Jump to content

Moto Zajednica

BMW F800GS ili R1200GS savet

Recommended Posts

• Cuore Sportivo, 1337 postova
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

mrgood

Sad sam procitao temu o tvom motoru jeza me uhvatila... :'(

Da sam an tvom mestu ja bih pre uzeo F800GS. Jeftiniji je, po meni univerzalniji motor, registracija jeftinija, odrzavanje, ako treba, sigurno jeftinije, sasvim dovoljno snage i konja, prelep motor, a na sve to da dodam NIJE BOKSER :)

Sefe boxer ima jako nisko teziste mozes ga obarati ko R-a  ;) To je za mene prednost .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 275 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin RD07a

Verujem, nisam ga nikad vozio al gledah snimke na kojima ga profesionalci obaraju.. To je ok, ali dzabe nije to moj tip motora :) A F800 vec jeste.. I sta reci osim da ti zavidim ;D

• U prolazu, 56 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS

evo ovako, imao sam 1200 i u jednom trenutku sam skoro resio da ne vozim motor te ga prodao. onda ipak resio da ponovo kupim motor, nije bilo 1200 a 800 bio na lageru. vozio sam ga ove sezone, malo po gradu, malo na put (3000 km u cetiri dana)

prvo za grad je generalno bolji od 1200 ali to je stvar navike. mislim za grad je najbolji skuter da se razumemo. ali okay 800 se pokazao dobro u gradu. na putu se isto pokazao dobro, vozio sam sa full opremom, top case, koferi i bilo je prilicno udobno. brzina je isto okay, znaci izvuce 160-170 bez problema, naravno isao sam i preko 200. problem nastupa vec preko 100-120 ako nemas veliki windshield jer vetar bije, dakle ako se 800 tera na put obavezno windshield.kod 1200 imas taj windshield i peglas 180-200 bez problema.

ja bih kupio ipak 1200 ali bih onda za grad uzeo skuter. to i planiram da uradim da tapnem 800 dodam 5 soma za 1200 i kupim beverly 250 sa pokrivacem i windshieldom. steta je drkati 1200 ili 800 ujutru za posao, kratka relacija, hladan motor, tuga....

ako je samo jedan motor, opet bih 1200, ali ko nema toliko 800 mogu od srca da preporucim, odlican bajk

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: BMW GS ADV , Yamaha T MAX

evo ovako, imao sam 1200 i u jednom trenutku sam skoro resio da ne vozim motor te ga prodao. onda ipak resio da ponovo kupim motor, nije bilo 1200 a 800 bio na lageru. vozio sam ga ove sezone, malo po gradu, malo na put (3000 km u cetiri dana)

prvo za grad je generalno bolji od 1200 ali to je stvar navike. mislim za grad je najbolji skuter da se razumemo. ali okay 800 se pokazao dobro u gradu. na putu se isto pokazao dobro, vozio sam sa full opremom, top case, koferi i bilo je prilicno udobno. brzina je isto okay, znaci izvuce 160-170 bez problema, naravno isao sam i preko 200. problem nastupa vec preko 100-120 ako nemas veliki windshield jer vetar bije, dakle ako se 800 tera na put obavezno windshield.kod 1200 imas taj windshield i peglas 180-200 bez problema.

ja bih kupio ipak 1200 ali bih onda za grad uzeo skuter. to i planiram da uradim da tapnem 800 dodam 5 soma za 1200 i kupim beverly 250 sa pokrivacem i windshieldom. steta je drkati 1200 ili 800 ujutru za posao, kratka relacija, hladan motor, tuga....

ako je samo jedan motor, opet bih 1200, ali ko nema toliko 800 mogu od srca da preporucim, odlican bajk

svaka ti je ka Njegoševa :)

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1200s DVT ,Triumph Street Triple R ,Triumph Speed Triple 955i , Kawa Z 650 i ostalo

BMW F 800 imaju problem sa delom koji prepoznaje kljuc (citac kljuca) ili kako se to vec zove i svaki ovlasceni servis morao bi da zameni taj deo po preporuci gazda iz Nemacke . Ako ti se desi da ubacis kljuc a motor ne moze da startuje to je to . Tu su uocili gresku a ti ako hoces zameni iz preventive ili se uzdaj da tvoj dobro sljaka.

Sto se tice mog drugara Cafe racera niste se najbolje razumeli . Mislim da ste od pocetka teme uporedjivali motore koje je prakticno nemoguce staviti u isti kos . Zaista je ogromna razlika izmedju F 800  gs i R 1200 gs .

Pozdrav

elem , danas sam uzeo f800 gs od radulovica gde je trebao da promeni antenu od cod kljuca  koja ima navodno fabricku gresku,,,ispade da po br. sasije netreba nego da samo treba da mu se promeni softver??,sve u svemu treba samo na sivom r1200gs da promenimo antenu[obavestenje za mikulanca] izgleda da svi ovogodisnji modeli imaju taj problem.Nama se desavalo da f800 nekoliko puta nije hteo da startuje ali ostali su radili ok,

Sto se teme tice i uporedjivanja ova dva modela slazem se sa mikulancom da jedan sa drugim nemaju nikakve veze sem istog volana pa je sa time nepotrebno i uporedjivati ih ,mislim da bi mnogo interesantnija tema bila uporediti r1200gs i r1200gs adventure sta je kome bolje itd,

Pozdrav

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Ok , gospodine cafe racer . Sve sam razumeo  . Samo kako Radulovic kaze . Ljudi imaju iskustva  ;D.

Nije velika razlika u gradu voziti  F 800 gs  ili R 1200 gs . Sve je definitivno stvar navike a i vezbe . Mogu reci da je 1200 jako vozan motor i nemam nikakvih problema sa upravljanjem iako sam visok  samo 175 cm . 

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Reci cu samo ovoliko:

Vozim R 1100 GS od maja. Skroz sam zadovoljan u svim uslovima eksploatacije. Imao sam peh da mi je pustio semering kardana ali sam to brzo i jeftino (relativno) sredio. Prešao sam više od 2.500km (od NS do Ohrida, po Ohridu, nazad i još x kusur kilometara po gradu i okolini) od kada sam primetio da flisuje dok sam se nakanio da sredim. Dakle, nije mi bila frka.

F 800 GS mi je prelep motor ali to je sve. To nije motor za mene. Kako sam to zaključio? Pa bio mi je Johann kada ga je kupio i ja sam pun iščekivanja seo na njega... i ništa. Nije to to. Onda sam ga upalio... i ništa. Nije to to. Pa sam napravio krug od celih 100m. I konačno zaključio da nije to to.

Ovo je moje subjektivno mišljenje. Kao što R nije za mene (a njega nisam ni vozio, samo sam sedeo na takvim motorima).

Ja volim da putujem motorom, a F 800 GS me mnogo po osećaju podseća na moj nekadašnji F 650 ST. Lagan, okretan, vetar ga prilično ljulja, pogotovu kod obilaženja kamiona (pričam o F 650 ST)... F 800 GS ima dosta više snage ali mi taj osećaj da je lagan ne uliva poverenje kada bih vozio ženu i prelazio beščanski most po vetru kao što je bio onog dana kada smo kretali za Ohrid.

Ako te brine veličina R 1200 GS-a po gradu... ja sam ga vozio prošle godine po NS par sati (mazno ga Dejvidu ;) dok je on nešto čeprkao po mom F 650 ST) i oduševio se koliko je lakši u ofanzivnoj vožnji (startniji, lakši za manevrisanje između kola ako ima dovoljno mesta...). Kada sam se vratio morali su pajserom da me skidaju sa njega :D

A sa F 800 GS sam sišao, a da me niko nije terao :)

Eto, pa ti proceni šta ti je iz ovoga korisno, a šta ne, jer koliko god se trudio nisam mogao da budem objektivan.

@ Johann

I dalje mislim da si uzeo mašinu boli glava. Ali ona nije za mene :)

PS čitao sam u MCN-u uporedni test BMW R 1200 GS, BMW F 800 GS i Honda Transalp (ovaj najnoviji). Za F 800 GS su pominjali problem sa istezanjem lanca... kakvo je tvoje iskustvo Johanne sa tim?

I oni su zaključili da su to babe i žabe i da nemaju veze sa vezom. Iliti narodski: kolko para, tolko i muzike.

Markone u potpunosti se slazem sa tobom . Covek ima veliki osecaj sigurnosti na Gs 1200 . Krivine su prava poslastica za njega , sto bi moj drugar rekao : pa ovo ide u krivinu kao po sinama .

Isti osecaj sam imao kao i ti pri prvoj voznji F 800 . Pogotovo kada startujes i cujes zvuk motora . Kada sednes na njega i das gas u leru nema onog poznatog boxerovog cimanja levo deno . Daleko od toga da je los motor ali ko je vozio 1200 gs znace da nije to to .

Nece se nas Johann ljutiti vec ce on kada izgustira f 800 preci na starijeg brata 1200 .

Pozdrav svima posebno Johannu i javljaj sta je bilo na operaciji . Ako treba rehabilitacija da saljem neku Tajku  maserku odavde .

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Svako iz neke svoje perspektive gleda neki motocikl i prema njegovim zamislima treba i da ga upotrebljava.

Naravno da svako može da kaže kako to izgleda iz njegove perspektive ali to ne znači da je ikako primenjivo na drugoga.

Čovek mora da zna da oslušne sebe, napravi plan šta sa tim motociklom koji god on bio i kako god on njega vozio ako on lično uživa u tome.

Ja kada sam pričao X godina unazad da ću kupiti neki enduro društvo mi se smejalo kao ajde gde ćeš ti to pa mi tebe ne možemo da zamislimo na enduro motoru, smešan si....itd.

Kada sam još kupio KLE500 kakva je to bila lavina smeha za malo nejako motorče samo tako ali meni nije smetalo jer ja KLE500 upotrebljavam 100% onako kako sam zamislio i ne vidim nijedan razlog da kupim bilo šta drugo.

Probali su KLE pa kao šta je ovo ne ide, sav se ljulja, pa kako u krivine itd itd.

Ja tih problema nemam meni ide taman koliko treba, ljulja se jer ima veliki hod viljuške a to meni po krivinama ne smeta.

To je iz moje perspektive a na nekoga drugoga možda nije primenjivo.

Deluje mi mnogo lakše kupiti neki motocikl nego zaista naći njegovu primenu tamo gde je on najbolji.

• Drug član, 1779 postova

Markone u potpunosti se slazem sa tobom . Covek ima veliki osecaj sigurnosti na Gs 1200 . Krivine su prava poslastica za njega , sto bi moj drugar rekao : pa ovo ide u krivinu kao po sinama .

Isti osecaj sam imao kao i ti pri prvoj voznji F 800 . Pogotovo kada startujes i cujes zvuk motora . Kada sednes na njega i das gas u leru nema onog poznatog boxerovog cimanja levo deno . Daleko od toga da je los motor ali ko je vozio 1200 gs znace da nije to to .

Nece se nas Johann ljutiti vec ce on kada izgustira f 800 preci na starijeg brata 1200 .

Pozdrav svima posebno Johannu i javljaj sta je bilo na operaciji . Ako treba rehabilitacija da saljem neku Tajku  maserku odavde .

Sve to sto kazete za 1200 sto se tice stabilnosti lezanja u krivini je tacno pa GS 1200 je ionako napravljen motor za putovanje po asfaltu i povremene silaske na makadam i nista drugo,dok je GS 800 mnogo svstraniji motor s kojim mozete u daleko ozbiljni off o kome sa GS 1200 mozete samo da sanjate i u tom kontetkstu je GS 800 mnogo svstraniji i upotrebljiviji motor od GS 1200 a da ga ne uporedjujemo sa starijim modelima bohera koji su smesni u uporedivanju sa njim.I moslim da ne stoji konstatacija da se GS 800 kupuje zato sto se nem para za GS 1200 jer je ralika par hiljada evra,vec jednostavno covek sagleda sta mu treba i kao je to navo Gixer uzima motor prema svojm potrebama.A da se ne uvrede vlasnici GS 1200 ima mnogo udonijih i pouzdanijih PUTNIH  MOTORA GDE ON REALNO I ISPADA medju BMW-ovom gamom a da ne pominjemo ostale proizvodjace.

Reci cu samo ovoliko:

Vozim R 1100 GS od maja. Skroz sam zadovoljan u svim uslovima eksploatacije. Imao sam peh da mi je pustio semering kardana ali sam to brzo i jeftino (relativno) sredio. Prešao sam više od 2.500km (od NS do Ohrida, po Ohridu, nazad i još x kusur kilometara po gradu i okolini) od kada sam primetio da flisuje dok sam se nakanio da sredim. Dakle, nije mi bila frka.

F 800 GS mi je prelep motor ali to je sve. To nije motor za mene. Kako sam to zaključio? Pa bio mi je Johann kada ga je kupio i ja sam pun iščekivanja seo na njega... i ništa. Nije to to. Onda sam ga upalio... i ništa. Nije to to. Pa sam napravio krug od celih 100m. I konačno zaključio da nije to to.

Ovo je moje subjektivno mišljenje. Kao što R nije za mene (a njega nisam ni vozio, samo sam sedeo na takvim motorima).

Ja volim da putujem motorom, a F 800 GS me mnogo po osećaju podseća na moj nekadašnji F 650 ST. Lagan, okretan, vetar ga prilično ljulja, pogotovu kod obilaženja kamiona (pričam o F 650 ST)... F 800 GS ima dosta više snage ali mi taj osećaj da je lagan ne uliva poverenje kada bih vozio ženu i prelazio beščanski most po vetru kao što je bio onog dana kada smo kretali za Ohrid.

Ako te brine veličina R 1200 GS-a po gradu... ja sam ga vozio prošle godine po NS par sati (mazno ga Dejvidu ;) dok je on nešto čeprkao po mom F 650 ST) i oduševio se koliko je lakši u ofanzivnoj vožnji (startniji, lakši za manevrisanje između kola ako ima dovoljno mesta...). Kada sam se vratio morali su pajserom da me skidaju sa njega :D

A sa F 800 GS sam sišao, a da me niko nije terao :)

Eto, pa ti proceni šta ti je iz ovoga korisno, a šta ne, jer koliko god se trudio nisam mogao da budem objektivan.

@ Johann

I dalje mislim da si uzeo mašinu boli glava. Ali ona nije za mene :)

PS čitao sam u MCN-u uporedni test BMW R 1200 GS, BMW F 800 GS i Honda Transalp (ovaj najnoviji). Za F 800 GS su pominjali problem sa istezanjem lanca... kakvo je tvoje iskustvo Johanne sa tim?

I oni su zaključili da su to babe i žabe i da nemaju veze sa vezom. Iliti narodski: kolko para, tolko i muzike.

Vas dvojica ocete da se vozite il da se vibrirate na leru ?

Malo sale, ja sam kao klinac imao Alfu 33 1.5 Quadrofolio (ko poznaje alfe zna sta znaci ta oznaka deteline na repu)  sa boxer motorom ona me je odusevljavala na leru s njenim blagim ljuljanjem karoserije levo desno, a onda kad joj naglo das gas sva se strese ko besna macka (molim da se alfi obracate u zenskom rodu, jer je ona opaka riba  ::) ).

Markone Koliko para toliko muzike ???  Bio mi je u opticaju novi transalp (koji je jeftiniji od F800) nisam bas ukapirao, al jesam razliku izmedju velikog GS caleta i srednjeg GS sina od caleta velikog GS-a (tako mi je Mikulanac objasnio, samo nisam dobio informaciju dal je Adventure stric na steroidima, odnosno rodjeni brat GS caleta)

A sto se istezanja lanca tice, nemam pojma nisam primetio (malo sam presao 1500 km), al mi lanac deluje solidnog preseka u odnosu na snagu motora, jer sam uporedjivao debljinu lanca na GSXR 1000 K6 koji ima oko 170 ks i lanac veceg preseka u odnosu na F800 sto se podrazmeva.

A za maserke, ja najvise volem maserke koje se prilikom masaze obilno koriste usne supljine  ;D ;D ;D    

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Pit, sve si lepo rekao, veliki GS je za asfalt i makadam. Samo jedno gresis, a to je sto stalno mislis kako vlasnici 1200GS-a mastaju o blatu, snegu i voznji kroz sumice. Dakle: oni to ne zele!! Mislim da je svaki vlasnik 1200GS svestan kakve mogucnosti ima njegov motor.

Drugo, razlika izmedju 800 i 1200GS je mnogo veca od par hiljada evra, pogledaj cenovnik.

Treca konstatacija da ima mnogo (sa naglaskom na mnogo) udobnijih i pouzdanijih (!!!) putnih motora je sasvim proizvoljna tvoja konstatacija i tema vise puta razglabana na forumu i potpuno je van teme odnosa 800GS-1200GS.

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Ha ha pa da li smete tek tako olako takve komentare "Iz vaše perspektive" za ova dva BMW-a  ???

Ja kada nešto pišem 4x se preslišam da ne izazovem lavinu reakcija posle toga pa iako delim mišljenje da 1200gs nije za šumu i nepoznat put gde je presudno koliko je motor velik i težak a ne koliko košta i da li je XXX ccm3

Za drum je sasvim ok u to ne sumnjam ali za te pare za drum može baš da se bira.

Zaista poštujem sve od JinLuna za koga sam prekjuče čuo pa do tog 1200GS ili bilo šta drugo ali najvažnije je sebe pronaći u tome  ;)

Pit, sve si lepo rekao, veliki GS je za asfalt i makadam. Samo jedno gresis, a to je sto stalno mislis kako vlasnici 1200GS-a mastaju o blatu, snegu i voznji kroz sumice. Dakle: oni to ne zele!! Mislim da je svaki vlasnik 1200GS svestan kakve mogucnosti ima njegov motor.

Opet ce biti off ali ja se ne bih  slozio sa Lalajkovom konstatacijom . Ja sam potpuno svestan mogucnosti   GS  1200 i probao sve sa njim . Postavicu par slika koje to i dokazuju . U svakoj od voznji nisam sam , postoji minimum jos petoro sa GS-ovima . Taj motor je pravljen za putovanje i asfalt  ali mu nista ne smeta bilo koje stanje puta .

post-4826-12879010390951_thumb.jpg

post-4826-12879010391622_thumb.jpg

post-4826-12879010392335_thumb.jpg

post-4826-12879010392859_thumb.jpg

post-4826-128790103934_thumb.jpg

hehe, pa ja sam gore naveo blato, sneg i voznja izmedju stabala po sumici :) Sve ove slike su ON-road, sad sto je taj road los, drugo je pitanje. Ovo na slikama i jeste teren za GS-a, nije ovo nista strasno. Off road je nesto sasvim drugo, a da bih ostao u okviru teme, reci cu da tu ni 800GS ni 1200GS nemaju sta da traze.

hehe, pa ja sam gore naveo blato, sneg i voznja izmedju stabala po sumici :) Sve ove slike su ON-road, sad sto je taj road los, drugo je pitanje. Ovo na slikama i jeste teren za GS-a, nije ovo nista strasno. Off road je nesto sasvim drugo, a da bih ostao u okviru teme, reci cu da tu ni 800GS ni 1200GS nemaju sta da traze.

Lalajko,

A sta je po vama definicija  OFFROAD a sta ON ROAD  ?       Po vama..........  Pariz Dakar je ON ROAD

Ja bi po Mikulancevim slikama bi zakljucio da je to OFF ROAD.

Ja vas kao Admina postujem, al moje misljenje da ne treba biti zavidan, vec da vam imponuje i da vam neciji uspeh sluzi kao podsticaj za dalji napredak u zivotu.

S postovanjem. 

Johann               

Izvinjavam se svima na OFF-u

Ja zavidan sto neko vozi BMW?? E, sad mogu da kazem da sam sve video na ovom forumu :)

Ajmo dalje. Off-road. Evo sta je za mene off road. Ko se seca BJB vikenda iz juna 2007-me i voznje po sumi na koju su nas odveli Najzli i Kvarisa. To je off-road. Da ti opisem teren: velike strmine, sa puno drveca, podloga sloj lisca od 40cm ispod koga je ili blato ili u najboljem slucaju vlazna zemlja. Motori: BMW650, par Afrika, par Trasnalpova, jedan DR650 i jedan Varadero. Trebalo je da vidis kako krave od 250kg suljaju po liscu i kako se pada. To je recimo off-road. Veruj mi da je ovaj teren sa Mikulincevih slika autoput za ono gde smo prosli. Svako ko je bio na toj voznji, da ne nabrajam, moze to da posvedoci.

Naravno, ne zelim da umanjim tezinu voznje po ovom terenu koji je na slikama, naprotiv. Oni koji ce to da urade ce se tek javiti! :) Ali realno gledano, ovo nije teren od kojeg bi pravom off road vozacu proradio adrenalin :) Ne znam u kom delu Laosa je slikano, ali sam ubedjen da ovaj put postoji na kartama tog podrucja.

BTW, Mikulinac, zasto ste na ovakvom terenu bez off-road guma??

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja