Jump to content

Moto Zajednica

Kako napraviti Bobber motorcikl od Yamahe 650 XS

Recommended Posts

• U prolazu, 37 postova

Evo moj drug Dule (Najzli) i ja smo mislili da bi ovo bilo interesanto. Neznam koliko vas zna sta je Bobber Choper ali evo malo o istorijatu. Bobber je choper koji je uglavnom bio pravljen 60-ih i 70-ih od Triumph-a Boneville od 650- 750 kubika. Triumph-i su imali dva vertikalna cilindra a ne kao Harley-i koji su imali V masine. Bobber je imao standardnu viljusku ali je ram bio malo produzen i drske su bile ravne a ne iskrivljene. 70-ih i 80-ih u americi je postao veliki boom japanskih motora. Jedan od tih motora koji je bio kopija Triumph-a je Yamaha XS650. Ljudi su poceli da prave bobber-e od ovog motora. Pa evo kako je jedan dasa ovde u americi pretvorio standardni motor XS650 u bobber.

Evo kako je motor izgledao pre prerade i posle prerade:

bobber25rs.png

bobber19vw.png

Ako zelite da postavim slike procedure kako je ovaj tip radio korak po korak transformaciju samo napisite i ja cu staviti slike. Pozdrav. Nedodjija.

Evo posto su ljudi trazili ja cu malo po malo stavljati slike ove proizvodnje. Evo prve kako je motor izvucen. Kako vidite ovde je ram isecen da bi se izvadio motor. S motora su skinuti karburatori radi lakseg izvlacenja.

vadjenjemotora9ru.png

Posle toga motor je nasadjen u novi ram sa tockovima. Ovaj ram je nesto duzi od standardnog zbog udobnosti. Rezervoar je uzed od Harley Sprotster motorcikla koji je dva galona manji od yamahinog oreginalnog.

Kao sto se vidi, sediste jos nije namesteno.

noviramstarimotor2xs.png

Sledeci koraj ke bilo skidanje i povezivanje zica. kao sto ce te videti ovaj tip je skinuo suvisne komponente i odbacio ih. Evo slika elemenata koje je on koristio sa prethodnog motora:

zadrzanezice3sr.png

i slike zica koje su odbacene:

odbacenezice3ir.png

Kao sto se vidi vise od polovine zica je odbaceno.

Zice su zatim povezane sa motorom i drugim instrumentima.

ugrandnjazica0cn.png

posle ovoga sediste je postavljeno. Zatim prednje svetlo, rucice i sve ostalo.

Vraceni su ocisceni karburatori, i novi filteri. Takodje su ugradjeni i novi auspusi. Auspusi su napravljeni od cevi i ofarbani farbom za sporete. Filteri kostaju oko $20 za oba a sediste oko $60. Evo i te slike.

masina0yl.png

evo i kako na kraju motor izgleda:

gotovo1jo.png

sve ovo zajedno nije kostalo preko $1000 ali iziskuje dosta znanja i truda. Toliko . Pozdrav.

• Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4417 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

zasto oces da od kakvo takvog motora napravis totalno sranje :?:

• Podržavam 2

• U prolazu, 37 postova

OK evo ovako za Mali Caca,

ovaj motor koji je bio kupljen za oko 500 dolara sad vredi preko 2500. Ako pogledas na ebay mozes da nadjes takve motore. Iz nekog razloga

ljudi vole preradjene motorcikle i nesto neuobicajno. Seriski proizvedenih motora ima ovde preko glave. Kad se pojavis negde na bobberu onda se ljudi interesuju kako si to uradio i sta si uradio. Onda pricas sa drugim ljudima i izmenis iskustva. Ja sam vozio jedan od tih Bobbera i zato sto je ram malo duzi nekako mi je bio motor udobniji. Ajd ako imas jos neko pitanje pitaj. Slike cu uskoro postaviti. Pozdrav svima.

• Podržavam 1

• Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори
OK evo ovako za Mali Caca' date='

ovaj motor koji je bio kupljen za oko 500 dolara sad vredi preko 2500. Ako pogledas na ebay mozes da nadjes takve motore. Iz nekog razloga

ljudi vole preradjene motorcikle i nesto neuobicajno. Seriski proizvedenih motora ima ovde preko glave. Kad se pojavis negde na bobberu onda se ljudi interesuju kako si to uradio i sta si uradio. Onda pricas sa drugim ljudima i izmenis iskustva. Ja sam vozio jedan od tih Bobbera i zato sto je ram malo duzi nekako mi je bio motor udobniji. Ajd ako imas jos neko pitanje pitaj. Slike cu uskoro postaviti. Pozdrav svima.[/quote']

ja te razunin u potpunosri jer ja se bavin cafe racerima i iman par motora,ali kad san vidija di zivis sve mi je jasno.U prvon trenurku san pomislija da si kod nas kuci(Srbiji) pa kazen zasto da unakazis motor,a ondakad san pogleda tvoj profil i vidija da si u US.......... :D

• U prolazu, 13 postova
fino izgleda ali mi je malo cudno da gledam coper sa lancem. Nekako mi kajis tu bolje pristaje

Djuro ako pogledas chopere koji se danas prave, vecinom su svi sa lancem iz nekog razloga, valjda dobrog kada ne stavljaju kajise. harlijev kaijs i nije bas nesto jak, ovdje je tip sa pojacanim sportesterom 1200 pokidao novi harlijev kajis koji je bio kao fol titanijumski ojacan. jedino sto stavljaju obavezno je onaj siroki kajis koji povezuje radilicu harlijevog motora sa mjenjacem, i to je pozeljno da bude otvoren, da... jeli.... lakse upadne noga tu i dovidjenja stopalo!!!Ma lanac je zakon, ili u mom slucaju kardan!

• Podržavam 3

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

???

Sto sranje??? Ima nas mnogo koji najvise cenimo motor kada je preradjen, kada nije serijski nego ima neku svoju crtu. Kada je jedan i jedini!!!

???

Sto sranje??? Ima nas mnogo koji najvise cenimo motor kada je preradjen' date=' kada nije serijski nego ima neku svoju crtu. Kada je jedan i jedini!!![/quote']

ma da u pravu si ,a ko je u pravu dobije k...

• U prolazu, 43 postova
  • Motocikl: BMW R65

Evo moj drug Dule (Najzli) i ja smo mislili da bi ovo bilo interesanto. Neznam koliko vas zna sta je Bobber Choper ali evo malo o istorijatu. Bobber je choper koji je uglavnom bio pravljen 60-ih i 70-ih od Triumph-a Boneville od 650- 750 kubika. Triumph-i su imali dva vertikalna cilindra a ne kao Harley-i koji su imali V masine. Bobber je imao standardnu viljusku ali je ram bio malo produzen i drske su bile ravne a ne iskrivljene. 70-ih i 80-ih u americi je postao veliki boom japanskih motora. Jedan od tih motora koji je bio kopija Triumph-a je Yamaha XS650. Ljudi su poceli da prave bobber-e od ovog motora. Pa evo kako je jedan dasa ovde u americi pretvorio standardni motor XS650 u bobber.

Evo kako je motor izgledao pre prerade i posle prerade:

bobber25rs.png

bobber19vw.png

Ako zelite da postavim slike procedure kako je ovaj tip radio korak po korak transformaciju samo napisite i ja cu staviti slike. Pozdrav. Nedodjija.

Evo posto su ljudi trazili ja cu malo po malo stavljati slike ove proizvodnje. Evo prve kako je motor izvucen. Kako vidite ovde je ram isecen da bi se izvadio motor. S motora su skinuti karburatori radi lakseg izvlacenja.

vadjenjemotora9ru.png

Posle toga motor je nasadjen u novi ram sa tockovima. Ovaj ram je nesto duzi od standardnog zbog udobnosti. Rezervoar je uzed od Harley Sprotster motorcikla koji je dva galona manji od yamahinog oreginalnog.

Kao sto se vidi, sediste jos nije namesteno.

noviramstarimotor2xs.png

Sledeci koraj ke bilo skidanje i povezivanje zica. kao sto ce te videti ovaj tip je skinuo suvisne komponente i odbacio ih. Evo slika elemenata koje je on koristio sa prethodnog motora:

zadrzanezice3sr.png

i slike zica koje su odbacene:

odbacenezice3ir.png

Kao sto se vidi vise od polovine zica je odbaceno.

Zice su zatim povezane sa motorom i drugim instrumentima.

ugrandnjazica0cn.png

posle ovoga sediste je postavljeno. Zatim prednje svetlo, rucice i sve ostalo.

Vraceni su ocisceni karburatori, i novi filteri. Takodje su ugradjeni i novi auspusi. Auspusi su napravljeni od cevi i ofarbani farbom za sporete. Filteri kostaju oko $20 za oba a sediste oko $60. Evo i te slike.

masina0yl.png

evo i kako na kraju motor izgleda:

gotovo1jo.png

sve ovo zajedno nije kostalo preko $1000 ali iziskuje dosta znanja i truda. Toliko . Pozdrav.

Svaka cast!!! Mnogo lepo izgleda.

Ej a kazi mi, kada si sekao ramove da bi ga prepravio, kako si ih posle vario, sa kojim aparatom?

I jel treba to posle da se atestira?

• Drug član, 1072 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Ja moram nesto da pitam, i da ozbiljno rizikujem da ispadnem glup :moto3:, kako se ovde menjaju brzine ? Vidim da je poluga menjaca iza nogostupa ( umesto ispred) i to na jedno 30cm.

• Podržavam 1

• U prolazu, 43 postova
  • Motocikl: BMW R65

Last Posted 14 July 2006 - 16:40 PM

Pero kasniš...pa skoro 7 godina :zdravo:

Za sta kasnim?!?!

Pitao sam ga kako je vario? Javice se neko drugi ko zna, sta ima veze...

• U prolazu, 2 postova

Postovanje svim clanovima foruma.Cim sam se prestavio odlucio sam vas pitam neke stvari u vezi Bobbera.Zapravo poceo sam za njih da se interesujem pre nekoliko dana, i deluju vrlo interesantno i zanimljivo.Motor od kog imam viziju da napravim Bobber jeste Yamaha xs400 , pa me je zanimalo koliko je sve u svemu tesko sve proracunati, iseci, napraviti, zavariti.... Da li postoje projekti po kojima se nadogradjuje ram, i slicno?

Inace motor koji vozim vec 7 godina jeste Honda Sonic Nova 125 RS2

Puno pozdrava iz Cacka!!!

• Svrati ponekad, 243 postova
  • Motocikl: pantelija

U principu ništa nije posebno teško kod prerada. sad ako razmišljaš o preradi jamahe u bobera ispala bi ok pošto je vazdušara pa nemaš problem sa uklapanjem hladnjaka.postoje nacrti za pravljenje rama u varijantama sa krutim ramom i sa amortizerima nazad.moj savet je da ako kreneš, praviš kompletan ram.mnogo je komplikovanije prerađivati postojeći.za početak ukucaj na googlu naziv motora i bober odrednicu pa ćeš verovatno dobiti slike od već odrađenih da vidiš otprilike kaklo bi to ispalo.sa druge tsrane ako radiš preradu budi svestan da će te koštati junački i da sve što uložiš u motor sigurno nećeš moći da kasnije vratiš.(ovo iz iskustva).ono što nas sve vodi u prerade je radost kad se završi i uživanje u trošenju vremena i živaca i para da na kraju voziš nešto što se razlikuje od originalnih.jer svaka prerada je priča za sebe.pozdrav

• U prolazu, 2 postova

U principu ništa nije posebno teško kod prerada. sad ako razmišljaš o preradi jamahe u bobera ispala bi ok pošto je vazdušara pa nemaš problem sa uklapanjem hladnjaka.postoje nacrti za pravljenje rama u varijantama sa krutim ramom i sa amortizerima nazad.moj savet je da ako kreneš, praviš kompletan ram.mnogo je komplikovanije prerađivati postojeći.za početak ukucaj na googlu naziv motora i bober odrednicu pa ćeš verovatno dobiti slike od već odrađenih da vidiš otprilike kaklo bi to ispalo.sa druge tsrane ako radiš preradu budi svestan da će te koštati junački i da sve što uložiš u motor sigurno nećeš moći da kasnije vratiš.(ovo iz iskustva).ono što nas sve vodi u prerade je radost kad se završi i uživanje u trošenju vremena i živaca i para da na kraju voziš nešto što se razlikuje od originalnih.jer svaka prerada je priča za sebe.pozdrav

Hvala na brzom odgovoru.Ceo danasnji dan sam skoro proveo pretrazivajuci po internetu.Gotovo da nema ove Yamahe koju sam pomenuo, a da je nisam nasao u Bobber verziji.Iskreno nemam mnogo iskustava sa preradama, ali mi nije najbolje jasno kako je lakse napraviti kompletan ram, nego stari samo produziti i izbalansirati.To da kosta zivaca, vremena i para sam svestan potpuno.Nalazio sam mnogo slika, ali nisam uspeo da nadjem radionicki crtez kako prepraviti ovaj postojeci ram.

Jos jednom puno zahvalan!!! :takoje:

• Svrati ponekad, 243 postova
  • Motocikl: pantelija

kad praviš nov ram radiš ga po nacrtima koje prilagođavaš agregatu i svojim željama. kad na stari ram dodaješ nove delove konstrukcije teško ih je tačno postaviti zavariti itd.ako menjaš ugao vila onda bi trebao da sečeš originalni ram i kriviš vrat a to nije preporučljivo.isto se odnosi i na spuštanje motocikla ,obično su castomi sa nižim klirensom od fabričkih a to opet zahteva sečenje nastavljanje i varenje rama. pozdrav

• U prolazu, 19 postova

Pozdrav, Do skoro sam radio Trike a sad me interesuju BOBBER masine. Trazio sam po netu pisu sve i svasta pa reko da pokusam na forumu. Interesuje me sledece zelim da pravim bobber sa (hard tail) mislim da se tako kaze - odnosno bez amortizera. Koja je procedura tu oko prepravke rama mislim na papirolosku jer ne bi sa motora dirao plocicu vec samo skinuo amortizere i dodao onaj fkisni deo? Mada je moguce da dodam jedan amortizer izmedju rama i zadnjeg tocka koji ce biti skriven ispod rama a da i dalje zadrzi oblik.

Da ne duzim...

Koja je procedura oko papira, i sta ne bi smeo da radim?

Hvala 0zbunjen.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja