Jump to content

Moto Zajednica

Napravi sam - KORMAN.

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 154 postova

Dosla mi je ideja napamet da napravim korman za SV. Neki ovakav kao na slici. Koliko je komplikovano da se uskladi sve da bude simetricno, sta mislite, o tome?

post-5342-12879014969417_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Nije problem napraviti, pravili smo slicne i pre 20 - 30 godina, bitno je da se sve dobro zavari da ne bi puklo.

Nekad je to bilo ruzno - nije bilo mogucnosti za niklovanje, pa smo ih farbali.  Danas ni to nije problem .

Nije problem izniklovati. U DESu sam neki korman, i neki cep izniklovao pre 2,3 godine za 300 dinara. Samo me zanima na sta treba obratiti paznju, cime zavatiti? Autogenim, CO2, ili elektricnim? Koji materijal cevi uzeti?

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Obicno smo to pravili od drugih " standardnih"  kormana, a varili autogeno.

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5466 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Safete kralju nemoj samo sa elektro radi one shljake nemoze da se hromira ako je prljavo, i sta ce ti te siroti korman stavi neki muski siroki ;D ;D

Pa cevi imam. A i da kupujem cevi metar izadje oko 150 dinra. i nek uzmem 2 metra, za probavanje, i dok isecem, sve imam. Zavarim, odnesem na niklovanje nece me izaci vise od 1000 dinara, nema sanse. A da kupujem neki kosta oko 40e najmanje, pa ti vidi racunicu, a jos ovakav sto bi ja napravio nema da se kupi.

• Drug član, 1359 postova

Sto se tice varenja autogeno ili co2 , nemoze da polomis ni jedno . Niklovanje obavezno  mi javi kad odradis gde si radio (br tel ) . E sad neznam kiliko si koristio aparat za varenje jedini je problem bez kalipa da varovi nepovuku ali mislim da male osilacije i nisu ti bitne.

Srecno sa radom i javi sta si uradio , mani se kupovine nisu oni nista pametniji od nas.

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

co2 a moze i obichna cevka mada je bolje od beshavne jacha je ... i polako sa strpljenjem da ne bi radio tri puta

• Svrati ponekad, 349 postova

cenim to shto hocesh sam da napravish..i ja sam veci deo motora sam prepravio i napravio...

meni treba korman ali cu ipak da ga kupim iako imam i cevi i CO2 aparat..

Gile ima original Renthal kormane,cena je 40e,i video sam bar 10 kom kod njega..lepo cu da odem kod njega i da probam koji mi odgovara po visini,shirini i zakrivljenosti..

veci problem su oni nosachi za korman koji koshtaju bar josh toliko,a moram da ih kupim jer fabrichki mi ide direktno na shtapove...

moj drugar je prilikom pada polomio korman na ZZRu,neki struchnjak mu je zavario pa mu je posle u toku voznje u ruci ostao..sreca da nije ishao brzo pa se spasao nekako od pada..ne treba se zajebavati sa tim vaznim delovima...

Sto se tice varenja autogeno ili co2 , nemoze da polomis ni jedno . Niklovanje obavezno  mi javi kad odradis gde si radio (br tel ) . E sad neznam kiliko si koristio aparat za varenje jedini je problem bez kalipa da varovi nepovuku ali mislim da male osilacije i nisu ti bitne.

Srecno sa radom i javi sta si uradio , mani se kupovine nisu oni nista pametniji od nas.

Radio sam sa elektricnim obicnim dosta. Ali sa autogenim ili CO2 ne. Ali bi odneo kod druga da zavari. Samo nisam bas razumeo to sto si rekao. Boldovo sam.

co2 a moze i obichna cevka mada je bolje od beshavne jacha je ... i polako sa strpljenjem da ne bi radio tri puta

I ovo mi nije jasno. Sta ti dodje to beshavna?

Pa jbg brate sad. Ako tako gledas, onda bolje da ni ne sedas na motor. A ako se lepo, pravilno zavari sa CO2 ili autogenim, nema sanse da pukne u voznji, to je moje misljenje.

• Svrati ponekad, 349 postova

ma u pravu si ti ,moze to da se napravi i zavari da bude dobro..

nego ti ja pricham shta cu ja da uradim...

a shta cesh ti za ove nosache?jel to stavljash na R6?

• Drug član, 3053 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Uh, mislim da si se uhvatio strasno pipavog posla. Uglovi u tri dimenzije... Ako mozes, napravi neku vrstu sablona u koji ces stavljati cevi, fiksnog, pa onda vari. Malo odstupanje u nekom uglu, osetices kad ga montiras. A var, molim te, doooobro proveri, posto sam imao iskustva kako je kad kocis a jedna strana hebla ode negde "u setnju". Srecno.

• Drug član, 1050 postova
  • Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400

beshavna cev ti je kao za vodovod kad pogledash obichnu cevku unutra se vidi shav gde je sastavljen liv ... i samim ti poshto nije spajana tj jeste ali drugachije bolje rasporedjuje opterecenja itd itd ....

a to dal valja ili ne , pa ja napravio auto ide 4,5s do 100kmh , moja shasija , moje veshanje sam pravio viljushke ... sve moze pa kako ovi iz OCC-a rade ne rade marsovci i roboti nego ljudi majku mu ... samo treba lepo da se uradi ...

• Drug član, 1359 postova

E ljudi dizete veliku frku oko toga jeste frka pogoditi uglove i var da ne povuce , ali nevidim kakva je razlika izmedju fabrickog vara i naseg . Var je var moze da bude dobar ili los to zavisi od varioca kako pripremi materijal i kakavim materijalem vari . Bas bi voleo da vidim taj sto je pukao u voznji kako je zavaren. Ja nisam ni zavrsio za varioca pa sam kupio aparat i polako ucio , skoro sam atestirao gas u vozilu boca je namestena na nosac koji sam ja pravio a decko na masincu ih je okarakterisao kao pune i masine varove .

Mislim da kad se lepo odradi i dobro zavari sa co2 to nema sanse da polomis jedino da otkines .

Savna cev je cev koja je dobijena na taj nacin sto je lim iz table savijen u oblik cevi i spojen , to su ti sve ove kutije i cevi jeftinije koje mi koristimo za varenje . Besavna cev je cev koja nema sav to jest dobijena je iz komada . E sad malo je teze naci besavnu cev jer sad postoje i nobije tehnologije spajanja savnih cevi , ali ti trazi cev za visoki pritisak jer to je ono sto ti je kolega i savetovao.

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Kupi debelozidnu (3,2 mm) hidroispitanu cev. Nije besavna, ali je sasvim dovoljno jaka za ovo za sta ti treba. Nju ce i manje iskusan varioc zavariti tako da nema sanse da pukne na varu. Iole iskusan varioc ce znati da ih izvari tako da ne povuce var. Autogeno varenje je sigurnije od CO2, jer ako na CO2 aparatu varioc ne podesi dobro parametre na aparatu (stavi malu struju varenja ili veliku brzinu zice), var se samo zalepi za materijal, a ne sjedini se sa istim, sto kod autogenog nije moguce. Ako varioc zna sta radi, onda moze i sa CO2 extra da se uradi, da bude kao fabricki.

• Svrati ponekad, 198 postova

Ili ga postavi pod uglovima koje mislis da im,pecni ga na par mesta sa CO2 ili elektro i odnesi kod nekog ko ima TIG da ti zavari.Onda ne moras ni da brusis ni da poliras varve jer ce da izgledaju kao fabricki.

Ne mora cev od 3,2 mm,premeri fabricki upravljac,ne verujem da je vise od 2mm.Sto lepo ne uzmes prohromsku cev od 2mm i nek ti je neko izvati TIG-om i mirna ti glava.Ne treba da se hromira.

E,pogledaj u sobi MZ Svet,mislim da za  MZ ima da se kupi slican upravljac.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja