Jump to content

Moto Zajednica

Kvacilo ne odvaja ??? Honda CB450

Recommended Posts

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: Honda CB450, BMW R65, Yamaha Vino, Piaggio Hexagon

Imam problem sa kvacilom na Hondi cb 450 pc17.

Konkretno ne odvaja dovoljno kvacilo. Posto sam auto mehanicar sa iskustvom od nekih 10 god takav problem kad se javi na automobilu obicno je u pitanju korpa kvacila koja je pukla ili kriva ili pak sam mehanizam za potiskivanje korpe (sajla ili cilindar kvacila) pa ne odvaja kako treba i krci menjac kad se bira neko do brzina. E to se isto desava i sa mojom hondom . Kad je ubacim u 1 brz. stisnem kvacilo i probam da zaverglam da upali , cim motor krene da radi ceo bjk krene napred iako je stegnuto skorz kvacilo. Ili ako je motor vec upalio pa hocu da krenem cimne u mestu cim ubacim u 1. Ovakav problem na kolima resava se tako sto se prvo proveri sajla ili cilindri kvacila a ako su ok problem je u setu kvacila (lamela korpa i pot. lezaj). Posto ne bih bio miran a da ne probam par stvari probao sam da stegnem sajlu i smanjim skroz zazor na kvacilu bas da ga nema ili da je pretegnuto pa onada probam poonovo da palim u 1 ali se isto desava. Pomislio sam da je u pitanju ulje za motor jer lamelice plivaju u ulju ( ide oko 3 lit ulja koje je zajednicko za motor i menjac) i zamenio sam ulje sipavsi full sint sae 15w 40. I nista nisam dobio , zatim sam skinuo sklop kvacila i oprao i ocistio sve lamelice i medusobno ih preslozio misleci da je neka zalepila ali nista i dalje je problem jer ne ODVAJA dobro kvacilo. Kuciste i sklop izgledaju OK i nema na njima ostecenja. U voznji se jos desava da tesko biram brzinu jer ne moze da se ubaci ili izbaci najcesce iz 1 u 2 ili 3 u 2. Cak se i ler tesko dobije . Kad je motor ugasen brzine se dobro biraju.

Ako ko ima predlog za popravku ili je imao isti problem molim da ostavi svoj komentar.

Hvala unapred. :roll:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Koliko ja znam tesko ce bilo koji motocikl u prvoj paliti bez trzanja. Svi se pale u leru bez izuzetka. Sve drugacije radi kad je motor(ulje) vreo. Mozda opruge na korpi... :?

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Koliko ja znam tesko ce bilo koji motocikl u prvoj paliti bez trzanja...

Moj pali u prvoj bez ikakvog trzaja :wink:

• U prolazu, 74 postova

Lamele na kuplungu oèito ti ne odvajaju dovoljno, nego kao da ostanu djelomièno zaljepljene..

Da ne idemo sad u raspravu o uljima, ali mislim da je odabir ulja najvažniji u tvojoj prièi! Dosta ljudi tvrdi da im spojka najbolje odvaja pri korištenju Valvolinea 10W-40 za motocikle, jedan kaže da je umjesto Valvolina stavio Shell Advance VSX (blend) i sada mu se èini kako kvaèilo više odvaja, trzaja kod prebacivanja u prvu je skoro nema, pogotovo kad je bajk zagrijan. Takoðer je saltanje puno "glaðe", sa manje klikova i sliènog...

Oèito ne postoji univerzalno ulje koje je dobro za sve motore, jednom više odgovara ovo, drugom ono...

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)
A da probaš da zategneš sajlu kvaèila? Možda zato ne može da odvoji.

najzli

Probaj da dotegnes sajlu i na rucki i na ulazu u dekl kvacila. Nego el imas mnogo lufta kada stiskas kvacilo ili osetis da pruza otpor. Jako je retko da se nesto tako desava iz drugog razloga. Obicno kvacilo nece da spoji.

• U prolazu, 74 postova

Ma ljudi, radi se o starome tipu motora, a on je polusintetiku sada èak zamjenio full sintetikom! Poznate su prièe mnogih ljudi koji su u novije motore stavili full sintetiku, pa im se nakon toga teže šalta i sl. Sintetika je dobra, najbolja za zaštitu motora od trošenja, ali ne možete oèekivat da æe kuplung lamela starog tipa motora sad bolje raditi!

• Drug član, 4453 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

dali si podmza saju.Mozes da je zatezes koliko oces ako je nisi podmaza neko vrime ili nikada moze da bude veliki problem.Ali da je podmazes tako da ce WD40 ili sprej za podmazivanje sajli izaci na drugu stranu sajle.E kad to uradis javi nam sta se desava

• U prolazu, 74 postova

Posto ne bih bio miran a da ne probam par stvari probao sam da stegnem sajlu i smanjim skroz zazor na kvacilu bas da ga nema ili da je pretegnuto pa onada probam poonovo da palim u 1 ali se isto desava.

Ovo sa sajlom sam vec probao i to nekoliko puta. Sto se tice ulja za motor logicno je da sa full sint. bolje radi i menjac i motor jer ovo ulje na temperaturi od 18` do 110` zadrzava isti viskozitet i druga svojstva. Dok kod mineralnod to ne mora da bude slucaj . Poznata je stvar da ko vozi VW golf 2 ili 3,4... mora da sipa u menjac full sint ulje jer u protivnom desava se ovo sto i meni sa kvacilom . Ali nije problem u ulju vec pretpostavljam da je ono sto bi nazvao zamajcem sa oprugama (kao korpa ) u nekom problemu. Moze li se to remontovati i ima li ko iskustva sa tim

• Drug član, 1854 postova

ja sam imao slicnih problema sa kvacilom na autu (fiat ritmo 105tc), zamenili smo korpu, lamelu, lezaj sve namestili i opet nije hteo da odvaja. sve smo pokusali sto se tice sajli, zazora... i neces verovati sta je bilo u pitanju.. osovina koja potiskuje druh lezaj od zamora je naprsla i uvijala se pri svakom stiskanju kvacila. ovo smo saznali sazvim slucajno.. kada je ta ista osovina pukla jer nije mogla da izdrzi pritisak nove korpe. inace kvacilo je uvek odvajalo ali nedovoljno, jedva.. kada smo zamenili tu osovinu sve je bilo ok.

mozda je kod tebe slican slucaj, mozda se uvila pa nema dovoljan hod ili je napukla pa se uvija pri svakom stisaknju rucice kvacila.

• U prolazu, 74 postova

Poluga kao i klip koji potiskuje one opruge u sredini kvcacila su provereni.

Znam da se desava svakakva glupost na ovome ali mislim da je ipak kvar u onome sto bih nazvao zamajac-korpa . Ima oko 6 opruga u samom zamajcu i od tih 6, 4 kom se klimaju u svom lezistu. Verovatno da cu morati da raznitujem ovaj deo i da vidim o cemu se radi . Ima li ko iskustva sa time ko radi korpe za motorcikle ( remontuje ) jer nova je 350 $. Za automobile znam 2 ili 3 njih u Bgdu ali nisam ih pitao hoce li da se preuzmu oko ovoga na motoru.

• Svrati ponekad, 193 postova

Pozdrav drugar,

ovo moze biti opsirno, ali probacu ukratko.....:D:D:D:D

Korpa kvacila, "lonac" u kome se nalaze opruge koje primaju udarce i smanjuju udarno opterecenje na radilicu i menjac(korpa je direktno kruto uzupcena sa radilicom) sadrzi odredjeni broj opruga. Posle nebrojeno mnogo ciklusa stiskanja kvacila dolazi do zamora opruga, .... i skracenja.... otuda luft izmedju opruga i korpe. Na starijim motorima, kao sto je i tvoj, motori su cesto imali problema sa korpom, t.j. opruge nisu imale oplatu preko sebe, tako da bi pucanje iste prouzrokovalo ispadanje delica opruge i njihovo nasumicno kretanje po menjacu, najcesce po uljnoj pumpi(jako je blizu), kupalo bi se sa radilicom, sveukupno jako neugodno.....najcesci kvar lom uljne pumpe.....

Korpa se moze remontovati, ali nisam siguram moze li kod nas, ako nadjes nekoga da ima ili moze napraviti zakivke odgovarajuceg precnika za tvoju korpu i ima presu koja to moze fino montirati i naci npr opruge ventila nekog automobila koje odgovaraju tvojim resio si problem zasigurno, tj ustedeo si lovu i nasao solidno resenje. Ali vodi racuna, jer kvar korpe je uglavnom fatalan po motor.......:oops:

Proveri osovinu u deklici kvacila(osovina koja izlazi napolje i na koju se kaci sajla), ona povlaci osovinu "druk" lezaja(nalazi se ispod potisne ploce-ploca koja je zavrtnjevima M6 i oprugicama(koje se vade, ne one na poledjini korpe)). Naime kraj osovinice dekla mora biti bez ostecenja, u suprotnom ekscentricno vuce osovinu potisne ploce.....te uvek jedan deo lamelica dodiruje frikcione ploce koje bi trebalo umiriti, tj razdvojiti menjac od radilice......Sama osovinica potisne ploce je retko problem, zbog veoma kvalitetnog celika i male vitkosti.....

Sve ti se ovo cini jako beznacajno, ali imaj u vidu da povlacenjem sajle kvacila za 1-2cm, ti ustvari odvajas lamelice ukupno za svega 1-2mm.....

Dalje, lamelice i frikcione plocice imaju jako male tolerancije za vitoperenje, jer ponavljam odvajanje lamelica od 1-2mm, se deli na 7-8 zazora(koliko imas setova lamelica na korpi), pa izracunaj sam.....

Proveri ostecenja koje su frikcione ploce i lamelice ostavile na zube na korpi, spoljnoj i unutrasnjoj.....proveri nalezucu povrsinu i izvitoperenost potisne ploce.....

moto mokro kvacilo je relativno precizna i osetljiva stvar........

da te ne gusim vise o ovome, nadam se da sam ti pomogao bar malo...

rasklopi, premeri, zakljuci sam......ako ti jos nesto treba zovi.....

pozdrav i sretno...

:D:D:D:D

• U prolazu, 74 postova

Ove remonte radi servis u makisu . Nasao sam tel i isao kod njih . Za sve daju cak i garanciju i nisu skupi ako im ne kazes da je to hitno.

Imam na jos jednom mestu u marinkovoj bari na Dusanovcu lik koji isto radi ali za kamione i teretni program . Licno mislim da je ovaj u makisu mnooooogo bolji.

luka hvala na komentaru

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: MTS 1200s DVT
Ove remonte radi servis u makisu . Nasao sam tel i isao kod njih . Za sve daju cak i garanciju i nisu skupi ako im ne kazes da je to hitno.

Imam na jos jednom mestu u marinkovoj bari na Dusanovcu lik koji isto radi ali za kamione i teretni program . Licno mislim da je ovaj u makisu mnooooogo bolji.

luka hvala na komentaru

Jel u makishu ili u Ostruznici?

• U prolazu, 74 postova

Kako se zove ? Ne ZNAM . Znam da samo ides starim putem pored Ade ciganlije, prodjes adu i one sljunkare , restoran vagon ili tako nesto , dodjes do raskrsnice koja se odvaja levo za novi put za Obrenovac i tu produzis pravo. prodjes ispod mosta i dalje pravostarim putem .

Kad dodjes do stovarista Slovenija lesa sa leve strane uspori i pre raskrsnice sa putem koji vodi u naseljeno mesto videces malu postu.

E tu iza poste je servis lamela MALINIC .

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja