search 1 Napisano Januar 22, 2009 Svrati ponekad, 351 postova Lokacija: Bg Prijavi odgovor kao problematičan Jeremy McGrath's Techniques of a Champion Vol. 1 We all wish we could be the fastest rider at the track. It's this quest that has flooded the marketplace with all kinds of riding-tip videos and instructional books. These self-help guides can be an easy way to learn the fundamentals of off-road riding and gain inside information from top pros. "You can spend hours practicing, but if you don't know what you're doing wrong, then you won't know how to improve," seven-time AMA supercross champion Jeremy McGrath says. "Just spinning a bunch of laps won't necessarily make you better." McGrath is now sharing his experiences in a new video collection titled Jeremy McGrath: Techniques of a Champion. Volume One covers the basics of bike setup, safety equipment, body position, cornering and jumping. Although Clutch Films insists this video is for riders of all skill levels, the main benefactors are beginners and novices; most intermediates and pros are way past the advice offered here. (There will be other videos in this series that will help those already blessed with some speed.) The 30-minute DVD explains the importance of the neutral riding position, how to grip with your knees, when to transition from standing to sitting in corners and where to look. McGrath also offers insight on some off-track ways to improve your skills. He explains how to make a "turn track" and how to use a cone to improve your cornering technique in flat turns. http://1232549682.h2.zdielanie.sk/59897555f884387441127de49aae9543.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BAGU 0 Napisano Januar 27, 2009 U prolazu, 43 postova Lokacija: NS Prijavi odgovor kao problematičan Sve pohvlale za temu,stvarno sam se pokupio dosta toga još samo da naučim da ga primenjujem i biće ludo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 603 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1366 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Lekcija br 4 – Krivinarenje! Krivina će vam kod dugih OFFroad vožnji postati omiljeni deo, najviše zbog toga što u krivini možete i morate da sednete na motor. Prolazak kroz krivinu je otprilike jedini trenutak kada možete da sedite na motoru. No krenimo redom! Kod krivinarenja je bitno: raspored težine (prednji i zadnji točak), odabir najbolje linije, najboljeg stepena prenosa, količine gasa u različitim segmentima krivine i naravno ravnoteže! Ulazak u krivinu je najbitniji u celoj priči, treba podesiti brzinu za ulazak, što znači da se svo kočenje treba obaviti pre ulaska u krivinu, prebaciti u niži stepen prenosa i preći iz stojećeg u sedeći polozaj na motociklu uz istovremeno analiziranje krivine i traženja najbolje putanje kroz istu. Znači, pre ulaska u krivinu smanjiti brzinu, prebaciti u niži stepen prenosa kako bi imali više snage na raspolaganju pri izlasku iz krivine i sesti što bliže rezervoaru kako bi više mase preneli na prednji točak. Kada se smestite na sedište ili rezervoar, unutrašnju nogu izbaciti što više napred. Time prebacujete još više težine na prednji točak i koristite nogu da vratite motor u ravnotežu ukoliko prokliza! Kada sve to odradite možete dodavati gas tokom skretanja i na izlasku iz krivine! Sa gasom ne treba preterivati jer previše gasa dovodi do proklizavanja zadnjeg točka i zanošenja celog zadnjeg kraja motocikla. Osim ako to ne radite kako bi korigovali putanju kroz krivinu ili čisto radi atraktivnosti! Takođe pogled treba da bude usmeren tamo gde skrećete, ka unutrašnjsti krivine! Za razliku od ONrouda, kod OFFrouda će te se u krivinama naginjati na suprotnu stranu od motora, faktički ostajete skoro uspravni dok je motor nagnut – ne naginjete se zajedno sa motorom. Noga je naravno isturena napred i sa torzom čini pravu liniju kada gledate spreda. Tako možete najjače da „podignete“ motor nogom ukoliko je potrebno. Ovo što ti pričaš vrijedi samo za spore krivine, dok se kroz brze krivine i one koje su blage ne prolazi tako. Zaboravio si spomenuti najvažniju stvar - countersteering. Kroz zavje se prolazi laganim okretanjem volana u suprotnu stranu od smjera gdje skrećeš, u kombinaciju sa gasom i laganim naginjanjem, ovisno o brzini kojom prolaziš. A ako su krivine duge, može se i stojeći voziti. Sve je to stvar treninga i tehnike. Treba reći da nije lako na svim enduro motorima vježbati, jer neki su izrazito terenski koncipirani i idu ko_od_šale ( npr. KTM 640 Adventure ) dok neki muče i sebe i vozača na terenu ( npr. KLE 500 ). Naravno, govorim o putnim enduro motorima jer većina vozi takve, kod hard enduraca je stvar bitno lakša. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Mracni 196 Napisano Januar 28, 2009 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Niksic Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride Prijavi odgovor kao problematičan ali je zanimljiv osjecaj kad malo brze naletis na debeo sloj pijeska ili gliba, pa kad prednji tocak pocne da ide lijevo desno a guza krca orahe Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
B@ne 307 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1520 postova Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640 Prijavi odgovor kao problematičan Ante, častiću te ako bar jednom na ovom ili nekom drugom forumu za primer lošeg motora izabereš neki drugi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 603 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1366 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Ante, častiću te ako bar jednom na ovom ili nekom drugom forumu za primer lošeg motora izabereš neki drugi. Nije KLE loš motor, ali je loš za offroad A taj pojam je širok, to znamo svi... Osim toga, ja nisam sklon mistificiranju vozila kojeg vozim, a vozio sam svašta... Jednostavno, 40 km/h možeš voziti sa bilo kojim motorom po makadamu, ali 120 km/h, hmmm, to treba probati ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TA96 300 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1423 postova Lokacija: Bliski Istok-Pančevo Motocikl: Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Zbog obrtnog momenta koji pri istoj brzini manjka u visem stepenu prenosa nego u nizem. Treba imati snage na raspolaganju da prednji kraj motora odrzi uspravnim, kao da hoces da tockiras. Kada si u visem stepenu prenosa, prednji kraj pada dole a zadnji se rita i JAKO je nezgodna situacija. Moj prvi skok je tako prosao, em sto se motor ritnuo nego je i mene bacio te sam zamalo preleteo preko governale... a najgore je kada sam u doskoku promasio fudastere pa levom nogom tresnuo na zemlju i zamalo smotao nogu pod motor... Posle nekoliko pokusaja i telefonske asistencije od strane Misirca sam uspeo da skacem u finom luku... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TA96 300 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1423 postova Lokacija: Bliski Istok-Pančevo Motocikl: Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zbog obrtnog momenta koji pri istoj brzini manjka u visem stepenu prenosa nego u nizem. Treba imati snage na raspolaganju da prednji kraj motora odrzi uspravnim, kao da hoces da tockiras. Kada si u visem stepenu prenosa, prednji kraj pada dole a zadnji se rita i JAKO je nezgodna situacija. Moj prvi skok je tako prosao, em sto se motor ritnuo nego je i mene bacio te sam zamalo preleteo preko governale... a najgore je kada sam u doskoku promasio fudastere pa levom nogom tresnuo na zemlju i zamalo smotao nogu pod motor... Posle nekoliko pokusaja i telefonske asistencije od strane Misirca sam uspeo da skacem u finom luku... ja gledao letos na monci kako decko iz sremske mitrovice poravnjava motor u letu ; 1. kvacilo stisnuto 2. pritisne zadnju kocnicu da zaustavi zadnji tocak da se neokrece 3.pusti kocnicu 4.pusti kvacilo 5.da gas motor se propne ptednjim tocom uvis i oba tocka istovremeno dodiruju zemlju . UPOZORENJE ; od njega za sve koji probaju jako je bitno da ne pritisnete zadnju kocnicu prvo ili daotpustite kvacilo pre otpustanja zadnje kocnice jer ce te doci jaku nezgodnu situaciju , ZBOG TOGA STO CE SE MOTOR UGASITI . ja jos nisam probao na skoku samo na ravnom ali sam imao prilike da vidim kako radi 4ta96 jesi li dolazio na moncu letos jednomsa motorom i posle toga sa decom nekoliko puta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 543 Napisano Januar 28, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan 4ta96 decko kog sam naveo je iz sremske mitrovice mislim dolazio je sa caletom nekim kamp kobijem , ai otac mu je krosista stari inace ovaj vozi za sampionat srbije sad . pitam te zato sto mislim da sam te video sa motorom jedan dan bio je prelep , aposle sam te video da si navracao da prosetas decu , ako si to ti . ako nisi onda nisam tebe video , sto neznaci da necu meni treba 3 minuta do monce . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1890 Napisano Januar 25, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 740 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Da "oživimo" jednu od kvalitetnih tema, koja je vremanom otišla u etar. Tehnike vožnje primenjive u praksi. Promenio Januar 25, 2023 član feniks Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8655 Napisano Maj 9, 2023 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Hajde @feniks Tema je "mala škola offroad" ali i mi offroad entuzijasti moramo preći na asfalt koliko toliko. Ja sam primetio da na asfaltu po navici obaram motor u stranu suprotno od tela pri manjim brzinama, dok pri većim instinktivno ne, kao što bi vozio i biciklu. Ali me više interesuje kakvu promenu stila vožnje diktiraju full kramponke kad se dohvate asfalta. Na šta obratiti pažnju,i sam način vožnje pretpostavljam da treba nekako prilagoditi. Preuzmi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1890 Napisano Maj 9, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 740 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan pre 41 minuta, Bojan82 je napisao: Ja sam primetio da na asfaltu po navici obaram motor u stranu suprotno od tela pri manjim brzinama, dok pri većim instinktivno ne, kao što bi vozio i biciklu. To je tvoj stil. I ako ti to odgovara:"Jeb`o kera, ko ti to zamera..." "Pa kad vidjesmo mi u toples bele cure beogradske reakcije naše bjehu spontane i automatske, bre" Rambo Amadeus Vožnja je vožnja. Grip se definiše: nagibom, brzinom, raspodelom mase. Sa kramponkama asfalt može ispasti "loša" podloga. Ako je vozač dobar, do isklizavanja neće doći. Vešanje motora i gume retko, ali baš retko greše. Samo po gasu... Promenio Maj 9, 2023 član feniks Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1890 Napisano Maj 15, 2023 Zainteresovan, 740 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...