sstruja 115 Napisano Novembar 25, 2008 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Voleo bih da se neko od iskusnih OFFroadera jave na ovu temu sa savetima oko: - Prednje vile - pritisak na koji da se "napumpaju" štapovi za različite vrste terena, posebno za skokove, uopšte teorija o tome šta se dobija tvrđim i mekšim ogibljenjem - Zadnje vile - ista podpitanja kao i u prethodoj stavki - Lanac - Da li je potrebno dodatno olabaviti lanac zbog velikog rada zadnje vile na zehtevnom OFFroad terenu, čime je najbolje podmazivati lanac za OFFroad vožnje, pesak, blato, prašina itd... - Unutršnje Gume - Pritisak prednje i zadnje i kolika je opasnost da se zbog manjeg pritiska u gumama spoljna okrene oko felne i povuče unutrašnju i iskida ventil? - Spoljašnje gume - koji tip za kakvu vožnju i ono što me posebno interesuje a to je kako se ponašaju BAŠ BAŠ hard enduro gume na asfaltu (grip, koliko se troše, koliko vibracija prave...) i da li su upšte za svakodnevne vožnje? Voleo bih da se jave ljudi koji stvarno imaju praktična znanja vezanu za ovu temu a da se diskusija oko ovoga ili onoga sprovede kada se dobiju odgovori na sva pitanja! Za zahebanciju i OFFovanje postoji OFF-topic! E, da, umalo zaboravih, na mom motoru imam DIDove "zlatne" felne koje imaju još jednu "rupu", verovatno za ventil ali ne znam čemu služi? Negde sam pročitao davno da postoje neke DIDove felne koje mogu da nose i Tubeless gume. Da li to tome služi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TT600 175 Napisano Novembar 25, 2008 Zainteresovan, 525 postova Lokacija: VRSAC Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250 Prijavi odgovor kao problematičan OD SVIH NAVEDENIH PITANJA TEORIJU NEZNAM-SVOJ TT STELUJEM PO OSECAJU I MNOGO PUTA POGRESNO NASTELUJEM. TAKO DA MI SE TEMA JAKO SVIDJA. A VELIKO ISKUSTVO IMAM SA HARD I KROS GUMAMA-ZADNJU ODEREM - U MESOVITOJ- VOZNJI ZA 2-3 MESECA. NA ASVALTU NEMAJU NIKAKVO PRIJANJANJE I AKO TE STAVIS KORISTI SAMO LER GAS PO ASFAL. INACE SPREMI MNOGO PARA ZA GUME. NI U KRIVINAMA PO ASVALTU NE DRZE NIKAKO. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Novembar 25, 2008 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Kako stvari stoje a kako je rekao TT600 ili da voziš neke soft offroad gume da možeš da odeš do nekog laganog offroada kako valja po asfaltu ili ono što je svakako mnogo bolje, kros gume, motor na prikolicu i do lokacije za vožnju. Neko je sa foruma, viđao sam ih na Tari vozio na prikolici 3 kros motora, dođu lepo tamo kolima cepaju po ceo dan i predveče nazad za Beograd. Plašim se da ako praviš kompromis sa gumama da ćeš uvek nešto izgubiti a ti odluči sam da li hoćeš solidan grip i prosečnu potrošnju na asfaltu (mada se sve enduro gume brzo troše, mogu da mislim koliko se troše hard enduro gume) ili odličan offroad, loše prianjanje na asfaltu i brzu potrošnju guma. Ako ne ideš po asfaltu onda je jasno hard enduro gume. Ono što sam ja primetio kada kreneš na neki lagani offroad sa laganim gumama nikada ne znaš u šta će to kasnije da se pretvori ako ne poznaješ teren tj nisi pre toga bio tamo ili nemaš vodiča. Najbolje je ili jedno ili drugo bez polovičnih rešenja samo ko može svoje potrebe da prilagodi tome Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TT600 175 Napisano Novembar 25, 2008 Zainteresovan, 525 postova Lokacija: VRSAC Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250 Prijavi odgovor kao problematičan A STO SE TICE TVOJIH FELNI, AKO JE TA RUPA NASUPROT VENTILA-ONDA TI TU IDU ONI SRAFOVI OD POLUMESECA-TO JA TAKO KRSTIO- KOJI STEZE SPOLJNU GUMU ZA FELNU I NE DOZVOLJAVA DA SE GUMA OKRENE NA FELNI KOD VOZNJE SA SMANJENIM PRITSKOM U NEKIM USLOVIMA.TAJ POLUMESEC OBICNO VULKANIZERI IZBACE JER IM PREDSTAVLJA PROBLEM KOD MONTAZE Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6135 Napisano Novembar 25, 2008 Svakom po zasluzi, 12441 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan TT600 molim te isključi Caps Lock. Odlična tema, učim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano Novembar 25, 2008 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Da, nasuprot ventila je i ima neku gumenu/plasticnu zaptivku! Gde mogu da se nađu ti srafovi od polumeseca? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TT600 175 Napisano Novembar 25, 2008 Zainteresovan, 525 postova Lokacija: VRSAC Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250 Prijavi odgovor kao problematičan SRAFOVI SU UTOPLJENI U TE GUMENE POLUMESECE. VIDEO SAM U NEKOM OD KATALOGA, DALI LOUIS ILI POLO. PROVERICU TI PA JAVLJAM Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 208 Napisano Novembar 25, 2008 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan - Lanac - čime je najbolje podmazivati lanac za OFFroad vožnje, pesak, blato, prašina itd... Mislim da od ova tri ništa neće biti dobro za lanac, bolje uzmi neko ulje ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TT600 175 Napisano Novembar 25, 2008 Zainteresovan, 525 postova Lokacija: VRSAC Motocikl: Yamaha TT 600 S , Yamaha YZ 250 Prijavi odgovor kao problematičan A za ovaj Caps Lock se izvinjavam-nisam bas vican pisanju i sad mi kolega rece da je pravilo da se na forumima pise malim slov. ali mi nije jasno zasto to moze da smeta. Ja licno vise volim velika slova Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 208 Napisano Novembar 25, 2008 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan A za ovaj Caps Lock se izvinjavam-nisam bas vican pisanju i sad mi kolega rece da je pravilo da se na forumima pise malim slov. ali mi nije jasno zasto to moze da smeta. Ja licno vise volim velika slova Zato što kad pišeš velikim slovima znači da vičeš, pa stoga nije primereno da se dereš po forumu, osim kada želiš nešto važno da kažeš Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedriic 1 Napisano Novembar 25, 2008 Svrati ponekad, 436 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan Da, nasuprot ventila je i ima neku gumenu/plasticnu zaptivku! Gde mogu da se nađu ti srafovi od polumeseca? Evo ih srafovi od poumeseca : 19.90 e 13.90e Iz Aunerovog kataloga: http://www.auner.at/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Novembar 25, 2008 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da motor koji ti vozis nije dorastao nekom ozbiljnom terenu. Necu da kazem da ne moze, moze sa svim i svacim, ali kada probas pravi enduro ili kros motor shvatis koja je razlika. Tako da mislim da stavljanje nekih ozbiljnih cross guma na takav motor nema nikakvu svrhu. Tebi treba guma koja je namenjena za voznju po terenima za sta sluzi tvoj motor. Na tvom mestu ja bi stavio T63, guma odlicno drzi na asfaltu, a super se ponasa na offroadu za koji je tvoj motor i namenjen. Sa tom gumom i tvojim motorom mozes da uzivas po makadamima, planinskim putevima, sumskim putevima, a opet mozes da vozis po asfaltu cak i brze od prosecnih vozaca koji imaju gume za asfalt! @GixxerK6 Ta tri motora na prikolicu na Tari su bili Komin, Patkov i mislim Cokin... Sa bas terenskim gumama po asfaltu ne mozes ni da vozis, jezivo su klizave. Tako da ako oces da vozis iskljucivo teren, sa terenskim gumama, i da motor vozis prikolicom, kupi drugi motor koji je namenjen bas za to. Ali taj sport je skup i ja mislim da sa nekim umerenim gumama kao sto je T63 i tvojim motorom mozes da uzivas u prirodi i lepim terenskim voznjama + da imas motor i za asfaltna putovanja, druzenja i dnevni prevoz. Ta rupa na felni, kao sto su ti i rekli, bas sluzi za te drzace gume i super je fora, nabavi ako mozes. Lanac za cross motore je bez o ringova i on se maze sprejem koji je namenjen bas za to. Ti imas obican lanac, tako da mislim da je najbolje da ga mazes sa sprejom kao do sada, sa tim da ga cesce peres ako vozis prasnjavim putevima... Trajace mozda malo krace, ali svaki sport ima svoju cenu... Lanci na cross motorima su opusteniji jer oni imaju mnogo veci hod vile nego tvoj motorcikl. Tvoj lanac mozes malo da popustis ali ne preterano, i zapamti, uvek ako sumljas da li ti je lanac malo pretegnut i dal'treba da ga popustis, popusti ga, opusteni lanac je daleko manje stetan nego zategnuti. Kao sto je vec bilo price na forumu, onu maticu sto drzi ventil popusti, tj, odigni je od felne! Sa stelovanjem vila nemam neka iskustva tako da ne znam sta tu da ti predlozim. Ono sto znam da znacajno povecava performanse prednje vile su progresivne opruge i to ti je investicija od 80ak do 100 eura... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1039 Napisano Novembar 25, 2008 Drug član, 3002 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan SRAFOVI SU UTOPLJENI U TE GUMENE POLUMESECE. VIDEO SAM U NEKOM OD KATALOGA, DALI LOUIS ILI POLO. PROVERICU TI PA JAVLJAM AUNER katalog oko 15e Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Shesti 3 Napisano Novembar 25, 2008 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Auckland, New Zealand Motocikl: nema Prijavi odgovor kao problematičan Sjajno momci, sjajna tema Dane je odgovorio na sve sto si pitao, i nema nista da se doda... Sto se tice ogibljenja, ja se isto slabo petljam u to (mislim da ce Boban i Patak znati dosta o tome da kazu). Ono sto znam je da zavisi od motora koji se vozi, vozaca (tezine) i stila voznje. Naime, za teren ne sme biti mnogo tvrda (jer ce dosta umarati i prenositi ti sve neravnine na ruke), a najbolje je mozda otvrdnuti toliko da ne (bottoms bi bila rec na Engleskom...kako prevesti...ne sabija do kraja?) kada skocis, i naravno da ne stvara teskoce i lelujanje prilikom brze voznje. Dakle, sto ti veci skokovi budu i sto agresivnije budes vozio, vise ces otvrdnjavati ogibljenje... Progresivne opruge koje je Dane pomenuo dosta pomazu - motor upija lako manje neravnine, jer im je tu "laksi" hod, a kad dodje do veceg sabijanja - daju veci otpor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...