Jump to content

Moto Zajednica

Koje gume za 2009 ON/OFF road

Recommended Posts

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Doslo vreme da se razmislja o novim gumama!!! Ove su kod mene presle oko 17000 a pre toga po nekoj slobodnoj proceni , recimo jos oko 3000km. Znaci 20000km ukupno. Neko bi rekao mnogo, neko bi rekao da mogu jos. Pa i ja kazem da ce moci jos ali ne mnogo. Ove Pirelli Scorpion ce da stoje na TA jos koji mesec, ali valja poceti birkati za sledecu sezonu nesto. Kao i svake godine ima planova za ozbiljna putovanja a na tako nesto se ne krece sa starim gumama.

Jedan sam od omih koji kada krecu na voznju ne gledaju u nebo. Znaci vozim po svim vremenskim uslovima 12 meseci.

Pa dajte neke predloge... o kojim gumama bih trebao razmisljati??? Da napomenem da su mi ove Scorpion bile odlicne sve dok nismo sisli u blatnjavu sumu u Rumuniji. Drze na vrucem, na hladnom i mokrom podjednako. Pa tako nesto trazim ponovo, s'tim da su mi potrebne dublje sare. Sledece godine je u planu da se mnogo vise vozi po sumama i gorma, po blatu i kamenju, pa su mi potrebne gume koje nece tonuti i otimati se na mekoj podlozi, ali moraju da drze odlicno na asfaltu. S'toga misam bas za eke jake kramponke, posto ce me one namuciti na putu.

Da vidim kakvi su predlozi... da razmisljamo zajedno, a pretpostavljam da ce tema biti interesantna jos mnogima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Moj izbor za te iste pare :jedan set Mitas e08 za neki duzi put po asfaltu i jos jedan set e09 za voznje poput vase u Rumuniju. Gume su se pokazale prilicno dobro na oba terena i sigurno su najpovoljnije.

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Anakee za mokro odlicna, za asfalt vrlo dobra,za nasuti makadam dobra, za blato, ostro kamenje, nikako.Sto znaci da nije za tebe.

• Svrati ponekad, 212 postova

GS je u pravu, odmah treba uzeti još jedan komplet točkova, sve to namontiraš, staviš u prikolicu koju zakačiš na motor,

poneseš alat i kad dodje do promene terena ti samo na brzinu namontiraš druge točkove sa drugim gumama

i super. poenta je u tome da quasaar-u trebaju neke univerzalnije gume, koje će se relativno dobro ponašati

na svim terenima koje je on naveo, a ne da kupuje dva para guma za ovakve ili onakve terene.

naravno da ne postoji guma koja je univerzalna, ali se može naći zlatna sredina.

• Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Znam ja dobro kakve Quasaar-u trebaju gume zato sto koristimo motor za iste stvari! Ovo gore sam predlozio prvenstveno radi cijene. Sa bilo kojim  od ovih guma se moze voziti po bilo kom terenu ,pitanje samo koliko bezbjedno. Znaci prikolica i alat nisu potrebni.

• Drug član, 2143 postova
  • Drug član, 1777 postova

TKC 80 su odlicne za tu namenu. Drze prilicno dobro na asfaltu, a van puta su odlicne. E sad, nesto sto ti se nece svideti. Set je meni trajao od 3 500 km do 8 000 km, sto je bilo izdrzivo dok sam ih nabavljao za 130 eura set. Evo tu ti je uvoznik u temi, pa neka ti on kaze koliko su kod nas, mada kada god sam ja zvao da pitam za iste nikad nisu znali da li ce im stici u narednoj isporuci, koja stize kroz nekoliko meseci. To je bilo pre godinu ipo dana, nadam se da su se stvari sada promenile. Sve u svemu ja volim tu gumu i vozio bi je stalno da je odnos novac/trajnost vise na moju korist...

Ono sto tebi moze da bude zanimljivo je da probas T63, koja se pravi u tvojim dimenzijama, a traje duze od TKC, i cini mi se da mozes da je nadjes povoljno.

To su jedine dve gume koje bi ti ja preporucio, a da su i za teren. Sve ostale neke druge medju varijante mi se cine besmislenima, i u tom slucaju bi stavio Anakee, koja je stvarno bez premca sto se asfalta tice za enduro motore. A sto je najgore, dobra je i po laganom off roadu...

Moja logika je ili CEPOVI (TKC ili T63) ili Anakee...

Drago mi je da je rasprava pocela  ;)

Ovako... Anakee... po meni zaista odlicna guma ali nikako za ono za sta je meni potrebno

Sto se tice Mitas E08... Joseph je vozio te gume i bile su odlicne do nekih granica... Ono sto se meni jako nije svidelo je sto su se pokazale lose... proklizavale su ispod odredjene temperature. Delovalo je kao da se nekako stvrdnu.Kada se tome jos doda mokar asfalt ili da temperatura padne na minus, kao sto nas je proslog marta sastavilo u okolini Brasova...

E09!? Nemam nikakav feedback o tim gumama... Znam da postoje ali niko nista jos nije rekao ili pisao o njima. Malomi deluju kao da nisu bas za duza putovanja po asfaltu... a ipak veci deo voznje se desava tu. Mozda neko moze nesto vise reci o E09???

Da malo pojasnim... Ove godine se desilo sta se desilo... Norveska i Nordkapp su otpali ali su jos uvek u igri za 2009. Moram da racunam na dobar asfalt ali asfalt koji jede gume. Znaci mora biti izdrzljiva sto se toga tice. Isto tako ako se uputim na sever, moram da racunam na dosta kise, znaci da gume moraju zaista da zadrze svoja svojstva po kisi i hladnom vremenu.

Isto tako, u planu je i nekoliko off road izleta. Znaci kamenje, blato,... To znaci da guma mora imati dobar grip po mekanoj, rastresitoj podlozi. Najvise mislim na ona totalno nekontrolisanja vrdanja koja sam iskusio sa Scorpinonima koji su namenjeni asfaltu.

Malo sam gledao po netu i evo sta sam na brzinu nasao. Ni o jednoj od ovih guma ne znam nista... mozda neko zna?

1. Michelin Sirac

2. Michelin T63

3. Dunlop D606

4. Avon Gripster AM24

5. Bridgestone Trail Wing 42 / 41

6. Bridgestone Trail Wing 152 / 101

7. Continental Escape

8. Continental TKC80

9. Heidenau K60

10. Heidenau K74/K69

11. Metzeler Enduro 3 Sahara

12. Metzeler Karoo

13. Pirelli MT60 RS Corsa

Hmmm, pravi li Vredestein moto gume?

• Drug član, 1414 postova

baš ti hvala na pomoći SCI, sad i ja znam kako to ide . . .

Sto se ljutis odmah, znas li da smajliji koje sam postavio znace da se salim, ako ne znas kako se postavljaju slike, pitas na pp i to je ok! Ali ok, neki ljudi ne znaju za salu, izvini ako sam te uvredio bilo cime, nije mi bila namera! PS: Kad pises poruku, odes u dodatne opcije (ispod), pa browse, pa izaberes sliku i kliknes na "posalji" i to je to! :). Izvinjavam se Quassar-u sto smo izofovali temu! Meni su Pirelli gume odlicne, na tebi je izbor da odaberes ono sto zelis. Za male pare i Mitas je odlican, uzmes E8 i E9 sto je i GS rekao i menjas po potrebi ;) Ja jos malo "obuvam YAMAHU u MITAS C4 kros, trebace mi za blato i sneg zimus ;D :D;) Fotka, PIRELLI MT 70

Fotka 2,  MITAS C-4

post-381-12879006458948_thumb.gif

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Moj izbor za te iste pare :jedan set Mitas e08 za neki duzi put po asfaltu i jos jedan set e09 za voznje poput vase u Rumuniju. Gume su se pokazale prilicno dobro na oba terena i sigurno su najpovoljnije.

Ne mislim da je Mitas neka marka ali više puta sam uzimao ono što je navodno najlošiji izbor da bih video gde je meni tu donja granica prema mojim zahtevima (pričam za R motore počev od "lošeg" Avona pa na dalje)

I uvek sam bio zadovoljan za uličnu vožnju.

Zato sam sada uzeo Mitas za KLE500 prema mojoj proceni ipak E08 jer idem po asfaltu i 300km dok ne dodjem do tog soft offroada a kada vozim offroad izbegavam glib jer motor od oko 200kg nije za te stvari, probao sam i nisam imao neki užitak u tome.

Mitas E08 obe gume ravno 7019din i dve unutrašnje jednu sam uzeo Sava a druga Wee Rubber za 1400 din.

Mitas u Coningu u Bgd a unutrašnje u Keleni.

Ako ne valja skidam i ide u đubre, ne pada mi na pamet da vozim gume u koje nemam poverenje oko grip-a.

Posle troškova oko održavanja jednog R motora kao što je GSXR 1000 sve cene za ovaj mali KLE su tako smešne da gume, lance i lančanike mogu da menjam 3 puta godišnje ako treba.

Evo Mitasa E08

post-760-12879006459676_thumb.jpg

post-760-1287900645989_thumb.jpg

• Drug član, 2143 postova

Ne mislim da je Mitas neka marka ali više puta sam uzimao ono što je navodno najlošiji izbor da bih video gde je meni tu donja granica prema mojim zahtevima (pričam za R motore počev od "lošeg" Avona pa na dalje)

I uvek sam bio zadovoljan za uličnu vožnju.

Zato sam sada uzeo Mitas za KLE500 prema mojoj proceni ipak E08 jer idem po asfaltu i 300km dok ne dodjem do tog soft offroada a kada vozim offroad izbegavam glib jer motor od oko 200kg nije za te stvari, probao sam i nisam imao neki užitak u tome.

Mitas E08 obe gume ravno 7019din i dve unutrašnje jednu sam uzeo Sava a druga Wee Rubber za 1400 din.

Mitas u Coningu u Bgd a unutrašnje u Keleni.

Ako ne valja skidam i ide u đubre, ne pada mi na pamet da vozim gume u koje nemam poverenje oko grip-a.

Posle troškova oko održavanja jednog R motora kao što je GSXR 1000 sve cene za ovaj mali KLE su tako smešne da gume, lance i lančanike mogu da menjam 3 puta godišnje ako treba.

Evo Mitasa E08

Usput, jel KELENA ima prodavnicu u BG, ja sam prosli put kad sam kupovao Metzeler Enduro 4 morao da idem u neki magacin na Pancevackom putu.

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Vidi, ja bi ponovio isto što i Dane - TKC 80 ili T63. Obje drže odlično na asfaltu, pa vidio si da se

ja cijelo vrijeme vozim na T63 i ništa mi ne fali na asfaltu. Možeš i Mitas E09, no pazi, te se gume

kližu na hladnoj i mokroj podlozi puno više nego T63 ! Garantirano 100%. Treba malo više paziti

u tim uvjetima, za sve ostalo su OK. Što se tiče Metzeler Enduro 3, ne bi ti ih preporučio, navozao

sam se na njima ove godine na tuđem novom motoru i razočarale su me. Cesta, suho, makadam,

super, blato i vlažna trava - katastrofa, to se uopće ne može mjeriti sa T63 ni sa Mitas E09 u tim

uvjetima! Ja bih na tvom mjestu kupio TKC 80, mislim da će ti one biti neka zlatna sredina. Ipak

voziš TA a ne neki više offroad motor, tako da je po meni to najbolje rješenje. Ili T63 koje su

malo više off, no bile bi ti sasvim OK. Ove ostale gume tipa Tuorance, Anakee ili bilo što slično su

sve koma na klizavom terenu, iako ćeš i sa njima proći, ali sa puno muke i većim rizikom od pada.

Ne moram ti pričati koliko puta sam to vidio uživo.

Btw, ne treba ti nikakva dva para kotača, zaboravi te priče, zato i postoje gume poput TKC 80.

Sto se tice Mitas E08... Joseph je vozio te gume i bile su odlicne do nekih granica... Ono sto se meni jako nije svidelo je sto su se pokazale lose... proklizavale su ispod odredjene temperature. Delovalo je kao da se nekako stvrdnu.Kada se tome jos doda mokar asfalt ili da temperatura padne na minus, kao sto nas je proslog marta sastavilo u okolini Brasova...

Nisam prodavac Mitasa i nemam razlog da ih hvalim , ali mislim da nije bas tako.  Ako bude jos neki topliji dan snimicu jedan video da ti pokazem kako drze Mitas na stazi za brdske auto trke ;D.

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Nisam prodavac Mitasa i nemam razlog da ih hvalim , ali mislim da nije bas tako.  Ako bude jos neki topliji dan snimicu jedan video da ti pokazem kako drze Mitas na stazi za brdske auto trke ;D.

Nemoj snimati kad bude topliji dan, nego hladniji, u tom i jest fora. Meni se E09 kližu na hladnom asfaltu,

ili bolje rečeno, u lošim uvjetima vožnje kada je asfalt hladan i mokar T63 su neuporedivo bolje. Ja sam

isprobavao kočenja i proklizavanja sa T63 i E09, tak da garantiram da su T63 bolje. No kada je suho i

temperatura iznad 7-8 stupnjeva, onda razlike nema ili je vrlo mala, a pogotovo po ljetu, nema razlike

nikakve, na terenu takodjer. Dakle, hladam asfalt čini razliku, nema dovoljno silike, to je to. Ja sam

prodao tih guma fakat puno i dosta vozača se žalilo na već rečeno, s tim da su najlošije ocijenili E07

od Mitasica a najbolje E08. Ali uvijek treba imati na pameti stil vožnje i podlogu, to može činiti značajnu

razliku. Ja sa isključivo i samo zbog E09 pao u centru Banja Luke prije nekoliko godina, a asfalt nije bio

tako jaako klizav, ono , ništa posebno...

• Drug član, 1300 postova
  • Motocikl: R1150GS

Sto se tice Mitas E08... Joseph je vozio te gume i bile su odlicne do nekih granica... Ono sto se meni jako nije svidelo je sto su se pokazale lose...  proklizavale su ispod odredjene temperature. Delovalo je kao da se nekako stvrdnu.Kada se tome jos doda mokar asfalt ili da temperatura padne na minus, kao sto nas je proslog marta sastavilo u okolini Brasova...

Nisam prodavac Mitasa i nemam razlog da ih hvalim , ali mislim da nije bas tako.  Ako bude jos neki topliji dan snimicu jedan video da ti pokazem kako drze Mitas na stazi za brdske auto trke ;D.

Nisi dovoljno boldovao... Ja bih ovako.  ;)

Nemam ja nista protiv Mitasa, kupio bih ponovo, samo treba obratiti paznju na vremenske uslove. Ja sam vozio sa E08 i leti i zimi. Leti sam bio ekstra zadovoljan, a u periodu od novembra do marta, aprila ne bas toliko zadovoljan. Ali verujem da je dosta redak slucaj da neko vozi i u tim uslovima. Mislim da veci deo foruma zeli parcijalnu registraciju/osiguranje motocikla, samo za sezonu...

Zasad (kao sto sam na prvoj strani i boldovao i obojio) favoriti su T63 i TKC80.

Obe ove gume su namenjene prvenstveno za OFF a tek onda za ONN road, pretpostavljam da se zato i trose brze.

Zna li neko nesto o Sirac gumama? One mi se ovako naizgled cine da su u obrnutoj proporciji a sare mi deluju kao da su ok za moje potrebe... e sad... Mozda neko ima nekakvo iskustvo?

Sto se tice Mitas E08... Joseph je vozio te gume i bile su odlicne do nekih granica... Ono sto se meni jako nije svidelo je sto su se pokazale lose...  proklizavale su ispod odredjene temperature. Delovalo je kao da se nekako stvrdnu.Kada se tome jos doda mokar asfalt ili da temperatura padne na minus, kao sto nas je proslog marta sastavilo u okolini Brasova...

Nisam prodavac Mitasa i nemam razlog da ih hvalim , ali mislim da nije bas tako.  Ako bude jos neki topliji dan snimicu jedan video da ti pokazem kako drze Mitas na stazi za brdske auto trke ;D.

Nisi dovoljno boldovao... Ja bih ovako.  ;)

Nemam ja nista protiv Mitasa, kupio bih ponovo, samo treba obratiti paznju na vremenske uslove. Ja sam vozio sa E08 i leti i zimi. Leti sam bio ekstra zadovoljan, a u periodu od novembra do marta, aprila ne bas toliko zadovoljan. Ali verujem da je dosta redak slucaj da neko vozi i u tim uslovima. Mislim da veci deo foruma zeli parcijalnu registraciju/osiguranje motocikla, samo za sezonu...

Kada bi birao gume bez obzira na cijenu sigurno bi kupio TKC ili karoo ,ali  za mene dva seta (karoo sam skinuo sa 6000km i nije bilo nista od njih ,mislim da i TKC nisu dugotrajnije) ili 400e za sezonu je previse , zbog toga sam predlozio Mitas. Ako treba vozicu opreznije po klizavom ,ali 400 i vise eura godisnje za malo bolji grip po mokrom nemogu da dam.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja