Blackened 1266 Napisano Octobar 4 (promenjeno) Zainteresovan, 684 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Je 'l bi znao da ispeglas trzav gas, kod pustanja/davanja gasa. To svi FI motori imaju u nekoj meri. Onaj problem da je jako tesko u prvoj/drugoj dozirati gas od 0 - 10% i obrnuto kada se pusta, da ne ide naglo u kocenje motorom (on/off throttle je neprijatno naglo u tom pocetku)? Kod nekih motora je jace, kod nekih slabije. "Fuel decel" je mali deo toga, to vecina tjunera ugasi ali nije dovoljno. Mora se raditi sa vremenom paljenja, tajminzima. Promenio Octobar 4 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 523 Napisano Octobar 4 (promenjeno) bodi biber, 742 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan 14 minutes ago, Blackened said: Je 'l bi znao da ispeglas trzav gas, kod pustanja/davanja gasa. To svi FI motori imaju u nekoj meri. Onaj problem da je jako tesko u prvoj/drugoj dozirati gas od 0 - 10% i obrnuto kada se pusta, da ne ide naglo u kocenje motorom (on/off throttle je neprijatno naglo u tom pocetku)? Kod nekih motora je jace, kod nekih slabije. "Fuel decel" je mali deo toga, to vecina tjunera ugasi ali nije dovoljno. Mora se raditi sa vremenom paljenja, tajminzima. Zavisi od motora do motora , problem nije samo decel fuel cut već može biti i gorivo samo . Nekada se recimo dodavalo fizički gorivo da bi motor recimo na 0 % tps pozicije imao nalivanje goriva . Nije bas idealno rešenje . A osim toga decel fuel cut nekada namesti da se motor još gore ponaša . Tako da na kraju ostaje mapa za ignition koja može imati velike skokove u srednjem sektoru i onda bez obzira da li ti imao rešeno gorivo kad daješ gas opet imaš osecaj da motor skače . Razlog = Motor uzima ugao koji je u većoj poziciji retard na veliki/visi ugao advanced i eto žurke . Tako da u vecini slučajeva je resivo . Promenio Octobar 4 član Aleksandar Sh. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 5450 Napisano Octobar 4 Drug član, 2646 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Ovo zeza dosta motora koji imaju na struju, to zeza i mene na Nc-u. Nervira al se i navikne. Hocu u skorije vreme da mu radim neku mapu cisto da se to gorivo ispegla. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 523 Napisano Octobar 4 bodi biber, 742 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan Imate čist ali čist primer na XT660 nikakvo gorivo niti lambda nije rešavalo nego bas ugao paljenja . Ako se ne varam godina je 2006-7 ecu sa brojem 00 . Dok recimo ecu sa brojem 11 je već imao to dosta ispeglano ali ne u potpunosti ali opet bolje nego 00 . A taj motor kako je rotax jedan cilindar je bio poprilično sranje za vožnju takav . To je tkzv surging koji je bio bas izražen . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1266 Napisano Octobar 4 (promenjeno) Zainteresovan, 684 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 55 minutes ago, Aleksandar Sh. said: Zavisi od motora do motora , problem nije samo decel fuel cut već može biti i gorivo samo . Nekada se recimo dodavalo fizički gorivo da bi motor recimo na 0 % tps pozicije imao nalivanje goriva . Nije bas idealno rešenje . A osim toga decel fuel cut nekada namesti da se motor još gore ponaša . Tako da na kraju ostaje mapa za ignition koja može imati velike skokove u srednjem sektoru i onda bez obzira da li ti imao rešeno gorivo kad daješ gas opet imaš osecaj da motor skače . Razlog = Motor uzima ugao koji je u većoj poziciji retard na veliki/visi ugao advanced i eto žurke . Tako da u vecini slučajeva je resivo . Da, bas tako, ako se ugasi fuel decel, izgleda bude gore pustanje gasa (jer moguce da tu isto ima neka logika ublazavanje trzanja). Nasao sam mapu od CB500X iz 2019. i u pravu si. Mapa, u tom niskom opsegu TPS-a bas ima nagle skokove ugla paljenja. kod mog 2023. je manje ali i dalje ima. Recimo prvi Versys 650 trza nenormalno. Promenio Octobar 4 član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 523 Napisano Octobar 4 bodi biber, 742 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan Ceo taj sektor i još par % TPS dalje treba ispeglati i proveriti u 3D mapi kako izgleda pa testirati u sprezi sa gorivom i onda može da se kaže da smo negde . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1266 Napisano Sreda u 17:18 (promenjeno) Zainteresovan, 684 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan On 10/4/2025 at 8:53 PM, Blackened said: Da, bas tako, ako se ugasi fuel decel, izgleda bude gore pustanje gasa (jer moguce da tu isto ima neka logika ublazavanje trzanja). Nasao sam mapu od CB500X iz 2019. i u pravu si. Mapa, u tom niskom opsegu TPS-a bas ima nagle skokove ugla paljenja. kod mog 2023. je manje ali i dalje ima. Recimo prvi Versys 650 trza nenormalno. Odradio sam ovo kod Moto Doktora. I "fuel cut" je aktiviran (nije ugasen). Skroz sam zadovoljan, pustanje gasa je postepeno cak i u nizim brzinama. Ne moram sa kvacilom da ublazavam da izbegnem trzaj. Davanje gasa od nule ide glatko kada se pazi, a cim su malo visi obrtaji moze i naglije dati bez trzaja. Mnogo prijatnije po gradu i kontrola pri manjim brzinama za off. Prva brzina zna da bude osetljivija svakako, jos imam 14T lancanik. Ali prihvatljivo je bas. Inace pitao sam oko mape, ne kupuje tudje mapa. Vec je moja otkljucana, i onda na njoj doradjuje. Promenio Sreda u 17:58 član Blackened 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 523 Napisano juče u 09:15 bodi biber, 742 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan 15 hours ago, Blackened said: Odradio sam ovo kod Moto Doktora. I "fuel cut" je aktiviran (nije ugasen). Skroz sam zadovoljan, pustanje gasa je postepeno cak i u nizim brzinama. Ne moram sa kvacilom da ublazavam da izbegnem trzaj. Davanje gasa od nule ide glatko kada se pazi, a cim su malo visi obrtaji moze i naglije dati bez trzaja. Mnogo prijatnije po gradu i kontrola pri manjim brzinama za off. Prva brzina zna da bude osetljivija svakako, jos imam 14T lancanik. Ali prihvatljivo je bas. Inace pitao sam oko mape, ne kupuje tudje mapa. Vec je moja otkljucana, i onda na njoj doradjuje. Zašto Fuel Cut nije ugašen ? PS : Nije tvoja otkljucana nego se može istoj pristupiti direkt na ecu , nema bas neke veze sa kupovinom kao sto je spomenuo momak u nekom od prethodnih postova . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1266 Napisano juče u 10:10 Zainteresovan, 684 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Probali smo tako prvo - meni je stvaralo jaci trzaj kod pustanja gasa. Tipa odrzavam 50kmh drugom brzinom, i hocu samo malo da pustim gas, odmah je prelazio u naglo kocenje motora (bukvalno me iznenadi i gurne u sediste). Sada je to mekse i postepenije. Nisam siguran zasto, i sta tacno "decel fuel cutoff" radi u ECU-u. Moguce da ima neka logika za meksi prelazak u kocenje motorom. Ali i ovi tajminzi su korigovani. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar Sh. 523 Napisano juče u 10:38 (promenjeno) bodi biber, 742 postova Lokacija: Pancevo(vazdusna banja) Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996 Prijavi odgovor kao problematičan 53 minutes ago, Blackened said: Probali smo tako prvo - meni je stvaralo jaci trzaj kod pustanja gasa. Tipa odrzavam 50kmh drugom brzinom, i hocu samo malo da pustim gas, odmah je prelazio u naglo kocenje motora (bukvalno me iznenadi i gurne u sediste). Sada je to mekse i postepenije. Nisam siguran zasto, i sta tacno "decel fuel cutoff" radi u ECU-u. Moguce da ima neka logika za meksi prelazak u kocenje motorom. Ali i ovi tajminzi su korigovani. Fuel cut na tom motoru radi kada je rešenje dobro . 02 lambda takođe treba da se koriguje kada ide na sto motor . Jer lambda kolje bukv sve , a nema mnogo prostora . ( Ne ulazim kako je rađeno , već kažem iz nekog svog iskustva ) Na brdo motora i fajlova koje je proslo kroz moje ruke je problem bio u pogrešnim rešenjima i onda imaš problem da bilo šta uradiš . A dešava se da fuel cut nije kao opcija dobar već mora da se manuelno resi u tabeli . Kao sto sam pričao iznad i ponoviću u ovakvoj izvedbi . Sto više ovaj posao radim i učim to više shvatam koliko sam jos uvek “zelen” . Zato sam posvetio svoje vreme programiranju i kodiranju za naredni period jer ovo sto sam do sad naučio je tek zagrebana površina u razumevanju koda unutar fajla i računara . Promenio juče u 11:04 član Aleksandar Sh. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1266 Napisano juče u 11:21 Zainteresovan, 684 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Da, zanimljivo je, ima puno detalja. ja sam povrsno upucen jos dok sam tjunirao auto. Zanimljivo mi je. Voleo bih i to da cackam ali nemam bas vremena. oko Cb500x. 19-22 i 22-23 se solidno razlikuju oko davanja gasa. Vozio sam oba. Jedna od novina kod 22/23 je bilo bas da su fabricki ublazili trzanje i utegli mapu. A i jedna i drugi imaju fuel cutoff. Sta su tacno promenili, ne znam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...