Jump to content

Moto Zajednica

Sirene, sirene, ili kako da nas cuju, ako nas vec ne vide

Recommended Posts

• Drug član, 3077 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Podstaknut pricom sa drumskomlisicom u jakim sirenama koje je on stavio, odem u subotu na Bubanj potok da vidim cega ima. One sirene kao sto je prevejani lisac stavio, prodaju se po ceni od 350 do 450 din, kako kod koga.

E, sad, ja sam ranije cuo na drugarovom motoru one kineske horne, sa kompresorom. Plasio sam se vremena odziva, tj, koliko vremena treba od kad se pritisne dugme do momenta kad se cuje zvuk. Odziv se meri u milisekundama, isto vreme je potrebno kao i obicnoj sireni. Odluka je, manje vise, pala.

Potrazim ja horne. Ima ih od 850 do 1 200, crveno crne, hromirane su oko 1 600, plastika sa hromom, znaci, nista trajnije, samo su izglednije.

Pazario sam komplet, poucen iskustvom, kupio sam jos metar, dva creva, buksne, zice, kutiju za osigurac.

Cela akcija, oko 1 000 din.

Nisam stigao u subotu da ih montiram, vec sam u nedelju poranio, posto smo isli na rucak kod prijatelja iza Obrenovca /sjajna voznja, 150km, turetur/. Ugradnja je krajnje jednostavna, ako malo razmislite gde da turite one horne i kompresor, da se dobro cuju ispred, a da ne dodiruju nista vruce. Ja sam uspeo da ih smuvam ispod rezervoara, kompresor sam nakacio napred /mozda niije najsrecnije resenje u slucaju kise, ali... videcemo/. Najveci problem je bio napraviti odgovarajuci nosac za hornu, da bude dovoljno uvucena, tako da ne smeta volanu i crevima od kocnice, da ne dodiruje masinu, i da se ne vidi bas u prvom planu, posto neodoljivo podseca na one trubice kojima klovnovi trube po cirkusima.

Dakle, osim onoga sto se dobije u pakovanju, treba vam koji metar debele zice, po mogucstvu crvene za + i toliko crne, ili manje, posto sam ja, recimo, - uzeo sa rama, buksnice mozda neki nosac koji biste prilagodili motoru.

Kod japanaca, sve pocinje kao u kuvaru /iseckati sitno dve glavice crnog luka i proprziti ih na masti, dok ne postanu staklaste/. U slucaju japanca, skidanje sedista i rezervoara. Namestite tamo gde ste planirali /i dooooooobro premerili/ nosace, kompresor, spojte vazdusna creva /odlicno dihtuje, ja sam kupio i selne, ali bile su mi nepotrebne/, a zatim izvucite sa + jednu zicu na kojoj je i nosac osiguraca, lepo je provucite do releja koji ste dobili u kompletu /pazite da ne dodiruje motor ili nesto drugo vruce/, spojte prema semi, koja je dobijena.

Stari izvodi za sirenu se ukljucuju na relej, prema uputstvu, lako je proveriti da li je sve ok, tako sto date kontakt i pritisnete sirenu, tad se cuje kako je relej ukljucio.

Crnu zicu, za -, dovedite kao ja sa rama ili nekog metalnog dela, mozete i direkno iz akumulatora, mada je to po meni nepotrebno.

Kada ste sve zavrsili JOS JEDNOM DOBRO SVE PREKONTROLISITE, stavite cepice u usice, dajte kontakt i laganim pokretom stisnite taster za sirenu. Ukoliko je sve kako treba, sizela i mirela su malo dete za ovo. Moji psi su mislili da je dosao sudnji dan, nisam smeo da je mnogo probam po dvoristu, jer se ludilo nije smirilo punih deset minuta. Lepo, jako lepo :)

Na tom malom putu, sirena je dosla do izrazaja vise desetina puta :), nikome nije palo na pamet da ne pogleda sta mu se to priblizava, ili da izleti iz kapije bez gledanja, mada su pokusali. Milina. Sad, ako me vec ne vide, garant me cuju. Dobio sam ono sto sam hteo, kad mu trubnem iza ledja, sa sve kolima ima da preskacu bankinu.

Hvala drumskojlisici sto me je podstakao da najzad zamenim ono moje djubre krkljavo necim sto stvarno radi.

Topla preporuka za ove sirene.

Naravno, postoji mogucnost da se one vezu na odvojeni taster, da ostavite svoju sirenu, a da ovo bude samo za "posebne prilike", ali, treba misliti i na naviku, tj, dok ja nadjem gde bese ona jaka sirena, pros`o voz, tj auto preko mene. Zato sam se resio da mi ona bude, jedna i jedina, da me cuva, mazi i pazi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Svaka cast Miso, lepo ja reko " ako me vec nevide - ima da me cuju "  !

Postavi slike .

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

I ja sam zainteresovan za slike...mora da to ima i na buvljaku u Pancevu...ne samo na Bubanj potoku...sibni slike, da znamo sta trazimo :)...

Mene interesuje da li bi to mogao instalirati na svoja dva motora...pardon...motor i skuter :D

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Dva motora, bre >:(

A što ne bi moglo, treba samo da vidiš gde ima mesta, potrošnja struje je beznačajna zbog retke upotrebe (valjda?)

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Naravno, kažem ti, potrošnja je kratkotrajna (osim ako ne "nalegneš" na sirenu jedno sat vremena ;D)

Bio sam u velikoj guzvi, sutra ujutru snimam i stavljam. Izvinjavama se za cekanje.

Pretnje pivom su mi najdraze :). Samo dodji, da ti pokazem... ko moze vise da ga popije ;)

• nekrunisani kralj moto cigana, 3207 postova
  • Motocikl: 4x4

Pretnje pivom su mi najdraze :). Samo dodji, da ti pokazem... ko moze vise da ga popije ;)

Odgovor: JA  ;D

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

Au, ti mu ubacio stereo :D.

Jel' se dobiju dve trube u kompletu, ili si ti dokupio?

Da li postoje manje (krace) trube, posto ja to nema sanse da uglavim negde, ni na motoru ni na skuteru?

Dobiju se obe, racva, relej, kompresor i nekih metar odlicnog silikonskog creva. To je u kompletu, pakovano u providnu plastiku. Ja sam dokupio jos creva, za svaki slucaj.

Uzmite u obzir da na pakovanju pise da se stavi osigurac od 20A sto iziskuje i kuciste, te i njega nabavite. Istini za volju, ja sam divljak, pa sam vezao bez osiguraca. Znam da nije pametno, ali ne mogu da nadjem odgovarajuce kuciste, tj, ono sto sam nasao na Bubnju je sa zicom koja je jako debela, ali kratka, oko 10cm sa svake strane. To bi znacilo da moram da je nastavljam, a to mi se ne dopada, tako da cu, kad nadjem kuciste koje mi odgovara, staviti i osigurac.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja