Jump to content

Moto Zajednica

Beta Motard 4.0

Recommended Posts

• Drug član, 1237 postova
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan
Pre 6 sati, bogdan je napisao:

Niko da pita pa ajd ja , ono struganje radilice , ima li ga jos posto si montirao klip

Okrenuo sam juce motor par krugova posto sam stigao glavu ali više da vidim kako klip ide u cilindru i kako se sve to okreće. Super to sve radi i nisam primetio čudne zvukove. Ako ih ima i dalje ublazava ih sad već opterećena radilica sa svih strana

• Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

On 30.12.2023. at 21:02, srbac je napisao:

Jel palo prvo paljenje? :D

Srećna Nova godina svim posetiocima teme i puno zadovoljsta u ovom našem hobiju.

Nisam jos upalio motor, u gužvi sam sa poslom pa čekam koji dan posle NG da da kompletiram i zavrsim.

Sam motor je sklopljen, treba još da ga okacim na ram i sve ispovezujem.

IMG-a00846436fe2593db09f4f6be468668b-V.jpg

• Sviđa mi se 2

Evo malo slika radova koji su protekli.

Zamenio sam lanac razvoda koji je vidi se bio malo istegnut. Trazio sam kad sam porucivao da lanac bude zatvoren,  a dobio rastavljen, pa sam ga sam spojio, jbg.

Nasao sam i odlicnu maticu za magnet koja je negde izgubljena, donirao je neki Audi sa svog trapa. Mislim da ce u narednih par dana da sve bude gotovo

IMG-6b5788cbcfc17aff764679576f590ec8-V.jpg

IMG-f4e62ff21c11ab8549e1ac77f00e6121-V.jpg

IMG-7e526aaef2f8c6cdfef0022a7757624d-V.jpg

IMG-9d0798fe8b4723bf5f7855f9836163f0-V.jpg

IMG-d97d41808c2a1ecd24ab54ef5b9cfcff-V.jpg

IMG-d9f95620bf0d69dca0d6f2408ae9f726-V.jpg

• Sviđa mi se 13
  • Podržavam 1

Ok, ostalo je jos jako malo do kraja. 

Stavio sam masinu u ram i povezao vecinu stvari. Za sam kraj ostao je auspuh i rezervoar da bi motor mogao da upali. Auspuh bih da ofarbam, ali nije presudno, rezervoar nesto curi na slavinici pa moram da vidim do cega je.

Danas sam povezao struju i izverglao malo motor da vidim hoce li da baci ulje na povratnom vodu ka rezervoaru, i jeste, bljucnuo je ulje sto me jako raduje i sad vec moze da se pali bez straha. Uzeo sam Motul 3000 10w40, jedino mineralno u toj redjoj gradaciji koje sam nasao.

Ide lose vreme a bas bih voleo da ga provozam malo posle paljenja. Da odradi jedan ciklus grejanja i da se sve posteno razmrda unutra. 

IMG-0a7092381c80f10e2b56821bf418a56b-V.jpg

IMG-ae4a0e18bcdb2adbac9425a83ebe0546-V.jpg

IMG-220d92e17a3c9dcfcb42ba9b0c6efdcb-V.jpg

IMG-35c9e9fdda4b56fe9475e0ba6b350daa-V.jpg

IMG-97bde03cc36d67c7f2f49725d392bc78-V.jpg

• Sviđa mi se 7

Cacnuo sam po malo sve sto sam mislio da treba, anlaser otvorio i ocislio pa podmazao, karburator otvorio takodje, ali je bio bas cist odozdo pa ga nisam previse rastavljao, izduvao ga i podmazao siber i membranu.. Na kutiji filtera vazduha koja je takodje Suzukijeva sam video sa strane 6-7 izbusenih rupa da se olaksa disanje pretpostavljam. Nisam nista dirao jer je boja svecice jako lepa bila. Sam filter sam oprao i podmazao obicnim moto uljem kako manual kaze, i on je org Suzuki.

Auspuh koji tek treba da dodje na red ima neku cevcicu, koja jedan deo gasova odvodi do kutije filtera,pa ga motor ponovo usisava. To je neka vrsta EGR ventila pretpostavljam. Najradije bih to eliminisao samo da vidim na koji nacin. Ima tu je jedna vakuum racva pa verovatno da ukinem vakum koji ce je otvarati ka filteru, videcu..

IMG-594aba33066fe4d805788b7ee3a15f2f-V.jpg

IMG-d92f6cae1b558d438a1df235a9cd33b1-V.jpg

IMG-6bfbab62c64f30e570e9ac4f5feb0f9f-V.jpg

IMG-c55512f93b701fed8845bb1fb995b183-V.jpg

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 565 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI

Ja ne bih pravio nikakve izmene dok je ne upalim i provozam i uverim se da je sve ok.
Ako nesto zeza neces znati do cega je.

• Podržavam 2

Pre 14 sati, JoeD je napisao:

Ja ne bih pravio nikakve izmene dok je ne upalim i provozam i uverim se da je sve ok.
Ako nesto zeza neces znati do cega je.

Da, u pravu si ako nislis na taj EGR. Svakako ću uskoro opet morati nesto da cackam, makar oko stelke ventila pa mogu tad to sve da raskacim. Poprilično i smeta jer je dosta tesno tamo gde stoji.

Beta sa ovim motorom se prodavala do skoro, pa su je pretpostavljam zbog eko normi navukli na euro3 ugradnjom tog sistema. Za ovu godinu startuje novi model Bete sa nekim novim kineskim motorom, opasno dobro izgleda

alp-4_0-3.jpg

alp-x-2.jpg

• Podržavam 1

A sad malo Ona:jee1:

Video je snimljen posle voznje od oko 20-ak km i tad sam uocio curenje ulja na na ovom crevu koje vraća ulje gore u rezervoar. Ono je i poslednje što sam dirao pre neki dan i izgleda da sam ga mozda previše uvrtao pa je prslo,jbg.

Samo prvo paljenje i vožnja prošli su savršeno, upalio je iz prvog verglanja, par minuta odradio u mestu i onda sam ga vozio po kraju. Loše sam prikacio sajlu kvacila pa je slabo odvajao ali sam mogao i tako da ga vozim bez problema. Nisam hteo da ga prekidam u radu i odem kući da namestim to za minut, samo sam ga vozio... Lepo vuce, le lupa nista, sve brzine rade, okretan i lagan kao perce. 

Sad sam miran, neću žuriti da ponovo vozim dok ne rešim to crevo, ofarbacu auspuh, kompletirati plastike i videti ima li jos koja sitnica za dotegnuti..

• Sviđa mi se 17
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Super!

Da uzmeš nov akumulator obavezno. Ulje da zameniš brzo i to flisovanje da se reši, inače neće biti masan samo motor, nego i onaj ko je vozi.

pre 5 minuta, pronto je napisao:

Super!

Da uzmeš nov akumulator obavezno. Ulje da zameniš brzo i to flisovanje da se reši, inače neće biti masan samo motor, nego i onaj ko je vozi.

Upravo to se i desilo, leva patika i nogavica su isprskane,sto će reći da lepo curi tu gore. Valjda ce to ovi iz 'Hidraulika' moći da rese.

Akumulator ne znam kakav je, neku neobično veliku struju očitava na njemu u stanju mirovanja. punjač pokazuje da je potpuno napunjen. Nervira ne što ne mogu da ugasim far pre paljenja, pa i on dosta vuce

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Za pokretanje motora nisu važni samo Volti,već i Amperi...pa je verovatno oslabio u tom smislu. Nisam pratio sve detalje, možda si i radio...trebalo bi možda malo servisirati Al Nasera. Kada je sve kako treba, to što je far upaljen pri startu ne sme da ima nikakav uticaj.

pre 9 minuta, pronto je napisao:

Za pokretanje motora nisu važni samo Volti,već i Amperi...pa je verovatno oslabio u tom smislu. Nisam pratio sve detalje, možda si i radio...trebalo bi možda malo servisirati Al Nasera. Kada je sve kako treba, to što je far upaljen pri startu ne sme da ima nikakav uticaj.

Da , servisirao sam anlaser, mislim samo sam ga očistio i podmazao lezajeve, kolektor sam malo zagladio finom smirglom. Osim redovne prašine od četkica nista neobično nisam primetio unutra

Pre 14 sati, mradomir je napisao:

Auspuh je malo čudan.

Sam on je sasvim normalan i potpuno  originalan. Prethodni vlasnik je nakalemio ovu cevku na kraju izduva jer mu je oprljio kofer koji je imao pozadi. Moram priznati da ko god da je radio to uradio je majstorski, savrseno je opasovana cevka, i dobijen željeni ugao. 

Sad kada ga budem farbao skraticu je naravno ali cu ipak ostaviti 3-4cm bas da mi ne bi kao i njemu duvao gore ka koferu.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 2915 postova

pročitao sam celu temu ali nisam shvatio da li malitomic ima profesionalnog iskustva sa mehanikom.Pitam zbog toga je da znam a li je ameteri koji samo malo čačkaju oko osnovih stvari imaju sposobnosti i znanja da urade ovakvu operaciju.

I kolko bi sve to koštalo da je radio majstor koji bi naplatio ruke

• Sviđa mi se 1

• Andragog, 5026 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Ljudi koji su malo vičniji šrafljenju, mogu da uspešno urade puno stvari uz malu pomoć prijatelja. (interneta itd)

Ipak su motorna vozila poprilično glupave stvari. Bitna je volja i donekle uslovi za rad. 😁

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Pre 7 sati, sasa ns 1 je napisao:

pročitao sam celu temu ali nisam shvatio da li malitomic ima profesionalnog iskustva sa mehanikom.Pitam zbog toga je da znam a li je ameteri koji samo malo čačkaju oko osnovih stvari imaju sposobnosti i znanja da urade ovakvu operaciju.

I kolko bi sve to koštalo da je radio majstor koji bi naplatio ruke

Ma joook,  kakav majstor, ja sam samo neko ko voli da prčka oko svojih motora.Često ih menjam i otvaram nove teme pa mozda izgleda da u tome ima nekakvog profita, ali osim čistog zadovoljstva nema ničeg materijalnog. 

Uz nesebicnu pomoc ljudi sa foruma moguce je i u 'sam svoj majstor' reziji uraditi i ovako poprilicno slozen posao

Ne znam koliko bi neki pravi majstor ovakvu popravku naplatio, ali bi ona svakako trajala podugo zbog nabavke delova koji nisu bas dostupni na svakom cosku. 

Ovde u temi je prikazano od A do Š šta se meni dešavalo i kojom dinamikom je sve islo, i može poslužiti nekom ko bi slican posao poželeo da radi.

Motor je sad kompletno gotov i ja se naj iskrenije nadam da ce pouzdano služiti jer njega ne planiram da menjam

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

Za kraj malo sam ga kozmeticki doterao. Sredio sam auspuh, skratio onu cevku na izduvu i ofarbao u termo boju. Na jednoj od slika vidi se i mala cevka sa grane sto ide ka airboxu za koju ja pretpostavljam da radi nesto poput EGR ventila kod automobila. Sa sad je ostalo sve u funkciji ali cu je verovatno zapusiti nekad.

Crevo od ulja sam uspesno resio u 'Hidrauliku'. Oni mi rekose da je ono i ranije tu bilo popravljano jer su videli kad su ga rastavili radi zamene..

IMG-d942a188697c35102c674c0de8920626-V.jpg

IMG-24d7b9e608bbee0d1e7985328349a13c-V.jpg

IMG-8a21a401304d88f359132bcbd9e89c72-V.jpg

IMG-e88bd42c1dd5f6ee59767d922541e963-V.jpg

IMG-bff70e866535b4d365ec6e467fad1c52-V.jpg

IMG-19433c3d24a4b3e111c28011ebee40b2-V.jpg

• Sviđa mi se 14
  • Podržavam 1

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Stvarno mu taj fabrički auspuh stoji kao piletu sise, ja bi ga promenio za neki aftermarket, em će da dobije bolji zvuk, lakši je, izgleda bolje i vrlo verovatno da će i motor nešto bolje da poteže.

• Sviđa mi se 1

Pre 2 sati, aca-pn je napisao:

Stvarno mu taj fabrički auspuh stoji kao piletu sise, ja bi ga promenio za neki aftermarket, em će da dobije bolji zvuk, lakši je, izgleda bolje i vrlo verovatno da će i motor nešto bolje da poteže.

Imam vec nesto sto bi moglo da se stavi, ali ne mogu sad sa tim da se bavim. 

Ovaj sad ovako skroz crn i ne bode oci previše i meni je estetski prihvatljiv. Videću tokom godine ako sve bude kako treba, verovatno će i auspuh da se promeni. Volim ja malo jači zvuk, ne prejak ali ipak da se čuje. 

Pala je danas još jedna voznjica od 20-ak km:jee1:. Na suncu je bilo prijatno ali je temperatura jedva prebacila nulu, pa ni ne znam koliko je uopšte dobro da vozim motor u toku razrade na tako niskoj temperaturi budući da on sam ne može da dostigne radnu.

Motor sve lepse i mirnije radi. Kvacilo me zeza iako sam lepo namesio sajlu i dole i gore na rucki. Moze da se vozi ali ne odvaja lepo. Doci ce mozda vremenom, a I posle zamene ulja, sve na svoje..

Na snimku se vidi kako ofarbana grana jako dimi što se dešava uvek posle prvog paljenja, ako nije grejana u rerni. Sad kad je sagorela šta je imala nema više mrdanja i ostaje kakva jeste.

Preradio sam njegov pak treger da moze da primi ploču za jedan moj mali kofer pa i njega uspešno instalirao.

Negde mu i dalje curka ulje, ali ne mogu da vidim gde tačno, rekao bih da iz creva nije. Sve sam lepo obrisao pa cu pratiti.

Kažu sneg ovih dana, pihh.. a bas mi se vozi:takoje:

• Sviđa mi se 4

Čekajući sunce i lepo vreme da prodiskutujemo malo o zadnjoj gumi.

Ovaj motor ima potpuno promasenu dimenziju gume na zadnjem točku, 140/80-17. Ima visok profil i točak deluje dosta veći od prednjeg

Originalna dimenzija gume je 150/60-17, dimenzija felne je 4,25-17.

Guma u toj dimenziji ima dosta da se nadje i to nije problem. 'Problem' je taj što ja imam jednu gumu sasvim solidnu(vozio sam je, odlično drzi), ali je ona 160/60-17, pa bih probao nju da stavim🤪..

Da je nemam, trenutka se ne bih dvoumio i već bi kupio 150.

Ima li neko da razreši dilemu..hvala:takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja