Jump to content

Moto Zajednica

Pomoć oko izbora ulja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Aprilia SL1000 Falco & APN 6

Trebalo bi da menjam ulje u motoru, a pošto je ovo izgleda jedini model za koji nepostoji manual na netu u dilemi sam koje ulje da sipam.

Motor je Honda CBF 500, 2005 godište.

Unapred hvala.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Motul 5100 15w40

Svi pricaju da je najbolje...

Tako da ja ne eksperimentisem. Sipaj Motul... A ovo oko gustine... Nek neko pametniji kaze

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Aprilia SL1000 Falco & APN 6

Našao sam neki manual od CB500 mašina je u principu ista i tu piše da ide ulje Viskoziteta SAE 10W30.

Preporučuju mi i Ipon katana ono je 10W50

• Drug član, 1359 postova

sva novija ulja za nasa podnevlja su10-50w zima-leto , neznam mozda pise za tvoj da treba 10-30 ali po meni je to za zemlje sa hladnim letima. ti svakako proveri i sta drugi kazu a sto se tice firme nema veze vazno je da je skupo ako ces kvalitet (motul ili ipon mislim da imaju slicnu cenu a i kvalitet)

ps. proveri to sto pise za ulje 10-30 da nije za prvu zamenu ili da nije to sipano kao fabricko posto u nov motor ide redje ulje ( mineralno uglavnom ) da bi se motor lepse i bolje razradio.

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 750 1995, Cagiva Mito 125 1992-na prodaju

E ovo i mene zanima, pa da ne otvaram bez veze drugu temu, koje ulje da sipam u Hondu CM125 Custom ??? Ne pishe mi nista na cepu od ulja a motor ima blizu 15 KS ( 10 kW ) ako vam to ista moze pomoci.

Hvala.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Ma ima na buvljaku da se kupi ulje za 150 din..... Ulje ko ulje sta ima veze :D

Ili ko shto mi reche Dexxter..." ma sipaj Optima Modricha i ceeeepaj" ;D ;D ;D ;D

Shala naravno na ulju se ne shtedi. Sipaj najkvalitetnije ionako se to menja 1-2 godishnje.

• Skuteras, 3717 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Dali neko može da mi odgovori po čemu zaključujete da je neko ulje najbolje ? Po menjaču (šaltanju ),po potrošnji ili ?

Koliko sam pročitao svaka pomenuta firma daje brdo stranica o kvalitetu svog ulja .

Naši zakljuci proizilaze iz par hiljada kilometara provedenih na nekom motoru i to je merodavno .

Mislim da su sve diskusije kojih ima jako puno na ovu temu suvišne .

Treba pronaći šta proizvodjač dotičnog motocikla sipa prvi put , i ako to ulje postoji na tržištu sipaj i ne misli , ako ne onda alternative istog porekla( multigradno, polu ili ful sint) ,gradacije i to je to .

Pa podosta si u pravu. Vecina ovih ulja (motul, ipon, motorex, castrol...) imaju one API ili kako vec specifikacije, sto znaci da zadovoljavaju neke svetske standarde. Posavetovati se sa manualom oko gradacije i kupiti ono sto je dostupno. Koje god da je treba ga menjati redovno i sto se ulja tice tu treba da prestane svaka briga. Ja ulje menjam na 3000km, nije mi skupo (1.2 litra). Sipam motorex posto njega imam ovde u Ivanjici i nemam nikakve primedbe oko kvaliteta. Ako potrosnja istog znaci KVALITET. Masina ima 40000+ km i u odlicnom je stanju

• U prolazu, 65 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650

ja sam u moj motor sipao motul 15w50 kupljeno u mass-u i bio sam zadovoljan prvih 1500 km,menjac je isao kao u sir,a posle toga je menjac tesko isao cim se motor zagreje i sad razmisljam da sipam motorex ili agip.to je moje iskustvo sa motul-om.

Dali neko može da mi odgovori po čemu zaključujete da je neko ulje najbolje ? Po menjaču (šaltanju ),po potrošnji ili ? ???

Niko od nas nezna dali dotično ulje koje smo sipali u motor ,štiti i podmazuje habajuće površine kako bi trebalo. >:(

Koliko sam pročitao svaka pomenuta firma daje brdo stranica o kvalitetu svog ulja .

Naši zakljuci proizilaze iz par hiljada kilometara provedenih na nekom motoru i to je merodavno .  :-\

Mislim da su sve diskusije kojih ima jako puno na ovu temu suvišne .  :o

Treba pronaći šta proizvodjač dotičnog motocikla sipa prvi put , i ako to ulje postoji na tržištu sipaj i ne misli , ako ne onda alternative istog porekla( multigradno, polu ili ful sint) ,gradacije i to je to . ;)

ma ne oni pitaju koje ulje da sipam misleci po ceni kostanja i po gradaciji , uglavnom zato sto je motor kupljen polovan i nema manual pa neznaju . naravno da mi nemozemo da znamo dali sipano ulje u motor je dobro ili ne mozda je cak i prepakovano ono sa buvljaka zato gledaj gde kupujete i nemojte ono "ovo je bilo jeftinije" . najbolje za motor je da se odlucis za jedno ulje i sipas samo to nije bitna firma ( normalno ne neko djubre ) ,jer onda i kad ostaje malo ulja nedolazi do mesanja  raznih proizvodjaca  , a vrstu min polu ili sintetika odredjuje proizvodjac i ona mora da se postuje kao i redovna zamena .

ovo ti je najbolje objasnjenje do sad ti jednostavno pogledaj sta ti proizvodjac savetuje jer mnogo je glupo sipati sintetiku u stare motore ili motore koji nemaju veoma exstremnu exsplataciju , cisto bacanje para .

• Drug član, 1777 postova

Ulja se mogu mesati, nista im nece biti. Ne mora se slepo drzati jednog proizvodjaca... Kao i usvakoj raspravi o uljima, i u ovoj je receno dosta tacnih i ne tacnih stvari...

Sinteticko ulje je naravno najbolje, pogotovu u agregatu motorcikla koji to ulje koristi u menjacu...

Da li je bolje Motorex, Ipone, Motul, cesto postavljano pitanje... Bitno je da je ulje od renomiranog proizvodjaca i da smo sigurni u poreklo, i ona su manje vise ista u svojim kategorijama... Ja uvek kod sebe sipam top ulje od nekog od renomiranih prizvodjaca, razlike su minimalne i time se ne treba opterecivati... Trenutno sipam Silkolen igrom slucaja, jer mi je najzgodnije da ga kupim, i cena je OK. Ali, cesto idem do KDM, za plocice i razne gluposti, pa cu verovatno sledece sipati Ipone. Do sada sam sipao i Castrol, i Repsol i Motul...

E sad, ljudi se pitaju, da li da sipam sintetiku, skupa je, mozda bolje polusintetiku itd...

Kao sto rekoh, za motor je mnogo bolja sintetika, a da li vam se racunica isplati to znate vi najbolje...

• Drug član, 1777 postova

MOTUL 5100 15-50  ;)

ja mislim da je oko 3600din.Videcu ipone mislim da je jeftiniji.

I koja je razlika 10w-40 i 15-50.eto zelim da znam ;D

i ja...

evo ti objasnjenje

Single-grade motor oil

The Society of Automotive Engineers, usually abbreviated as SAE, has established a numerical code system for grading motor oils according to their kinematic viscosity. For single-grade oils, the viscosity is measured at a reference temperature of 100 °C (212 °F). Based on the range of viscosity the oil falls in at that temperature, the oil is graded as an SAE number 0, 5, 10, 20, 30, 40, 50, 60 or 70. The higher the viscosity, the higher the SAE grade number. These numbers are often referred to as the weight of a motor oil. The reference temperature is meant to approximate the operating temperature to which motor oil is exposed in an engine.

The viscosity of single-grade oil, derived from petroleum unimproved with additives, changes considerably with temperature. As the temperature increases, the viscosity of the oil decreases in a relatively predictable manner. On single-grade oils, viscosity testing can be done at cold winter (W) temperature (as well as checking minimum viscosity at 100 °C or 212 °F) to grade an oil as SAE number 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, or 25W. A single-grade oil graded at the hot temperature is expected to test into the corresponding grade at the winter temperature; i.e. a 10 grade oil should correspond to a 10W oil. For some applications, such as when the temperature ranges in use are not very wide, single-grade motor oil is satisfactory; for example, lawn mower engines.

Multi-grade motor oil

The temperature range the oil is exposed to in most vehicles can be wide, ranging from cold ambient temperatures in the winter before the vehicle is started up to hot operating temperatures when the vehicle is fully warmed up in hot summer weather. The difference in viscosities for any single-grade oil is too large between the extremes of temperature. To bring the difference in viscosities closer together, special polymer additives called viscosity index improvers are added to the oil. These additives make the oil a multi-grade motor oil. The viscosity of a multi-grade oil still varies with temperature, but the slope representing the change is lessened. This slope representing the change with temperature depends on the nature and amount of the additives to the base oil.

The API/SAE designation for multi-grade oils includes two grade numbers; for example, 10W-30 designates a common multi-grade oil. The first number associated with the W is not rated at any single temperature. The "10W" means that this oil can be pumped by your engine as cold as a single-grade 10 weight oil can be pumped. "5W" can be pumped at a lower temperature than "10W". The second number, 30, means that the viscosity of this multi-grade oil at 100°C (212°F) operating temperature corresponds to the viscosity of a single-grade 30 oil at same temperature. The governing SAE standard is called SAE J300. The motor oil grade and viscosity to be used in a given vehicle is specified by the manufacturer of the vehicle.

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

MOTUL 5100 15-50  ;)

ja mislim da je oko 3600din.Videcu ipone mislim da je jeftiniji.

I koja je razlika 10w-40 i 15-50.eto zelim da znam ;D

K'o žice .008 i .009  ;)

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Sad kad znamo šta je 10-40 a šta 10-50 jel može neko da kaže koje je bolje?Nije bitno ako je skuplje, za nekoliko stotina dinara neću bankrotirati, zanima me samo koje je ulje bolje za motor.

• Skuteras, 3717 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Sad kad znamo šta je 10-40 a šta 10-50 jel može neko da kaže koje je bolje?Nije bitno ako je skuplje, za nekoliko stotina dinara neću bankrotirati, zanima me samo koje je ulje bolje za motor.

Ti vdi koja ti je radna temperatura motora i vidi u kojim ga vremenskim uslovima koristis pa to i sipaj.

Ali ja sve nesto mislim da ce tebi da se sipa silkolene 10w 40

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja