Jump to content

Moto Zajednica

Moja Prva Ozbiljnija Voznja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: Afrika

Ne mogu vise da gledam Afriku vezanu za banderu na sred ulice gde kucicima sluzi za oblezavanje teritorije.....srce mi se cepa.... to je skrnavljenje,  omalovazavanje i vredjanje velicine..... moram da je garaziram negde i da joj dam mesto dostojno nje same.... kupio sam je pre 20 dana i nisam nasao nigde mesto gde ce prezimiti zimu u Beogradu... mogao sam... ali nisam bas bio siguran da je sigurna.... i tako donesoh odluku.... Krusevac.....

Cetvrtak....

Od 23:00 pa do 05:00 sam uz pomoc Google Eartha pravio marsutu kojom cu voziti od Beograda do Krusevca...

Vukov Spomenik -  Orasac - Kragujevac - Bajcetina - Milutovac - Krusevac...

Detaljno sam razradio put po deonicama, pravio beleske o bitnim skretanjima, kilometraza delova puta itd...

Petak...

10:00 Budim se i navlacim na sebe celu opremu... internet mi kaze da je spoljasnja temperatura 3* celzijusovih.... izlazim ispred zgrade, palim Afriku i ostavljam je da se zagreje nekih 5 minuta... dolazi komsija takodje bajker i pocinjem da cetujem sa njim.. onako neobavezno... sedam na Motor a iz stitnika, negde oko 200ml tecnosti se prospe po asfalu..... (oni koji su pratili temu Africa Twin u Motorima znaju da sam imao problem. Neka tecnost mi je curila samo dok je motor pod saugom.) Komsija donese alat, skinemo stitnik i desnu masku i provalimo da neka selna na nekom crevu nije uopste stegnuta i da antifriz curi kad je pod pritiskom :)  (sta cu, jos neznam termine za delove... ali nema veze, ucim svetlosnom brzinom ).... cela ta prica, cackanja, kupovine antifriza, skidanja delova, vracanja istih, gledanja, trazenja, nalazenja, saniranja, fotografisanja.... traje nekih 2 sata....

ovako je pocelo:

qKk0p_pocetakql0.jpg

Polazim... Vukov Spomenik, Kalenic Pijaca... pitam ljude, kojim putem za Kragujevac, preko sela, ne auto putem.... jedan, drugi, treci.... preso ja dobrih 12 km... cetvrti covek... vidi se da je produhovljen po lakoci  kojom nosi sadasnji trenutak.....  Kojim putem za Kragujevac?... ali preko sela...ne direktno.... on me gleda i cuti.... pa kaze.... Sine, ja znam put, a ako ti neznas nemoj ni da pokusavas sada da ga trazis... Hladno je, a i rekli su kisa ce veceras....

Vidim ja tek tad koliko ima sati, i na satu i u glavi.... negde oko 13:15, mrak pada oko 16:00.... u pravu je covek... Objasni mi on kako odatle do autoputa....

E tu pocinje testiranje opreme... i odmah cu vam reci da me je izdao deo opreme u koji sam najvise verovao.... mogao sam glavu da stavim na panj za njega da je idealan za voznju po zimi.... avaj

evo ovde mozete videti o kojoj je opremi rec:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=26442.0

Vozio sam razlicitim brzinama... od 100km/h  koja mi je bila putna brzina do 140km/h kojom sam preticao... dobar puta sam drzao 110km/h.....

Vetar ubija koliko jako duva, trudim se da se sakrijem iza vizira sto vise i to je super.. ali onda ne vidim nista u retrovizoru i neznam sta se desava iza mene.. tako da malo vremena provodim  ispod vizira, malo se podignem da vidim i prekontrolisem retovizor... u nekim trenucima je vetar direktan i bije mi u lice... tad je super... ne valja kad pocne da me bije sa strane... tacno osecam kako mi naleti guraju motor na desno... a jos je veci problem sto vetar nije konstantan da znam kako da se postavim... vec samo odjednom dune i baci me u stranu... ne bas mnogo ali dovoljno da me uplasi.... tad sam spustao na 80km/h.. a najgore mi je bilo kad preticem kamion, a vetar me baca na njega....uhhhhhh...... a Boga mi bilo je dosta kamiona..... 

50Km na Trip-ometru....

Cizme... obuo sam dva para carapa.... ne osecam hladnocu uopste....

Pantalone... nema hldnoce na delu tela za koje su one zaduzene...

Rukavice.... (taj deo opreme je razocarao)..... pazi ovo.... ICE TOOL se zovu..... i sluze za voznju motornih sanki u ekstramnim uslovima.... mislio sam da sa njima mogu i na severni pol i da mi se znoje ruke od vrucine.... morgen.... i pored stitnika za ruke na Africi prsti mi se smrzavaju...

Kaziga... odlicna... jes da nesto susti ali bar je bilo toplo...

Jakna....jojjjjj.. ispod sam imao samo majcu i svileni duks (kreten,  stvarno mi nije jasno na sta sam msilio... 95. Kada sam bio na Svetoj Gori ( pocetak Marta)... obaveste mene monasi da trebam da se vozim u traktorskoj prikolici (nocu) od Kareje do Hilandara.... voznja nekih 4 sata, valjda ako se dobro secam, mozda i vise... .. obukao sam sve sto sam imao... 4-5 pari pantalona.... a gore 5-6 dukseva + jakna + dve kape.... i bilo mi je malo hladno i ako smo se drugar i ja maksimalo pribili jedan uz drugog da cuvamo toplotu........ tako da neznam sta mi je bilo sada.... )

e sad, da li bi mi bilo tako hladno na grudima i nadlakticama da nije bilo tog vetra neznam ali smrzo sam se ko p...a........ stajem na pumpu, ne da tocim gorivo, vec samo da se malo zagrejem... radnik kad me je video pita me.. Al mozes sam da sidjes sa motora?...... vidi covek kakvo je vreme, sunca nema a vetar leden... i to duvaaaaaaaaaa!  Ma sidjem ja bez problema.... trazim neku novinu, da se obucem u dnevne vesti, da im nadjem vec nednom neku svrhu i prakticnu namenu .... on mi iznosi kartonsku kutiju... napravim ja pancir protiv vetra ispod jakne, samo za torzo....  grejnem se jedno 5 minuta i opet na Afriku :).....

Vidim ja, vrag odnio salu. Stajacu ja na svakih 50Km da se ugrejem, mislim se....

100Km... na grudima hladnjikavo ali mnogo manje zime, a prsti.... koce se polako....ma mrzi me sada da stajem.. bas mi se svidela voznja, vetar malo slabiji... bas sam uzivao u srcu... nema veze za ruke i prste.... idemo dalje.... 120km...   Vec je vreme da se malo zaustavim...znak za pumpu, ja u zaustavnu traku.... onako, opste smrznut, priblizavam se pumpi i vec dozivljavam kako se grejem i na samu pomisao mi je vec lepo. Nego, nesto mi cudna ova pumpa, a i ovi ljudi unutra, sta rade sa ovim zidovima i zasto je sve belo unutra. Nigde namestaja, stolova, ma bilo cega...... e super... pumpa se renovira.. Ajmo dalje.... kilometar 150ti.... kad sam shvatio da su mi se prsti ukocili i da to moze da utice na brzinu reakcije kocenja vise nije bilo zezanja.... mala pumpa u Jadodini... dva radnika otkljucavaju i ukljucuju tea pec da duva i smestaju me pored iste.... prsti peku.... tako sam se osecao zadnji put kada sam se kao dete igrao satima u snegu, a onda po naredjenju roditalja zimsku radost zamenio jako toplom sobom. Gleda mene ovaj pumpadzija, nekako ozbiljno, ja se osmehnem.... on i dalje ne menja izraz lica... Ko zna sta je mislio covek o meni... cak mi je savetovao da ubacim motor u neki kamon i da tako stignem do Krusevca... :)

Posle nekih 10 minuta, ja zagrejan i izuzetno spreman za nove zimske carolije... Afrikaaaaaa...  ihaaaaa.....  auuuuuuuuu.... vetar sve jaci, mnogo jaci, mnogo nezgodnije nego do sada... vec sam se ispraksovao do sada, znam kako da se postavim, kad da dam gas, kad da oduzmem isti... ali ovo je nesto sasvim novo... bocni udari su postali toliko jaki da sam morao da smanjim na 80km/h i da se odreknem bilo kakvog preticanja.. vozio iza nekog kamiona do izlaza za Pojate...

Od Pojata do Krusevca je stvarno bilo milina voziti... mislim u poredjenju sa ovim sto sam imao do sada... brzina izmedju 60 i 80... a zasticen od vetra brdima... Ma decija radost !!! 

u Krusevac stizem po mraku.... nemam pojma koliko je sati bilo ali bio je mrak.... a meni merak.... :) .... garazirao motor ( Garaza je sa Centralnim Grejanjem) .... i sav radostan negde oko 18 - 19h otisao na dorucak....

:)

i ovako se zavrsilo...

ftbXc_krajow2.jpg

PS. Od sada obecavam vise fotografija.. ali stvarno nisam imao snage da pored svih promrzlina vadim fotoaparat iz torbe...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Rashodovani bajker, 1731 postova

He he ... cestitke za vatreno krstenje ... ili tacnije receno  -  ledeno krstenje ...  ;D

Nego , sto se ne javi , jel bio dogovor da se najavis kad dolazis u KS ?

Koliko ostajes u KS ?

@zlajabgd

:) Ma koliko sam bio resen i isprogramiran tek sam se na pola puta osvestio da sam ustvari stvarno posao....

@ Easy Rider

E al znas da sam hteo da stanem da te zovem kada sam izasao sa auto puta... ali kada sam ukapirao da je napolju sigurno oko nule odustao sam od te ideje..... ma gde cu da te zovem da dolazis po ovakvom vremenu.... a odmah po dolasku u KS (posle dorucka) sam otisao na Jastrebac.... danas se spustio sa Jastrepca i autobusom odmah za Bg.... ali moracu da dodjem za nekih 15 dana ponovo u Krusevac i tada te zovem 100%... sada je bilo sve na brzinu.....

/\ ma dzabe sto je lepa nedelja kada je ne bih vozio... polazem tek za deset dana za A kategoriju i maksimalno izbegavam da je vozim bez dozvole.... ( ovo me je muka naterala :)  ).... pisao zahtev za gradsku garazu 27. mart ali jos nema odgovora... pa iskreno, mogao sam da nadjem garazu i u Beogradu ali to su neki moji proracuni i kalkulacije....

• Drug član, 1738 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Lepo si se navozao, a jos zesce smrzao, upakovao mezimce u zimski san i sad mozes da se posvetis sebi, ispijanju cajeva i rehabilitaciji  ;)

• Drug član, 1193 postova

@zlajabgd

:) Ma koliko sam bio resen i isprogramiran tek sam se na pola puta osvestio da sam ustvari stvarno posao....

@ Easy Rider

E al znas da sam hteo da stanem da te zovem kada sam izasao sa auto puta... ali kada sam ukapirao da je napolju sigurno oko nule odustao sam od te ideje..... ma gde cu da te zovem da dolazis po ovakvom vremenu.... a odmah po dolasku u KS (posle dorucka) sam otisao na Jastrebac.... danas se spustio sa Jastrepca i autobusom odmah za Bg.... ali moracu da dodjem za nekih 15 dana ponovo u Krusevac i tada te zovem 100%... sada je bilo sve na brzinu.....

zemljak, gde na jastrebcu ,ja sam cesto gore ,teca mi je gore iznad planinarskog doma

@ saki

Nema lecenja, malo kinem neki put ali nista vise od toga.... 

@doktor

:) ma nije to nista... u poredjenju sa onim sto sledi...

@zlajabgd

:) Ko ti je teca? Moja kuca je odmah pored Planinarskog doma... pre nekih 5 godina smo prodali stan u centru Krusevca i kupili kucu na Jastrepcu i preselili se tamo... kad nisam u  Beogradu onda sam na Jastrepcu....

A sto se garaziranja tice.... upravo su me zvali iz garaze 27.Mart i dobio sam mesto za motor :) 

.

@zlajabgd

:) Ko ti je teca? Moja kuca je odmah pored Planinarskog doma... pre nekih 5 godina smo prodali stan u centru Krusevca i kupili kucu na Jastrepcu i preselili se tamo... kad nisam u  Beogradu onda sam na Jastrepcu....

ma znam kao dete sam visio tu,teca mi je jos gore uz brdo,preko puta vile vodovoda.

• Svakom po zasluzi, 12485 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

..a ja na vili Vodovoda postavljao antenu za radio stanicu i dole u kuhinji instalirao jednu mobilnu Motorolu, za komunikaciju sa upravnom zgradom u Dušanovoj...

Svet je mali.... ;D

..a ja na vili Vodovoda postavljao antenu za radio stanicu i dole u kuhinji instalirao jednu mobilnu Motorolu, za komunikaciju sa upravnom zgradom u Dušanovoj...

Svet je mali.... ;D

eto mali svet, da gore mobilni nemaju domet,pa je ta stanica jedina veza ,

mislim da je cika Rasa tamo stalno, tj u kuci vodovoda

• Svakom po zasluzi, 12485 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Za čika Rašu ne znam, ali da im je to tada (pre 7-8 godina) bila baš jedina stalna veza sa Kruševcem, jeste. ;)

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Veve, sad znas da su ti novine NBD u takvim pustolovinama. Nema te jakne i tog duksa.  ;)

A za prste spasa nema. Ja na mojoj Yamahi imam kapice od TransAlpa, na koje sam nakelemio jos 2x toliko aluminiuma okolo i ugradio

rucke sa grijachima, ali dzaba sav trud....prsti nahebu kako god okrenes. Jedino rukavice na struju od 160 eura, ali onda imas hebadu

sa kablovima.

Jos mi je interesantan detalj da si isao bez dozvole. Ja kao gastarbajter sam se navikao da slusam, pa sam se zacudio,

iako sam i sam presao, kao mali, brdo km bez dozvole. Tad nije bilo strasno.

Kakve su sankcije u danasnje vrijeme ako te uhvate? Ovdje ides na dranje kozhe u vrucem ulju. :D

• Teoreticar ..., 12120 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ja mislim da sa grejacima u rucicama ne bi trebalo da bude problema sa hladnocom! Probao sam par motora sa tim i ono je zaista odlicno.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ja mislim da sa grejacima u rucicama ne bi trebalo da bude problema sa hladnocom! Probao sam par motora sa tim i ono je zaista odlicno.

Jesi probao 50 ili 100 km?  ;)

Meni pposle 50 km na nekih 2-3 stepena pocinju da trnu prsti. Dlanovi vruci, ali vrhovi prstiju led ledeni. Srecom, na nekom 55-6 -om kilometru je prvi semafor. Uvijek gledam da stignem na crveno, pa ruke na blok.  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja