Jump to content

Moto Zajednica

Bmw R1200RT zvuk u menjaču

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 70 postova
  • Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT

Pozdrav drugari! Postao sam vlasnik BMW R1200RT 2007god. i imam jedno pitanjce za sada?! Naime kada prebacujem iz prve u drugu brzinu čuje se ono klank kao na japancima kada se ubacuje u prvu. U ostale brzine ide bez zvuka, čak ni u prvu se ne čuje. Inače normalno šalta i ne izbacuje ni iz jedne brzine. E sad znam da je tu drugačiji menjač nego na japanskim motorima, pa me interesuje je li ta anomalija normalna? Prvi put se družim sa BMW motociklom! 

Promenio član Саша

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 495 postova

Normalno, menjac je isti, sekvencijalni kao i kod klasicnih motocikala. Jedino sto je kvacilo suvo a menjac odvojen, ali to nista ne menja. Tip menjaca je isti. Vozi i uzivaj.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 6543 postova
  • Motocikl: đački pešački

Svaku sumnju treba odganati, sad na svakom ćošku ima neki majstor za BMW i lako je naći da se nekom obrati.

Pored mogućeg kvara druge brzine, koja je inače nekako i kod automobila više izložena opterećenju, nema razloga za bilo kakvu različitost u odnosu na ostale. Hod između prve i druge je duži, nego između druge do šeste brzine i samim tim iziskuje malo više vremena za zaključavanje prenosnika. Ovi menjači nikako ne vole kašnjenje i bojažljivo menjanje prenosa, tad se čuju i vremenom se  oštećuju, da bi se to izbeglo, potrebno je tik pred promenu brzine napraviti blagi predpritisak na nožnu komandu, pa kad se stisne poluga kvačila, munjevito i odlučno gurne  stopalom poluga, tako i na više i na niže. Postoji tema sa uljima, ono dosta utiče na šaltanje i trajnost. "Pali, radi, ide, ne diraj", sa tim se nikako ne slažem, na neviđeno.

• Hvala 1

pre 32 minuta, đunta je napisao:

Svaku sumnju treba odganati, sad na svakom ćošku ima neki majstor za BMW i lako je naći da se nekom obrati.

Pored mogućeg kvara druge brzine, koja je inače nekako i kod automobila više izložena opterećenju, nema razloga za bilo kakvu različitost u odnosu na ostale. Hod između prve i druge je duži, nego između druge do šeste brzine i samim tim iziskuje malo više vremena za zaključavanje prenosnika. Ovi menjači nikako ne vole kašnjenje i bojažljivo menjanje prenosa, tad se čuju i vremenom se  oštećuju, da bi se to izbeglo, potrebno je tik pred promenu brzine napraviti blagi predpritisak na nožnu komandu, pa kad se stisne poluga kvačila, munjevito i odlučno gurne  stopalom poluga, tako i na više i na niže. Postoji tema sa uljima, ono dosta utiče na šaltanje i trajnost. "Pali, radi, ide, ne diraj", sa tim se nikako ne slažem, na neviđeno.

Hvala na savetu, pokušaću tako da prebacujem pa da vidim ima li razlike. Da li možda znaš u NS nekog od dobrih majstora ako mi zatreba? 

Majstor će ti svakako trebati,  uvrežena je zabluda  da kod BMWa nema šta da se radi, a diy ipak ne obezbeđuje dovoljno dobar rezultat. 

Uprkos..., počeo je član foruma da radi i BMW, Abart Manijak, znam inače podosta ljudi iz NSa, ali bhi se zadžao na nivou običnog informisanja.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2777 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

"Ovi menjači nikako ne vole kašnjenje i bojažljivo menjanje prenosa, tad se čuju i vremenom se oštećuju, da bi se to izbeglo, potrebno je tik pred promenu brzine napraviti blagi predpritisak na nožnu komandu, pa kad se stisne poluga kvačila, munjevito i odlučno gurne stopalom poluga, tako i na više i na niže"

Nisam uspeo da citiram, ne znam zasto. Ali sam kopirao deo posta od kolege Djunte.

Ovo sto je napisao je krucijalno! Promena stepena prenosa mora da bude odlucna! Nema oklevanja i "pipanja" poluge.

Ovim putem mu se zahvaljujem sto me spomenuo.

Ako imas ikakvu sumnju da nesto nije ispravno, mnogo je jeftinije da neko utvrdi ili opovrgne kvar, nego da cekas pa da dodje do havarije.

Pre 12 sati, abarth_maniac je napisao:

"Ovi menjači nikako ne vole kašnjenje i bojažljivo menjanje prenosa, tad se čuju i vremenom se oštećuju, da bi se to izbeglo, potrebno je tik pred promenu brzine napraviti blagi predpritisak na nožnu komandu, pa kad se stisne poluga kvačila, munjevito i odlučno gurne stopalom poluga, tako i na više i na niže"

Nisam uspeo da citiram, ne znam zasto. Ali sam kopirao deo posta od kolege Djunte.

Ovo sto je napisao je krucijalno! Promena stepena prenosa mora da bude odlucna! Nema oklevanja i "pipanja" poluge.

Ovim putem mu se zahvaljujem sto me spomenuo.

Ako imas ikakvu sumnju da nesto nije ispravno, mnogo je jeftinije da neko utvrdi ili opovrgne kvar, nego da cekas pa da dodje do havarije.

Ok, primio k' znanju! Čim vreme dozvoli da se provozam ima tako da ga šibnem na gore da odmah uleti u šestu, hahaha! Šala mala, vidim da te  Đunta pominje kao majstora pa može neki info u inbox tipa adresa servisa i sl. Pozdrav 

Forum održavaju ljudi iz čijeg se pisanja može naći nešto opšte korisno i koji rade  usko tematski. Ne retko se ovde mogu pročitati objave u vidu preporuka za ljude koji nikad ni slovce nisu napisali, al ajd, informacija, ali je red da se pre svih spomenu ljudi koji su aktivni i rade u branši. Naravno, informacija i preporuka nisu isto, ali je ipak, botova na pretek. 

(Nema na čemu.)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja