Jump to content

Moto Zajednica

Krivina za početnike

Recommended Posts

• Zainteresovan, 740 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Dva jednostavna postupka, koji će vam dati kontrolu nad onim što se dešava u sredini krivine.

Savet broj 1:

Pomerite glavu od sredine motocikla (u pravcu krivine).

Ovo ima više efekata, ali dva su glavna:

- vaše oči gledaju u pravom smeru,

- prebacujete vašu težinu na unutrašnjost krivine.

To, prirodno, pokreće proces "kontra-upravljanja" (bez da morate razmišljati o tome).

Savet br. 2:

Počnite da kočite pre skretanja i nastavite da usporavate (sve dok ne vidite svoj izlaz iz krivine, budete zadovoljni svojom brzinom i smerom kojim idete).

Ovo se može krstiti kao "trailbraking" (ta reč zbunjuje mnoge ljude, pa se ni jednom ne spominje u ovom videu).

Usporavanje kroz krivinu (dok ne vidite izlaz iz nje) vam daje kontrolu nad vašom brzinom.

Bez obzira na brzinu ulaska (ni o njoj nećete razmišljati).

Nema više prolaženja kroz krivine u nadi da imate pravu ulaznu brzinu.

Takođe, ovo, ima za prednost, diskretno, opterećenje prednjeg vešanja.

I pruža vam više kontrole podloge krivini.

Vrlo brzo ćete steći samopouzdanje.

Sa ova dva postupka prolazite svaku krivinu.

A ako ste u okvirima

Untitled-4.jpg

nećete imati potrebu za "zaleganjem", "guranjem" motocikla ili da izigravate  "viseću kap."

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 780 postova
  • Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon.

EEEE sta dozivesmo...Da nas vozac tomosa poducava voznji.:bicikl::jee:Salu na stranu, jedina pamet u voznji je da se vozite normalno,da malo "raspalite" kad zelite na nekom bezbednom pravcu, i to je to. I da uzivate. A ako vam je tesko da platite stazu,i da se tamo izduvavate i uzivate, ako to radite na putu-sigurno vas stize kazna, o tome ne morate ni da razmisljate.Znaci vise od normalnog i logicnog znanja koje se upucava godinama voznje, i postovanje gore pomenutih pravila ne treba, i bicete zivi.

Promenio član Bole37
  • Sviđa mi se 3
  • Haha 2
  • Podržavam 3

• Drug član, 2383 postova
  • Motocikl: Umočiću...
On 13.5.2023. at 21:45, feniks je napisao:

To, prirodno, pokreće proces "kontra-upravljanja" (bez da morate razmišljati o tome).

Sjeba nas s ovim, kako sad da ne razmišljamo o tome:gaa:

Krivina za početnike, ono slike vožnji na laktu. Volim ovaj forum bez zadrške. 

Šalim se svakako, volim tvoje postove. Pedagoški skroz objašnjavaš:takoje:

• Sviđa mi se 2

Da sam odmah na  početku teme napisao da je suština vožnje kroz krivine u samo dva, gore, navedena saveta bilo bi previše komplikovano.

Nekada smo menjali gume, tek kada izbije "armatura" iz njih (i vozili smo se, uz ova dva saveta). 

Ispravljanje krivine je bilo nešto normalno (kad se zaigraš ili dok ne savladaš  osnove Flat Track vožnje). 

Sa mašinom od preko 650 ccm nisi imao šta da tražiš na off road terenu...

Sada je sve jednostavnije.

Mašine su jače, ali su zato "limitirane" i "asistiraju." 

Različita koncepcija "pucanja" (360,180,270 stepeni), ponekad, daje  različitu isporuku obrtnog momenta na zadnji točak.

Zato imamo toliko vrsta i namena pneumatika (i situaciju da nam zadnji točak "prestiže" prednji). 

Data nam je mogućnost da budemo sve što poželimo (dok ne shvatimo da je to, često puta, samo na internetu). 

Krivine su ostale iste. Motocikli su postali jednostavniji.

A motociklisti (ne)sigurniji. 

Pre sat vremena, Bojan82 je napisao:

Krivina za početnike, ono slike vožnji na laktu.

Ni ovaj što vozi "na lakat" ne razmišlja mnogo o "kontra-upravljanju" (nema kada). ;)

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 336 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500
On 13.5.2023. at 21:45, feniks je napisao:

Dva jednostavna postupka, koji će vam dati kontrolu nad onim što se dešava u sredini krivine.

Savet broj 1:

Savet br. 2:

Počnite da kočite pre skretanja i nastavite da usporavate (sve dok ne vidite svoj izlaz iz krivine, budete zadovoljni svojom brzinom i smerom kojim idete).

Ovo se može krstiti kao "trailbraking" (ta reč zbunjuje mnoge ljude, pa se ni jednom ne spominje u ovom videu).

Usporavanje kroz krivinu (dok ne vidite izlaz iz nje) vam daje kontrolu nad vašom brzinom.

A ako ste u okvirima

Untitled-4.jpg

nećete imati potrebu za "zaleganjem", "guranjem" motocikla ili da izigravate  "viseću kap."

Odlicna objasnjenja pogotovo za pocetnike(taj sam) i skroz se slazem velikom znacaju pogleda

• Hvala 1

Sve treba da bude jednostavno.

Samo pratiš ritam

muzike za ples.

Može i jednom rukom (šaltanje, po potrebi, bez kvačila).

Voziš, tamo, gde te pogled vodi.:takoje:

Promenio član feniks

• Zainteresovan, 336 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500
On 15.5.2023. at 21:17, feniks je napisao:

Sve treba da bude jednostavno.

Samo pratiš ritam

muzike za ples.

Može i jednom rukom (šaltanje, po potrebi, bez kvačila).

Voziš, tamo, gde te pogled vodi.:takoje:

Sviraj uvek ispod tog nadvoznjaka pre ulaza zalecu se kao besni.Put za Sopot pored sela Ropocevo

• Sviđa mi se 1

Opasniji je prolaz ispod pruge u Maloj ivanči.

Redovno se neko zaleti (sa obe strane).

Tu imamo konstantnu krivinu kroz podvožnjak (od M. Ivanče prema Popoviću je, nepregledna, desna krivina).

Tako da se ovde najbolje primenjuje što kasnije skretanje.

Moto-TOTW33-8-street-line-340x350.png

Gde, kada dođemo u "tačku skretanja" (Turn-In Point) imamo najbolju preglednost i mogućnost pravovremene reakcije (videti i biti viđen).

Prema M. Ivanči je dobro pregledna (leva) krivina, tako da je pozicija uz desnu ivicu trake potpuno bezbedna.

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 377 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Kod te "turn in" tacke, ja cesto odem previse levo, nekako refleksno bih da iskoristim put sto vise (moram to ispraviti). Iako je tocak u mojoj traci, to kolima iz suprotnog pravca moze da izgleda strasno (zasviraju nekad cak). Tako da i tu treba voditi racuna ako neko dolazi...

Takodje ako se vise naginje, u slucaju kada nema nikoga, zamslim da je put samo moja traka, tako vezbam ponasanje motora/kocenje, pa ako se i malo pretera, ostane jos cela suprotna traka. Ovo naravno na putevima gde vidite da nema nikog.

Da li koristite obe trake kod preglednih puteva kada nema nikog, S krivina, itd? 

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 2268 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5
pre 59 minuta, Blackened je napisao:

Da li koristite obe trake kod preglednih puteva kada nema nikog, S krivina, itd? 

Uvek u svojoj traci !

Ako ništa drugo, bar zbog navike za ubuduće...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Treba se ipak truditi da sve "igrarije" izvodimo u svojoj traci (a i propisi nam to nalažu). 

Tu razvijamo osećaj za ograničeni prostor (koji nama pripada). 

Svaki manevar ima kraću putanju (nego kad skrećemo od jedne do druge ivice puta). 

Razdelne linije (ni jedna guma ih ne voli). 

Ja, često, upražnjavam slalom između isprekidanih linija. 

Tako da prelazak u preticanje, uvek, započinjem između njih (tada se naglo dodaje gas). 

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Radim isto to slalom izmedju isprekidanih, zanimljivo.

Jos dve stvari me interesuju

- oko "turn in" dela i kocenja. Ima raznih tehnika trail braking-a, i inace kocenja pred krivinu.  Kako kocite, ja sam vremenom, zbog voznje bez ABS-a i nekako sigurnijeg osecaja, navikao da uvek krenem zadnjom da kocim, i cim mase predje napred, nastavljam postepeno kocenje prednjom (i popustam zadnju). Sa zadnjom lepo izvidim stanje puta, i da proklize malo, nije strasno, a i masa motora se prebaci napred...

- ako je potrebno dodtano usporiti dok se skrece (ovo retko radim, radije ispravim motor, zakocim, nagnem se ponovo ako ima mesta), da li kocite prednjom ili zadnjom, ima osecaj da je zadnja bezbednija i bolje izvlaci/okrece motor u praczu skretanja. Dok prednja ispravlja motor. 

On 13. 5. 2023. at 21:45, feniks je napisao:

Savet broj 1:

Savet br. 2:

Princip je isti. 

Sve su ostalo nijanse (zavise od vrste motocikla i jahača). 

Pošto vidim da voliš da istražuješ, prouči  Supermoto racing tehnike vožnje. :moto3:

Uslovi staza su približni uslovima na putu. 

Samo treba opreznija i sporija primena. 

Opreznija jer treba imati u vidu da je i kod njih prednji točak 17-ca (prava dimenzija za krivine).

U životu, dimenzija 19 je kompromisno rešenje a 21 je najzahtevnija u krivini (jer ima tendenciju zadržavanja pravca kretanja). 

Sporija, jer nam je važniji bezbedni od brzog prolaska kroz krivinu. 

Tehnika kočenja, kod supermoto vožnje, zavisi od krivine i podloge (duga, oštra, suva, vlažna...). 

Upotreba gasa je kao kada držimo dršku odvijača (šrafciger), isto kao i kod "sportaka."

Zanemariti "driftovanje", osim ako nemamo gume za tu namenu a i u pitanju su lagane i snažne "cvajtare"(ali  vredi znati tehniku zbog eventualne potrebe). 

Jedina klizava podloga je beton posut prašinom. :takoje:

• Podržavam 1

Hvala, jedan zanimljiv clanak oko skretanja, mase, koriscenja oslonca za noge. Da, 19" je nekako dobar kompromis, cudno u pocetku posle 17", ali se navikne brzo, i mislim da ima prednost i u krivanama kada je grbav put.

LIFEATLEAN.COM

When looking at motorcycle body position and how we control our bikes on the track, these techniques are given as good options. But are they correct?

Promenio član Blackened

Misliš ne korišćenja unitrašnjeg oslonca za nogu (fuzastera), koliko sam snvatio autora članka. :)

Kao i kod svake, individualne, tehnike ne treba je, generalno, prihvatati-niti decidno odbacivati.

Ima svoju primenu kod kruzera, custom motora, motocikala sa klasičnim položajem sedenja, gde su kolena savijena pod 90 stepeni (veći prednji točak, široka prednja guma ili gume približne širine). Naglim "udarcem" po unutrašnjem nogostupu potenciramo padanje u ugao. 

Kod sportskih motocikala je na prvom mestu kontra upravljanje (zbog položaja nogu i tela, dosta šire zadnje gume u odnosu na prednju...).

I u toj kategoriji motocikala se, ova tehnika, potencira (više nego što je koristi svako od nas u "normalnoj" vožnji). 

Mada uvek ima vozača koji i u tehnici sport vožnje primenjuju "ponderisanje". 

Da, aa fuzaster (foot pegs) :)... To me je kopkalo - imao sam osecaj kako pritiskanjem na unutrasnji fuzaster celom tezinom da se bolje skrece, ali ustvari, to je samo zbog pomeranja mase, ne pritiskanja. Sam pritisak ustvari ne radi puno, nego je koristan da se pomeri masa levo ili desno... 

• Podržavam 1

Svaki proizvođač je predvideo da raspored mase, na točkovima, bude 50:50 (tu je motor, tu je jahač...). 

Pri uglađenoj vožnji to je to. 

Svako opterećenje prednjeg (intenzivnije kočenje prednjom kočnicom, na viljušci sa malim uglom) ili zadnjeg točka (prtljag, suvozačica koja te ne obgrli kako treba...) zahteva primenu neke od, dodatnih, tehnika. 

Često puta je dovoljno naginjanje ili ispravljanje tela (napred-nazad) da se niveliše raspored mase. 

Postoje slučajevi kada napravimo izuzetak i zanemarimo pravopisne greške jer je sadržina zasenila sve ostalo.

Ti slučajevi su pravi izuzeci, a ovo je jedan od njih.

Primer različitih stilova vožnje na jednom mestu (zanemarite agresivnu vožnju jer nije poenta u tome).

Ako vas nervira ovakvo ludilo na putu, prebacite na 5;10 i uživajte.;)

P. S.

Nemojte ovo pokušavati ni kod kuće, ni na putu, pa čak ni u neformalnim prepiskama.

Kad kažem "ovo" mislim na odstupanje od pravopisnih normi.

Ove čike su...

Zaključite sami.:D

Promenio član feniks

Two wheel sterring system

2005_Jeep_Hurricane8.jpg

Sistem koji, kod motocikala, nema nikakve veze sa

kontra-upravljanjem (ni sa normalnim upravljanjem).

Bolje rečeno upravljanje zadnjim točkom, radi smanjenja radijusa okreta.

WWW.ODD-BIKE.COM

One of the great motorcycle innovators of our time, Robert Horn, shares his experiences with developing the concept of a two-wheel steering system which...

bob-horn-racing.jpg

BMW ozbiljno istražuje upravljanje sa oba točka.

WWW.CYCLEWORLD.COM

Automobiles have utilized four-wheel steering for decades, could rear-wheel steering on a motorcycle improve handling and tighten the turning radius on...

U budućnosti ćemo, možda, opet, voziti čopere.

;)

• Drug član, 1936 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Kao što sam već pisao, ovih dana po prvi put češće vozim u ovim hladnijim "zimskim" uslovima.
Pa sam se pitao - koliko hladnoća, to jest temperatura gume i asfalta utiče na trakciju, pod pretpostavkom da je asfalt suv ?
Kakva su vaša iskustva ?

Gledao sam par videa na tu temu, i svi naravno kažu da je to značajna promena, što je i logično - ali nigde se to detaljno ne objašnjava.

Ili može i ovako da glasi pitanje (ovo je možda više za trkače, jer se tu vrv obraća pažnja na ovo): Koja je idealna temperatura gume, a koja asfalta da bi trakcija bila najbolja ?
I koliko zapravo opada trakcija kada je spoljna temperatura recimo 5 stepeni ? Da li je uopšte moguće da se pri takvoj temperaturi guma u javnom saobraćaju zagreje na neku prihvatljivu temperaturu ?

Kontrola proklizavanja

Pametni telefon ili dlan vaše šake je negde širina kontaktne površine gume motocikla od "litre."

Nekih 25 kvadratnih centimetara  projektovane površine spaja gumu (na bazi ulja i katrana) i asfalt (na bazi katrana i ulja).

I to je sve što imamo, da prenesemo, krdo kW(KS), na interfejsu gume/asfalt.

Ako, otvaranjem gasa postavimo preveliki zahtev za obrtnim momentom (da prenesemo silu zadnjeg točka) i kada taj zahtev nadmaši sposobnost kontaktne površine,  guma počinje da popušta.

Nije kraj sveta.

Još uvek imamo dovoljno slobode i kontaktne površine za pravolinijsko kretanje.

Ali, ne treba biti previše pohlepan.

Kada se kontaktna površina suoči sa 115% brzine zadnjeg točka motocikla, kriva linija klizanja dostiže svoj vrhunac i postaje negativna.

Još kada se to pripomogne kontaktom armature motocikla sa podlogom dobijemo ovako nešto.

Svako veće "klizanje" ima za rezultat manju silu točka.

I to je u redu kada se radi o guranju napred (zavrti se točak u prazno ali odmah uhvati).

Manjak sile, kao reakcija na bočno opterećenje, izazvano skretanjem i brzom prolasku kroz krivinu, definitivno nije u redu (na ulici i putu).

Ovde ulogu igra optimalna temperatura gume i njena mekana konstrukcija (sportska vožnja na stazi-što brže za što manje vremena).

Ciljano opterećenje guma, do maksimalno prihvatljivih granica (i šampionima se događa da "poljube" asfalt).

Prva stvar je da, ne treba ponašanje moto guma posmatrati u svetlu automobilskih (razlika je ogromna).

images?q=tbn:ANd9GcQbrC8RErvJjj_FHYSBLS5

Na automobilu imamo, konstrukcijski, potpuno iste gume (mogu se rotirati, menjati međusobno napred, nazad, leva, desna i sklone su pravolinijskom i bočnom proklizavanju).

Na motociklu imamo dve različite gume (svaka ima svoj zadatak).

Zadnja guma nosi veći teret, trpi veće naprezanje, mora istovremeno da vodi motocikl i prenosi snagu/silu ubrzanja (na motociklu se upravlja zadnjim točkom).

Posao prednjeg točka je prenošenje snage kočenja i vođenje motocikla kroz krivine.

U normalnom životu faktorom temperature smeše, na bazi ulja/katrana (podloge i gume), nema potrebe da se zamarate, jer u "laganoj" vožnji gumu nikada nećete zagrejati na "propisanu" temperaturu.

Moderne gume "gripuju" od izlaska sa parkinga pa do povratka nazad i tu veći uticaj ima dezen same gume od njene temperature (ako govorimo o vožnji zimi).

Temperatura gume, koja se koristi u saobraćaju, ima veći značaj pri višim tempraturama (leti imate veći rizik od "proklizavanja" ili bolje rečeno preopterećenja i popuštanja,  pregrejane gume).

Kada preoptretimo gume u krivinama, motocikl počinje da se okreće oko svoje ose.

Ovde imamo tri opcije.

- Možemo zadržati istu količinu obrtnog momenta i motocikl nastavlja svoju rotaciju što se zvršava padom na nižu stranu (pada, izleće i otkliza).

- Možemo naglo oduzeti gas i kako se sila kontaktne površine naglo vraća, rotacija skretanja se pretvara u opasno naglu rotaciju na drugu stranu (naglo se ispravljamo i nekontrolisano "katapultiramo" na suprotnu stranu).

- Ili radimo "modulaciju", nijansiranje srednjeg raspona gasa, koja nam omogućava da se guma postepeno i kontrolisano penje (vraća) prema vrhu klizanja (ravnoteža odnosa brzine točka i kontaktne površine).

On 6. 2. 2024. at 10:24, živke je napisao:

Koja je idealna temperatura gume, a koja asfalta da bi trakcija bila najbolja ?

Ako imate dobar osećaj, za povratnu informaciju koju vam šalju točkovi, lako pronalazite optimalnu granicu za vas i motocikl (potpuno vam je svejedno da li je u pitanju  "hladna" ili zagrejana guma).

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja