedybear je napisao: Nije baš tako. EU ne daje samo tako, nego moraš pripremiti projekte, biti najbolji na konkursu, imati i jaki sistem lobiranja itd.... I sve to su Poljaci dobro izkoristili. To važi za zemlje van EU, a Poljaci su od ulaska da bi postali tampon zona za eventualni rat sa Rusijom dobili milijarde evra. Uđeš u bilo koje poljsko selo gde stotine kuća izgledaju identično kao iz kataloga. Koji je to projekat odradio seljak da dobije pare ?! Vidi ja sam (na žalost) mnogo više putovao na istok nego na zapad, a imam i neke godine i znam da smo za celu istočnu Evropu bili SAD, a sad smo Sudan. Promenio pre 3 sati član Ivanhoe Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tedybear 1735 Napisano pre 1 sat Zainteresovan, 374 postova Lokacija: Bled, SLO Motocikl: Stelvio. Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, Ivanhoe je napisao: To važi za zemlje van EU, a Poljaci su od ulaska da bi postali tampon zona za eventualni rat sa Rusijom dobili milijarde evra. Uđeš u bilo koje poljsko selo gde stotine kuća izgledaju identično kao iz kataloga. Koji je to projekat odradio seljak da dobije pare ?! Vidi ja sam (na žalost) mnogo više putovao na istok nego na zapad, a imam i neke godine i znam da smo za celu istočnu Evropu bili SAD, a sad smo Sudan. Ne konkurira samo zemlja , nego i firme, opštine i seoske zajednice... Naprimer...u nasoj maloj opštini pored Bleda, 60% novca za izgradnju novog kanalizacionog sistema dobili iz fondova EU. A da si u pravu...Poljska zbog geografske pozicije a i veličine tržišta ima " poseban" status. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 392 Napisano pre 35 minuta Svrati ponekad, 225 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS Adventure LC / Triumph Tiger 1200 XCA Prijavi odgovor kao problematičan Nego da se vratimo na temu. Šta je dobro u celoj priči - samo jedna granica sa Mađarskom i samo jedna vinjeta, opet u Mađarskoj plus naravno putarine u Srbiji, ostalo je besplatno korišćenje puteva sve do kranjeg severa Estonije i grada Talina gde nam je bila krajnja destinacija. Cene manje više iste ko i kod nas, negde malo skuplje negde jeftinije, to isto važi i za gorivo, a da je nešto džabe nije više nigde naravno. Pošteno, prijatno me iznenadila Poljska gde su cene hrane u restoranima, marketima, smeštaj i gorivo bili najjeftiniji na celoj ruti. Rezime za nas dvoje ukupno: 13 noći negde hotel, negde privatni smeštaj, negde sa doručkom negde bez, ukupno 750€. Gorivo za 4.850km oko 460€. Restorani od smešnih 12 € u nekoj poljskoj varošici do 50€ u Talinu opet ručak za dvoje. Bez nekog luksuziranja uklopismo se u budžet od nešto manje od 2.000€. Sve je rezervisano preko Bookinga više meseci unapred pa otud i cene smeštaja često mnogo povoljnije nego dan za danom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...