Jump to content

Moto Zajednica

Dodavanje snage!

Recommended Posts

• U prolazu, 75 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650, MZ ETZ 251

pozz, novi sam na forumu, pa evo da pocnem ovom temom. Zanima me kojim se sitnicama koje mozemo sami da uradimo da pojacamo snagu motora. I da li postoji nacin da se ukloni ono ,,cangrljanje" u izduvu, jeste da daje originalnost ali malo budjavo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Pa ako promenis motor i umesto dvotaktnog ugradis cetvorotaktni onda ces izbeci to "cangrljanje" u izduvu. Sto se tice snage motora o tome smo pisali na vise mesta. Sve u svemu nije jednostavno ali je izvodljivo. Naravno za povecanje snage nemoguce je odraditi jednu izmenu, vec je u pianju skup mehanickih i elektricarskih zahvata koji na kraju daju neki rezultat.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Ne razumem o kakvom je čangrljanju reč, da li se nešto otkačilo unutra ili možda zvoni u auspuhu?

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

rrrrrrrrrrrr din din din din rrrrrrrrrrrrrrrrrrr din din din din din din din rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr din din din din din rrrrrrrrrrrrrr din din din din din din rrrrrrrrr..... ;D

Na sledećem linku uz zahvalnost Svakaku imamo manuale o MZ modelima:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=13347.0

Pročitaj celu temu, korisna je. Sem navedenog postoji i MZ Tuning, uputstvo za friziranje koje ti mogu pustiti na mail samo što kaže Ts Chopper sada su druge mogućnosti, iskustva i saznanja pa se ne bih slepo pridržavao nijednog uputstva.

Radili smo ovde razne stvari i to uglavnom između nas različite pa ako bi neko imao dovoljno vremena od MZ Svet materijala mogla bi da se napiše još jedna takva knjiga.

Samo o promeni prenosnog odnosa, lančanika, mogao bi tom knjiga da se izda, na svim našim motorima je drugačiji prenos a svi valjaju.

Objasni ti nama šta bi želeo od motora pa da vidimo kako se to može, to je lakši put.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

rrrrrrrrrrrr din din din din rrrrrrrrrrrrrrrrrrr din din din din din din din rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr din din din din din rrrrrrrrrrrrrr din din din din din din rrrrrrrrr..... ;D

A to.

E pa onda je sve uredu, ispravan je.

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: MZ chopper

pozz, novi sam na forumu, pa evo da pocnem ovom temom. Zanima me kojim se sitnicama koje mozemo sami da uradimo da pojacamo snagu motora. I da li postoji nacin da se ukloni ono ,,cangrljanje" u izduvu, jeste da daje originalnost ali malo budjavo.

Sitnice za povecanje snage : skrati lulu sto povezuje karburator i usis na motoru i poliraj izduv i usis to bi trebalo da ti da par konja sto se tice zvuka moj zvoni samo kad ga tek upalim cim se zagrije zvici bolje neko ikakva cetverotaktna masina prede ko macka :).Zvuk zavisi od auspuha .

Da budem iskren po meni nema razloga da radis ista od ovoga sto sam napisao jer mz ako je ispravan ima dovolno snage i ubrzanja za sve kod mene je fabricki i prezadovoljan sam .

Sitnice za povecanje snage : skrati lulu sto povezuje karburator i usis na motoru i poliraj izduv i usis to bi trebalo da ti da par konja sto se tice zvuka moj zvoni samo kad ga tek upalim cim se zagrije zvici bolje neko ikakva cetverotaktna masina prede ko macka :).Zvuk zavisi od auspuha .

P sad da li moze da doda bas par konja to je malo diskutabilno, ali je sigurno da ce imati bolji odziv na gas.

Za civilnu voznju najbolji je originalni auspuh (to sam ustanovio nakon mnogo eksperimenata), jer ima najsiri opseg iskoriscenja. Buzdeni auspusi daju vise snage ali na odredjenom broju obrtaja(sto je ok za sportsku voznju) pa se motor mora stalno drzati na visokim obrtajima, sto znatno smanjuje vek motora (pogotovu sa madjarskim klipovima, turskim lagerima, indijskim klipnjacama....) Za neku gradsku voznju i opustenu voznju auto putem ti savetujem da ostavis originalni auspuh. 

Moj TS je ISAO kao lud, ali sam to platio prevremenom generalkom (ustvari jos nisam ali cu uskoro), Moras dobro da razmislis hoces li vecu snagu jedne sezone i rasturanje masine svake jeseni ili konstantnu voznju narednih x godina. Ako je masina u dobrom stanju, od semafora do semafora ti ni starije 500-tice nece bezati a ako hoces neto vise poslacu ti neke stvari koje sam skidao o buzdenju.

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Moje licno misljenje je da ne treba nista dirati, moze to poliranje usisa i iduva ali ostale stavke JOK! Pa valjda znate da sve budzevine nisu dugog veka, recimo motori za trke  se posle voznje uvek generalisu.

Kao i sa ljdima koji uzimaju hemiju za snagu i izdrzljivost ( van kontrole) pre ili kasnije nesto im "crkne' u organizmu!

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

Moje licno misljenje je da ne treba nista dirati, moze to poliranje usisa i iduva ali ostale stavke JOK! Pa valjda znate da sve budzevine nisu dugog veka, recimo motori za trke  se posle voznje uvek generalisu.

Kao i sa ljdima koji uzimaju hemiju za snagu i izdrzljivost ( van kontrole) pre ili kasnije nesto im "crkne' u organizmu!

imamo isto misljenje...

Kao sto rekoh to je stvar opredeljenja, ako covek hoce da mz poteze kao japanac, to mora da uzrokuje odredjene posledice. Jedino sto bih ugradio je tzv. " reed" ventil na usisu. Mislim da bi ovo doprinelo startnosti i krajnjoj brzini. Jos jedna stvar koja je pozeljna, po meni, je smanjivanje mase samog motora, tj. skidanje "viska delova", kao i ugradnja nekog oklopa ili bar vetrobrana, kako bi se poboljsala aerodinamika. Kocnice naravno uvek mogu biti bolje, jer se sa vecom brzinom povecava i zaustavni put.

tzv. " reed" ventil na usisu.

Impuls verovatno nije video ovu temu, poslednji put smo pričali o ovom ventilu i bio sam prijatno iznenađen, odlično je informisan i ima mogućnosti da napravi tako nešto na svojoj mašini.

JA sam jedva čekao da se ta mašina sklopi jer sve daje od sebe da dostigne vrhunac samo ga silne obaveze sprečavaju da svoj projekat završi, ima čovek porodicu i obaveze oko nje, posao, bavi se paraglajdingom, aktivan je u svom klubu koji ima dosta članova pa je na sve strane...

Međutim, zima je dosadna i duga, siguran sam da ćemo na proleće imati mašinu koju bi i Rosi poželeo.

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Kolio sam ja upoznat, usisni kanali se NE POLIRAJU. Cak je pozeljno da su uzduzno ,u smeru protoka smese,blago izrisovani . Izduvni kanali SE POLIRAJU.

• Zainteresovan, 599 postova

reed ventil este mozd mislili na lamelirani usis na da bi sam o dalo snage smanjio bi potrosnju za 1lit sigurno  ;)

a mogo bi se ugradit napravit neko kuciste na mestu prirubnice kerb tj uzet lamelni usis od nekog motora koji ima promjer karb slican mzu

• Svrati ponekad, 198 postova

Ne znam koliko je pametno igrati se sa povecanjem snage sa kvalitetom delova koji trenutno mogu da se nadju.Verovatno bi znano skratilo zivotni vek.Olaksajte motore maksimalno smrsajte neko kilo i ima da lete :-)Nije ts-chopperov MZ brz zato sto je on dobar majstor nrgo sto ga nema ni 50 kila :-)

Pa jeste i to ali delicino. Naime ,moj ts je potezao super i sa Batom kao suvozacem, a to vec nije malo  :D .

Danas sam rasturio masinu sa namerom da napravim najvecu budzevinu u istoriji mz-a. Madjutim, na moju zalost, masina je u mnogo boljem stanju nego sto sam ocekivao. Radilica nema ni malo lufta, ali je zato bolcna klipa pojedena za ceo milimetar, tako da je potpuno skinut sloj cementacije. E sad, posto mi je ostatak ok, nekako mi zao da ga potpuno raskupusam, pa cu izgleda samo zameniti klip, razbusiti cilindar i kupiti nov lanac.

Ostaje mi samo da uporedim klip od ts-a i etz-a pa ako su isti, onda da narucim 75-icu koja ce uz ostale modifikacije da guzva asfalt.

Jesam li vec napomenuo da je bezveze dodavati snagu  ;D ;D ;D

Kolio sam ja upoznat, usisni kanali se NE POLIRAJU. Cak je pozeljno da su uzduzno ,u smeru protoka smese,blago izrisovani . Izduvni kanali SE POLIRAJU.

Kako mislis usisni kanali se ne poliraju zbog cega ?????

I ja mislim da se ipak poliraju, a klipnjaci se zaostri strana koja je okrenuta ka usisnoj grani. I jedna i druga stvar se rade da bi se olaksao protok gorive smese odnosno  kako bi se smanjele turbulentne struje koje stvaraju njenu nehomogenost.

A ja toplo preporučujem klip 75,5.  ;)

Ok, ima tu posla i za strugara, mora malo i glava da se steše ali vredi...

A koliko će da traje videćemo.  ???

I ja mislim da se ipak poliraju, a klipnjaci se zaostri strana koja je okrenuta ka usisnoj grani. I jedna i druga stvar se rade da bi se olaksao protok gorive smese odnosno  kako bi se smanjele turbulentne struje koje stvaraju njenu nehomogenost.

Slazem se sa tobom

• U prolazu, 75 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650, MZ ETZ 251

@stari vujadin: ja jos ne smem da mu dam gas do kraja, moj mz tj. calov, je stajao 7 godina u garazi i presao je samo 2000 km, znaci novo, vuce ko lud, al samo me je interesovalo kako moze da se doda snaga.

a mnogo me nervira ono rrrrrrr din din din din rrrrrrrrr...... :)

Voleo bih i da ostane jer taj zvuk mi je ostao  secanju jos kad sam bio bas mali deca pa me cale vozio i tog cangrljanja sam se uvek secao, ni sam neznam dal bih bez toga il ne, a cuo sam da ljudi samo zamene izduv da bi to prestalo da se cuje. sry za kasan odgovor.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja