Jump to content

Moto Zajednica

Ćevap k’o ćevap ili? - GS-om na ćevape i kojekuda

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 299 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan
Odlican,svaka cast! PS skoro smo pricali u vezi kamere,pozz!

Pozdrav druze!! Hvala!!! I hvala za javljanje na YouTube kanalu :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan

Ponovo spavam dobro. Krevet u smjestaju ne vrlo cudan, jogi (madrac) je bas visok i debeo ali mekan i bibav kao da je vodeni (a nije). Nije mi smetalo, zaspao sam brzo i spavao dobro.

Budim se vec u 7, jutarnje radnje zavrsavam i stavljam kofere na motor (skinuo sam ih prethodni dan da ih ne vozam sa sobom, sto zbog sirine sto zbog tezine).

Skedam na motor i pravac riva da se pije kafa i da polako i na tenane nastimam navigaciju, da ne bude iznenadjenja opet i naplatnih kucica..

Vec je 22 stepena, nemam strpljenja i nakon nastimane navigacije, brzi srk kafe i krecem, plan je da stanem za neki sat-dva da bih doruckovao.

Brzo slika sa rive Splita i gas.
c5a9c4f27ed3ef9d0d0be8d6fa05a66d.jpg

Cesta savrsena, nema saobracaja, asfalt dobar i jako dobar, krivine se nizu i dolazim do mjesta Tribunj, tu odlucujem da doruckujem.

Mjesto kao mjesto vrlo simpaticno, ali kuhinje u restoranima se otvorene tek od 12. Kada sam vec stao, pijem kafu i tako pravim mini pauzu.

2de09339e8f0bd5aed86e79b51460c79.jpg

01f63cd19f6df9d38684be39a8ede412.jpg

3ab84afe0ec35fa5a150bdc10cb47a79.jpg

d4128fa1514c10eed8e2f6a143d1b991.jpg

Kafu pijem brzo, nemam strpljenja, hocu da vozim uz obalu. Stajem ispre nekog supermarketa da uzmem vodu da imam, i odgovaram na poruke, kad prilazi mi stariji covjek u nekim kasnim 60tim, pita jel trazim nesto ili nekog i treba li mi pomoc. Kaze on je zivio u Hamburgu 35 godina, vozio brodove i svasta radio, sada je u penziji a sinovi mi voze motore, i stariji sin ima istog gs-a kao mog. Najmladji sin ima 30 godina starog gs-a koji je ucestvovao na reliju pariz-dakar, i motor je potpisan od strane vozaca.

Volim da se tako ispricam sa nepoznatim ljudima, covjek cuje svasta interesantno :)

Vozim dalje, cesta se odvaja od obale i idem kroz Benkovac, iz ad Zadra nekom cestom i izbijam na kraju na Paklenicu nacionalni park. Tu pocinje pravo uzivanje, cesta kao iz filmova, pogleda na more, plavetnilo i krš a miris mora me prati cijelim putem dok vozim. Kamione preticem lako, auta isto tako, motor i ja smo odlicno sinhronizovani. Plovimo cestom, razmisljam kako je lijepo i kako uspijevam da drzim dobru liniju kroz okuke, cestu ne poznajem pa vozim opreznije jer izleti poneka lakat krivina koju ne ocekujem.. Taman mislim kako fino “valjam” gs-a, kako sam poprilicno brz, jelte, bajker vrli, kad neki talijan, prodje me kao da stojim, nista se on puno nit naginje nit se motor dernja, ali ode a ja kao da stojim..
uvijek se divim ljudima koji znaju tako da voze, moram ja jos dosta toga da izvjezbam :)

Buduci da nisam nista jeo, a pauzu za rucak cu praviti tek u Cirkvenici, stajem pored nekenoekare da uzmem samo nesta sitno da pojedem do rucka.

U Cirkvenicu stizem nakon 3 sata od pekare, noge, ruke, guzzca, ma sve se ukocilo i utrnulo.

084220cf4b1683e4fc54e3aa67dbfe54.jpg

Evo trenutno pijem kafu poslije jako dobre pizze, pa cu polako nastaviti dalje. Do Nove Gorice imam oko 3 sata voznje, tako da ce to biti taman.

• Sviđa mi se 14

• Zainteresovan, 549 postova
  • Motocikl: R1200GS Exclusive, Integra S 750 HRC

Inace ne citam putopise, ali ovaj tvoj procitam od pocetka do kraja svaki put kad nesto objavis. Osjecam se k´ o da sam ja vozio :D
Cekam te na onom djiru po Schwarzwaldu sto si obecao i ocekujem "putopis" sa naslovom "Bosanac i Hercegovac na GS-ovima vs. Schwarzwald" 🤣
Inace, ja sam onaj sto je Svabi na GS grupi sto je krenuo u Mostar napisao "Meine Heimat" :D

• Sviđa mi se 1
  • Haha 2

Inace ne citam putopise, ali ovaj tvoj procitam od pocetka do kraja svaki put kad nesto objavis. Osjecam se k´ o da sam ja vozio
Cekam te na onom djiru po Schwarzwaldu sto si obecao i ocekujem "putopis" sa naslovom "Bosanac i Hercegovac na GS-ovima vs. Schwarzwald"
Inace, ja sam onaj sto je Svabi na GS grupi sto je krenuo u Mostar napisao "Meine Heimat"

Drago mi je da ti se svidja, nisam nesto cjest sa rijecima pa pisem onako iz srca, kao sto bih svom rodjenom pricao kako je sta bilo :) ovaj put sam odlucio da pisem putpois “live” tj svaki dan prije spavanja ili uz dorucak, tako da ne zaboravim gdje sam bio i sta sam radio.

Ovaj cijeli put mi izgleda kao da sam vec preko mjesec dana na putu :)

Bice taj djir, bice neko vikend. Ovo je zadnja velika ture prije operacije i dijalize, tako da Schwarzwald ce moci i za vikend, to necu propustiti nikako!

A i tamo te ima? :))) super :)

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 549 postova
  • Motocikl: R1200GS Exclusive, Integra S 750 HRC
pre 2 minuta, Kola je napisao:

A i tamo te ima?

A gdje ce jadni GS-ovac u svabiji nego na svapske GS grupe 🤣
A to sa operacijom i dijalizama... a bit ce to u redu, samo se ne sekiraj. 💪

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Nakon rucka krecem dalje za Novu Goricu. Ceka me put preko obale, preko Rijeke, pored Trsta u Italiji, Sistiana paonda na Gorizia i konacno Nova Gorica.

Jos tri sata djelimicno obale, krivudavih i prelijepih predijela. Rijeku prolazim nesto sporije, usao sam u gradsku guzvu. Noge i koljena puno brze se bune, guzzca takodjer, umor cini svoje i znam da moram da se koncemteisem na voznju jer sam vec umoran.

Ne stajem da slikam, stanem da popijem malo vode i da pruzim noge. Guzzcu odlijepim od sjedista jedva, tako da mi slika je nije ni na kraj pameti. Vrucina je, nije previse vruce ali vec cim stanem, celo pocinje da se znoji. Godi nesto hladniji zrak koji struji kroz ventilacijske otvore na jakni. Sve cesce bozim stojeci jer je to jedini nacin da malo “odmorim” noge, ali prija.

Zadnjih 40 minuta nikako da prodju, vozim kroz Sistianu, guzva, ogranicenje 50, autobus gradski vozi i staje na svaku stanicu, nemam gdje da sve to zaobidjem. Ukazuje se prilika i preticem kolonu auta (auta se sklanjaju vise desno da mogu proci), a autobus prestizem tacno kod autobuske stanice.

Lijevi zmigavac, gas, prolazim autobus i u kontra pravcu ode neki ducati, jedva se uspjevamo mimoici.

Srecom vidio me je na vrijeme tako da se sklanjao na njegovomu desnu stranu i ja prolazim srecom bez da ga kacim. Palim sva 4 i dizem ruku u znak izvinjenja, moja ke greska.

Kazu da su to zadnji kilometri pred destinacijom upravo najvise rizicni jer gubimo strpljenje i umorni smo. Svjestan toga, obicno ne radim rizicne stvari. Danas sam rizikovao i napravio gresku.

Ostatak vremena vozim bez problema, cestu dalje znam jer sam dosta puta isao u Sistianu da se kupam kada sam u Gorici.

2b0522145d938f7ae81dec08979aced3.jpg

Parkiram motor ispred zgrade, vadim samo sta mi treba da se presvucem i istusiram, ostalo cu sutra unijet u stan.

Cijeli dan krivinarenja, voznja uz more, Jadran, GS i sunce su mi toliko dusu zagrijali da bih sutra opet isti krug. Ili mozda bolje prekosutra, ipak me
Evo guzzca zulja i na mekanom kaucu

Jos jedan djeca ki san ispunjen, vecinski razlog ovo puta je odradjen i upisan u knjigu licnih ostvarenja.

Odmaram u Gorici do subote, kada vozim autoput do Hamburga iz dva dana, ne znam hocu li ista pisati oko toga jer je dosadno svakako.

Hvala na citanju i pisemo se!

• Sviđa mi se 14

A gdje ce jadni GS-ovac u svabiji nego na svapske GS grupe
A to sa operacijom i dijalizama... a bit ce to u redu, samo se ne sekiraj.

Hvala na podrsci!!

• Zainteresovan, 482 postova
  • Motocikl: TDM 900

@Kola uživam čitajući jer pišeš tako jednostavno bez nekog nepotrebnog zamotavanja ili što reče Bata Živojinović u jednom filmu "odistinski,bez foliranja" :) Želim ti sreću i dobro zdravlje i da nam još puno voziš i pišeš.

Promenio član igogitar
  • Sviđa mi se 1

@Kola uživam čitajući jer pišeš tako jednostavno bez nekog nepotrebnog zamotavanja ili što reče Bata Živojinović u jednom filmu "odistinski,bez foliranja" Želim ti sreću i dobro zdravlje i da nam još puno voziš i pišeš.

Hvala puno druze!

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 364 postova
  • Motocikl: Beverly 250, Honda NC750X RH09

Druze, bas mi je drago zbog tebe, srecan sam sto uzivas i prenosis to na takav nacin da istovremeno uzivam i ja kao da smo zajedno na turi!!

Srecan put i vedro nebo, pa se vidimo na kafici kad se vratis u Hamburg!!

• Sviđa mi se 2

Druze, bas mi je drago zbog tebe, srecan sam sto uzivas i prenosis to na takav nacin da istovremeno uzivam i ja kao da smo zajedno na turi!!
Srecan put i vedro nebo, pa se vidimo na kafici kad se vratis u Hamburg!!

Hvala Darko! Vidimo se obavezno a i motosocial je uskoro :)

Bravo za putopis, uspješno liječenje ti želim

Hvala puno kolega!

Putopis ti je zanimljiv, a stil pisanja pitak, sa uzivanjem sam ga procitao.

Hvala lijepo :)

• Drug član, 882 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Kola, nadam se da ti povratak prolazi bez problema i da uskoro pises i o tome.

Pisanje ti ne puca od stilskih figura, ali, sto Igogitar napisa, odistinski, bez foliranja vrlo lako "uvlaci" u tvoj svet, tvoje oci i tera na osecaj da pozelim da sam sto pre i ja negde pored mora.

Spomenuo si u nekom od prethodnih postova da imas kanal na YT. Mozes li postaviti link ka njemu?

Promenio član grafigo
  • Sviđa mi se 1

Kola, nadam se da ti povratak prolazi bez problema i da uskoro pises i o tome.

Pisanje ti ne puca od stilskih figura, ali, sto Igogitar napisa, odistinski, bez foliranja vrlo lako "uvlaci" u tvoj svet, tvoje oci i tera na osecaj da pozelim da sam sto pre i ja negde pored mora.

Spomenuo si u nekom od prethodnih postova da imas kanal na YT. Mozes li postaviti link ka njemu?

Hvala druze! Da povratak super, evo stigao taman kuci u Hamburg, ide nastavak i zavrsetak putopisa :)

Gorica k’o Gorica, lijepa, suncana i topla. Porodica tu, tona dobre domace klope i izuzetno dobar odmor od sve voznje. U petak je bio mali koncert od sestricne, priredba povodom zavrsetka godine u muzickoj skoli.

Naravno da je ujko ponosan i presretan da je bio tu i da je slusao kako svira violinu. Rekao sam joj (a mladjoj joj sestri koja svira klavir) da uce ove nase narodnjake, da kad budu na faxu da mogu za dzeparca zaradjivati sebi default_0a-smiley.gif)

Nakon tog koncerta, idemo u restoran da proslavimo zavrsetak godine i uspjesan nastup na koncertu, a izbor je pao na restoran Žogica. Vrlo ukusna hrana i brzo je donesu tako da Nnema dugog cekanja. To je ujedno i jedina voznja motora od kada sam dosao u Goricu (cijelih 13 minuta voznje u oba smjera).

U subotu krecem nesto ranije iako imam i vise nego dovoljno vremena da stignem do prenocista. Valjda me guzzca svrbi, zurim da vozim default_0a-smiley.gif

Pred polazak u 8:20
792ed08c62a333255bd83a08eee4c616.jpg

Kacim kofere na motor, pozdravljam se sa majkom i krecem prema sestri. Sipam gorivo na izlazu iz Gorice i pravac Dobravlje. Standardno kafica sa sestrom malo tračanja i price o kuci sta ce dalje da rade.

Pozdravljam se sa svima i gas. Svracam u hofer na izlazu iz Ajdovščine gdje kupujem sendivce i sokove za put. Imam da vozim nekih 600 kilometara do Nuremberga gdje sam bukirao smjestaj. Pauzice usput sto za gorovo sto za sendvic(e) i u Nurembergu sam vec u 16:00.

Cijelokupni proces check ina je digitalni i preko aparata, nema problema i brzo dobijam svoju karticu za sobu.

Smjestaj sam platio 44€ preko bookinga na slikama se vidi kakva je soba. Iskreno, lici malo ba moderne europske zatvore (nisam nikad bio ali ono sto sam vidio po slikama, tako bih zamislio da izgleda tacno).

Odmah ko ulaznih vrata desno je lavabo a lijevo tus, pravo je stolica i pored nje krevet. Mali tv na zidu i to je to.

Wc je zajednicki na cijelom spratu, ima ih 4 umupno tako da nije bilo frke. Smjestaj izuzetno cist, mirisan kao i wc-i, krevet udoban.

Sa jedne od pauza:
d65bdb8556c9c091854a2f1d2bfdf3eb.jpg

Nista bez sendvica:
385bf758985ef02beb534a770bf2455d.jpg

Negdje usput:
2e3b9070322f3571008d70378c281507.jpg

Soba:
05ea27143a67181f7beb389dc22e265d.jpg

Zaspao sam vrlo brzo, poceo gledat tv i reko malo cu samo da odmorim, pa cu do centra da nesta jedem. Kad budim se oko 1 ujutro, nista, pijem lijek i vracam se na spavanje.

Ustajem ujutro oko 8, na motor i pravac u centar grada na kafu. U smjestaju je bio automat za kafe, ali prima samo kovanice. Ja imam kovanica ali ne europskih default_0a-smiley.gif obicno svi ti automati idu na kartice i bezkontakno placanje.

Prvi kafic na google maps koji je otvoren - tu cu da pijem kafu. Vozim se nekih 15tak minuta do (i kroz) centar Nuremberga i brzo doalzim do kafića.

Parkiram motor na parking ispred samog ulaza u kafic, i dok skidam kacigu, vidim covjek prije mene ulazi u kafuc i govori djevojci koja tu radi “dobro jutro jesi se naspavala”.

Mislim se ne mogu da vjerujem od tolikog grada ja ubodem nas kafic default_0a-smiley.gif) drago mi je da cujem nas jezik. Ubrzo ulazim i ja i pozdravljam, a u isto vrijeme sjedamo sto do stola ja i taj covjek, obojica narucujemo isto: dupli espresso sa malo hladnog mlijeka i kisela.

Malo popricasmo tu, on je iz Bijeljine, tu je u Nurembergu od 2016-te. Kada je cuo da sam odvezao preko 4000km bas mu se lice ozari i govori mogu mislit koji je to merak. U to nam radnica donosi kafe, a on k’o iz topa radnici: eee covjek evo turu napravio, preko 4000km te kafe ces na mene. Treba covjeka da docekamo i ugostimo kako treba, da pocastimo kafom, rucak jagnje sve kako ide default_0a-smiley.gif) Nedade covjek da platim kafu. Veliki pozdrav za Nebojsu iz Bijeljine, hvala ljudino na ugodnom razgovoru a i kafi!

Kafic je preko puta ovog hotela:

94ef55733b2f58c55c9cb534fe47be66.jpg

Zahvalih se za kafu i druzenje, sjedam na motor i gas.
Pravim gresku i ne sipam gorivo dok sam izlazio iz Nuremberga, ne znam ni sam zasto. Sve ma iducu cu pumpu, ma iducu i sve tako, i ubrzo zavrsih na autputu , a motor kaze preostalo 9km goriva. Znam da imam malo vise ali vec mi je panika da cu ostat bez goriva. Silazim sa autoputa i trazim pumpu, te uz pomoc google maps nalazim jednu za 4 km udaljenu. Pravac pumpa kad sipak, radi se nesta oko pumpe, pumpa ZATVORENA.

Jebem ti i google maps i sebe i sto sam glup i ja nesta cekam i necu da stanem na pumpe u gradu. Psujem nerviram se i ljut sam sam na sebe kako tako glupost pravim…Nista, smirih se malo, potrazim iducu pumpu, sreca tu je odmah na istoj cesti 3 km od ove. Stizem bez problema, range je bio jos 4 km (bmw izgleda nije bio u skoli kad se ucilo oduzimanje i sabiranje) punim rezervoar i mogu da odahnem.

Pumpa:
02984fc47dcea92fce9637c86eaa2437.jpg
Ja sretan:
e14e179ea6542906e3791a7168a8dcd0.jpg

Vozim dalje, na nekoj od iducih pauza jedem sendvic i posmatram kamiondziju kako mi zagleda motor. Covjek je zavirio u svaki centimetar motora, ali na zalost ne uspijevamo se sporazumjeti, on je poljak i ne prica ni engleski ni njemacki. Ali sjaj u ocima i osmijeh na licu, sve mi je jasno, covjeku se bas svidja motor.

U tom dolaze 2 k1600gt-a, Svedske tablice. Dva brata, vracaju se iz Spanije, kaze htjeli na kafu u Alicante. Mislim se isti sam takav default_0a-smiley.gif Naravno pricamo o motorima, destinacijama, oni danas moraju stici do Geteborga, imaju jos 1000km da pregaze. Ne znam kako je to na k1600gt, ali vjerujem da se moze, mislim da je k1600gt udobniji od GS-a. Uz pozdravljanje i sretan put, odlazim nazad do svog motora da i ja idem dalje. Poljak kamiondzija sa najvecim osmjehom nakon sto sam upalio GS-a, dize palac i govori “gute fahrt” - dobru voznju zeli.

Vozim dalje, stajem samo za gorivo i picim dalje, daleko je Hamburg.

Danas je na meniju autoput i oko 620km. Cijeli put je isao glatko i bez problemaa li onda izmedju Hanovera i Hamburga nailazim na zastoj, neka je izgleda nesreca bila. Provlacim se izmedju auta i vozim jedva 20 km/h. Neki se namjerno postave da mi otezaju, neki se sklanjaju jos vise da prodjem lakse, u glavnom vecina se sklanja. Kolona je bila duga oko 15kometara, a kada sam izbio na vrh, 2 od 3 trake su blokirane ali nema olupina niti bilo cega. Vide se tragovi guma, ostecena bankina i to je to, a da je udes, javio je Waze.

Dolazim u Hamburg oko 15:30, parkiram se u garazu i gasim motor. Sve sto moze da se osjeti, ja osjetim: srecu, tugu, ponos, umor odusevljenje i nevjericu.

Dosao sam kuci, ispunio toliko djecackih snova, posjetio mnostvo predivnih mjesta, okupao se u Jadranu, bio u Lukomiru na skoro 1500mnv, odvezao prvi offroad, vidio porodicu i mnostvo dobrih ljudi.

Ukupna kilometraza 4731km.
dd54272c033228856fa8ba30641b48f0.jpg

Njemacka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Italija 13 dana savrsenstva. I kisa i offroad, i serpentine. I voznja uz Jadran, takvo plavetnilo i takav miris borovine i morske soli treba svako da dozivi.

Jeo ćevape. Sarajevske. Najbolje. Sa kajmakom i lukom.
1338468a07a4e3de37ab6f7f7ff9584a.jpg

Hvala vam na citanju, porukama i podrsci!

Kasnije cu sracunat sve troskove i napisati.

Zdravo mi bili i lijepo se navozali!

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja