Dr.Bane 207 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Čitajući temu kočenje motorom http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=2037.0 nisam našao odgovor koji motori najbolje koče motorom. Da li su to jednocilindraši, V2,V4, redni 2,3,4,6 ili možda boxer motori. Meni je nekako bilo logično (sa mojim ne poznavanjem mehanike) da što ima više cilindara bolje koči motorom, ali mi se čini da nisam u pravu. A mogli bi ovde i da napišete da li i koliko praktikujete kočenje motorom i vaše mišljenje da li to šteti motoru Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boban 499 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1480 postova Lokacija: Bratunac, Earth Motocikl: R1200C, GS, DRZSM Prijavi odgovor kao problematičan Od svega sto sam vozio do sad afrikin V2 ima najbolje motorno kocenje. Krivudavi putevi su pjesma s njom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TA96 300 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1423 postova Lokacija: Bliski Istok-Pančevo Motocikl: Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Sto je veca kompresija a manji broj obrtaja to je bolje motorno kocenje naravno ako kvacilo dozvoli da se prenese na tocak, a tocak na zemlju. Verovatno da one varijante sa dizel motorima imaju najbolje motorno kocenje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deki59 141 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 699 postova Lokacija: Srce Srbije pod jakim infarktom-Kosovska Mitrovica Motocikl: Tomos APN6-82,BMW R 1150 RT-03,Kawasaki EN 500-94 Prijavi odgovor kao problematičan Po meni je logicno 4-t motori sa sto vecom kompresijom. A bukvalno-najbolje motorno kocenje ima motocikl kojem se motor otkacio i jednim delom pao na zemlju, a drugim je jos uvek prikacen za sasiju. Trenje-samo vrcaju varnice ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3313 Napisano Januar 28, 2009 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5453 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Dizel 1 cilindar max Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
johann 850 Napisano Januar 28, 2009 Cuore Sportivo, 1338 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam na sta si mislio dal ko najagresivnije koci ili ko ima lepu kulturu kocenja (nije brutalno) motorom. Dok sam vozio Cagivu Canyon koja ima 500 ccm i jedan cilindar to nije bilo normalno cim sam malo ranije saltao u nizu uvek mi je blokirao zadnji tocak, vozio sam fazera 1000 to je bila milina jedna voziti i kociti motorom. Ja imam u BMW s dva cilindra i 800 ccm poneki put mi se desi da mi zaigra zadnji deo pred krivinu, al to nije nista u odnosu na jednocilindrasa naravno podrazumeva se da je masina cetvorotaktna ;D. Ja koliko znam jednocilindrasi imaju jako visok stepen kompresije u odnosu na visecilindricne motore. Nek me neko ispravi ako gresim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Po meni je logicno 4-t motori sa sto vecom kompresijom. A bukvalno-najbolje motorno kocenje ima motocikl kojem se motor otkacio i jednim delom pao na zemlju, a drugim je jos uvek prikacen za sasiju. Trenje-samo vrcaju varnice ;D ;D meni rekose da 2t motori nemaju motornu kocnicu nego cak ubrzaju kad pokusas da kocis motorom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Doca 675 Napisano Januar 28, 2009 krelac, 139 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kymco Xciting 250, Ducati Monster Dark 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam,mene su em ucili da kocim motorom,em sam nekom svojom logikom dosao do zakljucka da je bolje nego upotrebljavati kocnicu. Cak i kada kocim kocnicom imam obicaj da upotrebim prednju,dok zadnju koristim samo kada stajem na semafor. navika Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Mracni 196 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Niksic Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam na sta si mislio dal ko najagresivnije koci ili ko ima lepu kulturu kocenja (nije brutalno) motorom. Dok sam vozio Cagivu Canyon koja ima 500 ccm i jedan cilindar to nije bilo normalno cim sam malo ranije saltao u nizu uvek mi je blokirao zadnji tocak, vozio sam fazera 1000 to je bila milina jedna voziti i kociti motorom. Ja imam u BMW s dva cilindra i 800 ccm poneki put mi se desi da mi zaigra zadnji deo pred krivinu, al to nije nista u odnosu na jednocilindrasa naravno podrazumeva se da je masina cetvorotaktna ;D. Ja koliko znam jednocilindrasi imaju jako visok stepen kompresije u odnosu na visecilindricne motore. Nek me neko ispravi ako gresim. ja mogu da potvrdim da jedan cilindar ubitacno koci i u krivini nije preporucljivo to raditi, sem ako necete da izvodite atrakcije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ja uvjek kocim motorom i potpomazem se prednjom kocnicom... Vozim recimo 5om i trebam stati na lezezci i ja redom 4,3,2,1 i malo prednja i to je to... Duplo lakse i ljepse nego da samo kocim... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan mozda je malo off ali ima ipak veze sa temom donekle....da li kocenje motorm steti u nekoj meri masini i koliko je opterecuje i nju i prenosnike? ja ipak volim vise da stisnem kavacilo i opalim po kocnici i tako rasteretim motor,mozda plocice brze stradaju ali opet bolje one nego... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dimac 987 40 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1372 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan mozda je malo off ali ima ipak veze sa temom donekle....da li kocenje motorm steti u nekoj meri masini i koliko je opterecuje i nju i prenosnike? ja ipak volim vise da stisnem kavacilo i opalim po kocnici i tako rasteretim motor,mozda plocice brze stradaju ali opet bolje one nego... To ti je skroz pogresno! Nikad ne stiskaj kvacilo u za vreme kocenja sem kad stajes! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan mozda je malo off ali ima ipak veze sa temom donekle....da li kocenje motorm steti u nekoj meri masini i koliko je opterecuje i nju i prenosnike? ja ipak volim vise da stisnem kavacilo i opalim po kocnici i tako rasteretim motor,mozda plocice brze stradaju ali opet bolje one nego... izvini ali nisam siguran da steti masini jedino ako je to veliko bacanje u kocenje . ja nikad sa nijednim 4t motorom nisam imao problema sto se tice kocenja motorom uvek to radim uz neki lep zvuk motora . ovo za kocenje motorom me je ucio otac jos dok sam bio klinac i pratio kako on vozi auto a posle bilo stvar navike cak me je i milicioner na polaganju za B pitao sta radim ( polozio iz prve ). nazalost toliko kocim motorom kad sam odmoran da skoro kocnicu i nekoristim osim ako je naglo ili bas kad treba da stanem . mada mislim da je to stvar navike i da to dobrim delom zavisi od onoga ko obucava vozaca ja licno skoro nista nisam naucio u auto skoli osim sto imam los rad nogu zahvaljujuci instruktoru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano Januar 28, 2009 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Ne vozim agresivno (ponekad u gradu) , ali u principu kočim motorom i dešavalo mi se da mi u drugoj (retko) i prvoj (više puta) zablokira zadnji točak. To je sve bilo na pravcu (ispred semafora...) pa sam uspevao da iskorigujem kvačilom i upravljačem. U krivinama i na otvorenom putu pomalo "ciketanski" ili ti "ziheraški". ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Januar 28, 2009 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan meni rekose da 2t motori nemaju motornu kocnicu nego cak ubrzaju kad pokusas da kocis motorom Moze se kociti i dvotaktnim motorom, mozda malo slabije nego cetvorotaktnim, ali tu postoje dva problema: 1. Kad se koci 2t masinom posto je oduzet gas samim tim motor ne dobija gorivo pa ni ulje za podmazivanje pa postoji mogucnost da motor zariba. Lek je u tome da se ( na dugackim uzbrdicama ) - svakih nekoliko stotina metara stisne kvacilo a motor proturira kako bi dobio goriva i ulja za podmazivanje. 2. kod novijih 2 t motora koji imaju pumpu za ubrizgavanje ulja za podmazivanje u usisnu granu, problem je sasvim drugaciji. Mozes kociti motorom kolko ti je volja i na najduzim nizbrdicama, ali tu postoji opasnost da kad sidjes moras da skidas svecicu koja se od ulja zamasti pa motor ne radi - provereno ! Posto si pomenuo pojam " motorna kocnica " - nju imaju uglavnom kamioni i ona je napravljena tako da blokira izlaz izduvnih gasova - odmah posle izduvne grane, time gusi motor i usporava ga. Nije mi poznato da je to neko fabricki montirao na motorcikl . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Masa pokretnih delova i stepen kompresije uticu na jacinu "motornog kocenja" . Tu silinu preko kvacila na put treba da prenese i zadnja guma, koja nekad nije dorasla tome pa zato blokira. Kocite motorom a ne kvacilom! Ako vec zelite da koristite usporenje masine savladajte tehniku saltanja u nizu sa medjugasom, u suprotnom, kvacilo trpi veliko opterecenje. mozda je malo off ali ima ipak veze sa temom donekle....da li kocenje motorm steti u nekoj meri masini i koliko je opterecuje i nju i prenosnike? ja ipak volim vise da stisnem kavacilo i opalim po kocnici i tako rasteretim motor,mozda plocice brze stradaju ali opet bolje one nego... To ti je skroz pogresno! Nikad ne stiskaj kvacilo u za vreme kocenja sem kad stajes! Kvacilo koristi kad saltas (u nizu, visu nije obavezno), kreces i biras prazan hod (neutral). Sve druge upotrebe su nepotrebne, da kazem pogresne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 207 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Kvacilo koristi kad saltas (u nizu, visu nije obavezno), kreces i biras prazan hod (neutral). Sve druge upotrebe su nepotrebne, da kazem pogresne. Imam pitanje, a ne bih da ispadnem tupav. Kažeš da nije obavezno stiskati kvačilo kada se šalta u višu brzinu (ako sam dobro razumeo),a tako nešto je i brrka pre napisao i nije mi bilo jasno da li je to stvarno moguće i da li šteti menjaču. Nisam se usudio nikad da probam baš iz razloga da nešto ne zeznem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Kvacilo koristi kad saltas (u nizu, visu nije obavezno), kreces i biras prazan hod (neutral). Sve druge upotrebe su nepotrebne, da kazem pogresne. Imam pitanje, a ne bih da ispadnem tupav. Kažeš da nije obavezno stiskati kvačilo kada se šalta u višu brzinu (ako sam dobro razumeo),a tako nešto je i brrka pre napisao i nije mi bilo jasno da li je to stvarno moguće i da li šteti menjaču. Nisam se usudio nikad da probam baš iz razloga da nešto ne zeznem Cuj to, pa moras stiskati kvacilo kad saltas, nije DSG ili Tiptronic ;D I mene su uvjek ucili da kocim motorom, i tako radim i ne steti nista. Nekad se desi zaskripi zadnji tocak, ali to je ako na vecem broju obrtaja vratis u manju sto je logicno, znaci prvo se mora podpomoci kocnicom da smanji obrtaje. Ne moze se vziti 3om, obrtaji da budu za saltanje u 4tu a ti vratis u 2gu...Normalno da ce zablokirati tocak... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Kvacilo koristi kad saltas (u nizu, visu nije obavezno), kreces i biras prazan hod (neutral). Sve druge upotrebe su nepotrebne, da kazem pogresne. Imam pitanje, a ne bih da ispadnem tupav. Kažeš da nije obavezno stiskati kvačilo kada se šalta u višu brzinu (ako sam dobro razumeo),a tako nešto je i brrka pre napisao i nije mi bilo jasno da li je to stvarno moguće i da li šteti menjaču. Nisam se usudio nikad da probam baš iz razloga da nešto ne zeznem Daleko od toga, dobro je pitanje. motocikli nemaju sinhrone i konusne zupcanike, pa je ova radnja izvodljiva (mada sam saltao i Yuga bez sajle za kvacilo ;D). U principu, kad ubrzavas, stvara se moment sile na sprezi izmedju dva zupcanika. Kada usporavas desava se takodje moment, ali suprotnog smera jer sada tocak pokrece radilicu. U trenutku kada se ta dava momenta sile smenjuju vlada (teoretski) stanje ravnoteze, tj snopove ne vezuje nikakva sila. Dakle, poenta je da se za kratko izjednace momenti tocak-radilica i u tom trenutku promeni stepen prenosa. To vrsimo tako sto naglo oduzmemo gas i u tom trenutku povucemo polugu selektora, zatim opet gas i teraj! Na tom principu funkcionisu i quick-shifteri koji za kratko odsecaju paljenje, i time usporavaju masinu, pa nema potrebe za pustanjem gasa. Ovaj efekat postizes takodje sto ukucivanjem kvacila prekidas delovanje momenta sile od radilice (uzimamo da kvacilo odvaja 100% sto je daleko od realnog). Ova tehnika nije preporucljiva za pocetnike i ne trpi "penzionersko" saltanje. Cim oduzmes gas ODMAH po menjacu, ako vec osetis motorno kocenje, kasno je za promenu brzine. Najbolje je sve ciniti preko pola gasa i onda je promena daleko tecnija (i brza) nego sa upotrebom kvacila. Inace, probaj, ali iz 3 u 4 recimo, saltaj kao da hoces brzo (nemoj pogresno da me shvatis, ne treba brzo, nego normalno, samo nemoj polako! ;D) da promenis sa kvacilom ali ga nemoj upotrebiti i videces! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1355 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1138 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan Kvacilo koristi kad saltas (u nizu, visu nije obavezno), kreces i biras prazan hod (neutral). Sve druge upotrebe su nepotrebne, da kazem pogresne. Imam pitanje, a ne bih da ispadnem tupav. Kažeš da nije obavezno stiskati kvačilo kada se šalta u višu brzinu (ako sam dobro razumeo),a tako nešto je i brrka pre napisao i nije mi bilo jasno da li je to stvarno moguće i da li šteti menjaču. Nisam se usudio nikad da probam baš iz razloga da nešto ne zeznem Cuj to, pa moras stiskati kvacilo kad saltas, nije DSG ili Tiptronic ;D I mene su uvjek ucili da kocim motorom, i tako radim i ne steti nista. Nekad se desi zaskripi zadnji tocak, ali to je ako na vecem broju obrtaja vratis u manju sto je logicno, znaci prvo se mora podpomoci kocnicom da smanji obrtaje. Ne moze se vziti 3om, obrtaji da budu za saltanje u 4tu a ti vratis u 2gu...Normalno da ce zablokirati tocak... Pre ces da sjebes menjac motornim kocenjem nego saltati bez kvacila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Cuj to, pa moras stiskati kvacilo kad saltas, nije DSG ili Tiptronic ;D I mene su uvjek ucili da kocim motorom, i tako radim i ne steti nista. Nekad se desi zaskripi zadnji tocak, ali to je ako na vecem broju obrtaja vratis u manju sto je logicno, znaci prvo se mora podpomoci kocnicom da smanji obrtaje. Ne moze se vziti 3om, obrtaji da budu za saltanje u 4tu a ti vratis u 2gu...Normalno da ce zablokirati tocak... 1. ne moras 2. koristi medjugas kad saltas u nizu, izjednaci broj obrtaja motora sa obrtanjem tocka i nema sanse da zablokira. Ako to ne radis, ni jedno proklizavajuce kvacilo ti nece pomoci prilikom saltanja dve nize! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Covek je profesionalac. U visu bez kvacila, a u nizu (dobro obratite paznju) svaki put sa medjugasom da bi eleminisao pocetni udar motornog kocenja (blokiranje tocka)! Dobro obratite paznju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gavrolini 2754 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2422 postova Lokacija: Shabac Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250 Prijavi odgovor kao problematičan mozda je malo off ali ima ipak veze sa temom donekle....da li kocenje motorm steti u nekoj meri masini i koliko je opterecuje i nju i prenosnike? ja ipak volim vise da stisnem kavacilo i opalim po kocnici i tako rasteretim motor,mozda plocice brze stradaju ali opet bolje one nego... To ti je skroz pogresno! Nikad ne stiskaj kvacilo u za vreme kocenja sem kad stajes! niste me ocigledno razumeli ovo se nije odnosilo na kocenje pred krivinu i slabija usporavanja vec na jaka kocenja pred zaustavljanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Agregat služi za pokretanje motora a ne za kočenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan mozda je malo off ali ima ipak veze sa temom donekle....da li kocenje motorm steti u nekoj meri masini i koliko je opterecuje i nju i prenosnike? ja ipak volim vise da stisnem kavacilo i opalim po kocnici i tako rasteretim motor,mozda plocice brze stradaju ali opet bolje one nego... To ti je skroz pogresno! Nikad ne stiskaj kvacilo u za vreme kocenja sem kad stajes! niste me ocigledno razumeli ovo se nije odnosilo na kocenje pred krivinu i slabija usporavanja vec na jaka kocenja pred zaustavljanje nemoze da mu das prenos direktno iz velike brzine i broja obraja u manji prenos motor bi urlao da expolodira moze uz postepeno otpustanje kvacila i pritisak na kocnicu , ali opet ne u neka nagla kocenja. motorno kocenje se koristi da bi usporavao voziloa nikako za kocenje u bukvalnom smislu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...