Jump to content

Moto Zajednica

Kompletno sredjivanje i veliki servis na GSXR 750 K3

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 332 postova

Motor sam probao da prodajem 2-3 godine jer sam hteo da predjem na GSXR 1000 K1-K4 jer mi se svidja veca snaga, ali bezuspesna prodaja, dolazili samo neki ucenjivaci sa smesnim ponudama tipa 1500-1600e, tako da sam odustao od prodaje i sredicu ga za sebe da bude tip top koliko je to moguce.

Posto nisam bas sredjivao motor ni dinara ulagao u zadnje 2 godine, sad sam odlucio da sredim sve sitne i vece nedostatke.
Motor ima 110.000km na satu, realnih, nisam hteo da vracam kilometrazu, iako su mi savetovali da zamenim kilometar sat za neki od 30-40.000 i da ga stavim na oglase.
Ja sam ga kupio od TiborNS sa foruma u julu 2016 sa 60.000km i odrzavao ga bolje nego sebe sve do 2018-2019, a tad nisam hteo da trosim pare, vec da cuvam za hiljadarku, ali jbg, slabo ide prodaja.

E sad, posto je motor u ovakvom stanju pomalo neugodan za voznju, evo ukratko neke mane i prednosti
1. prethodni kocioni diskovi istroseni i dobili luft na nitnama, tako sam ga terao 20.000km ali odlucio da uzmem polovne hayabusine diskove za 80e na KP oglasima...mesnati jesu, ali su bili toliko krivi da nisam mogao motor da pomerim u mestu...pa smo morali sa montiracem da ispravljamo diskove (prislonimo srafciger pa gledamo gde zapinje) i ispravili smo ih jedno 90%, ali ostalo je jos malo da se dovedu do perfektnosti

2. promenili i sipali ulje ATF i semeringe u prednjoj viljusci jer je bila tvrda jako i nije upijala rupe...nakon promene, situacija nesto bolja, ali nije to to, i dalje radi jako lose, sad da li su opruge istrosene i sabijene do kraja ili je pogresno ulje, to cu morati opet da radim ili da teram kod majstora da odradi po PS-u stelovanje i servis viljuske

3. menjac perfektan, ne izbacuje ni iz bilo koje brzine i veoma lako se salta

4. kvacilo ne proklizava ni pri naglom dodavanju gasa u bilo kojoj brzini, ali se cuje malo korpa kvacila jos od kada sam ga kupio...ako iz mrtve tacke pokusam da krenem u 2. brzini, tad malo zavibrira motor, pa ne znam jel to normalno ili je do korpe...isto ako se u 2. brzini priblizavam semaforu brzinom 5-10km/h pa krene zeleno svetlo i ja dodam gas, opet motor zatrese malo

5. kompresija u cilindrima merena 2017god i bila je jednaka u sva 4 cilindra, 12.7 bara

6. dihtung ventil dekle mi je mnogo masan i mislim da tu motor troskara ulje posto moram da mu dolivam povremeno, a na turazi nema plavog dima...kad se bude otvarao motor, videcemo jel se moze zadihtovati taj dihtung ili ce morati novi (40-50e trosak zasigurno)

7. motor izmedju 3500-4500 radi katastrofalno, a tako nije pre 2-3 godine radio, jednostavno cima napred nazad pri konstantnom gasu i vrlo iritira...ako radim nagla ubrzanja od recimo 1300 obrtaja do 7000-8000, onda ni ne oseti tu knedlu od 3500-4500, ali pri konstantnom gasu na tom delu se cuje i po zvuku agregata da nije kako treba....moguci problem nenastelovanost ventila, losa sinhronizacija, losa mesavina?, istrosene svecice i slaba varnica, prljave dizne

8. zadnji amortizer malo tvrdji...slabo upija neravnine na putevima

9. lanac bregaste mi se cuje jos od 92.000km, tad je u toku voznje samo odjednom poceo da se cuje neki zvuk vrlo malo, a pre toga nije uopste, agregat radio kao singerica...sad ima 110.000km na satu i recimo da se zadnjih 10.000km cuje malo jace na leru, ali u voznji ne...

10. pregoreo jedan namotaj, motor nije punio kako treba, majstori trazili 80-100e za opravke, a prodavci isto tako za polovne namotaje...problem resen za par stotina dinara tako sto je kupljena identicna zica, izmerena tacna duzina, premotano, zalemljeno i eno ga, puni kao nov

to su neke mane i prednosti koje motor ima.

ono sta mi je u planu da mu odradim u narednih par meseci:
- stelovanje ventila i provera agregata da se vidi u kakvom je stanju

- zamena lanca bregaste i provera klizaca lanca

- vracanje sa manuelnog spanera na automatski jer je muka zavuci vilasti kljuc i ruku da bi se dotegao spaner lanac, vrlo nezgodno i nepristupacno mesto

- stelovanje sinhronizacije za ujednacen rad (nadam se da ce srediti onaj neravnomeran rad na 3500-4500 obrtaja)

- ultrazvucno ciscenje dizni i eventualno provera kako rasprsuju benzin, video sam bolji servisi tako rade detaljnu proveru dizni

- voleo bi i da se pumpa goriva izvadi iz rezervara i da se vidi na sta lici filter goriva nakon 110.000km s nasim gorivom...motor inace vuce do blokade savrseno, nema knedli i cimanja od 5000 do 14500 obrtaja

- zamena svecica, probao bih iridijumske NGK CR9EIX

- provera i ciscenje K&N vazdusnog filtera i nauljiti ga onim crvenim sprejom

- rastavljanje prednjih kocionih celjusti na pola, pregled gumica, kompletno ciscenje, sipanje ulja i luftiranje

- zamena kocionih plocica napred EBC HH FA158, one su mi se pokazale perfektne, traju 30-40000km, a koce odlicno

- narucio polovnu Pirelli Angel GT 180/55 za 40e od lika od koga uzimam godinama gume, potraju mi 8000/10000km umerene voznje

- kompletno ciscenje pogonskog lanca petrolejom, kao i ciscenje oko prednjeg lancanika, verujem da je tamo haos sto se tice masnoce/prljavstine, nije pipano od 2018 godine

- menjanje nekih oblajznulih imbus srafova sto drze rezervoar i plastike, kao i menjanje plasticnih zabica, kao i menjanje srafova kocionih celjusti jer su losi na izgled

Mozda sam neku sitnicu zaboravio, ali uglavnom to je to...koliko ce da kosta, nije ni bitno, ja sam racunao ugrubo oko 500-600e.
Motor planiram da teram kod majstora Mice iz Loznice jer sam zadnjih godinu dana istrazivao malo oko majstora, raspitivao se i jedino mi se on cini da zna dobro da radi, a da nije preskup.

Promenio član bojanh

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 4892 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
pre 10 minuta, bojanh je napisao:

2. promenili i sipali ulje ATF i semeringe u prednjoj viljusci jer je bila tvrda jako i nije upijala rupe...nakon promene, situacija nesto bolja, ali nije to to, i dalje radi jako lose, sad da li su opruge istrosene i sabijene do kraja ili je pogresno ulje, to cu morati opet da radim ili da teram kod majstora da odradi po PS-u stelovanje i servis viljuske

6. dihtung ventil dekle mi je mnogo masan i mislim da tu motor troskara ulje posto moram da mu dolivam povremeno, a na turazi nema plavog dima...kad se bude otvarao motor, videcemo jel se moze zadihtovati taj dihtung ili ce morati novi (40-50e trosak zasigurno)

8. zadnji amortizer malo tvrdji...slabo upija neravnine na putevima

Za pod 2. nikad nemoj da sipaš ulje koje nije namenjeno za ogibljenje. Hvala bogu sada tih ulja ima u izobilju i kod nas. 

Za pod 6. Nemoj da zadihtuješ dihtung jer opet nećeš moći mirno da voziš. Kupi nov i miran si još dugo vremena.

Za pod 8. Kad ti je poslednji put rađen servis zadnjeg amortizera? Velika je verovatno da više ni nema ulja u njemu i ako ga ima verovatno je gusto kao želatin. Preporuka je da odneseš amortizer da ti neko servisira. Npr. Andrej ti za 120 e uradi servis amortizera i ne bi verovao kolika je razlika između sveže servisiranog amortizera i "starog". Ukoliko si u mogućnosti, preporučio bih ti i da ti on uradi servis prednje viljuške. 

Primljeno k znanju.
Zato sam i napisao sve te mane koje sam primetio nakon visegodisnje upotrebe motora, jer sad hocu da sredim te neke stvari kako treba da se sredi i da ne "krpim", pa da cujem savete i kritike, jer verujem da ima ljudi na forumu koji znaju svasta nesto.
S tim sto bi ja licno terao kod jednog majstora da se to sve odradi, o majstor Mici iz Loznice sam i na forumu i od nekih kolega koji tamo odrzavaju motore procitao samo reci hvale o kvalitetu usluge...pa cemo videti da li i on zna da podesi ogibljenje i odradi sve to kako treba.

Ja slusao jednog majstora koji po preporuci kaze slobodno sipaj ATF ulje i ne brigaj (kao da ustedis koji dinar, ATF ulje 3-4e, a pravo ulje za viljuske 15-20e, ko da je to neka usteda, a sad moram dupli posao da radim)...nakon zamene mi pao mrak na oci kad sam probao u voznji.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 4892 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Ne mogu da se setim, ali mislim da je ulje za prednju viljušku od 10e pa naviše. Nije nešto značajno skupo, a imaš razne gradacije. 

Sad ga središ detaljno i kvalitetno i miran si još neko vreme. To što ima 110.000 na satu ne mora ništa da znači ako je dobro održavan. 

Pratim radove! :D 

• Tutti Frutti, 668 postova
  • Motocikl: Pojela Maca

Izvini za off

Nisam trovač tema, ali mislim da si napravio grešku u koracima što se tiče trgovine. 

Kao što si i sam u prvih par recenica napisao, prodavao si motor za oko 2000e,dolazili nudili ti 500e manje,ucenjivali.

Gledaj kako ja vidim takve situacije. 

Ja da sam na tvom mestu, spsutio bih cenu tih 500e,prodao motor za 1500e.

Naštekane pare plus 1500e od prodaje motora i ides da zadovoljis dušu sa litrom k2,3,4. Kupujes motor koji želiš, koji je ključ u bravu i gas. 

Ovako ti ostaje isti motor, a kao sto si i sam naračunao imaš uloga 500-600e i jos cimanje sa nabavkom delova, maziva, termini kod majstora, prenos motora od tebe do majstora i jos kamara propratnih stvari . Opet se vracas na pocetak. 

Jedini plus u celoj prici je sto ako ga čestito središ, imaš motor da uživaš narednih godina uz redovno održavanje. 

Izvini na lomentaru, nadam se da se nećeš pronaći uvredjenim, ja samo pišem iz ličnog iskustva, jer sam prolazio i kao ti, a posle sam se opametio, pa radio kao što sam ti napisao, spustiš cenu, prodaš za par dana i ideš dalje srećan. 

U zdravlje radovi! 

• Podržavam 1

Ma nije nikakva uvreda, taman posla.

Zato sam i napisao ovako dugacku temu, jer sam u dilemi srediti ili ne srediti motor za svoju dusu.

O tome celo vreme i razmisljam, mozda tako i bude pre nego sto puknem pare na ulaganje, da ga dam jeftino pa skupljati pare za nesto novije.
I ja bi radije 1000ccm, probao sam nekoliko R-ova te kubikaze (R1 2005, CBR 1000RR 2007, GSXR 1000 K3-K4) i moram reci da mi vise prija 1000 nego 750...jer kad provedes 5 godina na 750ccm/140ks, ipak ti 1000ccm dodje kao dodatno osvezenje.
A opet kao sto kazes, ako kupis neki motor sa oglasa (a 90% ih je u stanju kao moj ili jos gori), neces znati u kakvom je stanju dok ne prodjes bar 1000-2000km, jer manje vise ceka me sve ovo ili bar vecina navedenih stvari i na drugom motoru, posto je retkost naci motor "kljuc u bravu i po gasu"...jos cu videti sta i kako, jer veliko je cimanje nabavka svih ovih delova (a nisu ni male pare), pa teraj motor kod majstora (racunam 150-200e minimum), pa dolazi po njega nakon 2-3 nedelje (gorivo 50-100e dok odvezes/dovezes motor), pa isprobavaj da li je namestio/ustelovao sve kako treba itd itd...sve u svemu, nezgodna situacija...i sredio bi ga , a i ne bi, jer i dalje ostajem na 750ccm, koji mi je malo dosadio.

Promenio član bojanh

Ja mislim da kad bi ga stavio 1400-1500e(kako se vec uklapas) na oglas da bi ga prodao jako brzo. 

Sve ostalo je patnja. 

Jer za te pare ce ga kupiti neki svercer i gurnuti dalje ko kurvu ili neki majstor koga ce sve to znatno manje koštati na kraju. 

Znam, sve mi je jasno, jer takvi su mi uglavnom i dolazili da gledaju, isprobavaju, ucenjuju.
A kad se setim da sam dao za njega 3000e a sad jedva mogu 1500e dobiti za njega.

20210911_182814.jpg

Pa jeste, ali proslo je 4-5 godina kako je kod tebe. 

Gledaj to sa vedrije strane, neko kupi nov auto od 60.000e i za 4 godine izgubi preko 30.000e:sampion:

Daleko od toga da je uteha, al malo da ti olaksam. Kao sto i sam sebe opravdavam losim trgovinama,gde za par meseci puknem pare na glupost. 

• Xtreme, 392 postova

SRAD-ovi idu za 1200-1500e u nekom solidnom stanju, a za ovu generaciju ljudi traze 1500e za motore koji nisu u voznom stanju. Mesavina slabe ponude, velike potraznje uz nestrpljenje i cene idu gore. Druga polovina price je cinjenica da ja koji svakodnevno vrtim oglase jos nisam nasao primerak litre K1/K2 koji bi me zainteresovao da odem da ga pogledam. Ili je cena prenaduvana ili je vec po slikama vidis da nema potrebe ni da pozoves prodavca, a ne da odes i vidis uzivo sta ce pokusati da ti uvali kao fantastican primerak, znaci fabrika. K3/K4 i ispliva po koji da privuce paznju, ali opet po dosta naduvanoj ceni. Nije problem dati i 500e vise ako ti je to stvarno velika zelja i ako je primerak stvarno jako dobar, ali nekoliko puta tu cifru preplacivati bas i nije kul.

Vidim da si ugrubo racunao 500-600e za celu pricu. Budi spreman da se rastanes u rasponu ~800 jer kad krenete da ga radite sigurno cete naici na neplanirane stvari jer ipak ima godina i km iza sebe. U slucaju da ipak sve prodje kako treba imas lep budzet da se obrne vikend voznja i krsti reinkarnacija suzane.

Kod starinjih motora vrednost je nesto sto je tesko definisati. Ja sam kod mog primerka odlucio da ga gledam kao vencanicu od prvog dana - vozim i ulazem koliko god trazi i vrlo sam svestan da te pare necu nikada vise videti. Kad se bude raspao i ispustio dusu ce da zavrsi u kobasicama na nekom moto otpadu i bice zamenjen sledecim primerkom. Sutra da ga dam na oglase ovako ofucanog (motor se godinama vozi skoro celu godinu, kisa, sneg, stoji na suncu etc) dobio bih iste pare koje sam dao za njega pre 6-7 godina sto je ludost. Ali trziste je takvo da ili kupis i pomiris se sa cinjenicom da sve ulozeno vise neces videti ili ga samo vozis bez ikakvog odrzavanja i vrtis po oglasima dok ga ne prodas za otprilike iste pare za koje si ga nabavio sto vecina i radi...

Krenulo ciscenje i odmascivanje masine, narucivanje rezervnih delova, a ovih dana pravim i sinhronizator usisa uz pomoc 4 providna creva i ATF ulja.
Narucena zadnja guma, iridijumske svecice, ulje i filter, lanac bregaste, nasao sam i coveka iz Mitrovice koji prodaje plocice za stelovanje ventila po ceni 200din komad precnika 7.48mm raznih debljina.

E sad, saveti i pitanja:

1. u service manual se sisice koje sluze za sinhronizaciju ne nalaze na istom mestu kao i kod mene na 2003 modelu, manual je za 2000-2002 godinu, a izgleda je 2003 malo drugacije...moze li neko da pogleda ovu sliku i kaze mi jel ovo obelezeno na slici treba da skinem kad budem stavljao sinhronizator usisa ?
2. da li je ovaj prednji lancanik na pola ili je pri kraju ?
3. hteo bi da kompletno ocistim masinu na i oko ventil dekle jer je uzasno prljavo, jel postoje neki namenski sprejevi kojima naspricam?
4. isto pitanje i za throttle body, odnosno kompletan sistem za ubrizgavanje, mnogo je prljav...da li ga ocistiti samo ovako povrsinski dok je na motoru ili lepo skinuti pa mozda i poslati nekome ko to radi profi...ujedno i dizne da se ociste elektrozvucno jer to niko nije radio na ovom motoru

20210912_182418.jpg

20210912_182436.jpg

20210912_182449.jpg

20210912_191424.jpg

20210913_092422.jpg

20210913_103244.jpg

20210913_103250.jpg

20210913_103256.jpg

20210913_091126.jpg

vacuum nipple.jpg

Promenio član bojanh

ajd da ti pomognem oko 2,3,4

ako menjas zadnji lancanik i ili samo lanac,obavezno menjaj i prednji.

Ja sam se zeznuo na prethodnom motoru,porucio lancanike,montirao,kad nemoze da se nasteluje.Problem je bio u lancu koji je imao "stomak" koji nemozes da vidis okom .

Jedina ispravna varijanta je prednji,zadnji i lanac nov u paketu.

Grubo odmascivanje dekle mozes benzinom,jer tu ima masti od lanca koja se godinama skupljala zajedno sa prasinom.Ili bolja varijanta AKRA,vrhunski proizvod ,ima na LUKoil pumpama i verovatno jos kojekuda.Pere na belo ,kolko god da je umazano.

Posle toga mozes sve lepo carb cleanerom u spreju da sredis da bude kao novo,ili onim brake cleanerom.

ali zbog 4og pitanja,bolje carb cleaner,jer ces onda moci sa njim i throttle body da usijas.Skines ga i stavis na peskir,krpu i isprsces,ima da bude kao nov.

napomena za carb cleaner,cistio sam sa njim svakakve delove,bas je odlican.ALI svaki manji deo sam drzao u ruci i prskao-cistio,posle pola sata ,mi je ruka toliko otekla da je malo falilo da me zena otera u hitnu.Nesto se desi kad koza apsorbuje tu hemiju,tako da dodje do ozbiljnog oteknuca(bar kod mene) koje traje 2-3dana. Budi pazljiv

• Sviđa mi se 1

Merio sam protok goriva pumpe iz znatizelje, treba da daje 1200ml za 30 sekundi, moja daje 500ml.

Zatim sam se malo napatio sa skidanjem pumpe dok nisam dosao do filtera jer se mora cupati kao sivonja da se rastavi i upravo ono sto sam i ocekivao, prljav uzasno.

E sad, da li ga samo ocistiti sto detaljnije ili naruciti novi originalni...nasao sam neke na KP za 10e (upitan kvalitet ?), a ima ih i za 40-50e na Ebay...

https://www.kupujemprodajem.com/motocikli/suzuki/filter-goriva-suzuki-gsxr/oglas/122495932?filter_id=1412179201

20210913_192910.jpg

20210913_192924.jpg

Promenio član bojanh

Rezervar je isto malo rdjav pri dnu...voleo bih da ovo resim da bude kao nov, jer uzalud menjam filter pumpe i cistim dizne ako ce opet da se nakupi talog od rdje.
Ako moze savet sta i kako najpametnije odraditi....da li muckati srafove i matice, pa ispirati benzinom nekoliko puta...dati nekom da to profi ocisti i ofarba kvalitetno?

20210914_072115.jpg

20210914_072121.jpg

20210914_072126.jpg

20210914_072212.jpg

20210914_072218.jpg

20210914_072223.jpg

20210914_072229.jpg

• Sviđa mi se 1

Danas odradjena sinhronizacija s kojom smo se malo napatili, ali bolje sad ide motor i prima gas, cak je i ona knedla na 3500-4000 nestala.
Sasvim drugaciji motor na gasu.

Pravi veliki servis ce majstor raditi tokom zime, sad hocu da iskoristim ovo toplo vreme jos mesec dana.
Zamenjena i zadnja guma.

20210915_135824.jpg

20210915_135831.jpg

Promenio član bojanh
  • Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja