Jump to content

Moto Zajednica

LIFE fotografija

Recommended Posts

• Drug član, 2143 postova

gde je granica izmedju snapshot-a i life foto?

OK ajde da cujemo odgovor

ček, zahebo sam stvar ...

20050511042856gajba_piva_pive.jpg

...

aj sad dajte odgovor :D

Ja sam osvojio tu gajbicu, a sad Mikka nek osvoji svoju...Moze od RSV Deki-ja...

;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 111 postova

Danas valjda Mikka plaća gajbicu, njemu je rodjendan...  :D

A mozda i ova moja fotka moz da legne ovde:

Standardna atrakcija u zabavnim parkovima: Delfini rone sa dreserom na ledjima, onda naglo iskacu i izbacuju dresera uvis. Ovaj put delfini su se malo zaigrali i izbacili devojku kojih sekund-dva kasnije, pala je preblizu betonske ograde koja deli bazen, al na srecu prosla samo sa par ogrebotina.

post-4673-12879015932881_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: Afrika

Nisam bio lenj pa sam malo pretrazio po netu..

Snapshot (photography), a photograph that is taken in a short moment of opportunity.... Kako sam ja ovo shvatio Snapshot je fotografija uslikana u kratkom vremenskom trenutku desavanja neke radnje.... a za life fotografiju nisam uspeo da nadjem nista, kao da takva vrsta formi fotografija ne postoji...

evo ovde ima veoma sazet tekst o fotografisanju:

http://www.answers.com/topic/photography  (pred sam kraj stranice)

ali "Life" nema.. mada sam ovde nasao dosta tehnika gde bih mogao da uvrstim fotografije sa ove teme....

War photography

Documentary photography

Street photography

Photojournalism

:) ajde neka mi neko pojasni sta je ustvari sad "life photography" Da li je to stvarno neka grana fotografije ili je to zargonski naziv? Nekako mi je najpribliznije shvatanje da je life photography ustvari skup razlicitih formi fotografisanja koje predstavljaju trenutke iz socijalnog zivota coveka u interakciji sa njegovom okolinom.

Odlicno i mnogo, mnogo potresno. Bas pogadja

Posle svega sto sam video i doziveo, mislim da je Kulina jedan od tri najjacha utiska u 25 godina rada u news fotografiji. Danima nisam mogao da se saberem i oslobodim tih slika i svega shto uz njih ide. Bio sam danima kao sludjen, jako potresno i nabijeno emocijama. Moja zena i majka nashe dvoje dece se rasplakala kad je videla slike...

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 695 postova

nisi dao gajbu pive a postavo si pitanje, nije ni čudo što te ČIKE ignorišu :)

ako dozvoljavaš :D

snap je (dodjavola opet sam zaboravio izvor) ukratko, relativno pointless kadar, nastao bez puno razmišljanja obično nabrzaka ... i kao takav, retko kada nosi neki priču iza sebe ...

life fotografija, je diametralno različita ... life fotografija je proračunata, i fotograf svesno dokumentuje situaciju u kojoj se nalazi (bez uticaja na istu) i radi to na takav način da sutra, neko drugi može pročitati iz te iste fotografije ono što je i on video ... dokumentovan ... trenutak ... sa razlogom ...

barem je ja tako doživljavam ... moguće da grešim ...

osvrnuo bih se na jedno delo, (ben ulazi u smarač fazu, ovde negde laza obično prestaje da me sluša :D ), jedan jedini kadar, za mene neponovljiv i večan, kadar koji u sebi sadrži apsolutnu srž life fotografije po meni ... život sam po sebi ... naravno, čiji bi bio nego Henri Cartier Bresson-a , pionira ovog pravca ...

kontrast medju planinama u pozadini kao simbola beskonačnosti vremena iza i ispred nas, i momenta radosti koju je ovaj dečak podelio sa prolaznicima izvodeći ludoriju ... ali pored toga, vidimo, i još dublju priču, vidimo nastavak ... ovaj dečak toga nije ni svestan, ali Anri je uspeo u jednom kadru da zabeleži njegovu borbu sa jednoličnošću života, kao prolazne vremenske kategorije ... ovo bezbrižno, radosno suprotstavljanje gravitaciji koja ga besomučno vuče nazad u opšteprihvaćene norme života, je upravo, možda i sama esencija života ...

veliki print ove fotografije, sa potpisom, mi je pre 4 godine poklonio prijatelj u parizu, francuz,a u toku naših priprema za himalaje ... nedelju dana sam u njegovom stanu posmatrao ovaj print, da bi mi ga na kraju, ga kada sam krenuo kući spakovao i poklonio ... tada mi je rekao sledece : "celui qui saisit l'instant tire profit de l'éternité" (tako nekako, jako mi je loš francuski) "Onaj ko ume da zgrabi momenat, zasigurno neće promašiti i sam život"... poginuo je pri spustu sa everesta, 3 meseca kasnije ...

(i da  jat izgubio uramljenu fotografiju, pri povratku za beograd, uz još neku opremu  >:( )

izvinjavam se što sam smorio  ::) ... probudila je diskusija nešto u meni  :-[

post-3295-12879015949342_thumb.jpg

• Podržavam 1

Gremline jesu li ovo slike nastale posle onog dizanja prasine kako decu vezuju lisicama za krevet i slicno?

Da, dan posle dizanja frke od one Amrricke MDRI organizacije koja je naprichala svashta, ja sam pozvao telefonom direktora doma u Kulini i on me je pozvao da dodjem i obecao da ce mi pokazati apsolutno sve sto zelim, da ce mi ostvoriti svaka vrata i da cu moci da slikam apsolutno sve.

Tako je i bilo. Mesecima mi Kulina nije izbijala iz glave.

Kad smo se pocetkom Decembra prosle godine dogovarali oko Deda Mraz akcije , predlozio sam da podjemo i u Kulinu , shto je Nishka ekipa na chelu sa Pit-om, pojachana iz Beograda, odradila na najbolji moguci nachin, i nadam se da ce tako biti i u buduce.

nisi dao gajbu pive a postavo si pitanje, nije ni čudo što te ČIKE ignorišu :)

ako dozvoljavaš :D

snap je (dodjavola opet sam zaboravio izvor) ukratko, relativno pointless kadar, nastao bez puno razmišljanja obično nabrzaka ... i kao takav, retko kada nosi neki priču iza sebe ...

life fotografija, je diametralno različita ... life fotografija je proračunata, i fotograf svesno dokumentuje situaciju u kojoj se nalazi (bez uticaja na istu) i radi to na takav način da sutra, neko drugi može pročitati iz te iste fotografije ono što je i on video ... dokumentovan ... trenutak ... sa razlogom ...

barem je ja tako doživljavam ... moguće da grešim ...

osvrnuo bih se na jedno delo, (ben ulazi u smarač fazu, ovde negde laza obično prestaje da me sluša :D ), jedan jedini kadar, za mene neponovljiv i večan, kadar koji u sebi sadrži apsolutnu srž life fotografije po meni ... život sam po sebi ... naravno, čiji bi bio nego Henri Cartier Bresson-a , pionira ovog pravca ...

kontrast medju planinama u pozadini kao simbola beskonačnosti vremena iza i ispred nas, i momenta radosti koju je ovaj dečak podelio sa prolaznicima izvodeći ludoriju ... ali pored toga, vidimo, i još dublju priču, vidimo nastavak ... ovaj dečak toga nije ni svestan, ali Anri je uspeo u jednom kadru da zabeleži njegovu borbu sa jednoličnošću života, kao prolazne vremenske kategorije ... ovo bezbrižno, radosno suprotstavljanje gravitaciji koja ga besomučno vuče nazad u opšteprihvaćene norme života, je upravo, možda i sama esencija života ...

veliki print ove fotografije, sa potpisom, mi je pre 4 godine poklonio prijatelj u parizu, francuz,a u toku naših priprema za himalaje ... nedelju dana sam u njegovom stanu posmatrao ovaj print, da bi mi ga na kraju, ga kada sam krenuo kući spakovao i poklonio ... tada mi je rekao sledece : "celui qui saisit l'instant tire profit de l'éternité" (tako nekako, jako mi je loš francuski) "Onaj ko ume da zgrabi momenat, zasigurno neće promašiti i sam život"... poginuo je pri spustu sa everesta, 3 meseca kasnije ...

(i da  jat izgubio uramljenu fotografiju, pri povratku za beograd, uz još neku opremu  >:( )

Dobra analiza, Good boy...

;)

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: Afrika

hvala na odgovoru Benjamine...  to sam i ja kontao tako nekako ali sam hteo bas skoliski da uoblicim stvari....

I mene nisi smorio, ja volim da slusam te detalje koje si izneo...

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Nisam bas posvecen ovoj grani fotografije jer mi i dalje nije bas jasno sta sve tu tacno spada. Gledajuci ove postavljene fotografije, pocinjem malo da razmisljam (to je nesto novo :))... Ali razmisljam o tome da sam ja gomilu fotografija na slicnu temu brisao kao skart :( Od previse paznje posvecene perfekciji kadra, svijetla,... i ostalih tehnickih stvari ja izgubih dusu :-X Evo bas sada gledam svoje "odabrane" fotografije i nemam nista sto nije precizno tehnicki odradjeno, sve one interesantne momente iz svakidasnjeg zivota sam totalno zaboravio u arhivi... Pokusacu da spasim dusu pa cu ja ovih dana to da prelistam i izvucem stare trenutke :) A do tada, nadjoh par slika koje bi se mozda mogle svrstati u ovu kategoriju.

P.S. Ako u ovu granu stvarno spada sport, mislim da onda ja mozda i imam dusu :)

P.S.2. Benjamine, da nisi ni pisnuo!!! :P

Nego, evo slika:

IMG_0423.jpg

IMG_1430.jpg

IMG_1932.jpg

IMG_2091.jpg

IMG_2347.jpg

IMG_2514.jpg

• Svrati ponekad, 489 postova

"Chika" Gremline,

milion puta smo vas Draganche(stanko) i ja "ogovarali."

Uvek je o vama govorio sa odredjenom dozom neobichnog poshtovanja.

Sad shvatam zashto.

Svaka chast na istrajnosti i normalnosti.

Josh jednom svaka chast!

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Imam i par pitanja za Mikku i Gremlina... Kad fotografisete obican svet (ne mislim na demonstracije, javna okupljanja slicno...), jel ih pitate da ih slikate, ili jednostavno ako je u pitanju javno mesto, na to svako ima pravo? ...

Jes da nije pitanje upuceno meni, ali s'obzirom da sam novinar pa da ispricam kako htedoh da najebem od jedne javne licnosti!!Pre nekoliko godina htedoh da "popijem" zesce batine jer sam se usudio da slikam dzipove jednog MLADOG politicara koji je gostovao u Svilajncu!

Slikao ja dzipove koji su bili parkirani u samom centru grada, kada se pojavise "gorile" psujucu mi "majku seljacku" trazeci da obrisem slike. Ja sam na grudima imao novinarsku legitimaciju, ali to nije vredelo tako da opkoljen "goriliama" tog MLADOG politicara sam morao da obrisem sliku i to ne samo tu jednu sliku dzipova vec sve sto sam imao u aparatu. S' obzirom da Svilajnac ima samo dva novinara Beogradskih listova, kolega koji radi za VN nije bio tu da mi pruzi bar neku podrsku pa sam okruzen "gorilama" morao da posustanem...Inace taj MLADI politicar na sva usta propagira demokratiju i slobodno drustvo !!

Eto to je sloboda novinarskog fotografisanja u malim sredinama, znam da , recimo u BG-u njegove dzipove moze da slika ko hoce i "gorile" mu ne bi rekle nista, ali u seljackim sredinama NE MOZE...!

• Zainteresovan, 719 postova
  • Motocikl: KTM ima

Uopste ne treba da se izvinjavas, tekst je odlican.

Samo kada u svojim porukama ne bi redovno insistirao na izrazitoj prisnosti sa pojedinim od clanova, pored jako dobrih fotografija koje postavljas bio bi i zanimljiv za citanje.

Imam i par pitanja za Mikku i Gremlina... Kad fotografisete obican svet (ne mislim na demonstracije, javna okupljanja slicno...), jel ih pitate da ih slikate, ili jednostavno ako je u pitanju javno mesto, na to svako ima pravo? ...

Jes da nije pitanje upuceno meni, ali s'obzirom da sam novinar pa da ispricam kako htedoh da najebem od jedne javne licnosti!!Pre nekoliko godina htedoh da "popijem" zesce batine jer sam se usudio da slikam dzipove jednog MLADOG politicara koji je gostovao u Svilajncu!

Slikao ja dzipove koji su bili parkirani u samom centru grada, kada se pojavise "gorile" psujucu mi "majku seljacku" trazeci da obrisem slike. Ja sam na grudima imao novinarsku legitimaciju, ali to nije vredelo tako da opkoljen "goriliama" tog MLADOG politicara sam morao da obrisem sliku i to ne samo tu jednu sliku dzipova vec sve sto sam imao u aparatu. S' obzirom da Svilajnac ima samo dva novinara Beogradskih listova, kolega koji radi za VN nije bio tu da mi pruzi bar neku podrsku pa sam okruzen "gorilama" morao da posustanem...Inace taj MLADI politicar na sva usta propagira demokratiju i slobodno drustvo !!

Eto to je sloboda novinarskog fotografisanja u malim sredinama, znam da , recimo u BG-u njegove dzipove moze da slika ko hoce i "gorile" mu ne bi rekle nista, ali u seljackim sredinama NE MOZE...!

Potpuno razumem o chemu pricash situacija je teska u manjim mestima i zbog lokalnih "mocnika". Sve to zavisi od slucaja do slucaja, inace pomenuti mladi politicar ima svoje privatno, a ne drzavno policijsko obezbedjenje. Privatna obezbedjenja nemaju ama bas nikakva ovlascenja shto se tiche javnih mesta, ali sila Boga ne moli pa se tako i tebi desilo. U Beogradu ima mnogo fotografa, a i snimatelja - pa je samim tim i situacija bolja, jer na svakom snimanju obicno bude gomila pa je samim tim i bezbednost bolja.

Za tako nesto (oduzimanje opreme, brisanje slika, zadrzavanje) je ovlascena samo policija, BIA, i vojno-bezbednosni organi u posebnim okolnostima i situacijama.

U Beogradu zavisi na koga naletish. Obichno sa polliticarima nema problema oko slikanja, pod uslovom da to nije neka privatna zabava u privatnom prostoru - osim ako naletish na pijanog bivseg kapitalca, pa te "namaze" za sve pare  ;D ;D ;D

Ovde su neke kolege imale problema sa "estradnim umetnicima"  i "kontroverznim biznismenima" , e tu je stvar vec malo ozbiljnija i nema shale, jer im na zalost vlasti omogucavaju da se tako ponashaju i to se tolerishe unedogled.

I na raju da dodam, da to nije tako samo ovde - Americke okupacione vlasti u Iraku su drzale AP-ovog fotografa Bilala Huseina u pritvoru 2 godine (DVE GODINE  >:( >:(>:() kao "security threat", za dve godine nisu podigli optuznicu i pustili su ga. Uopste ne zelim da komentarishem da li je on imao veze sa "teroristima" , ali u svakom slucaju Ameri nisu imali NI JEDAN JEDINI DOKAZ protiv njega, a drzali su ga u zatvoru.

Proslo je DVE GODINE, toliko o Americkoj demokratiji...

;)

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Aaaaaa o lokalnim "mocnicima" da ne pricam...

Kad god da sam slikao "lokalce" u malo opustenijim varijantama, odmah su mi njegovi bliski saradnici "dobronamerno" savetovali  da te slike ne objavljujem, kao "...sta ti treba da se posle vuces po sudu"!!

U svakom slucaju je**n je zivot nas slobodnih umetnika  :D :D

• Zainteresovan, 719 postova
  • Motocikl: KTM ima

;)

U sudaru demokratije sa interesima velikih sila demokratija nema nikakve sanse. Nego, cuvajte glave kol'ko mozete...

;)

U sudaru demokratije sa interesima velikih sila demokratija nema nikakve sanse. Nego, cuvajte glave kol'ko mozete...

Mudro zborish - pamet u glavu, a dupe uza zid...

;D ;D ;D

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

:) ona sa kljucevima, bravom i zutim cizmama mi je najbolja...

Hvala ;) Ali interesantno je da meni ta fotografija nije nista posebno, cak sam je posmatrao kao nesto sasvim obicno sto uopste i ne zasluzuje bilo kakvu paznju. Ja sam ipak tip od ostrine, brzine i preciznosti, a umjetnoscu cu se mozda baviti kada omatorim (sazrim) malo :)

A ionaku umjetnost uvijek prepustim Benjaminu :D ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja