Jump to content

Moto Zajednica

Hellas Rally Raid 2023

Recommended Posts

  • Ne silazi, 4595 postova
  • Lokacija: Srbija, Padej
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

U ponedeljak stiže izveštaj. Imali smo 3 takmičara. Miloš Dišković je u svojoj kategoriji osvojio odlično 10. mesto. 

 

Samo malo strpljenja do ponedeljka da saberemo materijal i stavimo u izveštaj :)

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4595 postova
  • Lokacija: Srbija, Padej
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
BJBIKERS.COM

Na startu najveće Rally trke u Evropi Hellas Rally Raid se pojavilo 325 takmičara u moto klasi , ATV i SSV-u, a među njima i 3 naša takmičara.

 

  • Sviđa mi se 4
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 969 postova
  • Lokacija: Zaječar, Beograd, Grenoble
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

 

Ajde da i ja napišem iz svog ugla nešto o održanom Hellasu, kao takmičar ali i deo jedne organizacije koja je definisala i podržala osnovu jedne ideje i koja se u hodu i sticajem okolnosti realizovala kroz moje učešće na Hellas-u.

 

Pre svega učešće na navedenom takmičenju verovatno ne bi bilo moguće (ili se bar ne bi tako spontano desilo) da se, sada pre dve godine, nije oformila kritična masa enduro zaljubljenika (njih 60-ak) koja je dobrovoljnim prilogom prikupila finansijska sredstva za kotizaciju na trci i tom prilikom podržala moje učešće (ali i druge takmičare) na Baja Rally koji je te godine trabalo da se održi.

 

Nažalost, trka se nije održala ali je ideja pod imenom K.R.U.T. (Kepijada Racing Ultimate Team) ostala kao i priklupljen novac. Na osnovu dogovora shvatili smo da će se Hellas svakako održati jer već ima jaku tradiciju i od tog trentutka to je bio fokus.

 

Kao što većina vas zna (bar ona većina koja vozi enduro motore) KRUT je upravo nastao iz organizacije ekipe koja se već godinama zna sa navedenih vožnji na Kepijadi ali ono što većina ne zna jesu i firme (pored doprinosa pojedinaca), koje su učestvovale u sponzorstvu, a koje bih voleo da ovom prilikom pomenem i da im se zahvalim na podršci:

 

- KEPO

- Johann

- Gergas

- Zex Motosport

- Markone Pegaz

- Motoshop-MRG

- Auto-moto klub ''Joža Baruh'' Kosjerić

- Delmax

- NioPage

- Spectrum Sport

- Konravers

- Imperio

- Datera

 

Pored navedenih ima još firmi ili pojedinaca koji su svojom direktnom zaslugom učinili da sve ovo (pre svega odlazak na trku ali i ostvaren rezultat) bude moguć i dostignut. Ovde mislim i na Perun-Moto (Nikola i @Gliga) koji su pomagali kad je trebalo i kad je bila panika, Yamaha Barel, Yamaha Racing Team Greece, @kepo, Ivan Kvariša,  Aleksandar Đeka, našim kolegama iz Hrvatske Mislav iz EnduroLaboratorije, Igoru Švediću i Luki Beteviću (na svim savetima kao iskusnijih takmičara :) ), Lubo Ralchev, Ian Mototek, Stefan iz ADV Grom ali i Zex-Motosport koji je preuzeo da vas sve medijski informiše.  

 

Kao takmičaru ali i kao članu ekipe, koja mi je bila vetar u leđa tokom celog proteklog perioda jako mi je bitno da napomenem da napravljen uspeh nije uspeh pojedinca već celog tima  KRUT organizacije.

 

Što se same trke tiče, sve bi bilo daleko lakše ako tako može da se kaže da nisu bili navedeni vremenski uslovi takvi da je svakog dana pada kiša. Ovo je naročito bilo izraženo u velikoj M6 klasi sa teškim motorima od 200kg+ obzirom da je bilo zaista nekoliko hard enduro deonica ali i velikih problema na sporim tehničkim deonicama. Ni sam ne mogu da se setim koliko sam samo puta (uz čistu sreću) uspeo da se spasim sigurnog pada ali isto tako sam i padao više puta, opet na sreću bez težih povreda.

 

Velika je opet sreća da se taj Dan 3 nije vozio jer da jeste splet okolnosti (koje smo kasnije ustanovili tokom dana) bio bi takav da bih sa izbušenim hladnjakom vrlo brzo odustao i vrlo definitivno upropastio agregat, a obzirom da smo svakog dana po 20-30min prali motore od velike količine blata, u airbox-u se nalazila i voda od pranja. U tom trentutku ekipa iz Yamaha Racing Team-a je odigrala pravi timski deo i prihvatila me je kao ''svoga'' gde su Yamahini mehaničari se bacili na sređivanje hladnjaka kao i airbox-a obezbedivši adekvatan filter, tendu obzirom da je krenula kiša ali i sveukupan rad oko servisiranja hladnjaka i motora. Nikoli veliko hvala za antifriz (kao i za smeštaj) u tom trenutku dok sam ja menjao gume na motoru.  Kao što je i u kraćem izveštaju napisano, te noći sređivanje motora je bilo gotovo u 02h iza ponoći, a ujutru nas je sve čekao start. 

 

Generalno dinamika na trci koja traje 7 dana je takva da se nema puno slobodnog vremena ukoliko si sam. Ili pereš motor, sipaš gorivo ili sređuješ motor ili si u kantini ili gledaš u roadbook koji si upravo dobio i razmišljaš o strategiji vožnje. Dan jako przo prođe i svaka pomoć je veoma dobrodošla obzirom da svaki dan vožnje traje prilično dugo i potreban je i odmor. Takođe svaka tehnička inovacija (tako rečeno) je u tim trenucima veoma bitna. Npr mislim da smo jedino mi iz Srbije bili tim sa unutrašnjim gumama. Jednostavno, ako želiš da se trkaš - zaboravi unutrašnje gume...ja sam izgubio sigurno 20-ak minuta u zameni prednje koje te ne košta samo vremena već i kasnije koncentracije i dinamike. Ne možeš u istom ritmu posle da voziš.

 

Ovo je svakako bilo jedno ogromno iskustvo svih nas koji učestvujemo prvi put na ovakvoj trci i da je već sada je potrebno da se krene sa pripremama za sledeću godinu da bude sve kako treba. To je jedino sigurno što mogu da vam kažem.  :)

 

 

 

 

Promenio član baltrekk
  • Sviđa mi se 21
  • Hvala 2
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja