Miljkovic992 27 Napisano Septembar 21 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav, društvo. Prvo, nadam se da nisam postavio temu negde gde joj nije mesto, nov sam u ovome. Da pređem na stvar: danas se vozim motorom, koji sam uzeo pre 10 dana, zaustavlja me policija, traži isprave. Dajem sve sto imam, kad mi policajac kaže da nemam odgovarajucu dozvolu. Ja pun samopouzdanja odgovaram da je pogrešio. Međutim, kad mi je pokazao, vidim da mi je upisana AM, A1, A2, ali A kategorija prazna. Iskren da budem, nikada nisam obraćao pažnju na to, računao sam da imam sve dozvole, obzirom da sam polagao još 2012. godine. Sada pokušavam da izguglam kada je ova kategorizacija počela da se primenjuje, ali nikako ne uspevam. Ja sam maja 2012. godine polagao za A kategoriju. Tada sam imao nepunih 20 godina. Danas se raspitujem kod nekih drugara, svi su mislili da se po automatizmu dobija i A kategorija sa 24 godine, ukoliko si po starom zakonu polagao. Tako sam i ja mislio, a i policajac koji me je danas zaustavio. Moje pitanje za vas je da li neko sa sigurnošću zna da li ja imam prava na A kategoriju ili moram da polažem ponovo? pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1531 Napisano Septembar 21 Drug član, 581 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan pre 20 minuta, Miljkovic992 je napisao: Pozdrav, društvo. Prvo, nadam se da nisam postavio temu negde gde joj nije mesto, nov sam u ovome. Da pređem na stvar: danas se vozim motorom, koji sam uzeo pre 10 dana, zaustavlja me policija, traži isprave. Dajem sve sto imam, kad mi policajac kaže da nemam odgovarajucu dozvolu. Ja pun samopouzdanja odgovaram da je pogrešio. Međutim, kad mi je pokazao, vidim da mi je upisana AM, A1, A2, ali A kategorija prazna. Iskren da budem, nikada nisam obraćao pažnju na to, računao sam da imam sve dozvole, obzirom da sam polagao još 2012. godine. Sada pokušavam da izguglam kada je ova kategorizacija počela da se primenjuje, ali nikako ne uspevam. Ja sam maja 2012. godine polagao za A kategoriju. Tada sam imao nepunih 20 godina. Danas se raspitujem kod nekih drugara, svi su mislili da se po automatizmu dobija i A kategorija sa 24 godine, ukoliko si po starom zakonu polagao. Tako sam i ja mislio, a i policajac koji me je danas zaustavio. Moje pitanje za vas je da li neko sa sigurnošću zna da li ja imam prava na A kategoriju ili moram da polažem ponovo? pozdrav Ja sam imao isti slučaj u BiH, samo za C i E, odnosno one potkategorije. Kad su se unosili podaci za nove vozačke, taj koji je to radio nije pazio. Rekli mi da moram da podnesem zahtjev za ispravku. Pošto su u pitanju mali kamion i mala prikolica, nisam se baš zamarao 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 21 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, admiki je napisao: Ja sam imao isti slučaj u BiH, samo za C i E, odnosno one potkategorije. Kad su se unosili podaci za nove vozačke, taj koji je to radio nije pazio. Rekli mi da moram da podnesem zahtjev za ispravku. Pošto su u pitanju mali kamion i mala prikolica, nisam se baš zamarao Nadam se da ću i ja da budem te sreće Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7202 Napisano Septembar 21 Drug član, 3006 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Uh... Problem je što je 2011-2012 bilo nešto prelazno jer se polagalo po novim kategorijama ali se po automatizmu dobijala A kad se napuni 24 kao po starom, ali su posle to ukinuli ali se ne sećam kad.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7705 Napisano Septembar 21 -, 1747 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Na cemu si polagao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 21 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan pre 3 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao: Uh... Problem je što je 2011-2012 bilo nešto prelazno jer se polagalo po novim kategorijama ali se po automatizmu dobijala A kad se napuni 24 kao po starom, ali su posle to ukinuli ali se ne sećam kad.. pa to ne problem, nigde ne mogu da nađem kada su konkretno počeli sa ovim kategorijama. pre 3 minuta, ser je napisao: Na cemu si polagao Na nekom skuteru od 125 ccm3, čini mi se. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 848 Napisano Septembar 21 Zainteresovan, 223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Isto kao i kod mene, s tim da sam ja tada bio ograničen na A1. Polagao na manuelcu, po istim uslovima kao i za ful A kategoriju. Te godine uvedena plastična vozačka dozvola sa kategorizacijom na podkategorije A1, A2 i A i tako ja zbog godina ostadoh na A1 iako sam položio za ful A. Naredne godine, izmenjen zakon i uvedena posebna polaganja po podkategorijama. Kada sam napunio godine, otišao do Ljermontove kad PRC, dobih da moram da polažem ponovo. Svi koji su položili do 2011. mogli su da traže ful A, a mi što smo polagali od 2012. ostajemo na podkategorijama naspram godina. Verovatno bi moglo pravno da se istera, ali bi to trajalo. Ja položih ponovo za A i to ovaj put na burgmanu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 21 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, Luka9905 je napisao: Isto kao i kod mene, s tim da sam ja tada bio ograničen na A1. Polagao na manuelcu, po istim uslovima kao i za ful A kategoriju. Te godine uvedena plastična vozačka dozvola sa kategorizacijom na podkategorije A1, A2 i A i tako ja zbog godina ostadoh na A1 iako sam položio za ful A. Naredne godine, izmenjen zakon i uvedena posebna polaganja po podkategorijama. Kada sam napunio godine, otišao do Ljermontove kad PRC, dobih da moram da polažem ponovo. Svi koji su položili do 2011. mogli su da traže ful A, a mi što smo polagali od 2012. ostajemo na podkategorijama naspram godina. Verovatno bi moglo pravno da se istera, ali bi to trajalo. Ja položih ponovo za A i to ovaj put na burgmanu. Uh, pa ništa, znaci da me opet čekaju časovi nista, hvala vam svima na odgovorima! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 848 Napisano Septembar 21 Zainteresovan, 223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan 9 minutes ago, Miljkovic992 said: Uh, pa ništa, znaci da me opet čekaju časovi nista, hvala vam svima na odgovorima! Probaj kod sebe u MUP-u. Neka vide šta ti je u dosijeu, da li imaš uverenje iz auto škole da si položio za A, možda i može nešto da se istera. Ja nisam imao volje. Imao sam nešto baš malo časova, nisam sve ni vozio, završio obuku u 7 dana. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 21 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan pre 20 minuta, Luka9905 je napisao: Probaj kod sebe u MUP-u. Neka vide šta ti je u dosijeu, da li imaš uverenje iz auto škole da si položio za A, možda i može nešto da se istera. Ja nisam imao volje. Imao sam nešto baš malo časova, nisam sve ni vozio, završio obuku u 7 dana. Moram to da visim os ponedeljka da rešavam. Hvala 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sole92 93 Napisano Septembar 21 Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: Ruma Motocikl: BMW K1200 GT Prijavi odgovor kao problematičan Mora ponovo polaganje... Isti slučaj kod mene... Položio za A i dobio A2 uz napomenu da nakon 2 godine se upisuje puna A . 2014, nakon dve godine otišao da upišem A, rekli ne može, mora ponovno polaganje, izmena zakona bila 2013. Nema šta nisam probao, ali na kraju, najjednostavniji način je ponovno polaganje... Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 21 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan pre 30 minuta, sole92 je napisao: Mora ponovo polaganje... Isti slučaj kod mene... Položio za A i dobio A2 uz napomenu da nakon 2 godine se upisuje puna A . 2014, nakon dve godine otišao da upišem A, rekli ne može, mora ponovno polaganje, izmena zakona bila 2013. Nema šta nisam probao, ali na kraju, najjednostavniji način je ponovno polaganje... Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk Nema druge. Hvala ti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kick88 81 Napisano Septembar 22 Svrati ponekad, 105 postova Lokacija: BG Motocikl: u potrazi Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Miljkovic992 je napisao: Tako sam i ja mislio, a i policajac koji me je danas zaustavio. Jel rekao da nemasa dobru kategoriju ili da nemas dobru dozvolu? Jel ti nije napisao kaznu? To sto kolege nisu upisale A, ne znaci da je kod tebe isti slucaj i da neces moci da upises... Sa druge strane, ne verujem da ce se neko tamo zamarati da trazi tvoj dosije od pre 12 godina. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7705 Napisano Septembar 22 -, 1747 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan 10 hours ago, Miljkovic992 said: Na nekom skuteru od 125 ccm3, čini mi se. Probaj idi do Ljermontove pa na foru, mozda nije upisano na cemu si polagao. Drugar je isto polagao na 125 (sa svojim motorom) i onda sad pre 2 god kad mu je istekla dozvola i isao da je produzi, ode da mu upisu i punu C, on spomene za A, kao na cemu je polagao nema zavedeno, on kao na velikom motoru i oni mu prihvate 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 22 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, kick88 je napisao: Jel rekao da nemasa dobru kategoriju ili da nemas dobru dozvolu? Jel ti nije napisao kaznu? To sto kolege nisu upisale A, ne znaci da je kod tebe isti slucaj i da neces moci da upises... Sa druge strane, ne verujem da ce se neko tamo zamarati da trazi tvoj dosije od pre 12 godina. Rekao je da nemam dozvolu za taj motor i pokazao mi praznu rubriku za A. Ja zbunjen rekoh da je verovatno greska, pa je on uzeo da gugla šta je u pitanju. U suštini, čovek je bio skroz korektan, izgledalo mi ne kao da ni on ne zna šta ne fora. Nije mi pisao kaznu, rekao mi je da vidim u čemu je problem. pre 52 minuta, ser je napisao: Probaj idi do Ljermontove pa na foru, mozda nije upisano na cemu si polagao. Drugar je isto polagao na 125 (sa svojim motorom) i onda sad pre 2 god kad mu je istekla dozvola i isao da je produzi, ode da mu upisu i punu C, on spomene za A, kao na cemu je polagao nema zavedeno, on kao na velikom motoru i oni mu prihvate Probaću prvo da ih smuvam da upisu, mada nisam bas mnogo optimistican. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aleksuzuki 650sv 627 Napisano Septembar 22 Zainteresovan, 507 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: suzuki sv 650 s,kawasaki z750,honda nsr 125 f2,cf450atv Prijavi odgovor kao problematičan Druze ja i buraz smo imali isti problem ali bas isti otisao sam u sup doduse odma posle 2 nedelje i radio ponovo vozacku i ja i on doduse o nasem trosku sve ponovo naplaceno ai reseno od rada i broh motora proveravam svaki put kad kupim motor kola pa moea nesto da se menja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 22 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan pre 19 minuta, aleksuzuki 650sv je napisao: Druze ja i buraz smo imali isti problem ali bas isti otisao sam u sup doduse odma posle 2 nedelje i radio ponovo vozacku i ja i on doduse o nasem trosku sve ponovo naplaceno ai reseno od rada i broh motora proveravam svaki put kad kupim motor kola pa moea nesto da se menja. Verovatno ću i ja ubuduce da proveravam sve nakon ovoga Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
FilaBg 35 Napisano Septembar 22 U prolazu, 18 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara Motocikl: BMW f650gs, r1200gs LC Prijavi odgovor kao problematičan Ne bi trebalo da se zakon na tebe primenjuie retroaktivno,jer drug je polozio za A i dobio probnu na dve godine . Kad su promenili zakon da je probna na 1 godinu on ode da uzme punu A kat oni mu kazu da je polagao po predhodnom zakonu i da ne moze on da se poziva na zakon koji je donesen kasnije nego za njega vazi taj po kom je polagao 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7202 Napisano Septembar 22 Drug član, 3006 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 12 minutes ago, FilaBg said: Ne bi trebalo da se zakon na tebe primenjuie retroaktivno,jer drug je polozio za A i dobio probnu na dve godine . Kad su promenili zakon da je probna na 1 godinu on ode da uzme punu A kat oni mu kazu da je polagao po predhodnom zakonu i da ne moze on da se poziva na zakon koji je donesen kasnije nego za njega vazi taj po kom je polagao Upravo tako. Zakon ne može da ide u nazad. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 318 Napisano Septembar 22 Svrati ponekad, 144 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan Nažalost, zakone ne donose nego prepisuju (u zavisnosti kome se dodvoravaju u tom trenutku), a da li ide unazad ili ne to zavisi od službe u kojoj se zatekneš i referenta iza stakla koji poznaje svoj posao ili ne Zakon kaže da ne možeš da poseduješ 2 vozačke dozvole, a onda ti pored "trajne" na kojoj piše XY kategorija, dodele i probnu, pa se ti posle ubeđuj sa kojekakvim službenicima i policajcima odakle ti 2 dozvole Taj isti zakon kaže da se probna izdaje SAMO JEDNOM i SAMO za PRVU kategoriju tj. probnu ne možeš imati 2 puta (bez obzira na kategoriju), a onda isti ti službenici pročitaju zakon kako im odgovara i uz podršku odluke lokalnog načelnika zakon primene unazad: NISI NIKADA IMAO PROBNU - sada ćeš je dobiti! Iako je i vasioni jasno da u trenutku tvog legitimnog dobijanja PRVE kategorije taj zakon nije postojao i da je tvoj staž u saobraćaju značajno duži od te 2 godine... Zakoni kod nas ispunjavaju formu a ne suštinu Suština probne dozvole je valjda da ograniči potencijalno divljanje, a represivnim pristupom i velikim kaznama spreči mladog vozača da luduje i da mu priliku da kroz 2 godine patnje stekne iskustvo eventualnog plaćanja ili izbegavanja kazni Primer, ako položiš sa 16-17 i uopšte ne voziš ili voziš uz nečije prisustvo do 18-19, isteklo ti je 2 godine probne i onda položiš za autobus sa 18-19 i vikendom (pošto radnim danima i dalje ideš u srednju školu) voziš 50+ ljudi u busu kojekude po belom svetu... po usvojenim principima države manje si rizičan nego ako si sa 23 na motociklu koji ima više od 35kw doduše i to su nešto opet menjali kontajući da se tako češće uzimaju novci za kojekakve takse i štampu plastika a ujedno se pravdajući sporim mehanizmom skupštine koja je pretrpana dnevnim redom izmena i dopuna "oda" gospodaru... Da ne odemo daleko, primer adrese prebivališta na saobraćajnoj dozvoli... ima li to veze jedno sa drugim? Prebivalište je valjda ključno za vozača a ne za vozilo, ali ako promeniš prebivalište onda moraš i plastiku... Mislim da smo generano odavno zreli za jednu ozbiljnu Peticiju na sve što ima veze sa saobraćajem (a pogotovo sa 2 točka obzirom da osiguranje i registraciju plaćamo kao da vozimo šlepere sa 12 točkova a ne 2) i naravno ABS-om ( nije anti-lock braking system nego agencija za bezbednost saobraćaja ) Sorry za potencijalni off... sam sebe stavljam na blok 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 33 Napisano Septembar 22 (promenjeno) U prolazu, 78 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Da, adresa na saobraćajnoj dozvoli je nepotrebna i više izvor problema. ovo konkretno sa kategorijama je tehnički problem, pre nego zakonski, mada je vrlo moguće da se u primeni zakona koji se često menja neko nije snalazio Promenio Septembar 23 član Kkovic Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aca Strom 131 Napisano Septembar 23 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd - Žarkovo Motocikl: Suzuki DL 650 V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan Kada jednom položiš za A kategoriju, imaš je za ceo život. Kada sam produžio dozvolu sa navršenih 65 godina, imao sam lekarski pregled i produžili su mi za 5 godina i A i B kategoriju bez ograničenja. Kada sam preuzeo vozačku dozvolu na šalteru MUP-a, u dozvoli upisana samo A1 kategoruja, B i za traktore. Vratim se na šalter, službenica kaže dobro da ste se vratili i iz kutije izvadi drugu dozvolu koja je sadržala sve kategorije kao i prethodna. Možda je kod tebe isti slučaj, kada si produžio važnost dozvole da ti nisu preneli sve kategorije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miljkovic992 27 Napisano Septembar 23 U prolazu, 12 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki V-Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na odgovorima. Bio sam danas i do škole i do policije. Iz škole su mi rekli da oni misle da imam prava na kompletnu A kategoriju i uputili me u policiju. U policiji su mi rekli da moraju da pogledaju moj dosije, da vide šta piše u potvrdi koju sam predao kada sam polagao. Naravno, dosije se nekako zagubio i ne mogu da ga nađu. Sad moraju službeno da šalju školi zahtev da im ponovo salju potvrdu da sam položio i šta sam položio, a to je proces koji će da traje nekoliko dana. U suštini, još uvek ništa nisam uspeo da uradim. Ispostavilo se ono sto sam i očekivao, da niko ne zna šta treba da se radi i da te upućuju na nekog drugog. Hvala još jednom svima na pomoći. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 848 Napisano Septembar 23 Zainteresovan, 223 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan 33 minutes ago, Miljkovic992 said: Hvala svima na odgovorima. Bio sam danas i do škole i do policije. Iz škole su mi rekli da oni misle da imam prava na kompletnu A kategoriju i uputili me u policiju. U policiji su mi rekli da moraju da pogledaju moj dosije, da vide šta piše u potvrdi koju sam predao kada sam polagao. Naravno, dosije se nekako zagubio i ne mogu da ga nađu. Sad moraju službeno da šalju školi zahtev da im ponovo salju potvrdu da sam položio i šta sam položio, a to je proces koji će da traje nekoliko dana. U suštini, još uvek ništa nisam uspeo da uradim. Ispostavilo se ono sto sam i očekivao, da niko ne zna šta treba da se radi i da te upućuju na nekog drugog. Hvala još jednom svima na pomoći. Javi ishod molim te 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 6082 Napisano Septembar 23 Ne silazi, 1816 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, Miljkovic992 je napisao: oni misle Da imaju mozga ne bi imali sta da misle.Sad sam pogledao moju vozacku,isto sam tad polagao i puna A kategorija.S'obzirom da si u vreme polaganja bio punoletan,a nije bilo ovih A1,A2, mogao si dobiti samo A kategoriji.Ko ti je i kad upisao pogresnu....Kasnije kad je uvedena kategorizacija, kad mi je cerka polagala,na kartonu lekarskog pregleda je pisalo A1 i B,za obe kategorije lekarski,tako i u auto skoli mora biti upisana precizno koja kategorija.To je necija greska,trazi da ti isprave,sto bi ponovo polagao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...