Jump to content

Moto Zajednica

Mi bi malo u Kapadokiju - oktobar 25

Recommended Posts

• U prolazu, 26 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000

Pozdrav bajkeri,

kum i ja krajem oktobra idemo na vožnju iz snova – Passau – Kapadokija – Passau cca 7000km. Nešto malo sam Vam najavio u prethodom putopisu iz Italije (Nenašminkana Italija i ludilo juga). Ruta nam je okvirno ovako zamišljena po danima:

1. dan: Passau – Zagreb (tu stižem kod kuma 23.10., mjenjam gume na oba motora, čekam kuma da zavrsi sa poslom i ujutro se kreće)

2. dan: Zagreb – Sofija

3. dan: Sofija – Çanakkale (Dardaneli)

4. dan: Çanakkale – Efes (Kuća Djevice Marije, Troja usput)

5. dan: Efes – Pammukale (plan je ujutro u 8:00biti u Efesu 3-4h obilaziti i pravac Pamukale. Ostaje nam cca 3h za obilazak)

6. dan: Pamukkale-Kapadokija (usput posjetiti Ihlara dolinu) 

7. dan je rezervisan obilazak Kapadokije i njenih znamenitosti, planiramo motorima ici u obilaske, tako da nemamo problem transporta

8. Kapadokija – Istanbul (preko Tuz Gölü, Ankara…)

9. dan: Istanbul – Sofija

10. dan: Sofija – Zagreb

11. dan: Zagreb – Passau

Motori: Suzuki V-Strom 1000 (2014) i Suzuki V-Strom 650 (2019).

Imamo more pitanja i trebali bi savjete od ekipe koja je već prošla ovim putevima:

• koja tel kartica je najbolja za Tursku? Ja imam njemačku i bosansku, Kum hrvatsku i bosansku karticu. Ne bježimo da kupimo neku drugu karticu ako je bolja opcija. Treba nam net stalno – navigacija, hoteli, komunikacija, možda i koja objava na forum/fb.

• HGS putarina – šta, kako, gdje to riješiti i da li odmah na granici?

• hoteli – koristite li booking ili je bolje ići na lice mjesta i tražiti smještaj (zasad smo rezervisali samo Sofiju i Kapadokiju)?

• parking u gradovima, kod atrakcija i kod hotela – kakva su iskustva, ima li sigurnih opcija?

• ulaznice za znamenitosti – da li uzeti odmah onu Museum Card (oko 165 eura) ili kupovati pojedinačno na licu mjesta (oko 185 eura)? ima li prostora za cjenkanje i „foliranje“ ili to ne prolazi? Kontam ako nešto od planiranog propustimo, taman smo na cijeni Museum Card-a. Pokušali smo naći Turke koji bi nam dali svoje kartuce jer je za njihove državljane dosta jeftinije, ali kažu da su kontrole česte, pa se boje posljedica. 

• oprema – planirana temp. je od 10 do 25°C, vozimo u kompletnim moto odijelima i  moto farmerkama, pododijelima.. 

• šta bi još vrijedilo posjetiti osim onoga što smo stavili u plan: Dardaneli vidikovci, Çanakkale konj, Troja, Kuća Djevice Marije, Efes, Pamukkale, Ihlara dolina, Derinkuyu, Kapadokija znamenitosti, Tuz Gölü... ima li još nešto što ne smijemo propustiti?

• razno – svaka sugestija i iskustvo dobro dođe (gorivo, hrana, putevi, običaji, šta izbjegavati, šta obavezno probati).                                                                                                                    Okvirno se planiramo držati plana puta, ali naravno postoje uvijek nepredvidjene stvari, pa nije strasno ako završimo vožnju sat prije, a sutra vozimo sat duže. Uglavnom, sunce zalazi oko 19:30 u tom periodu. Planiramo vožnje i obilaske do 19h, da izbjegnemo eventualne probleme zbog noćne vožnje, a i da stignemo po koju pivu naveče.                             Ako je neko vozio ovu rutu ili njen dio, svaka informacija će nam dobro doći. Znam da je bilo dosta savjeta, preporuka i putopisa za Tursku, pročitao sam ih dosta, ali sve novo što saznamo neće škoditi. Bili smo više puta u Turskoj, dosta dobro poznajemo kako tamo hodaju stvari, ali svakako vrijedi poslušati i iskusrva drugih.                                         Sretni vam putevi, hladne pive i do čitanja...                                              Papa und Kum 😉

1.png

Eastman Grotesque (1).png

Promenio član Papa del Camino
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 105 postova
  • Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv.
3 hours ago, Papa del Camino said:

koja tel kartica je najbolja za Tursku?

Turkcel, ali je cca 50€ 20GB: Ako treba bolje koji Saily ili slično

HGS putarina

Ne treba više. Najbolje kartica

hoteli

google maps - hoteli, otelz.com, hotels.com, trivago,...  

parking u gradovima, kod atrakcija i kod hotela

traži hotel sa parkingom inače pogledaj google maps dali ima mesta ispred hotela, na ulazu.

ulaznice za znamenitosti – da li uzeti odmah onu Museum Card (oko 165 eura) ili kupovati pojedinačno na licu mjesta (oko 185 eura)? ima li prostora za cjenkanje i „foliranje“ ili to ne prolazi?

Zavisi koliko muzeja se obiđe. Nema cjenkanja. Sve elektronički.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja