Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3698 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Sale svaka čast!

Afrika motorom je moj san (koji nikada neću moći da ostvarim).

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• MotoDJIR.com, 1389 postova
  • Motocikl: KTM 1290S Adv;Yamaha Tenere 700 Rally; Piaggio Beverly 300ie 2010: Vespa 300GTS 2015

Vecina stvari je spremna.

Sve slozeno na gomilu i kada se dodaju jos neke stvari sa higijenu i sitnice, moze da se popakuje po koferima i upakuje u kofere.

Šta da napisem, a da budem realan, iskren ili jednostavno normalan.

Da li imam tremu? Da.

Da li shvatam gde idem? Da. Mnogo toga sam istrazio, pregledao i ako je ikako moguce prevideo i dogovorio ono sto je u stanju da se uradi.

Da li postoje izazovi? Previse.

Ljudi, divlje zivotinje, voznja levom stranom puta, insekti, carinici, policija…

Ne bih bas bio srećan da budem glavna zenska uloga u filmu za odrasle, a oko mene nekoliko crnaca koji cekaju svoj red.

Na fotografiji je “žuti pasoš”, potvrda valcinacije protiv žute groznice.

Obavezno za ulazak u neke drzave, a i preventiva.

IMG_7810.thumb.jpeg.c1e9f1d7e1cd308eab9fde7c054121f9.jpeg

• Sviđa mi se 24
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: LoreNCo - Honda NC750XD

Srećno Sale, Zemun i Odred izvidjača Mladost su uz tebe. Zaigraj Više od igre i bravooo.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• U prolazu, 77 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850
On 6. 12. 2024. at 17:16, Saša Jack je napisao:

U jednoj pesmi tekst kaže sledeće, a nadam se da ja dobro prevodim:

"...trebaće nam vremena da uradimo stvari koje nikada nismo imali,

nadam se kišama dole na jugu Afrike..."

Deo teksa iz pesme "Africa" grupe Toto.

A kako naslov kaže, idem na jedno malo veće putovanje krajem januara na jug Afrike.

Južnoafrička Republika

Botswana

Zambia

Zimbabwe

Mosambique

Eswatini

Leshoto

28.1.2025. letim za Johanesburg. tamo sam već nabavio/kupio motocikl koji je parkiran u garaži mog drugara i člana ovog foruma @nevoljica.

Kod njega sam dva dana, a onda krećem na rutu napisanu u prethodnim redovima.

23-25 dana na motoru

7 država

Cca 9000km

- Avio karta - kupljena

- Motocikl - BMW F 800 GSA 2018

- Viza za JAR - stiže sledeće nedelje

- pripreme -  u toku

Sve ostalo pišem u nedeljama koje dolaze, a evo i  logo-a ovog putovanja i mali video za početak.

Poželite mi sreću, a ja ću pisati sve ovde i svakoga dana tokom putovanja.

logomaliAfrica2025.png.eb69022f9be82de2b26f16b66dae5a9d.png

SRECNO !!!! :)

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 77 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850
On 27. 1. 2025. at 9:15, Saša Jack je napisao:

Vecina stvari je spremna.

Sve slozeno na gomilu i kada se dodaju jos neke stvari sa higijenu i sitnice, moze da se popakuje po koferima i upakuje u kofere.

Šta da napisem, a da budem realan, iskren ili jednostavno normalan.

Da li imam tremu? Da.

Da li shvatam gde idem? Da. Mnogo toga sam istrazio, pregledao i ako je ikako moguce prevideo i dogovorio ono sto je u stanju da se uradi.

Da li postoje izazovi? Previse.

Ljudi, divlje zivotinje, voznja levom stranom puta, insekti, carinici, policija…

Ne bih bas bio srećan da budem glavna zenska uloga u filmu za odrasle, a oko mene nekoliko crnaca koji cekaju svoj red.

Na fotografiji je “žuti pasoš”, potvrda valcinacije protiv žute groznice.

Obavezno za ulazak u neke drzave, a i preventiva.

IMG_7810.thumb.jpeg.c1e9f1d7e1cd308eab9fde7c054121f9.jpeg

Ima jedan mnogo kul lik ,zove se Slobodan Vukojevic,presao Afriku sam uzduz.Moj otac je pisao o njemu(moj matori je novinar a i stari vesparos grada Beograda).Baci pogled po netu o njemu i na  fejsbuku ako imas(ja ga nemam al sam imao i bio uclanjen u tu njegovu grupu)mozda ces naci neke zanimljive stvari koje mogu da budu od pomoci :).

Secam se izmedju ostalog da nam je pricao kako su mu nigersi pravili zasede kojekude da ga  skinu sa motora,pa je bezao u neke nase ambasade...itd...sou ...Ali Afrika za voznju neverovatno iskustvo.

Nije previse prepoprucljivo ISTRAZIVATI puteve razne tek tako.Pre svega jer ima GOOOOOOMILA teritorija koje drze raznorazne militantne grupe.U mnogim zemljama Afrike je sasvim normalno da nose ljudi kalase po ulicama itd.....

MOJ BI SAVET BIO DA NAPRAVIS UNAPRED KONTAKTE SA NASIM AMBASADAMA U TIM ZEMLJAMA ,CISTO ZLU NE TREBALO!

• Sviđa mi se 1

• Motocikl: KTM 1290S Adv;Yamaha Tenere 700 Rally; Piaggio Beverly 300ie 2010: Vespa 300GTS 2015

Welcome to Joburg!

Srkacenica i lokalni dijalekt.
Putovanje vise od 11 sati.
31’C i ovde je leto.

Nisam bas dovoljno spavao u avionu. Pa sam morao da se provozam malo po gradu.
I meni je ovo prvi put u zivotu da vozim levom stranom. Snasao sam se nekako. Pratim onog ispred mene i ne kurcim se nimalo.

Kupio ulje i sprej za lanac.
Kupio sator, podlogu i jos neke sitnice za kampovanje.

Sutra radim servis na motociklu, pakujem i u petak ujutro krecem na put.

A sada idem da se onesvestim, malo sna, previse uzbudjenja i nečega meni novog i drugacijeg.

• Sviđa mi se 18
  • Podržavam 2

8 hours ago, No limit said:

Ima jedan mnogo kul lik ,zove se Slobodan Vukojevic,presao Afriku sam uzduz.Moj otac je pisao o njemu(moj matori je novinar a i stari vesparos grada Beograda).Baci pogled po netu o njemu i na  fejsbuku ako imas(ja ga nemam al sam imao i bio uclanjen u tu njegovu grupu)mozda ces naci neke zanimljive stvari koje mogu da budu od pomoci :).

Secam se izmedju ostalog da nam je pricao kako su mu nigersi pravili zasede kojekude da ga  skinu sa motora,pa je bezao u neke nase ambasade...itd...sou ...Ali Afrika za voznju neverovatno iskustvo.

Nije previse prepoprucljivo ISTRAZIVATI puteve razne tek tako.Pre svega jer ima GOOOOOOMILA teritorija koje drze raznorazne militantne grupe.U mnogim zemljama Afrike je sasvim normalno da nose ljudi kalase po ulicama itd.....

MOJ BI SAVET BIO DA NAPRAVIS UNAPRED KONTAKTE SA NASIM AMBASADAMA U TIM ZEMLJAMA ,CISTO ZLU NE TREBALO!

Poznajem ga licno.

Momak iz Vrnjacke Banje(ako se dobro sećam), a na ovom forumu je imao nick “Perica mali”.

Ne znam gde je ni sta je sa njim.

Nestao odavno sa radara moto sveta.

Hvala za info!

• Sviđa mi se 1

2 dan.

Nabavka guma za drugi deo putovanja.

Montaza svega potrebnog na motocikl i servis.

ulje, filteri, navigacija, torbe, pakovanje….

Ceo dan sam izgubio na sitnice, ali ostalo je jos malo.

Sutra ujutro polazim. 

• Sviđa mi se 17
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 137 postova
  • Motocikl: BMW r1250gsa

Sale krenuo iz garaže pre 15 minuta... ispratio sam ga do glavne ceste... srecan put... bogovi ce pasti na teme jer za 4-5 sati ulazi covek u Bocwanu.... 20250131_110612.thumb.jpg.dc3fb8b00742126447f1a1ff5c322226.jpg

• Sviđa mi se 26

• Drug član, 2081 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Proveo sam u dva navrata po par nedelja u Harareu. Izbegavaj da voziš noću a pogotovo da šetaš sam noću, i trebalo bi da budeš ok :) .

Srećan put majstore!

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 137 postova
  • Motocikl: BMW r1250gsa

Nije problem to Saši... pred polazak su mu drugari poklonili roze i ljubicaste kondome... za slucaj setnje nocu i za slucaj da se neko od crne brace zainteresuje da ih zamoli da stave pre nego sto navale.... 

• Sviđa mi se 2
  • Haha 3

Sunčan dan, a možda i previše.

Već je samo jutro pokazivalo da će dan biti vreo. Pogledom sa terase iz Aleksine kuće u daljini su se videli oblaci prašine, one koju vetar diže i ne pušta da se smiri.

Loše sam spavao prethodnu noć. Premor, uzbuđenje, trema ili jednostavno znatiželja.

Početak nečeg novog i stvari početak putovanja. Ovo do sada je bio samo tranzitni period.

Motor je spakovan i bukvalno pred paljenje motora, oblačenje čizama i odela. Već je 32’C.

Aleksa me odvodi do kapije i tu se pozdravljamo, a plan je da se i ubrzo vidimo. Negde uz put, na obali okeana.

IMG_7919.thumb.JPG.5b866f56f11a7389b79d2275def39463.JPG

Put je prvobitno vodio kroz vijugave uluce Joburga, a zatim na širok auto put.

Vrućina je bila teška, gušila je, a li je pomagao vetar, da i on ponekad to ume, pa je malo ublažavao 35-37’C

Screenshot2025-01-31at21_52_32.thumb.png.b1611c40fac1336bcaa537730bec2ae4.png

Put je prešao u magistralni i prolazio kroz neka mala mesta, zaseoke ili dugačke pašnjake sa pogledima od kojih zastaje dah.

Ceo ovaj deo kojim danas vozim, pa i skoro cela Bocvana su na tlu pustinje Kalahari.

Screenshot2025-01-31at21_49_39.thumb.png.3eb5d6c09289dc75b34e7427c2b1052b.png

Screenshot2025-01-31at21_51_40.thumb.png.0deaf8588668336d66ffd1f783c15745.png

Kasno popodne sam na graničnom prelazu, malo veća gužva i bespotrebno znojenje i čekanje da se neko smiluje. Jedan pečat, drugi pečat, treći…

Čak je malo nedostajalo i da ne uđem Bocvanu. Navodno imam SAMO 4 przne stranice u pasošu i ne znaju kako da ih iskoriste. Nisam shvatio, za šta im treba, pišu RAT i MIR u mom pasošu. Uz osmeh dvema gospodđama i ćaskanje o sportistima Srbije sa jednim momkom, pošuštaju i upevaju da se uklope na dve stranice. 

2 sata sam izgubio. Jedan pregled, drugi i ulazim u Bocvanu!

Meni je ova država do skoro bila poznata samo po filmu iz 80-tih, „Bogovi su pali na teme“, sve ostalo…niente.

IMG_7924.thumb.JPG.a7ddac2e3ec3da9cdda56d210ecd1277.JPG

Ali u narednim danima shvatam da ću videti, osetiti i veoma promeniti mišljenje.

Sutra sam u ovom gradu, Gaborone, glavni grad. Da počinjem sa menjanjem mišljenja.

Kada putujete, više naučite o svojoj zemlji, nego o mestu koje posećujete.

Ako mogu da izaberem pesmu za ovaj dan…od ambasadora mira za buduće nobelovce.

“Neki novi klinci” Đ. Balašević

“…tada sam dobio par mandarina I malog belog zeca…”

Screenshot2025-01-31at21_53_55.thumb.png.4ba7696a8c779f8b7bc5187d665e3894.png

• Sviđa mi se 20
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Budi me dosadna muva, a odmah zatim stiže i poruka od Vlade.

Vidimo se malo kasnije, imam neke obaveze, a ti možeš da odeš do Pravoslavne crkve ovde u Gaboroneu. Tamo ti je otac Nenad, a i biće mnogo ljudi.

Limunada, malo voća i krivudavim ulicama ka lokaciji.

Na 4km od lokacije, na sred puta neki mlađi crnac u ozbiljnom problemu. Nešto je uzeo,loše.

Trči po putu, skače po automobilima, vrišti, cepa majicu sa sebe. Meni maše da stanem.

Ja ne stajem ni kada mora, a ne sada, lagani luk, pa preko trotoara i nastavljam svojim putem.

Ispred crkve, mnogo ljudi, mali vašar, raznih umetničkih igrarija, hrane, pića i začina.

Dosta belih ljudi na jednom mestu, pa shvatam da ima dosta  amerikanaca.

IMG_7953.thumb.JPG.12fc4adae147e4d997c5266b8a2bc50a.JPG

IMG_7961.thumb.JPG.00c0f8503cc67c1407b3070b59d03f0a.JPG

Kroz gomilu vidim dva momka koji malo glasnije pričaju. I to na srpskom.

Prilazim i predstavljam se. Otac Nenad sa Karaburme i ikonopisac(ne znam ime).

Pokazuju mi crkvu, pričamo o njihovom poslu. Stiskamo ruke i sa: „Putuj s Bogom“, se rastajemo.

IMG_7948.thumb.JPG.2f56740f3ec1280afb27dcae32013125.JPG

IMG_7963.thumb.JPG.593074425e27aa58683afc5f230c8504.JPG

IMG_7965.thumb.JPG.34551f5d2c3b727e919da770583423f8.JPG

Odlazim kod Vlade. Momak koji je sa svojim roditeljima 90 i neke godine otišao iz Zemuna u Bocvanu. Ovde je napravio svoj biznis i porodicu.

Odlazimo u restoran „BULL & BUSH“, poznat u ovom gradu po odličnom steku i umetničkim delima koja imaju naziv pizza.

IMG_7972.thumb.JPG.4064419fee8cf3cf5ede2ae9afe11ad9.JPG

IMG_7975.thumb.jpg.b45656357c6d14f4e7d329d72995f146.jpg

Vraćamo se kod njega kući, a ona mi on pomaže oko organizacije narednih dana u ovim krajevima, a zatim se pojavljuje otac Nenad i Vladina supruga me poziva da idem sa njima na drugi kraj grada kod jednog gospodina iz Bugarske da mu se osvešta kuća.

Oni svi pozvani, a ja padobranac.

Kuća osveštana, domaćini prijatni, hrana odlična. A napolju nevreme. Kiša pada, vetar lomi.

I ceo grad nema struju.

Rastajem se sa Vladom i njegovom porodicom. Ispred njihove kuće. U mraku.

„Sale, šta ti treba, lekovi, hrana, novac, smeštaj u Lusaki,Harareu…javljaj se redovno.“

Za rastanak sam poklonio moju knjigu i flašu rakije. Mala znak pažnje.

Sutra nastavljam ka severu. Malo divljine, za promenu.

P.S. morao sam da se slikam sa Nenadom. Ne bi mi niko verovao. 

IMG_7986.thumb.JPG.a44d96ced58c4ba2441b19abec266612.JPG

IMG_7989.thumb.jpg.8cfe7f542d08edf6bfc56cbd8156a18f.jpg

• Sviđa mi se 24
  • Podržavam 2

• U prolazu, 3 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZR7

U Gaberonu zivi srpska bajkerska legenda koji nije samo dobar bajker vec i dobar domacin i covek, Dragan Pistalovic, iz Sremske Mitrovice.

Trebao si ga posetiti osim ako trenutno nije bio u Botswani. Inace isplanirao si lepu turu. Nastavi da pises, majstore. I objavljuj videa.

Pozdrav i srecan put.

• Sviđa mi se 2

Dan sa malo kiše, mnogo Sunca i prelepim pejzažima punim životinja.

Magistralni putevi Bocvane i nisu tako loši, poneka rupa, ali sve je u opisu radnog mesta.

Prolasci kroz mala mesta, zaseoke i mnogo ljudi koji prodaju razne sitnice pored puta. Voće, povrće, nameštaj…

Moderne benziske pumpe i meni nepoznati lanci fast food-a sa piletinom.

„Hungry Lion“, „Whimpy“, …

Prešao tačno 500km za ceo dan, sunce je bilo sa svih strana, a kiša u dva puta lepo oprala i mene i motor. Lepše zvuči, rashladila.

A najbolji deo dana je mini safari u utočištiu za nosoroge.

Toyota Hilux sa natkrivenom platformom. Veliki predeli i mnogo životinja.

Nosorozi, kao zaštićena vrsta, žirafe, gnuovi, nojevi, antilope, hijene, veverice, mnogo ptica, leptirova, čak se u daljini video i gepard. Jedino što nisam video, ali tim bolje su zmije, kojih ima dosta, ali se kriju.

Za sutra malo preko 500km i približavam se izlasku iz Bocvane.

Sutra će biti zahtevan dan, pošto veći deo dana vozim kroz nacionalni park, a tu divlje životinje imaju svoj korzo.

• Sviđa mi se 18
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja