Jump to content

Moto Zajednica

Mala voznja po Jastrepcu

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: Afrika

10.12.2008. Sreda

Sve je pocelo negde oko 6:00h....

Probudio se i autobusom pravac Nova Pazova. Polazem danas za A kategoriju i od uzbudjenja nisam mogao da zaspim. Ustvari zaspao sam. Negde oko 5:15h... uhhhh.... kada cu konacno da savladam tu vrstu uzbudjenja i zaspim na vreme ko covek i budem odmoran za dnevne aktivnosti... :) al sta je, tu je.... 

Stigao u Novu Pazovu.

07-2.jpg

Polozio test, polozio poligon, polozio gradsku voznju. POLOZIO ... Konacno imam A kategriju, mojoj sreci nigde kraja. Uzeo sam potvrdu i negde je oko 17:30...Vracam se u Bg, trk do kuce po stvari  i odmah na autobusku stanicu. Moram za Krusevac da bih izvadio vozacku dozvolu. Polazim negde oko 20:00... jos uvek nisam ni oka sklopio... u autobusu sam spavao mozda pola sata, ali zato sam nadoknadio sve te veceri...

Cetvrtak - Nedelja

Cim sam se probudio pravac SUP Krusevac... Dolazim na red na salteru. "Izvinite molim vas, ako bih nekako mogli da mi zavrsite dozvolu za danas jer moram hitno za Bg" Neka zena, salterska radnica, depresivno-represivnog  izgleda mi odgovara: "Znate sta, ja danas samo uzimam papire. Mozda za sutra, nisam sigurna" Ja joj uz osmeh kazem: "Ma nema problema, moje je da vas zamolim i obecam cokoladu"..... auuuuuuuu kad sam to rakao depresivno-represivni izgled zamenio je oblik sadisticko-destruktivnim.... "E, ako mislite da ja vredim za cokoladu onda je pitanje da li ce da bude gotovo i za 7 dana"... ja ne mogu da verujem..... svi moguci pokusaji da joj objasnim da ne mislim da je njena cena cokolada i da je to bio jedan mali cin ljubaznosti su bili saseceni u svakom startu. A jos kad je videla da sam polagao u Novoj Pazovi objasnila mi je kako mora da proveri u Pazovi da li sam stvarno polozio.....  uh, al sam se bio smorio.... mislio sam da uzmem dozvolu i vikend provedem vozeci Afriku po Jastrepcu i okolini.... ovako sve te mentalne slike polako pocinju da blede....

Odem ja kuci, a tacno ispred moje kapije stoje dva saobracajca. Zaustavljaju vozlila, cackaju proveravaju.... Odlicno!!! Odem ja lepo do jednog od njih i objasnim mu moju trenutnu situaciju. Polozio sam, papiri u SUP-u. Mogu li da vozim???? On me pogleda i rece: "Ma teraj, niko nece da te dira, samo kazi da si polozio"....  jupiiiiii osmeh mi se vratio u srce......

Sedam na Afriku i pocinje mala avantura. Od cetvrtaka do danas (nedelja) nisam sisao sa motora...... 4 puta do Jastrepca, obisao sam Manastir Naupare, vozio  po  danu, kisi, nocu, vetru, blatu :).... u svim mogucim uslovima.... Oprema koju sam kupoio je stvarno fenomelnalna, hladnocu nisam ni jednog trenutka osetio... i ako je dnevna temperatura bila oko 7*C.... 

Interesantno je i to da mi je drugar ponudio Top Case za 1000 diinara. Nije neki kvalitet, ali za privremeno resenje i stvari koje nosim u rancu je vise nego odlican....  i naravno da je privremeno resenje... :)

a evo i kako je sve to izgledalo:

slike su izmesane sto se tice dana i vremena slikanja:

Rasina je reka koja prolazi sa juzne strane grada Krusevca. Izvire ispod planine Zeljin i tece izmedju te planine i planine Kopaonik sve do svog ušća u reku Veliku Moravu, kod Kruševca. Rasina je mala reka, ali poznata po svom lekovitom antireumatskom dejstvu. Na ovoj reci je kod sela Ćelije sagradjena brana koja stvara kumulaciju pitke vode kojom se koriste stanovnici Rasinskog okruga pa i šire.

18.jpg

Selo Lomnica.

Velika Lomnica je jedno od većih sela u opštini Kruševac. Svojim izvorištem kisele vode „Lomnički kiseljak“ i svojim geografskim položajem Lomnica ima ogromne mogućnosti da postane banjsko, rekreativno, turističko mesto. Kroz Lomnicu prolazi put koji vodi na planinu Jastrebac.

Istorija Velike Lomnice je zanimljiva. Lomnica je nekada bila veliko lovište kneza Lazara. Velika Lomnica se sastoji iz tri manja zaseoka: Lomnice, Buci i Bukovice, pa otuda i u imenu Velika Lomnica. U selu postoji i kulturno-umetničko društvo Radomir Jakovljević Jakša, koje nosi ime po narodnom heroju koga su Nemci ubili na Bubnju kod Niša 2. decembra 1943. godine. Po Jakši se zove i osnovna škola u kojoj se do 2005. nalazio i spomenik narodnom heroju.

16-1.jpg

Selo Buci, odmah posle njega pocinje krivudavi put do Jastrepca.

02-4.jpg

Mnogo malih recica se spaja i tako nastaje Jastrebacki Potok.

03-3.jpg

04-3.jpg

Pogled na jastrebac iz Lomnice.

17.jpg

19.jpg

Od hotela Sator do Odmaralista Ravniste vode dva puta. Asfaltirani i ovaj koji sam ja odabrao.

11-2.jpg

09-3.jpg

Veštačko jezero omogućava kupanje u letnjim mesecima. Voda je hladna i u najtoplijim danima sto je odlicno za osvezavanje...

15.jpg

08-2.jpg

Pre dvadesetak godina Jastrebac je bio jako posecen. Dolazili su ljudi iz cele Jugoslavije. Ova prodavnica je secanje na te prelepe dane. Nazalost ne radi vec nekoliko godina.

10-3.jpg

Ulaz na most koji vodi do hotela Trajal.

12-2.jpg

Na putu do moje kuce na Jastrepcu ima puno isecenih stabala koja cekaju da budu sortirana i upotrebljena u razlicite svrhe.

13-2.jpg

Povratak u Krusevac.

05-2.jpg

i manastir Naupare:

Kad dodjete do ove raskrsnice, levo idete za Jastrebac, desno za manastir Naupare.

26-1.jpg

20-1.jpg

21-2.jpg

U podnožju planine Jastrebac 20 km. od Kruševca,

u selu Naupare nalazi se ovaj manastir.

Izgradjen je oko 1380 god. a prvi put se pominje u

povelji koju je potpisao Knez Lazar a izdao monah

Dorotej i njegov sin Danilo budući srpski patrijarh

Danilo III i to 1382 god. gde se manastiru Drenci

poklanja i dvor Naupare.

22.jpg

Smatra se po predanju da

su ga podigli Knez Lazar i njegov sin Stefan Visoki.

Turci su manastir sa crkvom srušili 1454 god i dugo

je bio u ruševinama, Za vreme Karadjordjevog ustanka

crkva je raščišćena ,osvećena i u njoj su se pričešćivali

ustanici.Freske nisu očuvane sem u fragmentima.

Na zapadnoj fasadi nalazi se rozeta izuzetne lepote

i po oceni stručnjaka je remek delo iz XIV veka.

Crkva je obnovljena 1835 god za vreme Miloša

Obrenovića.Kao uzor poslužila je crkva Lazarica u

Kruševcu.Izgradjena je u moravskom stilu.

Manstirski konak izgradjen je 1990 god.

Manastir je aktvan i o njemu brinu monahinje.

23.jpg

24.jpg

25.jpg

to je to za sada.. :)

pozdrav svima i sve najbolje vam zelim

veve

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Svaka ti cast, i sretna ti voznja !

Bilo bi lepo kad bi uz slike mogao staviti i malo teksta - gde je koja snimljena - ima tamo kod tebe lepih terena koje valja obici , pa da znamo gde su .

@skols

pa nisam znao da si iz pazove.... nema veze, uskoro cu ponovo tamo... cisto da se provozam pa mozemo negde na pice :)

@drumskalisica

u pravu si.. izmenicu to...

• Rider on the storm, 1272 postova
  • Motocikl: Pesadinac

@skols

pa nisam znao da si iz pazove.... nema veze, uskoro cu ponovo tamo... cisto da se provozam pa mozemo negde na pice :)

nije frka..samo pusti sms/poziv i dogovoricemo se..

btw..mnogoo mi se svidjaju ova dodatna svetla na Africi..bruka kako je dobro..

• Drug član, 1193 postova

al si se navozao svaka cast,a i htelo te vreme cim na jastrebcu nema snega,

jel si dobio dozvolu,

p.s. sledeci put napisi velika voznja po Jastrbcu 4 dana bez prestanka ,nek se nerviraju u australiji

:) ma navozao sam se muski, ali jos mi se vozi....

dozvolu jos nisam uzeo, isao danas do SUP-a i zena rekla da je trenutno na proveri... .tj. treba da stigne depesa iz SUP-a u  Pazovi da je sve regularno... ma nije mi jasno da toliko zajebavaju narod.... rekli mi u Pazovi da po zakonu moraju da mi izdaju dozvolu pa tek onda da proveravaju. A sad zbog njihovih gluposti ja moram da potrosim jos minimum 20 evrica da idem opet u KS kad stigne dozvola...

Ma zalicu se ja ministru.. :)

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

"Da stigne depesa"...  Jel po konjaniku  ???  Ona, ako hoce, dobije informaciju telefonom za pola minute.  >:(

Nek je sa srecom dozvola, samo peglaj !!  :)

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

CESTITKE !!! na polozenom ispitu za A kategoriju...........bravo.

Samo se ti lepo nama vozi, dozvola ce stici kad tad.

Reci mi, dodatna svetla na tvojoj Africi su..............daj neku informaciju, izgleda da dobro rade.

Veliki pozdrav iz Afrike..........

Hvala vam puno jos jednom.....

@Marokanac...

rekao bih ti vise o ovim sijalicama. Kad bih znao....Kada sam kupio Afriku bile su na njoj.. bilo je toliko drugih stvari i detalja o kojima sam brinuo da se nisam ni zapitao koje su... ajde videcu sa Drazom pa cu napisati malo vise o njima...

pozdrav

veve  :)

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Svaka cast za dodat tekst !

Sto se dozvole tice - jbg takva je procedura, moj brat od tetke je nekad davno polozio u vojsci u Kovinu. Vratio se kuci, istekne mu dozvola, on ode u SUP da produzi - i opet su cekali na depesu iz Kovinskog SUP-a  ( mada su ovi to trebali da posalju u njegov posle izdavanja dozvole ) iako je bilo proslo deset godina !

• Svrati ponekad, 182 postova
  • Motocikl: Beverly 350

Pozdrav,

Cestitam ti na polozenoj kategoriji ...

Nadam se da si do sada upisao A u dozvolu .. po mom iskustvu neko od saobracajaca koji kapira ce te podrzati u zelji za voznjom i razumeti te ali negde , 50 - 100 km od kuce ili komsiluka moguce da naletish na neraspolozenog saobracajca ...

Elem fina voznja , pratim putopise forumasa, samo potvrfdjuje da je region u kojem zivimo , uzimaju ci u obzir sve od Makedonije do Hrvatske ima toliko lepog za videti da mi se cini da bih se mogao vozikati 10 godina i opet bi postojao neki kutak koji sam "zaboravio" ....

Govorio si da si tokom voznje ostao suv i da ti je bilo ok , mozes li malo vise o opremi koju si imao , predstoji mi nabavka opreme pa i iz te prespektive pomno pratim forumase i njihova iskustva te mogucnosti koje za nabavku pruza beograd, okolina i region uz naravno Luisa, Polo itd ..

Nemora specifikacija , moze i samo kratko ...

Pozdrav

Ljuti

• U prolazu, 11 postova
  • Motocikl: yamaha viraqo

Strava,pa dok sam citala i gledala slike prisecala sam se svog detinjstva. Moj otac je Krusevljanin ili ti Carapan  :) i svaki raspust sam bila kod babe i dede i u ostale rodbine u Jablanici i  Vucaku pa tako da mi je sve ovo delimicno poznato. Svaka cas stvarno prelepo  :)

• Drug član, 1142 postova
  • Motocikl: BMW K1200 RS ;YAMAHA Nouvo

Uvek me obraduje kada vidim ovako sadržajan tekst. Vidi se da si se potrudio da pored fotografija saznaš i napišeš više o predelima kroz koje prolaziš. Dokaz da još postoji snaga i privlačnost literature a ne samo video tortura (igrice,facebook,sms mms.i sl.) i siromaštvo komunikacije.

:) hvala vam puno ljudi.. sta reci....

@ljuti

Uzeo sam dozvolu sa A kategorijom  pre 5 dana...morao sam za Krusevac ponovo ali nije mi zao.... opet sam se lepo navozao 3 dana i to sam sada namerno jurio saobracajce da me zaustave da im ponosno pokazem dozvolu, a oni me samo gledaju i krste se.. Mislim se, sta ce mi dozvola kad niiko nece da je gleda i kad nemam sa kime da podelim radost posedovanja iste....    ;D ;D ;D

Sto se tice nase zemlje i zemlji koje nas okruzuju i da ima toliko lepote u njima.... tu mislim da si totalno u pravu  jer i ja imam takav osecaj... ne mora covek poci na put oko sveta da bi doziveo avanturu i radost putovanja. Avantura je svuda oko nas samo sto smo mi malo izlizali tu vrstu cula pa nas uzudjuje pomisao na daleke zemlje i velika prostranstva. Ipak, bitno pitanje je sta zelim da vidim i dozivim. I ako nadjem odgovor na to pitanje u sebi.... gde god budem posao poci cu svojim srcem, a to mislim da je najbitnije....

poslao sam ti na pp odgovor za opremu, nadam se da ti je poruka stigla

@babynik

:) e, pa nije nikakv  problem da se organizujemo na prolece i napravimo turu do Krusevca i Jastrepca.. mogla bi da obidjes stare uspomene...

@Komsa

Pa internet mi je dosta pomogao u opisivanju mesta koje sam obilazio... Inace, detaljnost i sazetost su sastavni deo mog posla pa mi je to verovatno i profesionalna deformacija.. :)

@MOTOSIKI

:) e moguce je da si me video i pre par dana... nisam silazio sa  Afrike od ponedeljka do srede....

@ZHAOCHEN

Kao sto rekoh babynik... na prolece mozemo da se organizujemo i napravimo turu do Jastrepca...

hvala vam svima jos jednom  ;D ;D ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja