Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha X-Max 250

Recommended Posts

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: Maxsym 508 TL
On 24. 2. 2023. at 17:34, slobasuper9 je napisao:

Poštovani,

U ponedeljak sam iz salona u Novom Sadu isterao novog Maxsym 508 TL.

Nikako ne uspevam da zaključam volan. U uputstvu piše staviti dugme u poziciju off, okrenuti volan skroz levo, stisnuti dugme i okrenuti dugme do tačke lock.

Međutim, to nije moguće učiniti.

U čemu je tajna?

Promenio član Ajgor_Bejzik

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1122 postova
  • Motocikl: NEMAM

Okrene se volan na levo, pritisne se taster i na levo i škljocne, napravi zvučni signal i to je to. Ne znam kako drugačije da objasnim ovako pisanjem.

• Hvala 1

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: Maxsym 508 TL
On 9. 2. 2024. at 22:08, slobasuper9 je napisao:

Okrene se volan na levo, pritisne se taster i na levo i škljocne, napravi zvučni signal i to je to. Ne znam kako drugačije da objasnim ovako pisanjem.

Hvala, tako je. Mora se malo pomeriti volan, da bi išlo lako. Bez obzira što je okrenut skroz levo, potrebno je minimalno pomeranje.

• U prolazu, 1 post
  • Motocikl: Yamaha X-Max

Pozdrav svima, kupio sam Yamahu X-Max 250cc 2011.godiste krajem prosle godine i sve je radilo kako treba nista se nije culo. Odlucio sam da ga odvezem kod majstora u servis i da se zameni sve sto je dotrajalo. Tada je zamenjeno: ulje u motoru, ulje u pogonu, filteri vazduha, svecica, kociona tecnost, antifriz, kais, rolnice, ublazivaci varijatora, varijator(kupljen polovan, jer su na ovom pukli kanali u kojima su rolnice), kvacilo(remontovano - nalepljeni novi paknovi).

Nakon zavrsenog servisa provozao sam skuter i video da ne ide isto. Do 2 hiljade obrtaja dodje do nekih 30 na sat i onda od 2 hiljade obrtaja do 5 kao da proklizava kvacilo i pravi vibraciije. Dize obrtaje dere se, a ne ide tek nakon 5 hiljada krece da ubrzava i vuce i primetio sam da se na leru okrece zadnji tocak. Obratim se majstoru kazem sta se desava, na sta dobijem odgovor da je to normalno i da treba kais i variator da nalegnu i da ce proci to nakon 150, 200km. U medju vremenu sam ga vozio takvog 300 km nakon cega se nista nije promenilo. Cak mi je u jednoj voznji ispao sraf sa leve strane koji drzi kuciste filtera vazduha i blatobran i poceo je da se cuje neki zvuk oko zadnjeg tocka kao neko zveketanje, nakon cega mi je blatobran kacio gumu. Pomislih u sebi dobro ajde ljudi smo moze svakom da se desi da zaboravi da zategne neki sraf, nije namerno sigurno.   

Obratim se ponovo njemu i kaze mi da ce zameniti sta treba i namestiti blatobran da ne kaci. Zamenio je oprugu kvacila, namestio blatobran i rekao da je sada kako treba, probam ponovo skuter i vidim da sada vuce odmah, ali da pravi vibracije pri startu na nekih 2300 obrtaja, ali da se taj zvuk oko zadnjeg tocka i dalje cuje. Ponovo mu kazem sta me muci na sta opet dobijem isti odgovor da sve to treba da nalegne. Vozio sam skuter tako jedno 500km i posle nekih 400km ostanem bez zadnje kocnice tj. iscuri mi ulje iz zadnje kocnice sraf za ispustanje ulja nije bio stegnut, opet mi je ispao sraf koji drzi blatobran i kuciste filtera za vazduh i svremena na vreme jedan po jedan sraf ispada sa skutera konktretno oko filtera vazduha.

Odlucim se ponovo da oteram skuter u servis, ali ovaj put kod drugog majstora. Kazem mu sta je sve menjano i da imam taj problem da mi pri startu trese i pravi neki cudan zvuk spolja, preko 30 na sat. Ovaj put sam bio pored majstora, jer je rekao da ce brzo srediti sta treba. Krece on polako da skida sraf po sraf i komentarise: "Pa ovo ti nije stegnuto". Gde sam pomislio da mi prica za filter vazduha, na sta mi on odgovara pogledaj prednji tocak, a na prednjem tocku srafovi od klesta labavi i osovina prednjeg tocka skoro pa skroz odsrafljena, rukom moze da se odsrafi do kraja. Stegne on sve srafove, dotegne ostale dolije ulje u zadnjoj kocnici i kaze mi da je kvacilo za zamenu i da je moguce da je lezaj zadnjeg tocka pri kraju i da mi se zato cuje taj zvuk. Dosao sam sledeci put i tada je stavljeno novo RMS-ovo kvacilo. Nakon tog servisa provozao sam se nekih 20km i sve je bilo kako treba nije tresao i nije pravio vibracije pri startu, zadnji tocak je prestao da se okrece na leru, samo se i dalje cuo zvuk zveketanja. Sednem ja sutra da ga provozam i cim sam krenuo opet pri startu krece da se trese i da skace cini mi se jos vise nego pre. Odem ja do majstora, kaze mi on da je moguce da se kais istrosio zbog starog loseg kvacila koje je bilo na njemu i da je on za zamenu. 

Nakon toga sam presao sa skuterom jos 1000km i dalje se ponasa isto, jedino sto sam primetio je da posle duze voznje na otvorenom putu, kada krenem iz mesta te vibracije budu slabije. Medjutim kada bih se sutradan provozao one kao da se vrate na isto skuter opet krece da skace i da se trese.

Zanima me da li neko da zna da li ce te vibracije prestati nakon nekog vremena i da li zna zbog ceka mi se cuje taj zvuk zveketanja oko zadnjeg tocka, da li treba jos neki deo treba da se zameni ili nekog drugog majstora da posetim, da li imate neku preporuku?

Izvinjavam se na dugom komentaru, Hvala!

• Skuteras, 3785 postova
  • Motocikl: T-Max 500

To sto trese i vibrira moze samo vremenom da bude gore. Ne znam da li je ko proveravao, ali verovatno ti je zvono kvacila krivo. 

• U prolazu, 40 postova
  • Motocikl: SYM MAXSYM 508 TL

Evo i ja da se "prijavim" da sam se prošle nedelje počastio sa jednim primerkom. Bacih "hejt" prošle godine za isti model al eto to sad ga vozim, nikad ne reci nikad!

Hvala @slobasuper9 za sav trud i ponudu koju nisam mogao da odbijem :)

Prešao sam nekih 300km preko vikenda i moram da priznam da je pun pogodak. Vrlo živahan i udoban, lepo se baš vozi. Ono što mi se još svidelo je što ima malo tvrđe vešanje. Ljudi kažu da nema mesta za noge, ja sam 193cm i čini mi se da je okej, lično nisam primetio da ima nešto manje mesta od TMAX-a i AK 550. Jedina mana po mom mišljenju za nas više je kraći vizir pa ne prebacuje vetar dovoljno i pravi buku, ali to ću da rešim jedim GIVI aftermaket vizirom.

To su utisci koje sam uspeo za ovih 300 i kusur km da prikupim. Sada sam u break-in periodu pa nisam imao prilike da testiram pune mogućnosti skutera na duže staze ali o tom po tom. Za kraj i jedna slika.

IMG_5468.jpg

• Sviđa mi se 9

• Drug član, 1633 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

Vrh skuter nepravedno nezastupljen.

Koje je godište tvoj?

Znam da ih  ima na lageru novih iz '22 i '23 godine ..

• U prolazu, 40 postova

Tačno, ovaj je sa lagera 23’, proizveden krajem ‘22 pa dok je stigao kod nas. Medjutim malo sam istraživao i nisam pronašao da je za 24’ nešto drugačije, čak ni koloritet.

Pre dve godine na nekom sajmu je bio prezentovan 508R TL sa jednom KS više, drugačijim sedištem i koloritetom (crveni akcenti), medjutim od tada ni traga ni glasa. Nije ga bilo više ni na jednom sajmu posle toga.

• Sviđa mi se 1

pre 53 minuta, suchpro je napisao:

Tačno, ovaj je sa lagera 23’, proizveden krajem ‘22 pa dok je stigao kod nas. Medjutim malo sam istraživao i nisam pronašao da je za 24’ nešto drugačije, čak ni koloritet.

Pre dve godine na nekom sajmu je bio prezentovan 508R TL sa jednom KS više, drugačijim sedištem i koloritetom (crveni akcenti), medjutim od tada ni traga ni glasa. 

Verovatno imaš  i TCS?

Prelep je i njega sam probao ,meni bolji polozaj nogu nego na novom t max .

Vidim da je dosta cenjen skuter/motor model u Grčkoj i dosta ga tjuniraju.

• U prolazu, 40 postova
25 minutes ago, Džim Džarmuš said:

Verovatno imaš  i TCS?

Prelep je i njega sam probao ,meni bolji polozaj nogu nego na novom t max .

Vidim da je dosta cenjen skuter/motor model u Grčkoj i dosta ga tjuniraju.

Tako je, svi modeli od 22’ imaju TCS. Nisam imao priliku da provozam TMAX pa ne znam da li je drugačija dinamika u vožnji ali ako pričamo o funkcionalnostima, nisam puno našao razlike izmedju ova dva modela. TechMax verzija već ima razlike ali je ujedno i tačno duplo skuplja od TL-a.

Video sam da ima tipski Akrapovič za TL-a što mu daje dodatne 2 KS ali je nekih 1200€ u Italiji može i za 900€ da se nadje. Pored toga Pollini pravi druge tegiće i opruge za CVT, ceo kit je oko 250€. Neke te delove deli sa AK 550 i TMAX-om što je super za tuning.

Iskreno u vezi tjuninga..izvozaj ti to tako kako jeste,pa prodaj,velike pare koje bi uložio u tjuning dodaj i kupi posle šta hoćeš jače..

I onako kad tjuniraš motor ,veliki deo novca od toga ne možeš da povratiš a često previše tjunirane mašine odbijaju kupce misleći da im je ko zna šta rađeno...

Tvoj motor ide dobro videces posle razrade ,solidan obrtni moment ima.Nije t max ali ima žišku itekako..vise ti i ne treba duugoo vremena .

Promenio član Džim Džarmuš
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 34 postova
  • Motocikl: BMW R1100R

Pozdrav svima.Dali znate ima li na stanju 508 tcs i koja je cena?Razmisaljam izmedju njega i ak550.Ako moze neka pomoc sta vi mislite?T max je bas puno,bar meni sad u ovom trenutku!

Pozdrav ,za stanje zaliha moze da ti pomogne @slobasuper9

Nove modele Kimka ima smisla kupovati od x town 300 pa na dole agiliti, Visa..

Sym TL je kako rekoh neravnopravno malo zastupljen ovde, u Grčkoj ih ima dosta.Jedina "mana"mu je lanac na maksi skuteru ne zato sto je los nego što zahteva održavanje,što se da rešiti u velikoj meri sa skutojlerom automatskim.

Maxi modeli osim x town su preskupi i tu vec zadires u cenu bmw c400 (vs xciting 400) i honde forze  750 ili doobro ocuvanog t maxa(vs ak550).A realno nisu premium i ako se tako zovu ovo najvise zbog izgleda teksture plastike i mnostva pocetnih problema od rama do elektronike koji su sada navodno ispravljeni.

Ja sam 1.91 i bolje sam se smestio, udobnije nego na ak 550.Ali motor je vrlo taktilna,ergonomski različita sprava   ,tj. od osobe do osobe ,svakom različito legne.

Promenio član Džim Džarmuš

• U prolazu, 34 postova

Hvala na odgovoru.Da i Forza 750 je tu sa cenom kao ak550 nju sam skroz zaboravio.Proverio sam cenu i zalihe sym-a.Ima sivi na stanju,crni ce biti polovinom maja 8900e.E sad je pitanje i dilema sta uzeti 🙄

Glasam za sym što ne znači ništa jer neće biti moj,ako budeš kupovao a da ih nisi provozao barem 500 metara..Ima šanse da ne doneseš najbolju moguću  odluku.

• U prolazu, 40 postova

Iz moje perspektive best buy je Sym zbog toga sta dobijes za cenu (jos ako ima neki sa lagera ;)). Za kvalitet AK-a ne mogu da govorim

jer ne znam, kao ni za dinamiku u voznji ali cinjenica je da ima znatno vise opreme ali je i skuplji i za te pare bih mozda vec gledao Forzu 750 u koju se svi kunu ili cak gledao da dobacim do X-ADV. TMAX je mnogo daleko cenovno. E sad to sam ja i iz prilozenog se vidi sta sam ja odlucio.

Meni je recimo kod SYM-a mnogo dobra fora sto “sam elektronski podize rucnu” cim spustim copavac. Drugo ispod sedista ima fino prostora, moze cak i kaciga da stane (moja 2xl Scorpion full face do duse ne staje) ali isao sam na jednodnevni izlet na srebrno jezero, stao mi je duks, patike, torbica, voda, alat, uzina, prolecna jakna. Mislim

da mi top-case ne treba. Ima naslon za ledja kao TMAX sto mi je vrh.

Od “neresivih” mana, imam dve, displej nema nikakve napredne funkcije u smislu povezivanja telefona, mapa, itd i malo manje ima mesta za stopala (ne znam kako se to zove). Treci problem koji zavisi od vozaca a ima resenje je vizir, dobar je za ljude do visine 180, preko vetar kosi - moze da se kupi Givi ili Fabbri koji su 7-15cm visi i cenovnom rangu od 70-150€.

Nekome je deal breaker, meni ni blizu da bih opravdao 2-5k eur vise za konkurenciju.

Sto se lanca tice, nisam dovoljno iskusan da bih procenio jel lose ili dobro, da se podmazuje mora i verovatno servis za 15,000km nece biti dzabe ali isto tako ima i prica da je ubrzanje bolje od skutera koji imaju kais. Pa sad, istina je verovatno negde u sredini. Ja licno o lancu nisam ni razmisljao dok ovde nisam procitao. 

I moj savet, testiraj prvo! Papir sve trpi a samo voznja moze da ti pomogne da nadjes pravu stvar. 

Promenio član suchpro
  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 4362 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
Pre 8 sati, suchpro je napisao:

Sto se lanca tice, nisam dovoljno iskusan da bih procenio jel lose ili dobro

Nisam ni ja, nisam čak ni probao ovaj SYM, ali sama ideja da imaš i varijator i lanac, lančanike meni samo zvuči samo kao duplo održavanje :)

• U prolazu, 34 postova

Pa to jeste,kao kod motorcikla mora da se odrzava lanac ali moze da se ugradi scottoiler i zavrsen posao.Mada ja na velikim motorima nikada nisam prao lanac samo sam ga podmazivao jednom u 500-600km i nisam primetio da mu se smanjio vek trajanja.

Promenio član marko78

• Integrisan, 9532 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 9 sati, suchpro je napisao:

Meni je recimo kod SYM-a mnogo dobra fora sto “sam elektronski podize rucnu” cim spustim copavac

Može li detalj više, neka slika?

Ne bi rekao da elektronski podiže parking kočnicu.

Pre bi rekao da radi sistem kao sto ima X10 ili BMW C650 sajlu koja je zakacena na ćopu.

Ako pak ima elektromotor P kočnice, ondak aktivacija ide preko prekidača sa ćope.

Ali ondak postavlja se pitanje kako radi kad je motor ugašen?

Ipak mislim da je resenje kao kod X i BMW-a.

• U prolazu, 40 postova

Onda je verovatno to, razlog zbog cega sam rekao elektronski je jer sam primetio da se pali lampica na tabli da je “rucna” podignuta pa meni cim nesto zasvetli to je elektronski 🤣

Nisam obracao paznju na mehanizam copavca ali ima smisla da je sajla i neki prekidac koji upali lampicu :)

Svakako funkcija je tu i mnogo korisna za grad i zavrsavanje stvari na brzinu. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja