Dudico 374 Napisano Mart 2 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, đunta je napisao: ... ne vidim razlog što je bilo ko odbio servis? Najčešći odgovor je bio "Original Ohlins delove trenutno nije moguće nabaviti", što je za mene sasvim legitiman odgovor i u 100% slučajeva označava prekid dalje komunikacije. Vozim za svoju dušu, iskreno ne znam majstore ni po imenima niti ih nešto preterano posećujem jer uglavnom vozim ispravan motor na kome sve sam menjam/održavam (dokle god to ne zahteva sofisticirano znanje ili specijalne alatljike što je oko ogibljenja evidentan slučaj), pa ukoliko bi mogao dobiti neki kontakt od Andreja i/ili Duleta u Beogradu, ili ime servisa, bio bih veoma zahvalan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4293 Napisano Mart 3 Ne silazi, 6627 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan [Ime] Amortizer Andrej [Mobilni] 064 4714118. On i Dule, koji je u SLO su drugari i sarađuju. Da, i Ohlins je krenuo kao i ostali, delovi mogući samo kroz servis, ne samo što su neopravdano skupi. Postoje zamenski, ali ne uvek i opet skupi. Pošto se radi o relativno jednostavnim delovima, fabrike ih projektuju u nestandardnim dimenzijama, ne puštaju u slobodnu prodaju i naplaćuju muški. Rešenje je da se semerinzi prave, zašta lično nisam, ili da se izvrši konverzija na standardne mere i uvek lako dostupne delove koji koštaju siću. Recimo, zaptivni semering je u zamenskom originalu koštao oko 20e, a standardni 2-3e i sa modifikacijom manje nego original, kad sam radio, davao sam za rezervu komad. Semerizi za pritisak su svi uslovno isti, razlikuju se samo po deklarisanom pritisku. Klizni ležajevi SKF, tako da ne važi ono, original je original. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shomsi 47 Napisano Mart 3 U prolazu, 90 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Transalp XL700 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, đunta je napisao: Osovina mora da bude kruta, zato se radi od čelika i oslojava se tvrdim hromom koji se ne može obrađivati na strugu već samo na brusilici. Sad, ima šverca pa se osloji samo niklom i eventualno još mekim hromom, to može da ide na strug. Postoje i prohromske šipke, ali je on nezgodan za obradu, pogotovu za bušenje, a kod većine amortizera postoji kanal za podešavač. Najbolje rešenje po meni je prebrusiti postojeću ako je risivana i u minusu, pa naneti direktan tvrdi hrom i potom brišenjem dovesti u finu toleranciju prema kliznom ležaju. Tvrdi hrom će trajati večito. Da, pokazivao mi je te osovine sa kanalom, ako se ne varam to sluzi za "rebound", valjda se tu podesava koliko brzo se vraca ulje gore Kod mene je lakse jer to podesavanje nemam, a pominjao mi je i to poliranje osovine kao opciju umesto zamene, ali smo na kraju dogovorili ipak zamenu Pre 10 sati, đunta je napisao: Što se tiče pritiska gasa, njegove zapremine, količine ulja i njegovog viskoziteta, sigurno nisam nikad kazivao nikakve brojke, osim kad postoje fabrilki podaci. Kad ih nema, onda se mora raditi preračun na osnovu nekih zakonitosti i posle potvrditi testom, ne ličnom impresijom, koja je uvek dobra jer se poređenje, ili osećaj referiše prema neispravnom amortizeru. Pominjane su neke okvirne vrednosti oko 10, 15, 20 Bar za gas, na to sam mislio, nemam pojma ni koliko ide kod mene ni kako je on odredjivao potrebne kolicine A videcemo koliko ce trajati i da li je sve kako treba 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...