živke 5381 Napisano Avgust 18, 2022 Drug član, 1930 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav društvo, da li ima nekoga ko se razume u ovu problematiku, ko bi mogao da pomogne, napiše tačan proces ? Želim da savijem lim debljine 3mm pod pravim uglom, širina na mestima koje savijam je od 4 - 10 cm. Mislim da je legura koju imam 6061. Tražio sam 5025 koja se dosta lakše savija, ali ona se prodaje samo na table, što mi nije odgovaralo. Čitao sam o ovoj temi, gledao klipove, gledao one radijuse pri savijanju, probao da grejem brenerom koristeći razne metode da odredim odgovarajuću temperaturu ali nisam uspeo. I pored toga što deluje da sam pogodio temperaturu - lim i dalje ostaje čvrst. Da ne treba možda da pustim da se ohladi posle postizanja odgovarajuće temperature ? A ako nastavim sa grejanjem - promeni svojstva i počne da se lomi kao keks. Ako savijam na hladno - javljaju se pukotine i opasnost da se polomi. Ni na kraj pameti mi nije bilo da je ovo ovako komplikovano kad sam počeo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krmco 2608 Napisano Avgust 18, 2022 Drug član, 1002 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara,Ub Motocikl: yamaha super tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan A da se uvari pod 90 stepeni.Za savijanje, ja profile za građevinsku stolariju šaljem u ALMARK u Ćupriji ili TIMING u Kragujevcu Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AndjeoPakla 3366 Napisano Avgust 19, 2022 Zainteresovan, 427 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: CBR 900RR Prijavi odgovor kao problematičan Probar kod bravara koji prave kapije, ograde, gelendere... Evo kako je kod mene urađeno, u mom slučaju je lim debljine 3mm koji je čvršči od aluminijuma, gornja strana je dvostruko savijena, donja i bočne samo jednom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7652 Napisano Avgust 19, 2022 Drug član, 2929 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Limari imaju te masine za motanje lima, cas posla i ne vjerujem da ce pucati 3mm, bio bi problem da je deblji. Najbolje ce te oni i posavjetovati jer imaju vise iskustvaПослато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5381 Napisano Avgust 24, 2022 Drug član, 1930 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Hvala ljudi na odgovorima. Ne žurim sa ovim što radim, a imam još nekoliko parčeta za probu pa ću probati još jednom kad sakupim još malo informacija. Ipak je to sitnica da bih sad tražio neke velike prese ili slao ozbiljnim firmama. I dalje mislim da je grejanje pravi način, ali mora se znati tačna temperatura na koju se greje i da li se i koliko dugo hladi. Koliko sam razumeo aluminijum tada menja unutrašnja svojstva, postaje mek, ali samo privremeno. Zavisno od vrste legure svojstva se vraćaju na različite načine. Evo jednog videa na tu temu. Fora je da ova garež nestaje kada ploča dosegne tačnu temperaturu koja je potrebna za savijanje. Sad - koliko je verovati random likovima sa yt - ne znam ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...